Gospodarstvo

Še en reaktor v Krškem?

Ljubljana, 13. 01. 2008 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če se bo potreba po električni energiji še naprej večala, je Slovenija pripravljena zgraditi nov jedrski reaktor v Krškem.

Slovenska vlada razmišlja o gradnji še enega nuklearnega reaktorja. Če se bo pokazala potreba zanj, ga bodo zgradili poleg že obstoječega reaktorja nuklearne elektrarne Krško (NEK).

Slovenska vlada razmišlja o izgradnji novega nuklearnega reaktorja v Krškem.
Slovenska vlada razmišlja o izgradnji novega nuklearnega reaktorja v Krškem. FOTO: Dare Čekeliš

Gradnjo drugega bloka NEK je vlada namreč uvrstila na seznam nacionalnih razvojnih projektov za obdobje 2007 – 2023, z njim pa želi zagotoviti varnost in kakovost oskrbe z električno energijo v Sloveniji. Z izgradnjo tega projekta se bo bistveno zmanjšala proizvodnja toplogrednih plinov, zmanjšala se bo odvisnost od uvoza električne energije, zaradi konkurenčne cene elektrike iz takega objekta pa bi se ohranila in povečala konkurenčnost slovenskega gospodarstva, so prepričani vladni analitiki.

Drugi reaktor bi bil zgrajen samo v primeru, da naša država vse večjih potreb po električni energiji ne bi mogla pokriti z drugimi viri, predvsem obnovljivimi. „Povečanje porabe električne energije zahteva potrebo po zagotovitvi dodatnih virov. Ti so lahko domači ali tuji. Interes vsake države je, da izrabi najprej ugodne domače vire in s tem omeji odvisnost od uvoza,“ so zapisali v vladni resoluciji o razvojnih projektih.

Trenutno se vsa potrebna energija zaradi povečane porabe uvaža, zato odvisnost od uvoza raste in odstotkovno presega sosednje države. Trajnostni razvoj je odvisen od razpoložljivosti in cene energije. Slovenija že danes potrebuje vsaj 400 MW v pasu za pokrivanje svojih potreb. V naslednjih letih pa bo zaradi dotrajanosti obstoječih objektov potrebovala še dodatnih 500 MW.

Ob tem bo treba zagotoviti trajnostni razvoj ob vzdržnih minimalnih vplivih na okolje. Alternativni projekt gradnje II. bloka NEK bi lahko bila plinska elektrarna (ki pa je stroškovno manj ugodna in strateško bolj občutljiva) oziroma viri iz projekta trajnostne energije in ekonomije vodika,“ je še zapisano v resoluciji.

Električno energijo iz novega reaktorja bi začeli proizvajati leta 2017.
Električno energijo iz novega reaktorja bi začeli proizvajati leta 2017. FOTO: Kanal A

Na vladi tudi menijo, da uvoz energije ne pride v poštev, saj je Slovenija že zdaj zelo odvisna od uvoza. Gospodarski minister Andrej Vizjak ob tem pravi, da je gradnja drugega reaktorja zelo možna in da Slovenija računa tudi na to možnost. Vizjak je ob tem tudi dodal, da bo ob morebitni izgradnji treba rešiti tudi problem odlagališča radioaktivnih odpadkov.

Drugi blok NEK bi postavili poleg starega, stal naj bi najmanj 2 milijardi evrov, financiral pa bi ga lastnik slovenskega dela obstoječe nuklearke, podjetje Gen energija. Elektriko iz novega reaktorja bi začeli proizvajati leta 2017, megavatna ura električne energije bi stala po konkurenčni ceni med 35 do 40 evri.

