Gospodarstvo

Še zadnji večji adut ECB: kaj sploh pomeni kvantitativno sproščanje?

Frankfurt, 22. 01. 2015 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrep t.i. kvantitativnega sproščanja na kratko pomeni, da centralna banka kupuje državne obveznice ali druge vrste vrednostnih papirjev, s čimer naj bi znižala obrestne mere in povečala količino denarja v obtoku. Bo ta ukrep preprečil zdrs območja evra v deflacijo in spodbudil gospodarstvo?

Evropska centralna banka (ECB) je danes iz rokava potegnila zadnji večji adut - napovedala je ukrep t. i. kvantitativnega sproščanja oz. obsežnega odkupovanja obveznic, ki naj bi preprečil zdrs območja evra v deflacijo in s povečanjem količine denarja v obtoku spodbudil gospodarstvo.

ECB je v boju proti deflaciji in šibki rasti lani že sprejela več ukrepov, tudi nekonvencionalnih, v okviru katerih je ključno obrestno mero znižala na rekordno nizkih 0,05 odstotka, bankam pa je omogočila dostop do zelo ugodnih posojil, ki jih morajo preliti v realno gospodarstvo.

Ker to (še) ni dalo učinka, območje evra je decembra na letni ravni zabeležilo 0,2-odstotno deflacijo, so se v Frankfurtu po vzoru nekaterih tujih centralnih bank, kot sta ameriška Federal Reserve in britanska Bank of England, zdaj odločili še za ukrep kvantitativnega sproščanja.

Evro in frank
Evro in frank FOTO: Reuters

Kaj dejansko pomeni ukrep kvantitativnega sproščanja, ki sodi med nekonvencionalne ukrepe denarne politike?

Na kratko to pomeni, da centralna banka kupuje državne obveznice ali druge vrste vrednostnih papirjev, s čimer naj bi znižala obrestne mere in povečala količino denarja v obtoku, je zapisano na spletni strani Investopedie.

Centralne banke ceno denarja določajo z obrestnimi merami, s čimer vplivajo na gospodarstvo. Če so obresti višje, je izposojanje denarja manj privlačno, saj so posojila dražja, je pa po drugi strani bolj privlačno varčevanje, kar lahko zmanjša potrošnjo. Nižje obrestne mere imajo obratni učinek.

Ko se obresti približajo ničli, je njihov učinek na gospodarstvo manjši. Ker morajo banke kljub temu ustvarjati dobiček, se lahko razkorak med ključno obrestno mero in obrestnimi merami, s katerimi se soočajo podjetja in gospodinjstva, v kriznih časih poveča, je zapisano v leksikonu časnika Financial Times.

V takšnem primeru se da na ceno denarja vplivati tudi s kvantitativnim sproščanjem, katerega cilj je znižanje obrestnih mer za podjetja in gospodinjstva, najpomembnejši korak v okviru takšnega ukrepa pa je, da centralna banka ustvari nov denar za uporabo v gospodarstvu. To možnost ima samo centralna banka.

Včasih se za takšno potezo uporablja izraz "tiskanje denarja", kar pa ni povsem korektno, saj centralni bankirji s pritiskom na računalniško tipkovnico preprosto ustvarijo nov denar in tako povečajo sredstva na svojem računu. Ta novi denar lahko potem uporabijo za nakup kateregakoli premoženja - državnih obveznic, podjetniških obveznic, delnic ali drugega premoženja bank.

S posegom centralne banke naj bi narasla vrednost premoženja, ki je predmet nakupa, donos ali obrestna mera za to premoženje pa naj bi padla. Podjetja naj bi tako ob izdaji novih obveznic tako npr. plačala nižjo obrestno mero.

S cenejšim zadolževanjem naj bi spodbudili potrošnjo, gospodarstvo povlekli iz krize, banke pa naj bi bile v večji meri pripravljene posojati denar. Takšen ukrep naj bi prispeval tudi k zvišanju cen življenjskih potrebščin, potrošniki pa bodo imeli še en razlog več, da nakupe opravijo danes, ne pa jutri.

Pri deflaciji se dogaja ravno nasprotno, saj potrošniki z nakupi odlašajo, ker pričakujejo še nižje cene, zaradi česar imajo podjetja manj dela in lahko posledično odpuščajo. Potrošnja se tako še zmanjša, kar lahko povzroči škodljivo deflacijsko spiralo.

