Gospodarstvo

Spet odmevalo 'Luke ne damo', Lidii Glavina delavci med govorom obrnili hrbet

Koper, 27. 12. 2017 06.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Luki Koper je potekal zbor delavcev, na katerem so govorili o razmerah v družbi in njeni prihodnosti. Zaposleni želijo tudi izvedeti, kakšno bo sodelovanje Madžarske pri drugem tiru.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Luka Koper: delavci Glavinovi obrnili hrbet
    02:28
    Iz 24UR: Luka Koper: delavci Glavinovi obrnili hrbet
  • Iz SVETA: 'Luke ne damo'
    02:36
    Iz SVETA: 'Luke ne damo'
Madžarska naj bi v zameno za denar upravljala zemljišče, ki je del prostorskega načrta za Luko Koper.
Madžarska naj bi v zameno za denar upravljala zemljišče, ki je del prostorskega načrta za Luko Koper. FOTO: POP TV

Na zboru delavcev Luke Koper, ki se ga je udeležilo več sto zaposlenih v družbi, so sprejeli več sklepov. Delavci med drugim zahtevajo širitev koncesijskega območja Luke ter da se v nadzornem svetu in v SDH odpovejo delu dobička za reševanje problematike IPS.

Današnjega zbora delavcev, ki je potekal pred četrtkovo izredno skupščino Luke Koper in petkovo sejo nadzornega sveta družbe, ko je pričakovati zamenjavo sedanje uprave na čelu z Dragomirjem Matićem, se je kljub prazničnemu času po ocenah sveta delavcev udeležilo več kot 600 zaposlenih, upokojencev in občanov.

Zaposleni so na zboru sprejeli pet sklepov. Tako zahtevajo širitev koncesijskega območja Luke Koper v skladu z državnim prostorskim načrtom v celoti. Prav tako zahtevajo, da se nadzorni svet družbe, Slovenski državni holding (SDH) in država odpovejo delu dobička z namenom reševanja problematike IPS. Zaposleni bodo tudi terjali polno odgovornost članov nadzornega sveta družbe v primeru, da ta nezakonito razreši upravo.

Delavci zahtevajo še, da Luka Koper postane enakopraven partner v podjetju 2TDK, in sicer sorazmerno glede na vložek za izgradnjo drugega tira, ter da se status navadnih delnic Luke Koper spremeni nazaj v prednostne delnice.

V Koper je danes prišla predsednica uprave SDH Lidija Glavina. Njen kratek nastop je spremljalo glasno neodobravanje prisotnih delavcev, kljub temu pa je Glavina ob odhodu z zbora delavcev ocenila, da je stanje v Luki Koper "pod kontrolo". "SDH dela v dobro Luke Koper, naredil bo vse, kar lahko, da bo Luka Koper samo še bolje delala," je dodala.

"Mislim, da je treba iskati dialog in da bomo še zmeraj nadaljevali delo v dobro Luke Koper, kot smo do zdaj," je še ocenila sicer redkobesedna Glavina.

Predsednik sveta delavcev Luke Koper Mirko Slosar danes ni hotel prejudicirati nadaljnjih korakov, če njihove zahteve ne bodo uresničene: "Mislim, da bo, če ne prej spomladi s kakšnimi novimi volitvami mogoče, da se bodo začele zadeve reševati. Upamo pa seveda na najboljše."

"Če gledamo, da obdržimo Luko Koper v takšni obliki, kot je danes, in da ji omogočimo neko zdravo, dobro širitev za dobro vseh zaposlenih, za reševanje problematike IPS in za neko stabilno upravo, verjetno ni ravno vse pod nadzorom," pa se je Slosar odzval na besede predsednice uprave SDH.

Govorci na zboru so se dotaknili predvsem aktualne problematike, od namere po zamenjavi upravo do problematike delavcev IPS.

Kot je uvodoma opozoril Slosar, se je zbor odvijal prav na dan, ko so dosegli nov rekord - 900.000 pretovorjenih kontejnerskih enot. "Kaj bi še hoteli več," se je predsednik sveta delavcev obregnil ob ocene, da bi uprava Luke lahko delala bolje.

