Slovenija

Sindikati zadovoljni, SVIZ noveli nasprotuje

Ljubljana, 28. 07. 2008 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbor za notranjo politiko je sprejel amandmaja k noveli zakona o plačah v javnem sektorju. SVIZ noveli javno nasprotuje.


Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je danes obravnaval predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju in ga pripravil za obravnavo na plenarni seji državnega zbora. Med predlaganimi dopolnili je v novelo uvrstil t.i. kompromisni dopolnili, ki predstavljata uzakonitev dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja.

Na odboru za notranjo politiko je koalicija v dogovoru s sindikati predlagala dva amandmaja, s katerima na bi bili tudi sindikati zadovoljni. Kot je pojasnil predsednik odbora Drago Koren (NSi) za 24ur.com je Tatjana Labernik iz Konfederacije sindikatov Pergam dejala, da bi bila taka rešitev sprejemljiva za večino sindikatov. Tudi Labernikova je za 24ur.com potrdila, da je takšna rešitev dobra za njihove člane, ki bi jih sprememba sicer najbolj prizadejala.

Pojasnila, da so za razliko od prej, ko bi bila napredovanja, ki jih posameznik lahko prenese iz starega v nov plačni sistem omejena na pet razredov, predlagano novelo spremenili na prenos napredovanj do deset razredov. "To je pomembno za naše člane,“ je še dejala Labernikova, ki meni, da je sedanji predlog bistveno boljši od prejšnjega.

Vlada je zakon pripravila v četrtek

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo.
Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo. FOTO: POP TV

Ko je vlada v četrtek novelo predlagala so se sindikati javnega sektorja do nje negativno opredelili. Vlada je na dopisni seji pripravila novelo zakona, ki naj bi natančneje opredelila prenos števila razredov napredovanja v nov plačni sistem ter s tem omogočila nemoten prehod v novega. Temu so se takoj uprli sindikati, ki pravijo, da je to kršenje dogovora iz kolektivne pogodbe. V skrajnem primeru grozijo tudi z odpovedjo kolektivne pogodbe, s stavkami in ustavno presojo. Vlada pa odgovarja, da je sprememba minimalna in da hočejo z novelo le jasno določiti dikcijo, ki se tiče števila razredov napredovanj.

Glavni tajnik Sviz in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.
Glavni tajnik Sviz in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. FOTO: POP TV

Nova rešitev ali novi zapleti?

Danes zjutraj naj bi s sindikati vendarle našli skupno rešitev, potem pa bi odbor za notranjo politiko v DZ poslal nov predlog novele. Sekretar na ministrstvu za javno upravo Roman Rep je zato danes dopoldne predlagal, da odbor za notranjo politiko, ki novelo obravnava, sejo prekine in jo nadaljuje ob 12. uri, ko bi se lahko do rešitve opredelili tudi sindikati. Sejo so nadaljevali šele ob 21.30. Labernikova iz Konfederacije sindikatov Pergam je glede tega povedala, da bi bila rešitev, ki jim jo je predstavila vlada, za sindikate verjetno sprejemljiva, a jo morajo še natančno preučiti.

Iz Sindikata vzgoje, izobraževanja in znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) pa so sporočili, da ne dajejo soglasja k noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju. SVIZ se zdi namreč način spreminjanja zakona po tem, ko so bile podpisane kolektivne pogodbe, nesprejemljiv.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
29. 07. 2008 09.28
Schmanky še zdaleč niso vsi paraziti,tega nihče ne govori,ves čas trobimo da je treba parazite s prstom pokazat,in jih izločit,zato pa potrebujemo zakon,sam pa uvidi kako se primerni zakoni sprejamajo,z gnojnico,ker jo paraziti zlivajo tako po medijih kot po vseh možnih občilih,ker tukaj imajo svojo moč,zato so se ves čas borili da so obdržali roko nad trobezljali, figo jim je mar za karkoli,samo da imajo v rokah trobila,in trobjo ke v tri krasne,naivneži pa nasedajo in se med sabo žrejo
Buena Vita
29. 07. 2008 08.25
PO CELEM SVETU JE DRŽAVNA SLUŽBA SLABO PLAČANA,ZATO IMAJO SAMO ŠUNDER ZAPOSLEN PO DRŽAVNIH SLUŽBAH To pa ne velja za komunističke klobasarje,pri njih je državna služba bog in batina,zato toliko rjovejo,ker so ostali spodrecani Zakaj se sindikalisti ne borijo za delavce,tiste delavce ki proizvajajo dohodek,ki delajo produkte ki prinašajo denar,zato ker jim je figo mar za delavce,le to je pomembno koliko jim požrejo članarine, soseda dela v Mehanu v Izoli,izpisala se je iz sindikata,razložila je da sindikat ne dela v dobro delavcev,sedaj jo sidikalistke napadajo kot največjo kriminalko,samo zato ker jim ne verjame,ker jim ne zaupa,ker jim noče dajat svojega denarja,,,,predvsem denarja
Schmanky
29. 07. 2008 07.15
Pa ne pišite vendar, da so ljudje v javnem sektorju paraziti! Ne pozabimo, da sem spadajo tudi gasilske enote, ki rešujejo življenja! Glede pisarniških gospa, se pa kar strinjam, da se marsikatera sprehaja, kolikor se hoče, naredi pa bore malo in za takšno "delo" je še fajn plačana!!
mrhe2003
28. 07. 2008 19.35
@manjakranjc Se strinjam s tabo. Vse lahko podkrepim z dejstvom, da bo v Krškem na listi SD kandidiral vsem znani Dušan Rebolj. Kar se tiče pa javnega sektorja, lahko samo še dodam, da je bil Virantov predlog, delaj in boš primerno plačan, odličen.
saksofon
28. 07. 2008 15.25
Kdor malo pozna razmere z uvajanjem novega plačnega sistema, se strinja, da je uvajanje prehitro, nedorečeno, pogajanja s sindikati niso še končana, volitve pa se nevarno bližajo, zato je vse na horuk! Kdor pa misli, da je učitelj parazit, pa naj gre v npr. deveti razred OŠ za kateder za eno uro, potem pa naj se oglaša ( če bo še v stanju za pogovor, ha, ha...)
kriss714@amis.net
28. 07. 2008 15.02
Treba je začeti z masovnim odpuščanjem nepotrebnih birokratov v parazitskem javnem sektorju, pa bojo hitro utihnili.
hakihak
28. 07. 2008 15.01
ME ČUDI, DA VEJO KATEREGA SMO DANES
manjakranjc@hotmail.com
28. 07. 2008 14.57
Dan, Omejila se bom predvsem na "zasebni" sektor. Bravo sindikati, od nekdaj ste bili podaljšana roka komunizma! Lahko izsiljujete in si izmušljujete, me prav zanima, kakšno bo vaše obnašanje, če volitve dobi levica; zelo zanimivobo spremljati vaš boj! Če želimo resničen preboj je treba sindikate ukinit, ne pa da ti paraziti usmerjajo podjetja še v večji propad! M.K
Ro-Zy-YoZi
28. 07. 2008 14.44
bRAVO GOSPOD MINISTER vIRANT A NISTE TEGA DOGOVORA NA VELIKO RAZGLAŠALI ZA USPEŠNEGA IN HKRATI ODPIRALI STEKLENICE ŠAMPANJCEV ??????? KAKO PA TO? A TISTO JE BIL SAM HEC ZA NAS VOLICE, KI VAM MORAMO POTRDITI ŠE 1 MANDAT? NE HVALA NE BOMO ZDRŽALI!!!!!