Gospodarstvo

Lahovnik upa, da bodo šefi uprav znali preživeti z 10.000 evri

Ljubljana, 23. 01. 2009 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
112

Če lahko premier ob vsej odgovornosti dela za 6.000 evrov bruto, je dvakrat višja plača dovolj konkurenčna za vrhunske managerje, meni gospodarski minister Lahovnik.

Vladni predlog o zmanjšanju plač direktorjem podjetij v posredni ali neposredni državni lasti že sproža prve polemike.

Vlada predstavnikom države v nadzornih svetih priporoča, da predlagajo uskladitev že sklenjenih pogodb najkasneje v roku enega meseca in da če v nadaljnjih dveh mesecih pogodba ne bo usklajena, o tem obvestijo vlado.

Med tistimi, ki menijo, da gredo ukrepi v pravo smer, je tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič. ''Zagotovo je na tem področju delovala samopostrežba, anarhija, in prihajalo je res do velikih razlik, obsojanja vrednih,'' je povedal za 24ur.com. ''Sindikati smo zahtevali, da se tukaj naredi red, da se ti nenormalno visoki zneski popravijo in uredijo. Vlada je zdaj sprejela nekatere ukrepe in mislim, da gredo v pravo smer,'' je dodal. Na ZSSS so sicer pričakovali še, da bi vlada sprejela predpis, vladni akt, ki bi obvezoval člane uprav in nadzornih svetov, da bi prišlo do tega premika. ''Žal tega ni,'' je dejal in izrazil upanje, da bo vlada vendarle zagotovila red na tem področju, da se bo ta ukrep uveljavil. Če bo pristop dal rezultate, je odgovorna vlada, ki mora prevzeti vso odgovornost, da bo ta cilj dosežen. ''Zadovoljen sem, da se dela v smeri zniževanja nenormalno, absolutno previsokih zneskov, daril, praktično, ko imamo na drugi strani delavke in delavce, ki imajo mizerne plače in jih mečejo na cesto. Država je na tem področju upravičena narediti red,'' je prepričan Semolič.

Telekom Slovenije
Telekom Slovenije FOTO: Dare Čekeliš

Z ukrepi vlade pa se strinja tudi predsednik nadzornega sveta družbe Telekom Slovenije d. d. Damjan Koletnik. Kot je povedal za 24ur.com, se sam z navedenimi ukrepi strinja in nanje nima pripomb, v kolikor bodo jasno podana stališča namena porabe tako privarčevanih sredstev. ''V nasprotnem primeru obstaja bojazen, da se bodo tako privarčevana sredstva izgubila v sistemu in ne bodo dosegla svojega namena.'' Koletnik tudi meni, da bi bilo prav, da bi se preverila tudi posledično možna slabitev konkurenčnosti javnega sektorja v nasprotju z zasebnim z vidika povpraševanja po delovni sili, saj zasebni sektor teh omejitev nima. ''Moja pobuda, s katero bom prav te dni seznanili tudi lastnika, je, da sredstva namenimo za izobraževanje kadrov (suficitarnih poklicev), saj menim, da bodo s šibenjem družin mladi najbolj potrebni finančne pomoči. Brez močnih in dobrih mladih kadrov pa ne vidim prihodnosti gospodarstva. Ukrepe bomo proučili in o njih razpravljali na prvi prihodnji seji nadzornega sveta ter do njih zavzeli stališče in enako tudi pričakujem, da bo do njih zavzela stališče tudi uprava.

Nadzorniki kritični do sklepa

V Združenju članov nadzornih svetov pa so se na predlog kritično odzvali. “S tem se onemogoča ustrezno in primerno plačilo nadzornikom in vodilnim delavcem v teh družbah," so sporočili in dodali, da sklep nagrajevanja nadzornikov ne ureja celovito in ni v skladu s priporočili dobre prakse, saj zgolj znižuje sejnine za 50 odstotkov glede na velikost družbe in prepoveduje plačilo iz udeležbe pri dobičku do konca leta 2010.

