Gospodarstvo

Še ena izgubljena priložnost za Slovenijo: potice nismo izkoristili

Ljubljana, 01. 06. 2017 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prva dama ZDA in papež Frančišek sta z lahkotnim pogovorom o potici naredila več za slovenski turizem kot krovna turistična organizacija v celem letu, so opozorili govorci na petem Zelenem forumu. Kot pravi etnolog Janez Bogataj, bi morala Slovenija bolje izkoristiti ta dogodek.

Prva dama ZDA Melania Trump in papež Frančišek sta s pogovorom o potici za promocijo slovenskega turizma naredila več kot Slovenska turistična organizacija (STO) v vsem letu, je na petem Zelenem forumu na Gradu Jable izpostavila Sonja Sibila Lebe z Univerze v Mariboru. Etnolog Janez Bogataj pa je razočaran, da tega dogodka nismo bolje izkoristili.

Lebetova je na Zelenem forumu, ki letos nosi naslov Zelene države ni brez zelenega turizma, spomnila, da smo v desetih letih v turizmu prehodili uspešno pot od neprepoznavanja ekologije do naziva prve zelene destinacije.

10 dni po dogodku je Bogataj pričakoval veseli dan slovenske potice, a ga ni bilo. In to je po njegovem velika napaka!
10 dni po dogodku je Bogataj pričakoval veseli dan slovenske potice, a ga ni bilo. In to je po njegovem velika napaka! FOTO: POP TV

Slovenija še vedno preslabo reagira na naključne dogodke

Pri tem je opozorila, da moramo sedaj za novi produkt najti nove goste in se repozicionirati. "Imeti moramo dolgoročne strategije, ki morajo preživeti vlade, loviti korak s tehnološkim razvojem, iskati priložnosti za medsektorska sodelovanja doma in v tujini ter nemudoma reagirati na naključne dogodke," je dejala in spomnila na srečanje Melanie Trump in papeža Frančiška, ki sta s pogovorom o potici po mnenju Lebetove naredila za promocijo Slovenije več kot STO zmore v vsem letu. Lebetova meni, da bi morali obema podeliti listino ambasadorjev slovenskega turizma.

Bogataj: Morali bi pripraviti veseli dan slovenske potice

Zeleni forum danes poteka v okviru Akademije Zelena Slovenija, v sodelovanju z gospodarskim ministrstvom in STO. V popoldanskih urah bodo predstavljeni še primeri dobrih praks ter izzivi butičnega turizma.

Temu je prikimal tudi etnolog Janez Bogataj, ki je obenem opozoril, da Slovenija nima kulinarične oz. gastronomske diplomacije. "Če bi imeli privzgojeno, kaj storiti takoj po dogodku, kot je bilo srečanje pri papežu, bi znali pravilno reagirati - čez 10 dni v Londonu pripraviti veseli dan slovenske potice ter tja poslati dva informatorja in šoferja, ki bi potice peljal. Ni treba cele delegacije. Tajska je pred leti naredila takšen dan v Londonu in na Tajskem se je turistični obisk v naslednjih šestih mesecih povečal za 80 odstotkov," je izpostavil Bogataj.

Cilji slovenskega turizma visoko zastavljeni

Državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar je poudarila, da je turizem razvojna priložnost Slovenije, ena ključnih priložnosti tudi za mlade. Država je v zadnjem obdobju v zaščitena območja vložila 5,6 milijona evrov, s sofinanciranjem trajnostnih okoljskih znakov pa spodbuja trajnostni turizem. S pridobivanjem teh znakov preide v turistična podjetja tudi zeleno mišljenje in delovanje v zeleno smer, meni Štravs Podlogarjeva.

Vizija ministrstva je, da bi bila Slovenija zelena, aktivna in zdrava destinacija za petzvezdnična doživetja. "Cilji so visoko zastavljeni, saj si želimo doseči 3,7 milijarde evrov prilivov iz naslova izvoza potovanj, pet milijonov turističnih obiskov in 16 milijonov prenočitev. Predvsem pa je fokus doseganje višje dodane vrednosti," je izpostavila Štravs Podlogarjeva in dodala, da je sodelovanje temelj za razvoj.

Slovenija mora zeleno promovirati

Nataša Hočevar iz STO pa je spomnila, da so usmeritve STO zelena Slovenija, a da to ni dovolj za uspeh na tujih trgih. "Pomembno je, da tudi ukrepa zeleno in da zeleno promovira. Še vedno imamo težave s prepoznavnostjo in repozicioniranjem na tujih trgih. Turisti si želijo zelenih doživetij v zelenih destinacijah in nastanitvah," je dodala.

