Gospodarstvo

Slovenija spet korak nazaj? Evroskupini ni všeč struktura proračuna, Cerar presenečen

Bruselj, 08. 03. 2016 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vprašanje, ali bo Slovenija spomladi izstopila iz postopka zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja, je še vedno pod vprašajem. Evropska proračunska ocena Slovenije se je namreč spet poslabšala.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem
Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem FOTO: AP

Slovenija mora biti pripravljena storiti več za spoštovanje evropskih proračunskih pravil, je povedal šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem danes v Bruslju o poslabšanju proračunske ocene Slovenije. Dijsselbloem je sicer prepričan, da bo slovenska vlada zagotovila spoštovanje pravil, in napoveduje, da se bodo k temu vprašanju vrnili maja.

"To pomeni, da morajo paziti, da bodo ostali v okviru pravil pakta" o stabilnosti in rasti, ki opredeljuje evropska proračunska pravila, je Dijsselbloem odgovoril na vprašanje, kako resni so problemi v Sloveniji in kaj pomeni ponedeljkova odločitev.

To sicer velja za skupino sedmih držav, kjer obstaja tveganje neskladnosti njihovih proračunov z evropskimi pravili, je spomnil šef evroskupine. Te države morajo biti po njegovih besedah pripravljene storiti več za spoštovanje proračunskih pravil.

"Delno gre za strukturni primanjkljaj. Še vedno je veliko razprave o delovanju tega kazalca," je v povezavi s slovenskim primerom še pojasnil Dijsselbloem ob prihodu na zasedanje finančnih ministrov EU, ki se ga udeležuje tudi slovenski minister Dušan Mramor.

Slovenski finančni minister Dušan Mramor
Slovenski finančni minister Dušan Mramor FOTO: Damjan Žibert
Ta je pred približno mesecem v Bruslju izrazil pričakovanje, da bo EU spomladi ustavila postopek proti Sloveniji zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja, ki ga je uvedla decembra 2009.

Na vprašanje Dijsselbloemu, ali ponedeljkova odločitev pomeni, da Slovenija spomladi ne bo izstopila iz postopka zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja, kot se pričakuje, je Dijsselbloem odgovoril, da je o tem veliko prezgodaj govoriti.

Mramor je bil sicer o tem prepričan, ker je zimska gospodarska napoved Evropske komisije potrdila, da je slovenski primanjkljaj v letu 2015 nižji od treh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), kar kot zgornjo mejo določajo evropska proračunska pravila.

Mramor pojasnjuje: poslabšanje proračunske ocene je posledica zlasti odprtih metodoloških vprašanj, izstop Slovenije iz postopka zaradi presežnega primanjkljaja ni ogrožen.

Leto 2015 je namreč EU določila kot rok, v katerem mora Slovenija primanjkljaj oklestiti pod tri odstotke BDP. Komisija je februarja Sloveniji za letos napovedala 2,4-odstotni primanjkljaj, v prihodnjem letu pa 1,9-odstotnega.

Ob tem je sicer minister februarja v Bruslju znova spomnil, da se bo Slovenija z ustavitvijo postopka premaknila iz korektivnega v preventivni proces, v katerem so zahteve po zniževanju primanjkljaja zelo stroge, kar bo razmeroma velik izziv.

V preventivni fazi bo namreč Bruselj bolj osredotočen na uresničevanje srednjeročnega proračunskega cilja, ki je v primeru Slovenije uravnotežen proračun. Za dosego tega cilja mora v letu 2016 doseči fiskalno prilagoditev v višini 0,6 odstotka BDP.

Slovenija zdrsnila iz skupine držav, ki so skladne z evropskimi proračunskimi pravili

V ponedeljek so v Bruslju na zasedanju evroskupine sporočili, da je Slovenija zdrsnila iz skupine držav, ki so pretežno skladne z evropskimi proračunskimi pravili, v skupino držav, kjer obstaja tveganje neskladnosti s pravili.

Kot problem so izpostavili strukturni napor za uresničevanje srednjeročnega proračunskega cilja, ki naj bi bil letos le 0,1-odstoten, namesto 0,6-odstoten.

Katere države so skladne in katere ne?

Države so sicer razdeljene v tri skupine. Skladne s pravili so Nemčija, Estonija, Luksemburg in Slovaška. Pretežno skladne s pravili so Latvija, Malta, Finska, Irska, Francija in Nizozemska, ki je zdrsnila iz prve skupine v drugo.

V tretji skupini držav, kjer obstaja tveganje neskladnosti s pravili, pa so že od prej Avstrija, Italija, Litva, Portugalska in Španija, po novem pa tudi Slovenija in Belgija, ki sta zdrsnili iz druge v tretjo skupino.

Za nobeno državo unija ni ocenila, da je njen osnutek proračunskega načrta neskladen z evropskimi proračunskimi pravili. V primeru resnih kršitev pakta lahko sicer Bruselj v skladu z novimi pravili, zaostrenimi v krizi, državo pozove k popravkom.

Proračunsko ukrepanje Cipra in Grčije v območju evra pozorno spremljajo v okviru izvajanja njunih programov pomoči, tako da v to razdelitev nista vključena.