Neustrezen način nagrajevanja bo ob zahtevah po vse večji strokovnosti in povečani zakonski odgovornosti nadzornikov pomenil dodatno poslabšanje razmer pri kadrovanju strokovnih in kompetentnih članov nadzornih svetov in upravnih odborov v teh družbah. Združenje članov nadzornih svetov

S tem vlada ni upoštevala finančnega položaja posamezne družbe, ampak le splošne gospodarske razmere, opozarjajo v združenju, kjer omenjenemu sklepu nasprotujejo tudi zato, ker ne omogoča plačila za opravljanje funkcije, temveč le sejnine kot nadomestila za porabljeni čas ter uvaja nesorazmerno znižanje prejemkov nadzornikov v primerjavi z upravami, ki jih nadzorujejo.

Upravni odbor združenja članom nadzornih svetov in upravnih odborov priporoča, naj ustrezno znižanje plačila za opravljanje funkcije za nadzornike predlagajo po potrebi, potem ko bodo ocenili finančni položaj družbe. Glede priporočil vlade pri sklepanju pogodb o zaposlitvi za poslovodne osebe v podjetjih v popolni ali delni lasti države pa menijo, da predstavljajo neučinkovito motivacijo upravam. Nadzornikom v teh družbah predlagajo, naj pri pogajanjih z upravami teh družb poleg znižanja osnovne bruto plače, ki jo sklep določa, predlagajo ustrezno variabilno plačo, vezano na natančno opredeljene kazalnike uspešnosti. Pri tem naj upoštevajo finančni položaj družbe in morebitno zniževanje plač zaposlenim v podjetju.

Vlada sprejela ukrepe

Ker gre za pogodbeni odnos med nadzornim svetom in menedžerjem, ki je osebne narave, stališč, ki se nanašajo na to temo, ne moremo posredovati. Ni pa neobičajno, da se pogodbeni odnosi tudi spreminjajo. Vsi podatki o izplačilih članov uprave Telekoma Slovenije so in bodo tudi v prihodnje objavljeni v poročilih, ki smo jih kot družba na borzi dolžni posredovati lastnikom in javnosti. Boris Ziherl, tiskovni predstavnik Telekoma Slovenija

Kot je znano, naj bi se članom nadzornih svetov v gospodarskih družbah in javnih zavodih sejnine prepolovile, nadzorniki pa se bodo morali do konca leta 2010 odpovedati nagradam iz naslova dobička družbe.

Vlada je sprejela tudi priporočila glede plač, nagrad in odpravnin članov in predsednikov uprav družb. V malih družbah je izhodišče za plačo največ trikratnik, v srednjih družbah štirikratnik, v velikih družbah pa petkratnik povprečne plače v dejavnosti.

Nagrade članom in predsednikom uprav so omejene na največ dve bruto plači letno, pri čemer naj bi se upoštevalo kazalce uspešnosti, izboljšanje položaja posamezne družbe, primerjavo dobička in izboljšanja kapitala družbe glede na sorodne družbe v panogi, gibanje dobička glede na preteklo leto, povečanje izvoza in odpiranje novih delovnih mest.

Odpravnina je omejena na največ šestkratnik povprečne mesečne plače posameznika, ki je do nje sicer upravičen le v primeru, če družbo zapusti in je razrešen iz nekrivdnih razlogov. Če bo ostal v podjetju, mu odpravnina ne pripada.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

