Gospodarstvo

Še sto milijard evrov za evropske banke?

Bruselj, 22. 10. 2011 18.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med finančnimi ministri EU se oblikuje podpora dokapitalizaciji evropskih bank v višini 100 milijard evrov. S tem naj bi ustavili širjenje dolžniške krize v območju evra.

Denar
Denar FOTO: Reuters

Viri v EU pravijo, da se med finančnimi ministri EU oblikuje podpora dokapitalizaciji evropskih bank v višini 100 milijard evrov. Gre za oceno potrebnih sredstev za krepitev kapitala evropskih bank, ki jo je ministrom predstavila Evropska agencija za nadzor v bančnem sektorju (EBA).

Po načrtu agencije bi morale imeti banke devet odstotkov deleža najbolj kakovostnega kapitala, medtem ko je bil pri julijskih stresnih testih ta prag določen pri petih odstotkih.

Usklajena dokapitalizacija bank je del prizadevanj za zajezitev širjenja dolžniške krize v evrskem območju in zagotovitve dolgoročne vzdržnosti grškega javnega dolga.

Banke je namreč treba pripraviti na šok, ki bi ga doživele ob povečanju njihovega prispevka pri drugi pomoči Grčiji – ti naj bi z odpisom dolgov utrpeli najmanj 50-odstotno neto izgubo.

Usklajena dokapitalizacija naj bi temeljila na postopnem pristopu – najprej naj banke kapital iščejo na trgu, nato državna sredstva in šele v skrajni sili mehanizem za zaščito evra (EFSF).

100-milijardni dokapitalizaciji po navedbah virov nasprotujejo Italija, Španija in Portugalska, češ da je predraga, pa tudi Evropska centralna banka (ECB).

Nemška kanclerka Angela Merkel verjame, da bo dogovor o celoviti rešitvi za evroobmočje sprejet do srede.
Nemška kanclerka Angela Merkel verjame, da bo dogovor o celoviti rešitvi za evroobmočje sprejet do srede. FOTO: Aljoša Kravanja

Merklova verjame v dogovor o celoviti rešitvi za evro do srede

Finančni ministri območja evra so po besedah nemške kanclerke Angele Merkel dosegli napredek v pogovorih o celoviti rešitvi za dolžniške težave območja evra, tako da bodo voditelji v sredo lahko sprejeli končno odločitev o novem svežnju ukrepov za stabilizacijo skupne valute. Merklova pri tem priznava, da so pogovori težavni.

Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy bosta o novih rešitvah za premostitev težav v območju evra nocoj v Bruslju predvidoma razpravljala tudi z drugimi ključnimi igralci v EU in prvo damo IMF Christine Lagarde.

Po neuradnih informacijah naj bi se z Merklovo in Sarkozyjem sestali še predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, odhajajoči predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet, šef evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker ter evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn.

Nemčija: manj posluha za kršitelje javnofinančne discipline nuja za ohranitev stabilnosti evra

Nemčija dolgoročno želi spremembe pogodbe EU, ki bi omogočile, da bi bilo proti kršiteljicam javnofinančne discipline mogoče sprožiti postopek na Sodišču EU.

"Nujno potrebujemo spremembe pogodbe, da bomo lahko vzpostavili pravo unijo stabilnosti," je poudaril nemški zunanji minister Guido Westerwelle, ki se je danes v Bruslju udeležil zasedanja Sveta za splošne zadeve.

Spremembe pogodbe so namreč po njegovih besedah nujne za verodostojnost in avtoriteto pakta za stabilnost in rast, ki ureja pravila za javnofinančni primanjkljaj in javni dolg, tako da bodo tisti, ki ne delujejo v duhu solidarnosti in stabilnosti res sankcionirani.

Za večjo stabilnost evra in vzpostavitev unije stabilnosti bi bilo po mnenju Nemčije spremeniti in zaostriti evropsko pogodbo.
Za večjo stabilnost evra in vzpostavitev unije stabilnosti bi bilo po mnenju Nemčije spremeniti in zaostriti evropsko pogodbo. FOTO: Reuters

Nemški minister je danes še poudaril, da je potrebno še okrepiti evropski nadzor nad proračunskimi politikami držav članic, torej iti dlje od evropskega semestra in svežnja šestih zakonodajnih predlogov za krepitev gospodarskega upravljanja.

Nemčija že vseskozi zagovarja ostro disciplino v zameno za finančno pomoč državam v težavah. Države, ki so ali bodo potrebovale zaščito, se morajo biti po njegovih besedah pripravljene odpovedati delu svoje suverenosti. Svet za splošne zadeve, ki se ga običajno udeležujejo ministri EU za evropske ali zunanje zadeve, je danes razpravljal o pripravah na nedeljski vrh EU. Slovenijo je na njem zastopal veleposlanik pri EU Rado Genorio.
 