Nevladni 'zeleni' aktivisti in prebivalci v okolici nuklearke ob tem opozarjajo, da je jedrska energija konkurenčna le na videz, saj v njeno ceno niso všteti vsi zunanji stroški, med drugim tudi tveganje zaradi jedrske nesreče ter potresna ogroženost območja, kjer stoji NEK.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fazzan
06. 06. 2008 00.35
+1
Stvari v energetiki niso črno bele, temveč zelo pisane. Odgovarjam na lexluthor-jev post. Talum lahko zapremo, zapremo lahko tud Acroni in... Samo po nekaterih podatkih to nebi nič izboljšalo stanja. Energije bi sicer bilo nekaj več, vendar bi ven izstopili drugi problemi kot so nezaposlenost, itd. To so po nekaterih podatkih pokazale tudi neke analize. Poleg tega se moramo zavedati, da gospodinstva danes plačujemo električno energijo močno pod tržno ceno. Pa boste rekli in kaj potem. Samo to razliko med tržno ceno in ceno, ki jo plačujemo mora nekdo pokriti. To pa pokriva Slovensko gospodarstvo, ki bi ga najraje ukinili, zaradi česar je dostikrat nekonkurenčno in neučinkovito.???? Počasi bo treba sprejeti dejstvo, da enkrat bomo tudi gospodinstva plačevala tržno ceno (60-70€/MWh), potrem bomo pa lahko mislili na vsako prižgano luč. Poleg tega pa nimamo druge izbire, kot da gradimo nove proizvodne vire. Vendar tudi tu nimamo veliko izbire - edino NEK2 lahko pokrije manjko energije, ter letno rast porabe??? Če bomo elektrarne gradili tako kot smo jih zadnjih 20 let, pa bo leta 2020-2030, tudi ob delovanju NEK 2 situacija podobna današji.
Strelja?ko
17. 01. 2008 01.03
Ja ampak tudi nove stvari se rade pokvarjo ane, pa gre bum in potem? Panika.... jao
vipeer@email.si
16. 01. 2008 11.47
+1
Konstrukcijska napaka Černobila je bila v tem, da ni imel dovolj močnega zunanjega vire električne energije. Reaktor se je za hlajenje samega sebe zanašal na energijo, ki jo je tudi sam proizvedel. V trenutku, ko se je reaktor začel pregrevati so ga pobje izključili iz omrežja ter hkrati tudi ostali brez elektrike za zagon črpalk, ki bi hladile reaktor. Rezultat je bilo nekaj stokratno povečanje nazivne moči v par sekundah potem pa je vse zajela bela svetloba. Westinghouse takšnih reaktorjev ni delal in tisti v Krškem je varen kolikor je le mogoče. Gradnje drugega bloka JE bi bila najpametnejša odločitev, ki bi jo lahko sprejela katerakoli vlada. Nespametno bi bilo to elektrarno graditi tako, da bi mi davkoplačevalci nosili stroške medtem, ko bi "partner" v gradnji imel dobiček. Država lahko izda obveznice, ki jih bo tekom obratovanja odplačala jedrska elektrarna sama. Glede na dejstvo, da bo električna energija čedalje dražja sem prepričan, da bi bila to dobra naložba. Kvaliteto storitev s strani privatnih elektrarn si lahko ogledate na primeru Kalifornije kjer zaradi državne regulacije cen, ki se je zgodila zaradi navijanja cen tudi za 10.000% ni bilo v zadnjih letih zgrajene nobene omembe vredne nove elektrarne in je elektro sistem v globokem dreku. Preskrba z električno energijo je daleč preveč pomembna stvar, da bi jo prepustili privatnim podjetjem, ki jih zanima le maksimalen dobiček ter se ne bodo obotavljali navijati cene uporabnikom ampak mora ostati v lasti vseh državljanov. Torej: Pričnite že to gradnjo drugega bloka preden bo prepozno.
generalpostmail@hotmail.com
16. 01. 2008 11.30
