Gospodarstvo

Kaj vse ob nakupu Mercatorja obljublja Agrokor?

Ljubljana, 16. 12. 2011 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Če bo Agrokor kupil Mercator, se bo moral zavezati, da ne bo odpuščal, da bo zvišal plače, da ne bo diskriminiral slovenskih dobaviteljev, da bo sedež prihodnjih pet let ostal v Sloveniji in prav toliko časa obdržal blagovno znamko Mercator. V nasprotnem primeru bo plačeval globe.

Mercator tabla
Mercator tabla FOTO: Dare Čekeliš

Pogodba o prodaji Mercatorja Agrokorju naj bi bila že sestavljena, podpisana pa predvidoma prihodnji teden. Kot je v oddaji 24UR poročala novinarka Katarina Matejčič, naj bi vsebovala zavezo, da v obdobju treh let v Mercatorju ne bo odpuščanj, prihodki zaposlenih pa naj bi se povečali. Hkrati naj ne bi bili diskriminirani slovenski dobavitelji, njihovi donosi naj bi se celo še okrepili. Sedež Mercatorja bo najmanj naslednjih pet let ostal v Sloveniji, najmanj pet let pa bodo še ostala blagovna znamka Mercator. Pri prevzemu Mercator Agrokorju ne bo pomagal z garancijami, posojili in zavarovanji. V Mercatorju bodo ohranili dvotirni sistem upravljanja, v nadzornem svetu pa bodo predstavniki Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), sklada One Equety Partners in tudi zaposlenih.

Če se Agrokor ne bo držal zgornjih zavez, bo moral za vsakega odpuščenega plačati 15.000 evrov globe, če se prihodki zaposlenih ne bodo povečali, bodo plačali kazen v višini pet milijonov evrov, za vsako kršitev zavez dobaviteljem bodo plačali milijon evrov, za kršitev obljub glede sedeža, blagovne znamke ali izčrpavanja Mercatorja pa bodo morali plačati po pet milijonov evrov.

Poleg tega bodo ob podpisu pogodbe dali bančno garancijo v višini dobrih 30 milijonov evrov, ob plačilu kupnine pa jo bodo zamenjali za 10-milijonsko.

Predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak, ki nad Agrokorjem ni navdušen, izpogajane pogodbe danes ni želel komentirati, češ da z njo ni seznanjen. Neuradno pa smo izvedeli, da je zagrozil z kolektivnim odstopom uprave, če bo dokument dejansko podpisan. Se je pa oglasil odhajajoči minister Franci Križanič, ki nasprotuje sodelovanju EBRD pri financiranju nakupa Mercatorja. Dodaja, da bodo ukrepali, kako pa ni jasno. Najverjetnejši novi premier Zoran Jaković naj bi bil sicer prodaji naklonjen.

Selškova nič ne ve o prodaji

Prodajalci nas niso obvestili, da bi bil prihodnji teden predviden podpis kakršne koli pogodbe z Agrokorjem, je danes povedala predstavnica Societe Generale, ki je finančni svetovalec Mercatorja, Cvetka Selšek. Kot je poudarila Selškova, prodajalci še vedno niso odgovorili niti na eno od številnih pobud Mercatorja o zaščiti interesov razvoja družbe, zaposlenih ... v primeru prodaje. Na vprašanje, ali je seznanjena z namero, da naj bi prodajalci in Agrokor prihodnji teden podpisali prodajno pogodbo za Mercator, kot poročajo nekateri mediji, je dejala, da ni.

"Še vedno čakamo na odgovor prodajalcev na pobude Mercatorja. Če se bo izkazalo, da bo pogodba podpisana in da so pri pogajanjih s kupci dosegli vse, kar je Mercator za zaščito interesov družbe predlagal, lahko to samo pozdravimo. Če pa se bo izkazalo, da v primeru podpisa pogodbe ni tako, pa bo vsak moral nositi posledice svojega ravnanja," je odgovorila na vprašanje, kaj če bodo prodajalci vendarle "na vrat na nos" podpisali pogodbo brez upoštevanja predlogov Mercatorja.

Na vprašanje, ali je seznanjena z namero, da naj bi prodajalci in Agrokor prihodnji teden podpisali prodajno pogodbo za Mercator, kot poročajo nekateri mediji, je Selškova dejala, da ni.
Na vprašanje, ali je seznanjena z namero, da naj bi prodajalci in Agrokor prihodnji teden podpisali prodajno pogodbo za Mercator, kot poročajo nekateri mediji, je Selškova dejala, da ni. FOTO: 24ur.com

Treba je imeti trdne in konkretne zaveze kupca za zaščito interesov družbe, teh zavez pa za zdaj ni, pravi Selškova. Naša želja je, da pridemo do teh zavez, vendar za to potrebujemo sodelovanje prodajalcev, je poudarila.

Dogajanje okrog prodaje oz. neprodaje Mercatorja se v zadnjih dneh stopnjuje. Tako so svojo zaskrbljenost zaradi negotove usode zaradi morebitnega prevzema glasno v četrtek izrazili sindikati, saj Agrokor ni predstavil nikakršnih trdnih zavez glede varstva zaposlenih. Agrokor sicer javno, na kakšni novinarski konferenci oz. sporočilu, ni objavil nikakršnih namer glede Mercatorja.

Židan opozarja na slovensko proizvodnjo hrane

Kmetijski minister Dejan Židan opozarja, da Agrokor v preteklem obdobju ni bil prijazen do slovenske proizvodnje hrane, pri tem pa še dodaja, da je Mercator pomemben za slovensko proizvodnjo hrane. Za proizvajalca hrane je po mnenju Židana, ki opravlja tekoče posle ministra za kmetijstvo, zelo pomembno, da ima stik s potrošnikom, zato pa so zanj zelo pomembne trgovske police.

Minister za kmetijstvo Dejan Židan
Minister za kmetijstvo Dejan Židan FOTO: Vlada RS

Prodaja večinskega deleža Mercatorja prav gotovo utegne imeti daljnosežne posledice za njegove sedanje dobavitelje oz. slovensko kmetijstvo in živilsko prehrambeno industrijo. "Prek Mercatorjevih polic se namreč po nekaterih ocenah proda do 40 odstotkov v Sloveniji proizvedene hrane, ki se prodaja preko maloprodaje," je poudaril Židan, ob tem pa izrazil zaskrbljenost nad tem, da prodajalec prodaja veliko premoženje kljub temu, da mu je znano, da je kupec brez denarja.

Glede Agrokorja pa minister poudarja, da pri njem lahko ugotovimo dejstva, zaradi katerih se morebiten nakup razume kot sovražni prevzem s stališča slovenske proizvodnje hrane, so zapisali na kmetijskem ministrstvu. Židan navaja, da v Agrokorju kot vertikalnem poslovnem sistemu tudi sami proizvajajo hrano, zato je njihov poslovni interes "evidenten", saj si za lastno proizvodnjo hrane dobijo trgovske police. Ob tem minister poudarja, da država prodaji Mercatorja nasprotuje, pri čemer Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) tudi opozarja, da je treba upoštevati protikorupcijska določila.

Uprava NLB, ki naj bi po nekaterih informacijah "pritiskala za čimprejšnjo prodajo delnic Mercatorja", je v četrtek poudarila, da jim je v interesu delnice Mercatorja prodati. Vendar "v transparentnem postopku najboljšemu ponudniku, ki bo hkrati zagotovil dolgoročen razvoj trgovca". Transakcijo bo prihodnji teden obravnaval nadzorni svet banke.

Včeraj se je prvič odzval tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je med drugim poudaril, da "vsaka odločitev o prodaji Mercatorja terja skrbno tehtanje in mora biti absolutno odgovorna". Poudaril je tudi, da ga je nekoliko zaskrbelo, ko je videl na spletni strani Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države pismo glede prodaje. "Verjamem, da je v zvezi s tem potrebna vrhunska stopnja odgovornosti za odločitve, vrhunska stopnja v smislu maksimalne možne predvidljivosti učinka odločitev, in če je treba s podpisom te pogodbe počakati toliko, da se napravijo potrebne konzultacije, je to vsekakor treba narediti," je poudaril.

