Gospodarstvo

Se Alstom umika iz projekta Teš 6?

Velenje, 31. 05. 2012 20.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francosko podjetje Alstom naj bi svoje izvajalce in podizvajalce na gradbišču šestega bloka termoelektrarne Šoštanj obvestilo, naj se začnejo pripravljati na umik. Medtem pa je minister Černač dejal, da bo moral zaradi neracionalnih investicij nekdo prevzeti odgovornost.

Teš - 1
Teš - 1 FOTO: POP TV

Zapleti glede Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) dobivajo nove razsežnosti. Dobavitelj glavne tehnološke opreme za Teš 6, podjetje Alstom, je svojim izvajalcem in podizvajalcem na gradbišču danes razposlal sporočilo, naj začnejo pripravljati vse za umik, je poročala nacionalna televizija. Po njihovih podatkih je zadnji datum za izdajo državnega poroštva 16. junij.

V Šoštanju so za 24UR ZVEČER povedali le, da ima Alstom pravico do odhoda že zdaj, na gradbišču pa ostaja le še zato, ker so jih tako prosili v Šoštanju. Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Igor Šalamun pa pravi, da država uradno ni bila obveščena o nameri Alstoma. Iz Šoštanja pa so jim z dopisi večkrat nakazali, da bi lahko Alstom odšel v primeru, če mu investitor ne zagotovi zapadlih plačil.

Iz Teša in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) so sicer v torek sporočili, da pogajanja z Alstomom o možnem zamiku napovedanega suspenza s 4. junija na poznejši datum in znižanju stroškov montaže še vedno potekajo. Ob tem so ocenili, da še vedno obstaja minimalna možnost, da bi lahko državni zbor o državnem poroštvu odločal na junijski seji.

Odhod Alstoma bi pomenil zaustavitev projekta za pol leta in tudi do polmilijardno podražitev, ki bi jo lahko plačali celo davkoplačevalci.

Odbor DZ za finance in monetarno politiko je z dnevnega reda seje odbora 23. maja umaknil drugo obravnavo predloga zakona o državnem poroštvu za Teš 6, v skladu s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke.

Nejasni odgovori in sprenevedanja

Vlada se je danes seznanila s poročilom posebne komisije, ki je pregledovala dokumente o Teš 6. Med člani komisije je tudi Marjan Eberlinc kot predsednik Energetske zbornice Slovenije. Po poročanju TV Slovenija je dejal, da se v dokumentih prevečkrat pojavljajo nejasni odgovori in sprenevedanja.

Minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač je dejal, da so se po sedanjih izsledkih nekatere investicije v Tešu – in tudi zadnja, ki je največja – odvijale na ne najbolj racionalen in gospodaren način. Še danes pa tudi ni jasno, kakšna bo končna cena montaže, je dejal Černač, ki ocenjuje, da bo za navedena dejanja nekdo verjetno enkrat moral prevzeti konkretno odgovornost.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Justice1
01. 06. 2012 14.01
Alstom je preprosto končal gradbena dela.
Vance
01. 06. 2012 09.48
+2
Na vsak velik državni projekt navalijo tudi politiki.V tej igri so sigurno tudi člani SD,ki se sicer borijo za zaposlenost v njihovi občini,bode pa me v oči,da so glavni akterji od sprejetja projekta pa do danes prav isti,ki so začeli z orožarskimi aferami,nadaljevali in zaglavili s Patrijo in s TEŠ6.Zato me ne čudi to sprenevedanje Černača in zdajšnje vlade.
.MOSSAD.
01. 06. 2012 09.47
+0
ZVONKO....Francozom...Falcona šenki...pa smo kvit...pilotira naj ga pa Zemljarić..kopilot Isajlović
pgdpgd
01. 06. 2012 09.29
+1
Treba je spisat nove pogodbe in žiro račune v tujini,kamor bo prihajal denar .Razumeti morate,da je zdaj nova vlada in žiro računi niso isti,kot v prejšnjem mandatu. To je edini problemček,ki jih pesti in ga hočejo izsiliti,ker se drugače pogodb ne da razdret.
gasper07
01. 06. 2012 09.22
+3
Nekaj ne razumem... recimo da vaška skupnost " beri država" zgradi vaški vodovod. Za izgradnjo prispevajo vaščani "beri državljani" kasneje vaščani koristijo vodo po nični ceni... oziroma minimalni kolikor so stroški obratovanja in vzdrževanja. Zakaj v projekt v katerega vloži denar država... torej mi... nimamo mi ničesar od tega samo podražitve??? In zakaj se kasneje nekaj v kar smo vložili DRŽAVLJANI sprivatizira oziroma proda, pa čeprav se ustvarja dobiček? Take države jaz ne potrebujem... sploh pa ne potrebujem takih voditeljev. Raje imam enega lastnika, je več možnosti, da bo skrbel za svoje lastništvo.
MIRKOKING
01. 06. 2012 09.10
+3
Razkrivamo ozadje; Ko se je začel ta projekt so ga podprle stranke SD,SDS,LDS,Desus,SLS, skratka vse tamočne v prejšnji vladi razen ZARES-A. Se pravi, da se gre za projekt iz katerega bi služile vse politične stranke in na ta način oškodovale davkoplačevalce. Na začetku je naredil SRANJE ZARES, saj ni prišel zraven. Nato so se oblikovale razne skupine, ki nebi delile tega denarja in zato smo danes tu kjer smo! Dejstvo je, da je elektrarna napol zgrajena in da bi morebiten umik stal državo oz. davkolačevalce nepredstavljive vsote. Elektrarno potrebujemo, čeprav je sedaj elektrika zaradi krize na najnižji vrednosti v zadnjih letih. Strokovnjaki pravijo, da je elektrarna predraga vsaj za 35-45% in glede na zgoraj našteto vemo kam bo denar šel! Kot vidimo so vključene skoraj vse stranke, tako da kakšnih sprememb ne pričakujem v smeri, da bi se ta kraja preprečila, saj v Sloveniji že dolgo ni več neodvisnega tožilstva in sodstva! Davkoplačevalci pa lahko samo mežimo in upamo, da nebodo vsega pokradli nam in našim vnukom.....
spidi33
01. 06. 2012 09.31
-1
.MOSSAD.
01. 06. 2012 09.49
-1
MIRKO... Kje pa so gospodje iz GOSPODARSKE UDBE....kavčič,Zemljarić,Isajlović...a so v Maroku...pa to??
mark54
01. 06. 2012 09.10
+1
Černač , če boš sankcioniral krivce za TEŠ , boš kmalu sam v SDS !
mark54
01. 06. 2012 09.04
+3