Slovenski premier Miro Cerar
Slovenski premier Miro Cerar FOTO: AP

Cerar presenečen nad novico z evroskupine, čaka na pojasnila

Premier Miro Cerar je nekoliko presenečen nad novico s ponedeljkovega zasedanja evroskupine o poslabšanju proračunske ocene Slovenije, a izpostavlja, da podrobnosti ne pozna in da je treba počakati na pojasnila.

Povedal je, da ga je o novici na kratko obvestil finančni minister Mramor, ki se je v ponedeljek v Bruslju udeležil zasedanja evroskupine, danes pa bo sodeloval tudi na zasedanju finančnih ministrov EU.

"Gre za to, da so bile danes dane neke pripombe na našo strukturo proračuna za 2016, vendar podrobnosti ne poznam," je dejal premier in spomnil, da je bil ves čas na vrhu EU. Pričakuje, da mu bo minister o tem danes natančneje poročal.

Ob tem je premier povedal, da je sicer nekoliko presenečen, saj je pričakoval, da so to zadevo odvili, kot je treba. "A zdaj moram najprej videti, kako resne so te pripombe, ali gre za željo po manjših popravkih ali zgolj za različna vrednotenja," je dejal.

Poudaril je, da zadeve ne bi rad komentiral na pamet, da bo najprej počakal na pojasnila finančnega ministra, potem pa bomo videli, kje smo, ali gre za kaj bolj resnega ali za pripombe majhnega pomena, pri katerih se da zadevo hitro popraviti.