Slovenija bo nasprotovala financiranju sovražnega prevzema Mercatorja s strani EBRD

Slovenija bo v organih Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) uradno izrazila svoje nasprotovanje sodelovanju EBRD pri financiranju morebitnega sovražnega prevzema Mercatorja s strani Agrokorja, so danes sporočili z ministrstva za finance. Na ministrstvu so prepričani, da bi imel sovražni prevzem velike negativne posledice za gospodarstvo. Na finančnem ministrstvu pravijo, da je dolžnost države, da "brani in krepi svojo geostrateško pozicijo".

Mercator
Mercator FOTO: Miro Majcen

Stališče ministrstva glede prodaje Mercatorja tako ostaja nespremenjeno. Ker je Mercator mrežno podjetje, ki zagotavlja dostopnost izdelkov slovenskega kmetijstva in slovenske živilskopredelovalne dejavnosti široki množici potrošnikov, bi imel "morebitni sovražni prevzem velike negativne posledice na slovensko kmetijstvo, slovensko predelovalno industrijo, bančni trg, bruto domači proizvod, trg dela in javnofinančni primanjkljaj".

Ministrstvo za finance zato skrbno spremlja in preučuje različne morebitne posledice uspešnega oziroma neuspešnega prevzema. Na podlagi teh ugotovitev se bo ustrezno odzvalo, o ukrepih pa bo po njihovih navedbah javnost pravočasno in korektno obveščena.

Pri tem dodajajo, da projekt financiranja Agrokorjevega prevzema Mercatorja s pomočjo EBRD v organih te mednarodne finančne ustanove še ni bil obravnavan in formalna odločitev o sodelovanju EBRD v poslu še ni bila sprejeta. "Ko in če bo prišlo do obravnave projekta, bo Slovenija svoje nasprotovanje tudi uradno izrazila," so zagotovili na ministrstvu.

Pri Agrokorjevem nakupu 52,10-odstotnega deleža Mercatorja, ki ga prodajajo banke in Pivovarna Laško, naj bi poleg EBRD kot partnerja sodelovala še Mednarodna finančna korporacija (IFC) iz skupine Svetovne banke in sklad One Equity Partners v okviru ameriške banke JP Morgan Chase.

