Slovenija
Oglas

Senčila za energijsko učinkovitost v mansardi

Ljubljana, 09. 06. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bivanje v mansardi ponuja posebno izkušnjo, zato se vedno več ljudi odloča za prenovo obstoječe ali zasnovo nove mansarde. Toda, da bo ta izkušnja res posebna in dobra je potrebno pri načrtovanju mansarde razmišljati ne le o svetlobi ampak tudi o uravnavanju svetlobe in s tem tudi toplote, predvsem poleti.

Od letošnjega marca je izbira senčil še posebej pestra, saj je podjetje VELUX predstavilo novo kolekcijo senčil za strešna okna VELUX.

Zunanja Senčila

Velux Prave - 2
Velux Prave - 2 FOTO: Velux Prave

Namen zunanjih senčil je zaščita prostora pred pregrevanjem. Z namestitvijo zunanjih senčil namreč preprečimo segrevanje okenskih stekel na zunanji strani, s čimer se prepreči prenašanje toplote preko stekel v notranjost. Možno se je odločati med mrežastim senčilom, ki ustavi do 73% sončne toplote ali roleto, ki ustavi do 97% sončne toplote. Poleg zaščite pred pregrevanjem pa roleta omogoča tudi popolno zatemnitev prostora, zmanjša toplotne izgube v hladnejših mesecih leta ter zmanjša prehod hrupa iz okolice. To pa je še posebej priročno v primeru dežja, saj se hrup dežnih kapelj bistveno zmanjša.

Notranja senčila

Notranja senčila imajo različne namene: dekoracijo, senčenje in celo zmanjševanje toplotnih izgub skozi okna v hladnejših mesecih leta.

Žaluzija je namenjena zaščiti pred premočno svetlobo ob sončnih dneh. Zaradi možnosti premikanja aluminijastih lamel, s katerimi lahko usmerjamo svetlobo in reguliramo intenzivnost, je priročna za pisarne in druge delovne prostore. Zaradi svoje neobčutljivosti na vlago pa je primerna tudi za kopalnice in druge prostore z večjo prisotnostjo vlage. Žaluzija VELUX je narejena posebej za strešna okna – brez vrvic in na vodilih, da se pod naklonom ne upogiba.

Velux Prave - 4
Velux Prave - 4 FOTO: Velux Prave

Notranji rolo je namenjen senčenju v času močnejšega sončnega sevanja, saj preprečuje bleščanje v prostoru, ki je lahko še posebej neprijetno v poletnih mesecih. Rolo senčilo, ki je tako kot žaluzija spravljen v kaseti nameščeni na zgornjem delu okna, izboljša izolativnost oken do 14% in je namenjeno za dnevne prostore, hodnike, sobe,…

Zelo podobno funkcijo kot notranji rolo ima tudi notranje plise senčilo, saj prav tako omogoča senčenje in preprečuje bleščanje. Posebnost tega senčila je nagubana tkanina, ki ni spravljena v kaseti na zgornji strani okna, ampak se ga lahko premika tako z zgornje kot tudi s spodnje strani. Poleg izvedbe, ki omogoča senčenje, je na voljo tudi plise senčilo, ki omogoča zatemnitev, zaradi svoje sestave v obliki satovja pa tudi zmanjša pregrevanje prostora v poletnih mesecih ter zmanjša toplotne izgube skozi okna v hladnejših mesecih leta. Plise senčilo izboljša izolativnost oken do 19% in je namenjeno za dnevne prostore, hodnike, sobe,…

Zatemnitveno senčilo (siesta), je namenjeno popolni zatemnitvi prostora. Zaradi refleksnega premaza na zunanji strani zmanjša pregrevanje prostora ter izboljša izolativnost stekel pozimi do 19%. Siesta senčilo je namenjena za spalnice in otroške sobe.

Izpostavili bi pa še novo senčilo na Slovenskem trgu za strešna okna: Nagubani rolo. Dekorativno senčilo, za vse, ki hočejo drugačen interier. Blago nagubanega roloja je mogoče sneti in očistit ali zamenjati za drugo blago.

Vsa senčila so dobavljiva v ročni izvedbi, možna pa je tudi električna izvedba, ki poenostavi uporabo senčil. Slednja je še posebej priporočljiva v primerih, ko je okno s senčilom vgrajeno izven dosega roke. Za primere, kjer do okna ni speljana električna napeljava na katero bi lahko priključili električno senčilo, pa je mogoče izbirati tudi med senčili na solarni pogon, ki za delovanje uporabljajo električno energijo pridobljeno s pomočjo priloženih solarnih celic.

Več informacij o senčilih za strešna okna najdete na spletni strani www.velux.si

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni