Gospodarstvo

Križanič: S KBC bomo nadaljevali pogovore

Ljubljana / Bruselj, 19. 01. 2010 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
27

Minister Križanič je v Bruslju sestankoval na sedežu druge največje lastnice NLB KBC. Tema je bila dokapitalizacija, za katero pa se v KBC očitno še niso odločili.

Minister Franc Križanič
Minister Franc Križanič FOTO: Miro Majcen

Minister za finance Franc Križanič je po sestanku na sedežu KBC dejal, da je razgovor tekel o dokapitalizaciji, razvoju NLB in sodelovanju. Na vprašanje, ali so na KBC nakazali pripravljenost na sodelovanje v dokapitalizaciji, pa je Križanič odgovoril pritrdilno. Natančnega roka za to, do kdaj naj bi se s KBC dogovorili o dokapitalizaciji NLB, po ministrovih besedah ni. Je pa dejal, da se bo s predstavniki KBC sestal še večkrat.

Križanič upa, da bodo največji lastniki in partnerji skupaj zagotovili sredstva. O tem, kaj bi v primeru, če bi se KBC odločila za dokapitalizacijo in kasneje izstopila iz NLB, država lahko KBC ponudila, je dejal, da odkupa prednostnih delnic ne more ponuditi, ker država nima pravne osnove za to. "Kar jim ponujamo, je partnerstvo, sodelovanje še naprej pri podpori razvoja banke. Predvsem pa si obetamo, da bo KBC, dokler bo ostal v banki, zagotavljal tako kvaliteten kader, kot ga je zagotavljal doslej. Imajo tri člane nadzornega sveta in enega člana uprave in delajo dobro," je poudaril.

'NLB je postala sistemska banka jugovzhodne Evrope'

Minister je še poudaril, da od KBC pričakujejo, da bo zagotovil ustrezna sredstva za dokapitalizacijo, da bo banka normalno rasla in konkurirala na trgih, na katerih deluje, torej trgu jugovzhodne Evrope. "To je postala sistemska banka jugovzhodne Evrope, kar je pomembno," je menil.

Na vprašanje, ali je španski Banco Santander še vedno morebiten kupec deleža KBC, je minister odgovoril: "To je stvar KBC, mi tega ne komentiramo."

Križanič je sicer že decembra najavil, da namerava država NLB dokapitalizirati za 250 milijonov evrov. Prvotni plan je bil, da bi dokapitalizacijo izpeljali že decembra, a se je zataknilo, ker KBC ni želela takoj sodelovati. Če bi država dokapitalizirala sama, pa mora to priglasiti Evropski komisiji (EK) in ji dokazati, da ne gre za državno pomoč, temveč vložek v zasebno podjetje. Kot je povedal Križanič, imajo notifikacijo za EK že pripravljeno, a je še niso poslali. Križanič je sicer pred novim letom povedal, da si je KBC vzela čas za razmislek do 15. januarja.

Nova Ljubljanska banka
Nova Ljubljanska banka FOTO: Dare Čekeliš

Kot poročajo Finance, naj bi bilo po mnenju poznavalcev zelo možno, da EK dokapitalizacije ne bi pustila, ker bi v njej prepoznala državno pomoč.

600 milijonov evrov za NLB v zadnjih osmih letih

Država je NLB dokapitalizirala septembra 2007, ko je vplačala 35,5 milijona evrov; takrat je sodelovala tudi KBC, ki je vpalačala 34 milijonov evrov. Naslednja dokapitalizacija, vredna 300 milijonov evrov, je bila junija 2008 – KBC v tej dokapitalizaciji ni sodelovala. Za prvo polovico letošnjega leta pa je predvidena dokapitalizacija v višini 250 milijonov evrov – trenutna vrednost delnice je okoli 150 evrov. Ali bo KBC sodelovala, še ni znano.