Hja lexluthor, nabla, se mi je zdelo da ni tako simpl... vseeno, če hočemo zanesljivo, čisto in poceni elektriko bi morali čim prej pristopiti k gradnji drugega ali celo dveh reaktorjev (obstoječega bomo počasi zapirali). Reno911 in pumpar; jaz vama svetujem kakšne močne tablete... nista čisto pri pravi :)
LexLuthor
16. 01. 2008 09.25
@generalpostmail Fuzija ni tako hladna, kot si nekateri predstavljajo, ima pa to prednost, da ni radioaktivnosti in da ima prib. 1.000 kratni izkoristek običajne nuklearne elektrarne. Na žalost elektrarne še ne gradijo, gradi se raziskovalni reaktor, ki ga bodo zagnali tam nekje okrog 2015 in potem bo preteklo še kakih 10-15 let, da bo tehnologija zrela za komercializacijo. Fuzija je dober obet, ni pa to as iz rokava, ki bi ga lahko izvlekli že jutri.
LexLuthor
16. 01. 2008 09.21
Sori, tole je prva pametna od tele vlade. Gradnjo nuklearke nove generacije takoj podprem, trenutno so vse ostale možnosti veliko slabše. Poleg emisij toplogrednih plinov, se razni okoljevarstveniki raje vprašajte, kakšno svinjarijo bi naredili z enako močnimi termoelektrarnami. Kako danes svinja Krško in kako Šoštanj/Trbovlje? Kje je več bolezni? Dobro pa bi bilo, če bi razmislili tudi o prenehanju neumne porabe energije in zaprtju tovarn kot je npr. Talum. Potem bi imeli kar naenkrat 30% presežka energije. Poleg tega so reaktorji nove generacije neprimerno varnejši kot tisti izpred 30 let. Tudi slovenski ekologi podpirajo gradno novega bloka, seveda pod določenimi predpostavkami. Izbrati je potrebno manjše zlo. Pa končno, tudi zaveze države glede zmanjševanja emisij CO2 veljajo in se jih bo potrebno držati. Plinske elektrarne tu ničesar ne rešijo. Nekako bo potrebno preživeti čas do komercializacije fuzijskih reaktorjev, ne da se bi ob tem skuhali in zadušili. Prvič doslej lahko rečem: bravo JJ in Vizjak, pogumno!
civitasstain@gmail.com
15. 01. 2008 21.12
reno911 Hu, elektrika zastonj. Zakaj ne pišeš, da bi moralo biti vse zastonj. Na Kosovu niso začasa Jugoslavije nič elektrike pačeval, si videl kam so prišli????
pumpar@volja.net
15. 01. 2008 14.05
Fantje in dekleta brez skrbi...v Krškem Bloka 2 nebo...tudi 1ko bomo zaprli 2025...če pa bo država prepametna...pa imamo že podpise zbrane za referendum:PPPP.Tko da brez skrbi...tisti,ki delajo notri pa to podpirajo majo vstopnice za onkološki že plačane...tko da,če želite biti obsevani s pomočjo Atomskih toplic v Krškem,vabljeni do leta 2025.Lp
bohorec@gmail.com
15. 01. 2008 08.52
škoda da ni moč elektrike pridobivati iz neumnosti, je očitno dosti potenciala v slo
zupancicevajama@email.si
15. 01. 2008 08.03
Najbolj smesne in bedaste so reklame elektro podjetij, kjer nas prosijo naj sparamo elektriko!!!! To je podobno, kakor bi me gostici prosili, naj ne pijem in jem v njihovih gostilnah...hahahaha
reno911
15. 01. 2008 01.13
Elektrika bi morala biti zastonj in vsak bi je moral imeti možnost porabiti kolikor bi hotel. Vse drugo je bedarija. To z elektriko, da je potrebno z njo varčevati zaradi varstva okolja je navadna bedarija. Elektrika je na razpolago, varčevati pa moramo zato, da lahko oni dvigujejo cene, medtem, ko vedo, da varčevali ne bomo. Ne bi bilo boljše, da bi znižali ceno električne energije, ali pa vsaj v delu, ki se bi uporabljal za OGREVANJE HIŠ IN STANOVANJ, ne bi bilo boljše ogrevati tako, kot pa sedaj, ko kurimo nafto kot bedaki, pa poglejte katerega leta smo. Ogrevanje na elektriko bi moralo biti danes standard, normala. Čisto okolje. Še enkrat. ČISTO OKOLJE je cenejša elektrika in večja poraba električne energije in NE obratno. V Sloveniji bi morali trenutno graditi elektrarne, več elektrarn in ponujati poceni energijo, ne pa da se gremo nekih restrikcij na račun večje porabe nafte, po drugi strani pa govorite, da delate za čistejše okolje.