Evri
Evri FOTO: Thinkstock

Ukrep kvantitativnega sproščanja sicer spremljajo tudi tveganja

Centralna banka lahko tako izgubi denar, kar pomeni, da ga bodo morali v obliki višjih davkov v prihodnosti plačati davkoplačevalci, če se ustvari preveč denarja, pa se lahko tudi razvrednoti valuto, kar lahko ob povratku gospodarske rasti povzroči previsoko inflacijo ali celo hiperinflacijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Našvasan_zob
22. 01. 2015 20.23
+3
"Okrevanje" temelji zgolj na zastonj kešu in 0% obresnih merah... Dejanskega okrevanja v ekonomiji ni.. so samo borzni mehuji ki bodo slej ko prej popokali....
yarrick
22. 01. 2015 20.36
+2
ja, pestro bo leto 2015.komaj se je začelo pa smo že v ornk * , kaj bo šele pozneje, čez leto?
jeznidiplomat
22. 01. 2015 20.10
+0
Evroobmočje je že konkretno v deflaciji in QE je smiselno začeti, preden se bližaš inflaciji, ne pa šele zdaj, ko je že konkretno prepozno (hvala, Nemčija!). Tuji komentatorji glede na izkušnje s QE v ZDA, VB in na Japonskem menijo, da bi v EU QE moral obsegati najmanj 1.000 milijard, pa še to da v tako zapozneli fazi ne bo imelo vpliva na povpraševanje na trgu brez drugih reform.
Našvasan_zob
22. 01. 2015 20.14
+2
Deflacija na papirju.. poglej cene položnic... poglej obresti na banki.. Kupna moč nam pada.. Deflacija bi teoretično morala zviševat kupno moč (če obdržiš službo)..
Našvasan_zob
22. 01. 2015 20.19
+1
Kaj konkretno je Japonska dosegla s QE ? Kaj misliš da bo z novim QE dosegla?... Game is over... Samo čas kupujejo..
boljši jutri 1
22. 01. 2015 19.56
+5
Namesto, da bi nagradili varčevanje denarja z višjimi obrestnimi merami za depozite nas hočejo še bolj in bolj zadolžiti.Oni pa seveda tiskajo denar.Če se ne motim je bi Draghi prej zaposlen v zelo sporni banki Goldman Sachs...
Našvasan_zob
22. 01. 2015 20.07
+1
Našvasan_zob
22. 01. 2015 19.47
+11
QE pomen da centralna banka kupuje državne obveznice ... Zakaj? Zato ker jih noben Qur.. več noče.. Ker že vsi vemo da te obveznice nikoli ne bodo poplačane in je kupcev zmanjkalo... Včasih so QE rekli tudi TOPČIDER.. to pomeni printanje denarja, z razliko da se je v TOPČIDERU dnar razlival po piramidi tudi dol na ulico, QE pa ostaja v vrhu piramide - med bankami.. Banke tako s svežim denarjem pumpajo borze in surovine... Dokler ne bodo obrnili plošče... Ko se to zgodi .. bo kriza 2008 zgledala kot mačji kih med Silvestrskim ognjemetom..
nevski
22. 01. 2015 19.02
+10
Natisnili bojo preko 1000 milijard Evrov nekritega denarja. To bo še zanimivo.
Našvasan_zob
22. 01. 2015 20.03
+0
Zlato bi po vseh zakonih narave moglo pridobit na vrednosti... Vprašanje samo kako in kako močno ga bodo z derivativi tiščali dol.. Pa nisem gold fan.. ampak treba je priznat kaj printanje dnarja pomen za zlato..
yarrick
22. 01. 2015 20.39
+3
Nič čdunega da je nemčija pohitela z repatriacijo zlata iz anglije in amerike...Oni že vedo nekaj kar mi ne...
Cofar
22. 01. 2015 18.32
+1
torej z več denarja v obtoku banke lažje posojajo denar :) ja najprej je treba bid kreditno sposoben in šele pol lahko banka posodi kreditojemalcu :) a ne?
helvecijaner
22. 01. 2015 18.32
+0
Naj speljejo to stvar tako da bo € dobil 20% proti CHFr. Bomo kupili CH Fr in jih zopet prodali ko bo kurs 1:1 tako se najbolje zasluži pa še bančnik nerabiš bit, samo čas in vsaj nekaj kapitala pa moraš imet.
Al83
22. 01. 2015 18.20
+2