KBC je v NLB vstopila leta 2002 z nakupom 34-odstotnega deleža. Namen KBC je bil pridobiti večinski delež. Da bo delež lahko povečevala, ji je ob vstopu obljubila tudi Ropova vlada. Ko je postalo jasno, da država ne razmišlja o prodaji deleža, pa je objavila, da ni več stareška lastnica, temveč je NLB zgolj finančna naložba. KBC pa je začela tudi razmišljati o prodaji svojega deleža. Glede na to, da KBC prejema veliko državne pomoči, ji je EK naložila tudi odprodajo vseh tujih naložb – kamor sodi tudi NLB.

Predsednik uprave NLB Božo Jašovič
Predsednik uprave NLB Božo Jašovič FOTO: 24ur

Razlogi za dokapitalizacijo

Glavni razlogi za dokapitalizacijo so po navedbah NLB s sredine decembra predvsem v zagotavljanju kapitalske ustreznosti v primeru kreditne rasti in ustreznega kapitala za absorbcijo morebitnih kreditnih izgub v primeru dolgotrajnejšega nadaljevanja gospodarske krize.

Po besedah Križaniča se mora NLB glede na razmere na trgu kapitalsko okrepiti.

Predsednik uprave NLB Božo Jašovič pa je v pogovoru za Finance dejal, da NLB svež kapital potrebuje zato, ker je za vsako banko ključno, da ima kapital. Zanikal pa je, da bi šlo za sanacijo banke. Če dokapitalizacija banke ne bi uspela, se bi banka po Jašovičevih ocenah morala začeti krčiti.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petdan
20. 01. 2010 10.11
A je Kramarjev milijon že vračun v teh 600 milijonov. Če ne, je to potem 601 milijon.
VolilecSI
20. 01. 2010 03.34
Pomlad prihaja - ukrenimo končno kaj! Živela II. REPUBLIKA!
Buena Vita
19. 01. 2010 23.18
jaz razumem kradejo ko srake--- samo ,srake kradejo svetleče predmete ,,tile gumbci pa ljudski denar
Nauders
19. 01. 2010 20.52
Slovenija ponovno zašla 20let nazaj, v 90-ta leta sanacije, dokapitalizacije zafuranih tajkunskih investijcij Križanovski Bavčar Šrot. za bruhat
Buena Vita
19. 01. 2010 20.43
kaj--samo 600milijonov so pokradli
ekskluziv.scena
19. 01. 2010 17.53
Na Islandiji je klika kakih trideset prededipalcev (ne poznajo empatije, sočutja in usmiljenja, temveč jim gredo tisti, ki bi terjali sočutje, na živce) zapravila za najmanj osem BDP sredstev.
silur
19. 01. 2010 17.22
Kako, da predraga NLB nimate kapitala, ja samo posojat ne gre dolgo. Od siromakov iztržite vse, problem pa je s tistimi živinami, od njih gre težje. Tako, da bi bilo za dokapitalizirat vodilne, vse brez izjeme z macolo po bučah.
petdan
19. 01. 2010 17.11
Kako so lahko v NLB tistemu Kramarju vrgli v nahrbtnik 1 milijon odpravnine, saj je bil vendar odgovoren za stanje v banki. Takoj za tem pa vlada dokapitalizira to isto banko z 250 milijoni davkoplačevalskega denarja. A še sploh kdo razume kaj se pri nas dogaja?
antonino
19. 01. 2010 15.38
ČE PA DELAVCEM DVIGNEJO PLAČO ZA UBOGIH PAR EVROV, PA DRŽAVA PROPADE. ŠE BO MORAL KORDEŽ PREDAVATI NAŠIM EKONOMISTOM
antonino
19. 01. 2010 15.35
SLO DOKAPITALIZIRA, KBC PA JE 34% LASTNIK - BRAVO. KDO BO ODPLAČEVAL UPARJALNIKE ZA NEK KRŠKO - SEVEDA MI BUTALCI SLOVENČKI, HRVAŠKA JE PA POLOVIČNA LASTNICA, PA ŠE ODPADKOV JI NE BO TREBA PREVZETI. TO PA SO SPOSOBNI SLO VLADARJI, NI KAJ - UBOGA RAJA
antonino
19. 01. 2010 15.31