speady
28. 02. 2009 22.18
V katerem vrtcu pa se pazi tale Lahovnik?
mes
31. 01. 2009 22.50
Matej daj jim take plače kot si jih zares zaslužijo.
zakretene
26. 01. 2009 22.52
Ma kva se zdej ta Frutek Lahovnik spreneveda, kako je pa servisiral "združitev sovenske industrije pijač"?
Buena Vita
26. 01. 2009 22.10
ŠELE KOZLALI SMO TISTI KI SMO NOCOJ GLEDALI TARČO IN LAHOVNIKA,RES JE TELE ,NIMA DVEH ČISTH
Uporabnik215111
26. 01. 2009 19.27
Dajte to novico staro 3 dni odstranit, ker mi gre na bruhanje za vsako ko preberem naslov. 10000€ VS 500€??? who can live with that money???
NoExit
26. 01. 2009 16.21
Bravo Matej ! Upam,da si poskrbel za osebno varnost !
aloalo
26. 01. 2009 09.36
Ni problema, mislim, da bi se morali posluziti tako imenovani institut fizicne likvidacije. Poj bi pa v Sloveniji ratalo zanimivo.
HooplaToopla
25. 01. 2009 23.51
Draga mladina! Jaz sem že malce prestar, lahko pa vam svetujem. Zgledujte se po organizacijah iz ne tako dalnje preteklosti. Rdeče brigade, Baader-Meinhof, RAF in podobne, ki so po kratkem postopku reševale takšne in drugačne težave s preveč pohlepnimi kapitalisti. Lep pozdrav
finec
25. 01. 2009 14.28
Za "managerje", ki s tem denarjem ne bodo mogli preživeti, pa predlagam milostni strel.
Buena Vita
25. 01. 2009 12.27
hja, saj vidite da lahovnik dela norce z delavcev kaj že ni bil minister,kaj,koliko je takrat bilo zafuranih podjetji.88 je ena številka,koliko pa jih je pod mizo
Brabus
25. 01. 2009 09.04
Mislim ,da se nam bo kmalu zgodila Grčija,potem smo pa v riti, ker tudi oblast NOČE preprečiti menedžerske kraje STOLETJA.
laksi
24. 01. 2009 22.34
nova vlada bo uničila vse po vrsti, kdo pa bo si še želel delat za drobiž??? Kdo se bo trudil??? Po mojem nobeden. Že tak nam je precej odličnih managerjev pobegnilo iz SLO. Vse te bi morali obdržat, pa jim dat pošteno plačilo kot se spodobi za nekoga na takšnem položaju.
nemaramzelja
24. 01. 2009 19.51
upa, da bodo znali preživeti z 10.000 €??? a on to čisto resno misli???
franz1988
24. 01. 2009 17.07
Jedva bodo pršli skoz mesec. Edin, če jim priskočjo odpuščene delavke iz trikotažne panoge na pomoč pri plačilu položnic.
.eu.
24. 01. 2009 15.09
direktorica a te je mal odnesel
zogby
24. 01. 2009 15.03
"direktorica 10.000€ je solidna plača,ni pa velika!???" PA KJE TI ŽIVIŠ?Oziroma kako dobro,da tako misliš??! Solidna plača bi bila ob upoštevanju cen in standarda v Sloveniji 1000-1200€ s tem lahko preživiš,pa malo tudi prišparaš,saj se aparature(bela tehnika,vodovod,...) občasno kvarijo in jih je potrebno zamenjati! In še taka "živina oz. meneđer" nebi smel imeti nad 5000-6000€ ! Če so pa take bajne plače ponekod,pa ni čudno da 30% ljudi živi revno(zelo!) 50% se tako-tako prebija iz dneva v dan,ostali malo bolje stoječih in svinjsko bogatih je pa (15% in 5%)!
direktorica
24. 01. 2009 13.37
za gosp.družbe v državni lasti, bi moral revizijsko hišo določiti minister.....jasno?
direktorica
24. 01. 2009 13.34
Telekom BI LAHKO BIL IZJEMNO USPEŠEN, pa NI ker je polovica zaposlenih ( ki bolje nič kot pa slabo delati-saj škode ne naredijo) polovico delovne sile lahko takoj odpustijo, pa se bodo rezultati garantirano povečali-pa ne zaradi zniževanja stroškov plač....odpuščenim pa nekaj delnic za odpravnino. 10.000 eur je solidna plača (ni pa velika) in če mi uprava pridela povečanje dobička-na delnico za 50%, potem dajmo Dremlju 30.000 eur plače, da bo primerljiv s svojo konkurenco
Buena Vita
24. 01. 2009 12.30
PINCOPOLINCO TAKA NAGRADA,LISICE NA ROKE TI GLUMIŠ DEBELEGA OSLA KDO JIH JE VZEL V BRAN,KAJ NISO TO KRESALKA,ZAHEC IN UHEC-ZAPOPUHEC TO VAS BOLI, ZATO STE PRIPRAVLJENI TOLIKO LAŽI POHAT VEN HJA DOKLER VAM RATA
MODRI TULIPAN
24. 01. 2009 09.43
ojej se mi smilijo"mene pa skrbi da nebojo znali preživeti !jas bi jim dal 300 eu zaj pa prezivi cel mesec"ja pa polaznice placaj s tistimi 300 eu!!!ja,ja