Gospodarstvo

VIDEO: V Cerknem malim delničarjem preprečili vstop: vpitje, prerivanje, nato preplah ter posredovanje varnostnikov in policije

Cerkno, 01. 09. 2016 13.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Malim delničarjem niso dovolili na skupščino Certe Holdinga, ki posredno obvladuje pomemben del cerkljanskega gospodarstva, zato so protestirali. Pojavile so se informacije, da jih je policija razgnala z dimno bombo, ki pa so se izkazale za napačne. V resnici je nekdo v gneči sprožil gasilni aparat.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vroče na skupščini podjetja Certa Holding
    03:30
    Iz SVETA: Vroče na skupščini podjetja Certa Holding
  • Burno dogajanje v Cerknem
    00:46
    Burno dogajanje v Cerknem

Dogajanje ob današnji skupščini Certe Holdinga, ki posredno obvladuje pomemben del cerkljanskega gospodarstva, je bilo zelo burno. Malim delničarjem, ki so želeli v strahu pred sovražnim prevzemom uveljaviti svojo voljo, so varnostniki preprečili vstop na skupščino. Posredovati je morala tudi policija.

Mali delničarji: Imamo več kot 50 odstotkov glasovalnih pravic

V Cerknem je posredovala policija.
V Cerknem je posredovala policija. FOTO: Damjan Žibert

Mali delničarji, ki jih skrbi za nadaljnjo usodo družbe in njenih naložb na Cerkljanskem, so po besedah njihovega odvetnika Sebastjana Kerčmarja za današnjo skupščino zbrali 1105 pooblastil in s tem preko 50 odstotkov glasovalnih pravic.

Varnostniki so delničarjem, ki so se združili tudi v civilno pobudo Za uspešnejši razvoj Cerkljanske in zagotavljajo, da so se na skupščino osebno ali prek pooblaščencev veljavno prijavili, kljub temu preprečili vstop že na vratih hotela Cerkno, kjer je potekala skupščina.

Pred hotelom se je zbralo okoli 100 ljudi, ki so glasno izražali nezadovoljstvo nad ravnanjem vodstva Certe Holdinga. Poklicali so tudi policijo. 

Del protestnikov je vdrl v pritličje hotela in se skušal prebiti do sejne sobe, kjer poteka skupščina. Ker je v prostoru počilo in se je pojavil prah, je med prisotnimi završalo, da je policija posredovala z uporabo dimne bombe, zato so se razbežali. Pozneje so varnostniki sporočili, da je v resnici nekdo v veliki gneči sprožil gasilni aparat. Policija je sicer danes ob začetku skupščine dobila tudi anonimno obvestilo o podtaknjeni bombi.

"Ko so policisti hoteli zagotoviti malim delničarjem dostop do prostorov v katerem se je opravljala skupščina, je eden od varnostnikov uprave sprožil gasilni aparat proti policistom in delničarjem. Ni šlo za nobeno dimno bombo policije in ni šlo za kakršnekoli protestnike, kakor je hotelo očitno vodstvo to prikazati. Bili so delničarji, ki so bili prijavljeni na skupščino in katerim je varnostna služba uprave preprečila dostop do skupščine," so povedali mali delničarji. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Skupščina ob nezmožnosti glasovanja nekaterih delničarjev potrdila sklepe vodstva družbe 

Delničarji, ki so lahko bili prisotni, so sprejeli s strani vodstva predlagane sklepe in v nadzorni svet imenovali Marjana Simoniča, Silvija Štremflja in Ernesta Podobnika. Nasprotniki so napovedali izpodbojne tožbe.

Skupščina bi morala biti v ponedeljek, a so jo prestavili, da so lahko pregledali pooblastila, ki so jih poslali delničarji. Kot je povedal odvetnik Bojan Pečenko, ki je vodil današnjo skupščino, nekatera pooblastila niso bila pravilno izpolnjena, nekateri delničarji pa so dali pooblastila več pooblaščencem. Na skupščini je tako lahko glasovala le slaba tretjina vseh delničarjev z glasovalno pravico.

"O tem bo zagotovo presojalo vrhovno sodišče, ker so se sklicevali, da so taka pooblastila v praksi zelo pogosta. Ampak na to doslej ni še nihče opozoril," je povedal Pečenko in dodal, da so upoštevali vsa pooblastila, ki imajo vse podpise in so tako zagotavljale vsaj minimalne pogoje teh pooblastil.

"Če je nekdo malomarno, napačno opravil svoje delo, zato ne more biti odgovorna uprava. Zato mora odgovornost do delničarjev prevzeti tisti, ki je to naredil," je še povedal Pečenko.