NEKATERI DOBRO VEDO, ZAKAJ JO DOKAPITALIZIRAJO - NA TARAČUN ŽIVI PRECEJ STRANK IN PIJAVK. NA TA NAČIN NAJLAŽJE SPREMENIJO TOK DAVKOPLAČEVALSKEGA DENARJA, RAJA JE PA TAKO ALI TAKO TIHO.
JanezNovakJohn
19. 01. 2010 14.18
Bravo ! Sledimo napotkom Tirka o reorganizaciji in podržavljenju finančnih institucij. Tako kot je to storila Amerika. Večji delež države dosežemo če država dokapitalizira Banko in če drugi partner to ne stori. Če drugi partner tudi dokapitalizira, gremo na jugo. Tam vrnemo deviznim varčevalcem in ponovno zasedemo trg. Denar dobimo dvakrat, saj bo s sukcesijo vrnjen nazaj, drugič pa plačamo Butalci. Al je tako al ni.
tron3
19. 01. 2010 14.17
Če bi bilo res samo 600 milijonov to je to, malce kalkulatorje v roke pa vam bo hitro jasno da okrog 2 milijardi € realna številka bo, seveda če še pa dodamo tisto ki v javnost ni nikoli prišlo kar jim je v NLB uspelo skrit pa bo okrog 3 milarde €.
JanezNovakJohn
19. 01. 2010 14.12
Stvari so dokaj enostavne. Država se je lotila Tirovih navodil da je potrebno urediti finančni sistem. Povečati je potrebno državni vpliv v bankah. To je najlažje če ostali lastniki ne želijo dokapitalizacije. Če dokapitalizacijo želijo in kao banka ne potrebuje kapitala ni res. Tega lahko damo deviznim varčevalcem ja jugi in končno ponovno vstopimo na ta trg. Denar bomo tako ali tako ob sukcesiji dobili nazaj ko bomo. Tako dvakrat pokasiramo. Plačajo tako ali tako Butalci.
Mr.Somebody
19. 01. 2010 13.36
Na srečo smo v EU in ne bodo pustil da ta Francl dokapitalizira NLB. Če bodo v KBC pametni ne bodo investirali niti eura pri dokapitalizaciji
JanZiska
19. 01. 2010 13.19
Kar je fsekano samo po sebi. Ampak še bolj noro se zdi, da pričakujejo, da bodo Belgijci storili isto. Z vidika KBCja bi bilo to dejanje enako hudi poslovni malomarnosti, če že ne namerno škodljivim poslovnim odločitvam. Jaz bi dal Križaniču Hals bonbon.
JanZiska
19. 01. 2010 13.16
Vlada pumpa davkoplačevalski denar v kanto dreka.
Tone Anžlovar
19. 01. 2010 12.30
Da so dokapitalizacije NLB predvsem koristne za tajkunske kredite in mastne nagrade, je že pokazala nedavna zgodovina. Prav nobenega razloga ni, da še enkrat ponovimo isto vajo. Davkoplačevalci bi se morali z vsemi silami upreti ponovni nespametni porabi davkov, ki so jim bili pobrani.
Uporabnik113189
19. 01. 2010 12.13
In naslov tudi ni pravi. Precej očitno je namreč, da naša država želi dokapitalizirati NLB je pa velika razlika med željami in možnostmi. Želijo že, samo ne smejo, ker jim predpisi v EU tega ne dovoljujejo. Gre torej za iskanje poti, ki bo omogočila dokapitalizacijo, ki ne bo sporna v nikakršnem oziru, tako po zakonski plati, kot po politični in skladna z interesi naše države in ne mogoče kakšne tajkunske klike.
Tone Anžlovar
19. 01. 2010 12.07
Če odštejemo upokojence, mladino, brezposelne in javno upravo, bi tistih slabih 700.000 Slovencev, ki so še tako nori, da v taki državi še delajo, lahko v teh dveh letih plačalo vsako leto 400€ davkov manj, če ne bi bili zaradi državnega lastništva NLB prisiljeni metati denar v to nenasitno brezno brez dna. Obenem je to tudi precej neprijetna novica za vse navijače državnih bank...