Uprava Mercatorja podporo postopku prodaje pogojuje z ustrezno zaščito interesov družbe, ki je v dosedanjem postopku pogovorov med prodajalci in Agrokorjem ne prepozna.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SVARUNKA
23. 12. 2011 08.40
+1
Na veje s politiki in gospodarstveniki, ki uničujejo in razprodajajo slovensko nacionalno bogastvo in odprodajajo strateška podjetja, nujna za preživetje slovenskega delavca in slovenskega kmeta!!! Izkupiček, pa se potem ne namenja za gradnjo novih tovarn in strateških podjetij pomembnih za Slovenijo, ampak se porazgubi v žepih pohlepnežev! Na veje z njimi!!!
Odpri.oci
19. 12. 2011 11.46
+1
Današnji komentar v enem od medijev : "Poznavalci menijo, da bi kazen za kršitev določb pogodbe morala znašati vsaj 150 milijonov." . pop-tv pa še vedno vztrajno briše vsak komentar, ki omenja več kot ŽALJKIVIH 10 mio eru za "odškodnine" !!!!
Ratix
19. 12. 2011 08.16
+0
Agrokor zavaja in ima svoje ideje in plane predvsem kako rešiti sebe in za tem hrvaško gospodarstvo. Mi Mercatorja ne smemo pod nobenim pogojem prodati takšnemu partnerju! Potem se lahko naši dobavitelji, kmeti in vsa podjetja v tej branži zamislijo kaj bo z njimi. Mene je resno strah našega slovenskega gospodarstva in kako bo s tem naprej če Mercator zares prodamo. Poglejte si samo police drugih tujih trgovin v državi? Poglejte si police v drogerijah DM, nikjer sploh ne moreš dobiti slovenskih izdelkov! Tukaj bi morala država ukrepati in zaščititi vsa naša slovenska podjetja in pa naš trg izdelkov. Dokler tega ne naredimo nam bo huda predla. Potem bomo pa jamrali ko bodo podjetja propadala in brezposelnost rastla!
nikhrast
19. 12. 2011 05.12
+0
Če Agrokor dobi finance potem ga naj kupi. Pa kako to da nobeden v Sloveniji ni dobil teh financ? Saj to ni drugega kot supermarket, pa kaj me briga kdo je lastnik; če roba ni v redu, greš pa kam drugam.
Odpri.oci
18. 12. 2011 20.04
+5
O kakšnih globah govorijo v naslovu ????? Ali so sploh prebrali osnutek pogodbe ???? . Te zaveze so bolj pisane na kožo Agrokorju, kot pa Mercatorju ali prodajalcem !!! . Pogodbena kazen za kršitve pogodbe je omejena na 10 mio EUR.... ne glede na vrsto in obliko kršitve !!!! Mercator naj bi imel v Sloveniji zaposlenih 10.900 delavcev... "Kazen" za odpoved pogodbe o zaposlitvi naj bi bila 15.000 EUR... Z "odpustitvijo" 667 delavcev (6,5% zaposlenih) je "kvota" za kazni izpraznjena !!!! Ob hipotetični mesečni bruto plači 1000 EUR/delavca, je strošek delavca za Mercator (Bruto * 1,22 + prehrana + prevoz+ regres) tam nekje okoli 16.500 EUR na leto.... z drugimi besedami.... KAZEN je MANJŠA KOT LETNI PRIHRANEK ZA KRŠITEV POGODBE !!!!! Pod takimi pogoji se Agrokorju lahko samo smeji !!!!! In "ponudbo" sprejme z odprtimi rokami !!!! . Točka 11.7 : Nobena oseba ne bo upravičena prejeti plačila pogodbene kazni ..... po preteku pet let..... in vse obveznosti Agrokorja za plačilo kazni bo prenehalo po petih letih..... . Z drugimi besedami... ABSOLUTNI ZASTARALNI ROK je PET LET !!!... Za vsako kršitev se bo Agrokor pritožil... in po petih letih zadeva ZASTARA !!!!! Ob hitrosti Slovenskih sodišč (kjer celo Jakliču uspeva zavlačevati več kot 6 let) je ob tem členu jasno, da bo lahko Agrokor PRVI DAN PO PODPISU kršil prav vse člene.... in potem zavlačeval na sodiščih !!!! . Tak člen lahko (s strani prodajalca) podpiše samo popoln *... ali podkupljenec !!!!!
Tomaž Podkrižnik
18. 12. 2011 19.00
+3
Sramota da nas bodo hrvati z krediti pokupli, zgleda da zdesetkana hrvaška k itak nima za kruh v recesiji vlaga v slovenijo. Zgleda da se trend obrača, včasih smo mi vlagali na hrvaško.
resslovenka
18. 12. 2011 14.11
+3