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rudra
27. 10. 2011 11.49
EU birokrati uvajajo kitajski sistem brezpravnih delavcev.Samo še vlečni konji bomo tako kot so bili včasih v rudnikih-slepa vlečna živina!!
Bojan Skof
27. 10. 2011 07.05
GRČIJA DOBI VSAK MESCEC PO 100 M EU!
Bojan Skof
27. 10. 2011 07.04
prema LO! 1 BILJON PA ŠE TO JE V PRAŠAJ!
donat323
26. 10. 2011 09.19
kakšnim bankam, ljudem dt gnar
alterego
25. 10. 2011 17.28
nikhrast, a bo NLB tud dobila ključ od Simoncine bajtice v Murglah, ko ne bo več zmogla plačevat pufa?
Platon23
25. 10. 2011 15.03
buljbuljis24.10.2011, 20:28 Ni več smešno kajneda! Še vedno je preveč takih kot si bil ti! Upam da boš lahko to priznal svojemu potomstvu da je zaradi tvoje nerazgledanosti prišlo do tega!
buljbuljis
24. 10. 2011 20.28
vcasih sem se smejal tistim ki so govorili o new world order in teorijah zarote....danes pa sem prebral da vatikan zeli ustanovitev svetovne centralne banke....se iskreno opravicujem tistim, ki sem se jim vcasih smejal....
yarrick
24. 10. 2011 18.59
nikhrast 24.10.2011, 04:36 A ni naloga BANKE da preveri, ČE je KOMONTENT ki prosi za KREDIT le tega SPOSOBEN ODPLAČEVATI?! Seveda se pa strinjam da so američani RES pretiravali z vsem tem.Oni že desetletja živijo na sposojenem denarju, problem nastane le takrat ko je treba ta dnar vrniti...
Komentiranje prepovedano
24. 10. 2011 13.05
Evropske finančne korporacije in ustanove (samo finančne) so zadolžene 148% BDP EU.... koga ima Bruselj za norca?
Komentiranje prepovedano
24. 10. 2011 09.55
To ni reševanje krize ampak umik bogatih na varno.
Komentiranje prepovedano
24. 10. 2011 09.53
Rešite bogate.... potem pa dvignite roke in recite, da je krizo nemogoče rešiti brez velikih žrtev....
nikhrast
24. 10. 2011 04.36
Ne vem zakaj so krive samo radodarne banke za to krize, pa saj bi potrošniki sami lahko rekli da se ne bodo zapufali v nepogled. Na milijone praznih bajt, puf večji kot vrednost bajte, zdaj pa ključ na pultu v banki, lastnik jo pa odpiha. Prosim, malo na sprehod po Floridi in Arizoni.
maks44
23. 10. 2011 19.45
Pejdite na Facebook - Revolucija15o, opisujem kako bi sestavili nov sistem. Če se združimo nam to lahko uspe.
sannja5
23. 10. 2011 19.44
Kako naj povprečen državljan, ki težko dela za slabo plačo, se drži vseh zakonov in je večinoma kreditno nesposoben, kajti več kot pol jih že životari z denarjem do 600 evrov- razumsko dojame to, kar tule bere? Mešetarjenje in goljufanje, virtualni denar, kraje na veliko, mi pa še živet več ne moremo s tem drobižem. Gadafija so ubili kot psa, pa je bil dober v primerjavi s temi, ki nam vladajo.
ivo55
23. 10. 2011 17.16
Vse to prekladanje denarja je po svoji vsebini nekaj takega kot kot Pahor-Križanić recept za reševanje delovnih mest. Epilog tega praktično nenadzorovanega metanja denarja iz votlega v prazno bo kmalu znan ....vsaj malo spoštovanja do tistih ki delajo gospodje politiki se bo potrebno naučiti...
bnam 2707
23. 10. 2011 16.34
Nostradaus je napovedal,da bo denarja veliko,po tleh bo ležal a ga nihče nebo hotel pobrati. Se pravi,da ne bo vreden nič...Potem se bo pa začelo,ve se kaj.
esmi
23. 10. 2011 13.43
Namesto, da rešujejo banke naj rešujejo Evropsko gospodarstvo. Azijski izdelki bodo kmalu preplavili evropo.
frako
23. 10. 2011 11.02
lohka dajo 1000 x več gnarja bankam ne bo dost pomagal če si folk ne bo mogu prvoščt posojila od bank.
alterego
23. 10. 2011 09.48
še sto milijard evrov za banke!? madona, spet bojo potrebne dodatne strukturne reforme... na koncu bomo brez penzij in brezplačnega zdravstva!
NiiCk
23. 10. 2011 09.48
7 Milijard ljudi je, samo tukaj se bo dalo 100 Milijard !! Kaj želim povedat, na svetu je toliko denarja, da bi vsi lahko lepo živeli...in po vsaki osebi bi prišlo kar nekaj milijonov, če bi enakopravno razdelili.