Kvantitativno sproščanje v prvi meri pomaga vladam, da jim ni treba rezati iztadtkov in lahko mirno zapravljajo naprej, kolikor jim paše (fiskalna disciplina je problem, ki ga ima mnogo evropskih vlad), tako da vlade bodo ta ukrep vedno podprle. Nizke obrestne mere koristijo tudi bankerjem, saj lahko veselo naprej spekulirajo po finančnih trgih (kadar se njihovo hazardiranje ne obnese, lahko izgube prenesejo na davkoplačevalce s pomočjo dokapitalizacije). Pravijo, da je šibkejša valuta boljša za izvoznike, ker zniža vrednost izvozov (jih da na 'popust'), čeprav ne vidim kako bi bilo lahko to, da dobijo podjetja manj za svoje izdelke, koristno za gospodarstvo. Če hočejo podjetja znižati ceno svojih izdelkov, lahko to naredijo brez, da ECB uničuje vrednost valute. Lakho rudi rečemo, da je inflacija dobra za vlado tudi na ta način, da zmanjša vrednost že obstoječega vladnega dolga, čeprav ji ne poveča dohodkov, tako da je ta korist vprašljiva. Komu pa bo ta ukrep škodil? Ja sigurno padec vrednosti evra na bo koristil tistim, ki imajo kredite v Švicarskih frankih, ali pa kakih drugih valutah, ki tega samodestruktivnega početja ne počnejo (ekonomist Peter Schiff je izjavil, da je najboljši način, da zmagaš v valutni vojni ta, da je ne igraš. To pa zardi tega ker šibkost ni moč). Prav tako ta ukrep ne bo pomagal potrošniku, ki je na fiksnem dohodku, saj bo občutil rast cen in s tem padec kupne moči. Zaradi padca potrošnje, se potem gospodarsvo krči, kar pomeni manjše plače, večja nezaposelnost in seveda manj denarja iz strani davkov za državo( kar ponavadi pripelje politike do tega, da dvignejo davke). Ukrep pa je tudi slab, kot so že omenili zgoraj za varčevalce, ki bodo dobili manj za svoje prihranke. Tako, da ta ukrep povzroča inflacijsko spiralo in ne bo prinesel ničesar koristnega nikomur, razen zelo ozki izbrani eliti. 0,05 odstodtni krediti seveda niso na voljo navadnim smrtnikom, saj moramo mi če hočemo kupiti stanovanje ali pa hišo, vikend.. plačati kakih 30% obresti, kar je več, kot si je po navadi drznila računati tudi mafija, zaradi česar moramo za vsako od teh stvari delati za tretjino več. Naslednja stvar, ki jo ta članek omenja je deflacijska spirala, kar je čisti totalni mit, ki ga Kensijski ekonomisti uporabljajo za upravičevanje inflacije. Mit o deflacijski spirali govori o tem, da če pride do deflacije ljudje ne bodo več zapravljali, ker lahko dobijo isti izdelek pozneje za nižjo ceno, kar je v totalnem nasprotju s tem, kako se v resnici obnašajo človeška bitja. Če bi bilo to res, potem ne bi nihče kupoval na kredit ali pa obroke, ker bo moral za enak izdelek odšteti več, kot pa da bi šparal in kupil ta izdelek v enam plačilu. Če bi bil ta mit resničen ne bi nihče kupil računalnika, saj lahko dobi čez pol let za isti denar še enkrat boljšega. Ljudje hočejo/mo stvari takoj, tudi če morajo zaradi tega odšteti več, ker imajo/mo oprane možgane iz strani oglaševalne industrije( ujeti v potrošniški pasti), ki uporablja vse načine, ki se jih spomni, tudi našo podzavest, da nas pripravi do zapravljanja, tako da smo včasih že toliko sprogramirani, da ne vemo več zaradi česa kakšno stvar kupimo. Najbolj znan primer oglaševalniškega programiranja potrošnika je bil v 50ih prejšnega stoletja.Takrat je Betty Crocker, da je lažje prodajala koncentrat za tortice, ki ga ženske zaradi takratšnje kulture niso hotele kupovati, saj so se počutile krive, da ne naredijo dovolj za družino (ne dajo dovolj sebe v kuho), če naredijo torto iz koncentrata. Betty Crocker je pripravila ženske do kupovanja koncentrata s tem da je na škatlo napisala, naj dodajo jajce, kar je izničilo občutek krivde. Primer je bil zelo sporen, saj ženske 'dodajo jajce' pri reprodukciji in korporacije ne bi smele uporabljati človekove podzavesti, da ljudi pripravljajo v kupovanje proti lastni volji.
vikendaš
22. 01. 2015 17.22
+0
Še en nateg. Vse poplača navaden narod z višjimi davki. Več eurov, nižja vrednost, potem visoka inflacija ter dražji krediti. Kdo dobi - banke!!!
Uporabnik113189
22. 01. 2015 17.14
+9
Dragi zagovorniki teorije "prodajmo vse pa naj stane kar hoče" ste zadovoljni, ker smo zamenjali realne dobrine za ničvreden papir?
helvecijaner
22. 01. 2015 18.34
+2
Niti papir, samo fiktivno vrednost v številkah !
Relin Quish
22. 01. 2015 18.37