Tisti, ki so lahko glasovali, so tako potrdili predlagane sklepe, pod katere se je podpisal direktor družbe Zorko Golob. Tako so se seznanili z lanskim poslovanjem, s poročili nadzornikov in revizorjev ter z višino in pokrivanju bilančne izgube za lani, vodstvu za lani podelili razrešnico ter za revizorja za letošnje poslovanje določili KPMG Slovenija.

Za štiri leta so s 4. julijem v nadzorni svet imenovali Simoniča, Štremflja in Podobnika, medtem ko so mali delničarji, združeni v civilno pobudo Za uspešnejši razvoj Cerkljanske, želeli, da ta mesta zasedejo Sebastjan Kerčmar, Marta Deisinger in Mojca Mavrič. Tako bi nadzorni svet po njihovem mnenju lahko med drugim zagotovil, da Certa Holding še naprej ostane v lasti malih delničarjev.

Odvzeli so nam glasovalne pravice

Po koncu skupščine so prisotni ostali v prostoru, kjer je potekala skupščina, saj so delničarji zablokirali stopnice in prostor v restavraciji. Direktorja Certe Holdinga Goloba, ki so ga delničarji, združeni v civilno iniciativo, pozivali k odstopu, so ob zmerjanju čakajočih delničarjev iz hotela pospremili policisti.

"Rečem lahko le to, da gorje delničarjem družbe, kjer vodstvo te družbe, ki z delničarskim denarjem brani sebe z varnostniki pred voljo delničarjev," je današnje dogajanje opisala ena izmed delničark.

Odvetnik civilne iniciative Sebastjan Kerčmar je v izjavi po koncu skupščine poudaril, da se je na žalost izvršil pričakovani scenarij: "Odvzeli so nam glasovalne pravice in kot stroj šli skozi točke dnevnega reda ter izglasovali nadzorni svet, ki ga je predlagala uprava." Ob tem je napovedal, da bodo pravico tako sedaj iskali po pravni poti.