Ob tem je poudarila, da je pomembno pridobivanje gostov, ki si jih tudi mi želimo. V Sloveniji imamo trenutno 22 destinacij z zelenim znakom Slovenia Green ter 11 ponudnikov turizma. Letos bo največ pozornosti posvečene nadgradnji zelene sheme, da se vanjo vključi še več parkov, saj so doslej le trije.

'Vsak hoče promovirati svoj vrtiček, namesto da bi promovirali eno sporočilo'

"Nimamo produktov, ki bi bilo tako močni kot v Avstriji, zato v turizmu ni visoke dodane vrednosti," pa je opozoril Goran Novkovič z Gospodarske zbornice Slovenije. Vsak hoče promovirati svoj vrtiček, namesto da bi promovirali eno sporočilo. Ključno je povezovanje med turizmom in ostalim zelenim gospodarstvom. Ključno sporočilo je, da bomo delali Slovenijo z zelenim turizmom in še drugim zelenim gospodarstvom, je še dejal Novkovič.

Emil Juvan s fakultete za turistične študije v Portorožu Turistica je predstavil delo več raziskovalcev glede zelenega turizma. Izpostavil je, da ta turizem viša ceno produkta, niža stroške potovanja ter ohranja in celo krepi turistične vire.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antropozofija
01. 06. 2017 18.16
+14
Kje so ogromni panoji, ki vabijo tuje turiste, ki se valijo skozi Slovenijo do Hrvaške, da ostanejo mogoče kakšen dan v SLO. Pozivam slovensko turistično organizacijo, ki pravzaprav ne dela popolnoma nič, kar bi v Slovenijo privabilo turiste, Če primerjam turizem Hrvaške je ta svetlobna leta daleč naprej pred Slovenijo, ki je zaspala na vseh področjih. Če pogledate samo "turistične" bisere v Sloveniji, stagnirajo že dolga leta z predolgim propadanjem hotelov in druge infrastrukture.. Kje je šele potica....
Transformerji
05. 06. 2017 12.56
Dragi moj, za postavljanje panojev potrebuješ soglasje - mi pa živimo v totalno zbirokratizirani državici! Zakj bi zapravil denar prej, predno ga zaslužiš - če ga pa nimaš?
hotchilipoper
01. 06. 2017 18.14
+1
tepee
01. 06. 2017 17.31
+8
dej Bogataj ne jokaj zdej,spekel bi potico in jo dostavil Melaniji v Rim ko si zdej tko brhtn,sam futraš se na tuj račun,koritar.
hotchilipoper
01. 06. 2017 18.01
+3
Iluzionist
01. 06. 2017 17.18
+0
komercializacija slovenske potice je dolgoročni projekt, ki je odvisen od precej več vlaganja kot pa je kratkoročno zanimanje zaradi papeževe izjave, morda bi šla v promet za en teden po washingtonskih in new yorških lokalih, kjer se prehranjuje ameriška elita, drugače so pa to leta in leta trženja in promocije, janez bogataj je verjetno dober etnolog ampak slab podjetnik
hansola
01. 06. 2017 18.13
+4
Resno? Ali pa ti nimaš ravno razčiščenega marketinga. Tvoj način vključuje ogromno časa, truda in denarja. Tale bi bil pa poceni, hitro efektiven in nadaljna promocija bi bila lažja in cenejša.
BoboPoštenjak
01. 06. 2017 16.43
+10
Saj smo navajeni.Tudi značilno Kamniško majolko smo zamenjali za kitajski kič.
izi11
01. 06. 2017 17.01
+6
kamniška majolka je preživela pri lončarju v Topolšici (Bahor)
BoboPoštenjak
01. 06. 2017 17.12
+1
murate
01. 06. 2017 16.16
-7