Mramor danes poslabšanje proračunske ocene pripisuje zlasti odprtim metodološkim vprašanjem, prepričan pa je, da izstop Slovenije iz postopka zaradi presežnega primanjkljaja ni ogrožen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (500)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
11. 03. 2016 19.56
+5
V javnem sektorju TAKOJ zmajnšat izdatke za milijardo.
žlikrofi
11. 03. 2016 17.26
+3
BRAVO MRAMOR S SPOŠTOVANJEM G. CERAR ODLIČNO DELATA
glava2
14. 03. 2016 13.27
+1
ne odlično, neverjetno, sami uspehi, etika, vsi lopovi so v zaporu, revščina izginja, standard se je zvišal, življenski stroški so se znižali, zdravstvo prosperira , gospodarstvo je razbremenjeno, mogoče sem še kaj pozabil, skratka INCREDIBOL!!!
puspan
10. 03. 2016 19.55
+5
Nič hudega, najkasneje v letu dni dobimo brco v rit od EU, potem bomo šli mi spet na svoje.
Kollerik
09. 03. 2016 17.15
+3
Naši šefi v bruslju so (zopet) nekaj jezni na nas.... :(
Degnar
10. 03. 2016 12.21
+3
Zamerili smo se jim ker se upiramo migrantom ;)
srebrnibreg
09. 03. 2016 16.14
+1
Vidim, da smo v skupini skupaj z Avstrijci. Torej za Avstrijsko in Italijansko vlado velja isto kot za našo in kako pravijo janšisti kako slabo vlado imamo. Se kar strinjam, če smo na nivoju Avstrije.
puspan
10. 03. 2016 19.56
-1
glava2
09. 03. 2016 15.51
+5
nesposobna vlada in rezultati so tu, zanimivo je , da je vlada par tednov nazaj govorila kako smo vse porihtali...... še lagat ne znajo, tako nesposobni so, vsi!
enakostzavse
09. 03. 2016 14.37
-2
Pa kaj ja na nora tv zopet zmanjkalo elektrike. So ja vsi tukaj. Vsi hlapčki velikega firerja. Bo treba kdaj pa kdaj plačat položnico Elektru.
ROMELS
10. 03. 2016 08.58
+2
slovenc001
09. 03. 2016 14.26
+6
Novi obrazi harajo po ostankih še nekaj vrednih gospodarskih družb. Prijatelji (novi obrazi prvega plenjenja v slovenski privatizaciji) so jim že vse potrpali v svoje žepe. Nobenemu od akterjev se ni skrivil las na glavi - na to budno pazita podrepnika murgelskega plačka masleša in fišer. Zadolženost Slovenije pa izjemno hitro narašča. Slovenci pa smo zaradi rdečih plenilcev v revščini brez perspektvive. Kmalu bodo volitve in pridejo novi obrazi tretje generacije. Od prvih dveh generacij se bodo razlikovali po zakrnelem plenilskem nagonu. Pa ne zato, ker oni nebi radi, zato ker ne bo več NIČ za ukrast. Gospodarski kriminal bo izumrl po naravni poti. Sramotno!!!
enakostzavse
09. 03. 2016 14.39
-3
Če bi tadva omenjena bila pristaša Kučana in delala po njegovih navodilih, a misliš da bi bil tvoj firer, lopov janša, na svobodi ? Ne bit bolj ne umen , kot je to normalno za vas sektaše.
trdovrat
09. 03. 2016 15.41
+5
Slovenc, verjetno si se zmotil. Hotel si namesto "rdečih", zapisati bivšerdečih. S tem se pa strinjam. Enkrat koristolovec, vedno koristolovec! Ne glede kakšne barve je njegov plašč!
Kollerik
09. 03. 2016 17.15
+1
ROMELS
09. 03. 2016 14.12
+5
To ti je morala in etika te vlade. mramor se izgovarja na staranje prebivalstva in upokojence. Tudi zaradi njih ima mramor in ostali oblastniki "službe"in službene avtomobile, pa službena stanovanja pa delovna mesta na toplem..................
enakostzavse
09. 03. 2016 14.30
-7
ROMELS
09. 03. 2016 16.53
+7
Barabini in butlni se pač nikoli ne boste sprijaznili z resnico.
BelTirid
09. 03. 2016 11.15
+3
Jest mislim da bi morali povečat JS, gonilo
enakostzavse
09. 03. 2016 14.29
+2
To so naredili v letih 04-08. Enormno so povečali ne javni sektor, marveč javno upravo. Kot vemo v JS spada vojska policija, zdravstvo. V JU pa, lenuhi po pisarnah. In rezultat tega se vidi danes, se bo videl jutri, se bo videl čez deset let. Kako naj Cerar v letu in pol, zasipa skoraj 40 miliardno luknjo ?
LOPOVEpredZID
09. 03. 2016 11.05
+3
Še malo, mčkano pa bodo tole rubriko Gospodarstvo, lahko izbrisali. V Slovenistanu ni več gospodarstva!!!
gangsterist
09. 03. 2016 10.45
+1
skrijte se nesposobneži v najglobjo luknjo in tam ostanite za vedno
enakostzavse
09. 03. 2016 14.31
-1
ONniON
09. 03. 2016 10.25
+1
v sloveniji pod pragom revščine živi 14,5 % delež prebivalstva kar nas nič več ne uvršča več med nižje in boljše , zahvalite se politiki social demokratov
ROMELS
09. 03. 2016 10.30
+0
Oni se židane volje norčujejo iz slovenskega delavca, ker je baje neizobražen.
enakostzavse
09. 03. 2016 14.32
+1
tolar, to bluziš že nekaj dni. Nespremenjen tekst. A janša nima časa ali tudi sam več ne ve kaj bi vam ovcam diktiral?
nikhrast
09. 03. 2016 15.55
-1
Povej kako bi uredil pokojnine, pa zdravstveni sistem..., ne samo jamrati.
Kollerik
09. 03. 2016 17.17
Treba bi blo vzet bankam in podobnim parazitom, tudi RKC, ki NIČ ne ustvarjajo, samo odžirajo. Zadovoljen?
ROMELS
09. 03. 2016 10.25
+3
Sindikati javnega sektorja so oblastnikom čisto zmešali kompas. Mramor in cerar sta pač naivna in sta se pustila zavesti.. V tem primeru pa predpis ne obstaja in sta se takoj znašla v slepi ulici. Birokrata pač.
tajacinabrjaci
09. 03. 2016 09.40
+3
Dokler si pescica oseb na samem vrhu ne nagrabi par milijonov,nic ne stima!!!!!
urmek
09. 03. 2016 08.52
+5
Našo vlado še sneg pozimi preseneti!
fant z vasi
09. 03. 2016 08.27
+1
A se stevilke ne ujemajo, mogoce je napaka na racunalniku?
apodgraj
09. 03. 2016 10.22
+1
Ko so se v osnovi šoli učili osnovne računske oparacije , setevanje odštevanje , delenje in množneje so nekateri spali in sanjali Če ti bilanca pokaže minus in je ta večji ali manjši od 3% BDP dovoljenega primanjkljaja lanskega leta in ta mora biti za 0,6% manjši od prejšnjega leta , je jasno vsakemu ali je rezultat v skladu z dogovorjen ali ni . Govoriti o dveh različnih metodologijah izdelave letnih bilanc je nestrokovna izjava našega premiera dr. Cerarja .NI nobene panki ,samo majhne korekture in uskladitev z evropsko zakonodajo . Kaj naš evropsko odlikovani finančni ministre ne ve ,kako je tereba sestaviti letne blance oziroma kakšen dokument zahteva evropska unija . Takšen finančni ministre je lahko vsak preprost človek , ki je končal tudi samo osnovno šolo.
enakostzavse
09. 03. 2016 14.35
+0
Me čudi zakaj nisi potem ti financ minister. Izpolnjuješ pogoje katere sam predpisuješ, končano osnovko. Za osmi razred še ni ziher, če ga nisi kupil.
glava2
09. 03. 2016 00.39
+6
Cerar je presenečen????????????????????????
Mungos2
08. 03. 2016 22.52
+5
Pa kdo je naredil tega mramorja ?
anonymous82
09. 03. 2016 11.07
+0
Mramor izpodjeda korenine in tako je pri nas v Sloveniji
Skunk Works
08. 03. 2016 22.03
+5
Milka Planinc presenečena, ..večkrat v osemdesetih, ..ko so se pipce pripirale......neumen narod se nič ni naučil.....
Kollerik
09. 03. 2016 17.18
+1
no, no... vsi imamo po svoje radi tvojega dohtarja, tako da malo zajami lufta...