+2
Uporabnik113189
22. 01. 2015 17.13
+7
kvantiteta = razlika v količini, kvaliteta = razlika v kakovosti , torej kvantitativno sproščanje pomeni povečanje količine v obtoku ali po domače dolivanje količine vode v napol prazen sod kvalitetnega vina, kjer se potem kakovost razredči. Na tak način gostilničar več zasluži glede na nabavno vrednost saj gost plača isto ceno kot prej.
helvecijaner
22. 01. 2015 18.37
-1
Gost je pa glasovalec imenovan ovca v največ slučajih leva ovca.
Ramzess
22. 01. 2015 17.07
+1
Nekateri napovedujejo vrnitev nemške marke letos, z njo pa še morda katera valuta.
DarthRevan
22. 01. 2015 17.52
+3
Če se to zgodi bo problem. EU je edina stvar ki drži sicer zelo bojevite evropske narode stran od vojne. Če se Francozi in Nemci spet začnejo preveč ne marat bo cel hudič...kot je bil vsakič ko se Francozi in Nemci niso marali.
General ZKS
22. 01. 2015 18.33
+4
Projekt marke so imeli Nemci že pred parimi leti nazaj zaradi Grčije. Lahko da bodo samo fascikel odprli :D
yarrick
22. 01. 2015 20.25
+2
Raje ne pomislim na usodo slovenije, če gremo nazaj na svoj deanr v teh totalno za* časih.brez gospodarstva, brez storitvenega sektorja, brez velikih trgovskih partnerjev(trgovska vojna oz vojna za trg), brez tujih investitorjev v naše propadlo gospodarstvo.Bomo imeli kaj? Venezuelo style?!
odprioci
22. 01. 2015 17.01
+11
kaj sploh pomeni kvantitativno sproščanje? Na kratko INFLACIJA
nevski
22. 01. 2015 19.04
+3
Da, tiskanje nekritega denarja pomeni inflacijo.
StopTTIP
22. 01. 2015 16.49
+9
Namen tega "ukrepa" vam lepo pojasni zadnji odstavek..... "izgube z višjimi davki plačajo davkoplačevalci".... in "hiperinflacija"...... Še kdo ne verjame, da bo EUR končal kot YU dinar ?????
emilzapata
22. 01. 2015 17.18
+0
točno tako, je preveč mediteranskih držav v eu, bodo Nemci še prosili Grke in njim podobne, da bi šli ven iz monetarne unije.
StopTTIP
22. 01. 2015 16.47
+5
Zlato od 1.1. do danes.. +15%; srebro +22%.... upam, da ste me poslušali, ko sem argumentirano zagovarjal, da ničvredne "monopoly" papirčke zamenjajte za PM......
yarrick
22. 01. 2015 20.26
+0
nekaj plemenitih kovin je še na poti ;) ne bo veliko, bo pa vseeno dovolj za nek srednjedolgi rok, ko bo šlo vse k vragu...
StopTTIP
22. 01. 2015 16.44
+5
Ni pomagalo japoncem... niti američanom (razen bogatunom, politikom in TBTF bankam...), pa tudi v EU ne bo... (razen naštetim).....
Relin Quish
22. 01. 2015 18.38
-1
optimist11
22. 01. 2015 16.42
+2
kvantitativno sproščanje - Kako to vpliva v prvem trenutku na razmerja z drugimi valutami?
Relin Quish
22. 01. 2015 18.38
+1
yarrick
22. 01. 2015 20.28
+1
evro dol, dolar gor.potem bo pa zarad iprevelike vrednosti FED zagnala QE4, bo šel dolar dol in evro gor.pa se bo zgodba ponovila dokler ne bomo imeli hiperinflacije v obeh državah..
mega351079
22. 01. 2015 16.15
Če slučanjo kdo pozna odgovor... Od katerih držav: držav ki uporabljajo euro ali od vseh držav v eu?
yarrick
22. 01. 2015 20.29
+1
Vseh, ker ni problem zgolj v tistih z evrom.Angliji se slabo piše pa ni v EMU...Zato pa pravim da 1.2 biljona €€ ni nič, pljunek v morje vseh slabih naložb in nezavarovanih kreditov.
emilzapata
22. 01. 2015 16.02
+2
sedaj pa se lahko Američani oddahnejo, kajti želje po trgovanju z nafto v evrih sigurno ne bo večč . Mogoče pa ima to tudi dobro stran, saj ne bo več potrebe po demokratizaciji držav bogatih z nafto.
lnterReflections
22. 01. 2015 15.55
+2
Jaz bi to dovolil samo za države članice, ki imajo že sprejeto fiskalno pravilo in pa da se odkupi samo tiste dolgove držav članic, ki so višji od 60% BDP-ja. Drugače bi se lahko države periferije še naprej zadolževale, ostale države pa bi te dolgove morale stalno odkupovati.
yarrick
22. 01. 2015 20.30
+1
Emm.. kira pa nima letne zadolžitve nad 60%? Po "uradnih" podatkih je slovenija ena najmanj zadolženih...