Gospodarstvo

Sestanek o usodi podjetja Radeče Papir prestavljen

Radeče, 08. 12. 2011 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družba Radeče Papir bo predvidoma danes dopolnila predlog za začetek postopka prisilne poravnave, sestanek s predstavniki bank glede realizacije posojila pa je bil prestavljen na jutri. Proizvodnja v tovarni obratuje samo še na stroju pet.

Sestanek s predstavniki bank NKBM, NLB in Abanke glede realizacije posojila, ki je bil predviden za danes, je bil prestavljen na petek, je dejal lastnik tovarne Peter Tevž, ki ni bil seznanjen z vzroki za prestavitev sestanka. Kakšna bo usoda podjetja, ki nujno potrebuje obratna sredstva, bi bilo tako lahko znano šele po petkovem sestanku.

Radeče papir - 3
Radeče papir - 3 FOTO: Kanal A

Proizvodnja v tovarni obratuje samo še na stroju pet, vendar pa bo kmalu zmanjkalo sredstev tudi za njegovo obratovanje.
Dokler tovarna namreč ne dobi posojila, ne more zagnati stroja štiri, namenjenega proizvodnji belih papirjev. Stroj so izključili 22. septembra, sedaj pa zaradi pomanjkanja sredstev tovarni grozi ustavitev še zadnjega delujočega stroja.

Ta po Tevževih besedah obratuje z "veliko težavo, v tovarni pa sestavljajo skupaj sredstva za proizvodnjo. Stroj deluje odlično, vendar če nam bo zmanjkalo sredstev za elektriko in bombaž, se bo stroj ustavil," je pojasnil Tevž.

V tovarni se dogovarjajo s kupci in dobavitelji, da bi prebrodili sedanjo situacijo, vendar pa bi na takšen način stroj pet lahko deloval samo še do konca tega tedna, meni Tevž. Čez manj kot dva tedna, 19. decembra, pa pridejo indijski naročniki na prevzem blaga in takrat mora biti delo opravljeno, je poudaril.

Dodal je, da je družba že pripravila dopolnjen predlog za začetek prisilne poravnave, ki naj bi ga Okrožnemu sodišču v Celju posredovali že danes. Družba mora predlog med drugim dopolniti z načrtom finančnega prestrukturiranja ter poročilom o finančnem položaju in poslovanju. Če družba v 15 dneh po prejemu sklepa sodišča ne bo predložila omenjenih prilog, bo sodišče zavrglo predlog za začetek postopka prisilne poravnave in izdalo sklep o začetku stečajnega postopka.

Banke so sicer konec novembra Radeče Papirju že odobrile posojilo v višini 5,4 milijona evrov (za investicijska sredstva 2,4 milijona evrov, za obratna sredstva pa tri milijone evrov), a se je nato zapletlo pri poroštvu SID banke. Zakaj zdaj kredit za obratna sredstva kljub drugačnim zagotovilom še vedno ni bil realiziran, ni znano.

Družba Radeče Papir je sicer insolventnost ugotovila 30. novembra. Tovarna je namreč več kot 90 dni zamujala z izpolnjevanjem obveznosti v skupnem znesku 10,7 milijona evrov. Zaradi pomanjkanja obratnih sredstev tovarna zamuja tudi s plačilom regresa in plač delavcem ter davkov in prispevkov.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
08. 12. 2011 18.29
+6
slovenski kvaii menađerji in lastniki zafurajo skorajda vsako fabrko!