nabla
14. 01. 2008 17.56
Ja ljudje smo čedalje bolj razvajeni in razsipniški. Veliko energije porabimo brez veze, ne oziramo se na zanamce, na okolje, ki jim ga zapuščamo. Po drugi strani pa ne želimo ne vetrnih elektraren ker kazijo podobo pokrajine (imajo sicer tudi negativen vpliv na živali, predvsem ptice a še vedno manj negativen kot recimo hidro ali termoelektrarne.). Tako, da je zaenkrat edini zanesljiv, varen (99,99%, 100% ne more bit ) vir energije jedrska cepitev. Glede projekta ITER, ki naj bi deloval na podlagi jedrskega zlivanja pa ni še vse jasno kako in kaj, energijo naj bi tak reaktor dajal sunkoma in ne zvezno kot fizijski reaktor (JEK). Konkretno za Slovenijo (če mam prave podatke) bi rabil še dodatnih 800 MWatt energije (če naj seveda dodatno povečamo njen izvoz), npr.JEK. Ta ima moč za 30 srednjih hidroelektreren. LP, nabla.
DarthRevan
14. 01. 2008 17.16
Generalpostmail, do praktične uporabe projetka ITER mamo vsaj še 50 let...
generalpostmail@hotmail.com
14. 01. 2008 15.32
Jaz sem za. Odpadki pač rabijo 5000 let da se razgradijo, ampak če bodo res tako velik problem potem jih pošljimo v vesolje in direkt proti soncu LOL Sicer pa je zanimivo, da so okoljevarstveniki proti vsakemu novemu projektu za pridobivanje energije; ne JE, ne vetrnicam, ne HE... nimajo pa niti ene pametne ideje od kod dobiti elektriko... Kaj pa prva elektrarna na hladno fuzijo, ki jo gradijo skupaj EU in Japonska? Že stoji? Kako je s to tehnologijo? Kakšne so ovire tam? 24ur, evo ena tema za vas...
fljuskus
14. 01. 2008 11.32
Vsi ki ste tako pametni o černobilu: Bila je res človeška napaka, ampak tudi v JEK delajo ljudje in dokler ne bo vse 100% avtomatizirano bo vedno "človeški faktor" vmes. Pa tudi računalnik ni vedno 100%, se pokvari in potem? Bomo gledali gobice :D Je pa še vedno bolje jedrska el. kot pa termo...
vida.vinter@siol.net
14. 01. 2008 11.09
Mi pa nismo takega mnenja ker živimo zraven!!!
goso
13. 01. 2008 23.40
Angleži so že spregledal. Žal ni drucga, če češ resn okrog CO2. http://...
goso
13. 01. 2008 23.37
Angleži se tud ne morjo odreč jedrski, če hočjo bit resni okrog CO2. Žal je tko. Ugasn Trbovlje pa Šoštanj, ampak prej povej s čim ju boš nadomestil. Bluzenje o obnovljivih ne pomaga, če ne poveš številk. Šoštanj ma 600 MW. http://...
goso
13. 01. 2008 22.39
Tole je drug del naslova, ki ga je prej odrezal: /...
goso
13. 01. 2008 22.35
Na pretvorbi sončne v elektriko bo še precej zelo koristnih odkritij, ki bodo povečala izkoristek in zmanjšala ceno. Eno takih je tale informacija. http://www.guardian.co.uk/environment... velike moči s stalno elektriko pa to ni. Sonce je povrh tega le podnevi. Ja lahko delaš vodik iz vode z elektriko, ampak pravijo , da je bolje iz vode z vročino, kar na vodikovi Petrol postaji. Sam rabiš energijo, dobiš energijo, ampak z izgubo.