Ankaranski župan Gregor Strmčnik je izpostavil pomen razvoja Luke, a obenem ponovil odklonilno stališče občine do izgradnje tretjega luškega pomola. "Seveda lahko lastnik vodstvo gospodarske družbe postavlja in odstavlja kadarkoli. To je lastnikova zakonska pravica. A naj zaboga, še posebej, če je ta lastnik država, to počne korektno in zakonito," je dodal Strmčnik.

Član nadzornega sveta iz vrst delavcev Mladen Jovičić je nadzornemu svetu očital prelaganje odgovornosti za razrešitev uprave na SDH z "namišljeno izredno skupščino". "Država nam je naložila stroške izgradnje drugega tira in odprave IPS sistema kar čez noč, še vedno pa vztraja na rekordnih dobičkih," je bil oster Jovičić, za katerega je jasno, da obstaja želja po znižanju plač zaposlenih v Luki.

Jovičić je ob tem napovedal, da bo boj za ohranitev podjetja in njihovih delovnih mest dolg. Kot je dodal, "v tem trenutku ne vemo, kako se bo odvijal proces uničevanja Luke in ne vemo, kako se bomo nanj odzvali. Vemo le, da se bomo odzvali silovito in da ne bomo popustili".

Kristjan Verbič iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev je pojasnil, da se veseli morebitnih argumentov za izglasovanje nezaupnice luški upravi na četrtkovi skupščini. "Do zdaj jih namreč nismo slišali," je poudaril.

Predsednik Sindikata pristaniških delavcev Slovenija Pavel Lokovšek se je zavzel za to, da vsi, ki delajo v Luki, dobijo enako plačilo za enako delo. Zanimivo pa je po njegovem, da so se zahteve za reševanje problematike IPS s strani državnih lastnikov pojavile šele zdaj, "ko se hočejo odkrižati ekonomsko uspešne uprave, ki je podedovala ta sistem". Elvir Lovič iz gibanja Vstala Primorska, vstani Slovenije pa je svoje zahteve povzel z geslom "tace stran od Luke Koper".