g.Janez Bogataj in podobni bi se lahko iz zgodovine slo naroda kaj naučili -žal se niso ,oziroma so jo slabo predelali kljub lepim ocenam v šoli.Melanija kot verjetno najbolj bogata Slovenka gre k papežu,Kučan kot predstavnik in zagovornik vsega kar je vsaj malo podobno rdečim gre v zibelko komunizma.Se pravi narediti je treba vse,da se nekaj poveličuje in nekaj ponižuje ali obratno.Ker pri nas kar nekako ne moremo mimo volišča,da nebi dali glas bivšim polit komisarjem in njihovim pomagačem je pač tako,da se takšne priložnosti ne sme izkoristiti.Zakaj ne,ker je Moša Pijade kot zelo cenjen r deč kar rekel,da se za brezskrbno vladanje rabi čimveč revnih in čimmanj bogatih.V kolikor bi naši ,ki so na oblasti dali en mil.€ nepovratnih sredstev slovenskim pekarnam,da naredijo nekaj kontenerjev potic in jih pošljejo v ZDA se lahko naredi ,da bi kakšen pek preveč zaslužil in potem nebi na volitvah nič več glasoval za ta r de če .
vertex
01. 06. 2017 16.26
+5
ejga na novi24 te iščejo,tam so te komunisticne teme za bolnike,pijadeti ,kamanistiin vaš veliki komunistični vodja jj
murate
01. 06. 2017 18.35
+0
vprašaj se zakaj je slovenija tisto kar je in ne tisto kar bi lahko bila potem piši bedarije
amnik1
01. 06. 2017 16.15
+0
Italjani o potici: La gubana (gubanca nel dialetto sloveno delle Valli del Natisone; gubane in friulano) è un tipico dolce delle valli del Natisone (Udine), Katera bo zaščitena......??
Karantanija
01. 06. 2017 16.00
+6
Če nismo izkoristili tukaj, lahko našo potico ponudimo kje drugje. Poleti bo tega na pretek, samo znajti se je treba, tudi v tujini. In hitro, da nas ne prehitijo sosedje, ki samo čakajo, kaj in kako bo nam spodletelo!
mallonge
01. 06. 2017 15.54
+9
Jaz sem priložnost izkoristil maksimalno. Za Božič, Novo leto in Veliko noč sem spekel lastno potico in to ne tako kilavo, kot jo ima na sliki blefer Bogatajev.
Tara29
01. 06. 2017 16.13
+9
murate
01. 06. 2017 16.18
+7
šarkl,pa bol žalosten , pečen v času krize
vertex
01. 06. 2017 15.38
+0
testo z nadevom,to se delali že v starem egiptu,a zdaj bomo še meso zaščitili
mallonge
01. 06. 2017 15.57
helter skelter
01. 06. 2017 15.26
+8
... kaj se čudimo, ko so ameriški, angleški, italijanski, nemški mediji že spreminjali pico v potico in se na veliko razpisali o potici in posredno o sloveniji, so naši mediji rtvslo, pop, delo .... še vedno pisali in upali, da sta se pogovarjala o pici in ne potici .... ker potica je pač preveč ljudska, slovenska in ne paše v kontekst naših "naprednih" urednikov v medijih ....
murate
01. 06. 2017 16.20
-2
nikhrast
01. 06. 2017 21.47
+1
dipe
01. 06. 2017 15.19
+9
Kdaj bo zavarovan Slovenski delavc. Aja dovolj je da so zavarovani razni Bavči, Jajoti, Zidari ((ne uni z Bosne)
korintos23
01. 06. 2017 15.35
-2
nikhrast
01. 06. 2017 15.13
-2
Kkašna potica, to je orehova rolada, pa strudel z orehami...
Tara29
01. 06. 2017 16.16
+8
Mimo tiste na sliki so orehi zbežali sto na uro, meni se zdi, da je malo marmelade.
californija
01. 06. 2017 15.13
+10
nesposobni ljudje kot vedno. Jeba se njim za slovenijo, važno da pride konec meseca na račun.
BožjiSvetovalecPolde
01. 06. 2017 15.10
+7
Pri Združeni levici bi pa radi zavarovali kebab
Ka pa mislis
01. 06. 2017 15.12
+5
dr.dare
01. 06. 2017 15.05
+7
daj nehajte se smešit s to potico....
panda80
01. 06. 2017 15.17
+5
Rolesx
01. 06. 2017 15.00
+0
cel svet že ve kaj je potica, to so vedeli že pred izjavo papeža
1airbus
01. 06. 2017 14.58
+3
kaj pa cvejček,teran.......????
funk
01. 06. 2017 14.56
+10
kje je Židan, aja, še spi
izpolni polje vzdevek
01. 06. 2017 14.55
+2
Ok, ja lahko bi bolje izkoristili....pa naj on pelje dva tovornjaka v London, saj ne rabi čakat na nekoga drugega. Bogataj pozna vse v turizmu, z lahkoto bi to orgniziral, ne pa da je rabil par dni, da je to povedla medijem.