Dopoldne je bila medtem redna letna skupščina družbe Certa, ki je potekala brez kakršnihkoli zapletov. A so bili na sprejete sklepe vseeno napovedane izpodbojne tožbe.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vicente
02. 09. 2016 14.48
-1
erknemu se odpirajo neslutene nožnosti za razvoj turizma od mrtvih so vstali 4 osebki,kerčmarju cerkev ponuja sodelovanje njim je v 4000 letih uspel komaj eden
topo
02. 09. 2016 13.46
+1
Vsi ti ki bi radi prišli na oblast so v preteklosti tesno sodelovali in odločali o Cerkljanski.Ni pa rečeno.če je dvesto kot pišejo da jih je bilo proti da se z tem strinjamo vsi delničarji.Prav bi bilo če pišete o mnenju o obeh strani in ne samo o eni. Policija pa je delovala nepristransko kot nekateri pljuvate po njih in hočete uveljavit samo svoje interese,pa čeprav nimajo z realnostjo nobene povezave..
ni_mi_vse_eno
02. 09. 2016 11.24
Tu sem pa videl ogromno barab, --- bar abba בר אבא, dobesedno "sin očeta". Abba = oče. Tudi sam sem baraba in to me ni sram priznati. :)
ni_mi_vse_eno
02. 09. 2016 11.00
+4
joža, policija vedno deluje na strani kapitala, prav tako zakon. Postavili smo državo zato, da vsak državljan plačuje davke, ki naj bi šle za šolstvo, sodstvo, zdravstvo in skupne potrebe, denar pa gre za plačilo obresti dolga. Zato so vse države zadolžene in zato ljudstvo zbira zamaške za pomoči potrebnim. Igra se imenuje: "posojam vam potiskane papirčke za dolg in obresti." --- "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph M. Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
ni_mi_vse_eno
02. 09. 2016 10.54
-1
Mi se imamo radi do prvega fičnika in do sosedove meje. :)
mkmorfius
02. 09. 2016 09.24
+5
"...eden od VARNOSTNIKOV uprave proti policistom in malim delničarjem sprožil gasilni aparat..." ZAKAJ GA TEGA modela NI OBVLADALA POLICIJA S STROKOVNIM PRIJEMOM in ga kaznova za napad na policiste? Policaji so navadni lakaji in navadni luzerji, ki se znajo izživljati LE NAD nami, "navadnimi ljudmi". Pa moderator, samo probaj izbrisati moj komentar....
Kollerik
02. 09. 2016 12.48
+1
bu?e24 1
02. 09. 2016 14.57
Bravo tako je tu so da cuvajo nas ne pa tm en zidovski kapital
mkmorfius
02. 09. 2016 09.20
+2
Matr, ampak vsi tile štrajki so napačno interpretirani... Ti mali delničarji BI MORALI poklicati policijo češ da jih kradejo in bi policija MORALA PRIDT in jim omogočit na to skupščino!!! ŠE POSEBAJ ČE IMAJO VEČ KOT 50% GLASOVALNIH PRAVIC! Zakon je za to da NAS BRANI in ne da NAS KAZNUJE!!!
drmr1980
02. 09. 2016 08.25
+11
Pol bo pa nekdo spet znoru, bo mal pokalo, ovčke pa bodo zopet blejale po diktatu podkupljenih novinarjev, češ glej ga norca...in karavana gre dalje!
SEJBOBOL
01. 09. 2016 22.49
+2
premajhni so .....
SEJBOBOL
01. 09. 2016 22.49
+3
kdor je majhen , bodi srečen da si živ .... agropop
vrtojb
01. 09. 2016 21.48
+3
So jih ze izrinili, nimajo vec predstavnika, ker so se preslabo organizirali.
topo
02. 09. 2016 13.48
Ni samo organiziranost,tudi programa nimajo nobenega..
EMINENT
01. 09. 2016 21.21
+3
Bravo policaji! Ovce nimajo kaj protestirat! Samo volijo lahko! Seveda za naše!
Jožajoža
01. 09. 2016 21.07
+42
ste videli, na katero stran je stopila policija. na stran kapitala in s silo deluje proti lastnemu narodu.
Jožajoža
01. 09. 2016 21.32
+15
tega JLA ljudska milica ne bi nikoli naredila. takrat bi milica te barabe zaprla, sodišča pa bi jih ,da bi zaščitila narod, poslala v zapore in na goli otok. vse za zaščito lastnega naroda. vojska in policija in ves javni sektor je zaradi nas, so le servis državljanov, se pa obnašajo, kot da smo mi njihovi hlapci.
EMINENT
01. 09. 2016 21.45
+4
V takem primeru, bi protest pomenil, da so se delavci uprli režimu in bogami nebi končali dobro! Kaj je počel režim na Kosovu ste vsi pozabli! Zato ker morate!
EMINENT
01. 09. 2016 21.50
-9
Joža, JLA je bila jugoslovanska ljudska armada, ki je napadla Slovenijo! V ranjki jugi pa smo imeli milicijo, ki je bila ljudska, tako kot so bili ljudski vsi povojni zločinci!
Kollerik
02. 09. 2016 12.51
+2
Daj no eminet, ne bodi tako strog. Pusti tudi nam.... sobitjem, da tudi mi hlepimo po nekemu redu. Kajti tole sedaj je vse skupaj bolj podobno razpuščeni bandi....
periot22
01. 09. 2016 20.52
+35
Vsi tisti ki ste se danes spravili na te ljudi vas je lahko sram ,da sploh obstajate!!!!!!!!!!!
Trollka
01. 09. 2016 19.52
+28
Ko so policaji protestirali, mi je prijatelj povedal, da je bil z enim od teh policajev na kavi in ta mu je rekel: Mi gremo protestirat, da bomo vlado pa Cerarja za roge prijeli! In jaz sem bil proti povišanju plač, ker sem vedel, da ko bojo policaji svoje dosegli, bojo spet kasirali ob cesti in tepli narod, a vi ste pljuvali po meni in talali minuse. Zaj pa imate, kar ste si skuhali!
valjhunsinkajtimara
01. 09. 2016 19.29
-7
komarec
01. 09. 2016 19.09
+44
Policisti za to kar delate ste krepko predobro plačani.
NiVseRes
01. 09. 2016 15.34
+54
Nam jokajo..njih pa branijo
290ktober
01. 09. 2016 17.17
+50
skorumpirana policija ,ki ščiti samo bogate
NiVseRes
01. 09. 2016 15.33
+23
No pa bo policija dobila jopice..od japijev...pfdfujjj
murinar
01. 09. 2016 15.20
+38
In kdaj bo vrelišče? Ampak zares ?
murinar
01. 09. 2016 15.17
+27
Visoko etično moralni pa proučuje ?
290ktober
01. 09. 2016 17.18
+17
Cerar anti Robin Hood nebo ukrepa! saj ščiti bogate
štrekeljc
01. 09. 2016 18.03
+15
Zakon o managerskih prevzemih je podpisal Cukjati. Kdaj je bil torej sprejet?
Kollerik
01. 09. 2016 19.20
+7
A oni belajzer? Sedaj se slini okol zdravstvenih zavarovalnic, kjer skupaj z nsi pripravljjo udar proti zdravstveni ministrici. V javnih zavodih je namreč še kar nekaj kapitala, ki ga cukjati et co. lahko lastninijo za svojo mularijo in žlahto.