Svet delavcev je sicer na današnji zbor povabil predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Mira Cerarja, infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Jureta Lebna ter predsednika in člana nadzornega sveta Luke Rada Antoloviča in Uroša Iliča, ki pa so se opravičili.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robespierre16
28. 12. 2017 11.37
pa ne glede al je bošnjaška al je slovenska....ne dajte se ...k vidim tisto kuro glavino,se mi obrača želodec...
dipe
28. 12. 2017 09.23
A delavci sami busančki
nikhrast
27. 12. 2017 22.23
-1
Ali sindikati že vedo kam so mislili Madžari odpeljati luko, upam da ne predaleč stran od Slovenije.
SEJBOBOL
27. 12. 2017 22.20
+5
No še začelo se ni pa smo že rasprodani, že nastajajo stroški za drugi tir ....
rossis
27. 12. 2017 22.07
+9
Banda okoli mafijca Gašperšiča se ponovno zbira za obglavljenje Luke Koper. Uničenje Luke pa naj bi vodila Lidija Kravanja - garaža manedžerke iz SDH ter predsednika nadzornega sveta Luke Rado Antolovič, ki še preževnine za svoje otroke ne plačuje. Treba je zamenjati to bando, ki si le z provizijo iz prodaje Luke napolniti svoje žepe. To mafijsko bando je treba čimpreje postreliti. Delavci Luke obranite Luko pred temi mafijci. Cerar se je usral.
kekec_pokec
27. 12. 2017 21.32
+10
Spet se zgodba ponavlja. Kamorkoli država položi svojo rook se le to podjetje slej kot prej spremeni v en kup dreka. Ne dajte se državi. In isto bodo izgleda morali narediti tudi v Krki, kakor država že tudi steguje svoje lovke.
Belabreza
27. 12. 2017 21.26
+10
In gospa je dejala, da je vse pod nadzorom. Ponavlja naučene besede, spozna se samo na modo in diamante, če bi ji jih kdo podaril. Tako se vodi gospodarstvo po novem? Upam, da odleti, tako kot vrli Jazbec. Pa na visoko odpravnino ne pozabite, ker ne bo krivdno odstavljena.
toti mišek
27. 12. 2017 19.44
+5
To ni luka Koper...ampak že zdavnaj luka KOPAR!
ochi
27. 12. 2017 19.43
+1
Glede na sliko bi človk mislz da se gre za nabor nba in dončiča.
Uporabnik113089
27. 12. 2017 19.33
+11
Socializem na pohodu... Luke ne dajo? Luka Koper ima svoje lastnike.....Oni imajo 30 milijončkov čistega dobička. Obubožani Slovenci pa jim bomo gradili drugi tir!? Asfaltiranje ceste do mojega dvorišča sem si plačal sam...
Brabus
27. 12. 2017 19.20
+13
So pa tej Glavini na hitro uredil 15000€ plače, pol jo bojo pa odrezal, dobi pa še 300000€ odpravnine, pa je zadela Loto.
TOX6
27. 12. 2017 19.20
+8
Teški socializem, čim prej sprivatizirat. Batagelj je imel 6 M€ dobička, ko je bila postonjska jama v upravi najslabšega lastnika-države je le ta imela IZGUBO!!
ochi
27. 12. 2017 19.45
+3
Jama je imela izgubo je pa denar ostal v sloveniji.
Pantokrator
27. 12. 2017 18.42
-3
beware1
27. 12. 2017 16.28
+13
Bil prisoten na " sestanku" E, moja Glavina, ne vem kdo vas je nastavil, ali je bila to samonastavitev!?? Jazbec se je poslovil in se kdo se bo. Ne bom pljuval, toda, A VAS NI SRAM KAJ DELATE?? Vceraj smo praznovali dan osamosvojitve in danes Vas gledam?? Nic, ne smem nakladati, ker admin izbrise vse, kar ne gre v prid nekomu. Komu?? Organizacija TIGR se prebuja.
Tomvojo
27. 12. 2017 18.42
CIGU MIGU
27. 12. 2017 14.30
+10
najbolj je v vsej zgodbi sumljiv prihod dame glavina,le kdo jo je pripeljal in zakaj,,,srečno
emilzapata
27. 12. 2017 14.06
+24
moja logika: na transakcijskih računih komintentov slovenskih bank leži 17 milijard evrov po 0% obrestni meri, in sedaj naj bi teh 200 milijonov madžarskih evrov pomembno prispevalo k izgradnji drugega tira. Seveda v ozadju so nečedni posli nekaterih posvečenih, verjetno tudi koprskega župana in dvakratnega mišiča. Joj groza.Kje si jekleni, ali pa vsaj joža.
grumf
27. 12. 2017 12.40
-2
a se samo meni zdi, ali to Luko vodijo kar delavci sami? Lastnik je popolnoma nesposoben, ker to dopušča.
Tomvojo
27. 12. 2017 15.54
+4
To Luko v ozadju vodijo iz BIH, tudi denar se tja steka po tajnih kanalih, delavci so pa itak sami bošnjaki.
murinar
27. 12. 2017 11.40
+12
To je po Cerarju ; visoka morala in etika !
MARJONKA
27. 12. 2017 11.04
+17
Vsega je kriv CERAR in njegov SMC, pa DESUS, pa ŽIDAN z njegovo tolpo.... Sicer pa, najbolj bodo nasrkal Primorci...se mi kar smilijo, da jim bodo Madžari kruh rezal
Belabreza
27. 12. 2017 10.06
+24
Bo gospa z narisanimi obrvmi na visokem čelu v slabi slovenščini in skromnim znanjem vodenja povedala zakaj se je tako odločila. Če bo seveda našla prave besede za gospodarstvo, ki pa je čisto drug pojem od najnovejših modnih trendov.