Vsi vemo kdo je s prodajnimi miškulancami in kupčkanjem pod mizo zafural Mercator. Sedaj tega ne omenja skoraj nihče več. Posledice kasiramo danes. Sem danes poslušala intervju z režiserjem Mitjem Okornom, ki se je odselil in dela na Poljskem. Nadvse uspešno. Kako resnično je povedal o stanju političnega duha na slovenskem. Uspešnim zapirajo pot, tisti imajo v rokah škarje in platno in ki sami razen blebetanja in pametovanja v življenju nimajo kaj pokazati. So pa nadvse obogateli na račun ljudskih množic. In zato nikamor ne pridemo, pa tudi izgledi, da se bo kdaj kaj pri nas kaj spremenilo so bolj klavrni. Smo na razprodaji. Žal.
matej962
18. 12. 2011 13.03
+2
Ni mi jasno zakaj v to zgodbo poskušate vriniti Jankoviča in Pahorja, če vsak povprečni Slovenec ve da je v roke Šrota Mercator izročil dobrohotni Ivan Janez Tomaž JANŠA.
Maady
18. 12. 2011 07.03
+7
Ni Čaušesku zastonj končal za plotom takšne sodbe so potrebne po celi celi Evropi, kakor si posamezne perverzne skupine delajo norce iz državljanov to so sodbe ljudstva v imenu ljudstva, ki jo izvrši ljudstvo skratka po najvišjih standardih demokracije.
Saloreich
18. 12. 2011 05.02
+5
Agrokor obljublja LAŽ.
Burton007
17. 12. 2011 21.58
+4
Jankovičević že žanje plodove trenirkarjev!
tuerk
17. 12. 2011 17.55
+4
Bojkotorajmo Mercator oz. Agrokor
sandra1970
22. 12. 2011 10.16
resslovenka
17. 12. 2011 17.53
+12
Agrokor gor držijo eni sami gromozanski pufi. Kaj počne z dobavitelji tudi ni hvale vredno. Kot da nimamo takih zapufanih firm, ki še kar kupujejo podjetja spet s pufi že sami preveč. Jaz vidim v tem prevzemu en sam pogrom za vse nas. Da to predvidiš že v naprej, ni treba bit mega pameten. Potrebna je le zdrava kmečka pamet. No te pa pri nas resnično manjka.
prehlad
17. 12. 2011 17.28
+6
KAR PODAJAJTE MENE NE ZANIMA . GREM TJA ,KO JE CENEJE.
prezimovalec
17. 12. 2011 23.42
+0
maš prav...sploh so nas pa "nafopal" s Mercator-jem, tko k z Laškim in, in...
Slikar123
18. 12. 2011 09.48
+1
prehlad, mislim, da ne veš točno kaj govoriš. z mercatorjem je povezanih preveč delovnih mest v sloveniji, da bi nam bilo vseeno.
Maady
17. 12. 2011 16.44
+11
Bolje prodati vse politične stranke, zbornice, ekonomske Fakultete, TV Ljubljana za povrhu pa še celo Filozofsko z predsednikom vred kot pa en kvadratni centimeter poslovalnice Merkator.
prezimovalec
17. 12. 2011 23.38
+0
...mogoče bi blo zadost, če sebe prodaš, saj kaj dost ni vreden, glede na dolgove, ki prihajajo neposredno iz NLB, ki ga je "le ta" pridno kreditirala in iz sredstev varčevalcev HR, BiH in vseh ostalihhhhhh bivšihhh...
prezimovalec
17. 12. 2011 23.40
-1
na tvoje znanje:"NLB je naslednica LB in je čez noč, vstala iz PEPELA", ...
LJUBLJANA.
17. 12. 2011 16.41
+5
Obljubljajo nam vse, kot so nam NAŠI leta 90 , pogrešam Jugoslavijo !!
JEZKE-BLOKIRAT
17. 12. 2011 15.24
+0
ko omenjate JJ BODITE JASNI a mislite jure jankovic al janez jansa
LJUBLJANA.
17. 12. 2011 16.42
-2
JJ je povsem znana iz afere PATRIA.. 100 milijonov pa to
moster
17. 12. 2011 14.11
+1
nekoč ..je za devetimi gorami in vodami živel palček,naekrat se vpraša,JA KJE PA JAZ TO ŽIVIM?
LJUBLJANA.
17. 12. 2011 16.42
+1
Uporabnik443897
17. 12. 2011 13.35
+5
Kot podjetnik povem, če kupim večinski delež bom delal prav tisto kar bom hotel. Prvo vržem na sesto vsaj 25 % admenistracije, saj je suport Agrokorja dovolj močan, 20 % znižam ostalega osebja in nadomestim s samo 10 % svojhi iz Hrvaške, Prodam male pajzele merkatora in vse nezanimive nepremičnine i.t.d Pol denarja za nakup imam v 2 dvwh letih IN PRAV TO BO STORIL AGROKOR. Pa mu ne zamerim pa sem čistokrvn Staro Velenčan. Slevenska država itak sedaj po volitvah in s takim POKVARJENIM PREMIEROM če bo to Jankovič si to zasluži. Volit tako pokvarjenega pravega KRIMINALCA namesto pravega Slovenca je pa možno seveda samo v banani republiki. Edina želja ki jo še imam JE POGREB V KRAJU MURGLE, KAGA SI PA ŽELIM V KRSTI pa ne upam napisat ker bi bil to sovražen govor, jaz pa na stara leta v ARESTU. Nasvidenje tovariš Kučan !!!!!
Burton007
17. 12. 2011 13.11
+7
folk, bodimo vsak enkrat pametni- BOJKOTIRAT bodoči "TODORKATOR", saj imamo druge trgovine!
Odpri.oci
17. 12. 2011 13.58
+6
in pa... bojkot NLB, ki najbolj navija za prodajo !!!
Burton007
17. 12. 2011 21.49