Res ne vem kaj naj si mislim o sloveniji in slovencih. Včasih smo veljali za pridne , racionalne , poštene , pametne. Pa vse bolj spoznavam da smo bu.telj.ni da jih ni para. da smo dovolili da nas slovenceljni pokradejo do kraja .pol pa še spretnejši tujci v spregi z domačimi "izdajalci". Mislim da so slovenijo pokradli mladoekonomisti in mladopolitiki. Pa poglejmo gdo vse je vodil te zadeve. Podobniki , JJ, Rop , Pahor , (od politikov ) in ekonomisti tipa Lahovnik , P.Damjan , itd ! In v spregi s tajkuni (ki so njihovi prijatelji in "prijatelji" so UNIČILI slovensko gospodarstvo . Predvsem z netransparentno PRIVATIZACIJO , kjer so denar ki bi ga podjetja morala imeti za razvoj in posodabljanje , porabili za plačila kreditov bankam ( menežerski krediti ) in za svoje rezerve za par generacij (pokraden ) v tujini. To s TEŠ-em je samo nadaljevanje PATRIJE. Se pravi netransparentno ( se ve zakaj mora biti vse netransparentno in nedorečeno). In Seveda nadaljevanje istih metod kot so jih preiskusli na Avtocestnem križu ) zelo uspešno seveda ). In kar se janezek nauči to Janez zna. in ČERNAČ LAHKO HITRO SAM SEBI SKOČI V USTA. KER ČE BO GDO ODGOVARJAL ZA TEŠ (IN ŠE KAJ ) ,BO: 1) bo sedanja koalicija skoraj vsa v restu ! 2) pa zgodit bi se moral ČUDEŽ ! da bi bilo gdo zadevi prišel do dna in sankcioniral te zadeve. 3) Mislim da smo na poti grčije in da bomo posledice lopovluka teh barab ki so pokradli slovenijo občutili še desetletja. Če ne stoletja ! Mislim da je slovenija zabredla v dr.ek do brade in le EU nas še rešuje da se ne utopimo v lasnem gnoju. (sosu bi rekli južnjaki ). Teš se nikoli ne bo končal in nikoli ne bo racionalen. Imamo toliko drugih virov pa smo šli na najslabšega. Tudi nuklearka bi bila po moje cenejša in bi konstantno dajala energijo in to čisto. Res smo nesposobni ( razen nekaterih posameznikov seveda) in smo si to tudi sami volili ! leve in DESNE!
.MOSSAD.
01. 06. 2012 08.57
-1
Kje pa je kaj ...bivši Okljski minister g.Janez Kopač....ga pogrešam FULL...pa to.. A je na Finskem...kakšno Tv..odajo Montira...heeeeeee... Kopač...žajfo boš pobiral.....pa to...
mark54
01. 06. 2012 09.05
+1
joj ko bi bil samo kopač ! na desetine kopačev je v igri. Malo se spomni gdo je pogodbo podpisal pa avans takoj nakazal.
mark54
01. 06. 2012 09.08
+0
kar se pa finske tiče. tu bi moral iti v francijo montirat oddajo. Pa bi bila ravno tako kruto resnična kot je ta s finske. Žal. Finska oddaja je kar prava. Nič kaj dost ni v njej neresnic. Verjetno je vse še mnogo huje in resničneje. TEŠ pa je finska x 10 !! Pa so skoraj isti akterji vklučeni kot pri patriji.
.MOSSAD.
01. 06. 2012 09.58
-1
Mimo GOSPODARSKE UDBE...negre NČ....Če hočeš kaj z državo počet..je treba it v WTC 7. štuk..k g.Zemljariču...on odmiri %...pol pa gre vse tekoče...KOD PO MASLU...že celih 22let !!!
Tonček Balonček
01. 06. 2012 08.53
+0
TA posel je celo bolj transparenten od tistega z oklepniki. Ne bis e čudil, če bi Cekuta tudi tu nastopal kot svetovalec in bi risal hladlne stolpe ter turbine. A WOlfa pa ni zraven, samo Isajlović in tisti velenjski frutek, bivši minister in pametnjaković na okroglih mizah in drugih omizjih!
.MOSSAD.
01. 06. 2012 08.51
+1
Ko - Ciprski cvet Ti skrivnostni moj Rudeči stric, ti roža mogota, jaz sem te iskàla, mimo tebe sem šla in pogledala sem te in sem vsa vztrepetàla. In moje srce zaslútilo je tvojo tajno moč, in moje srce začútilo je, da jasní se noč. In v moji duši vzcvetelo je zakladov nebroj, vse bitje mi zahrepenelo je za teboj, za teboj, ti skrivnostni moj Rudeči stric, ti roža mogota … O, ti si bogat - pomagaj, pomagaj mi ukrasti države zaklad. Prirejeno za vsakdanjo uporabo
mark54
01. 06. 2012 09.50
-1
Lepo le da so strici raznobarvni ne le RUDEČI ! ostalo velja !
vlab
01. 06. 2012 08.42
+3
Ko delajo tujci pa ni šale. Haha... Če bi naši bili tam, bi jih nategovali še vsaj 1 leto da ne rečen da delavci ne bi videli plač itd. Je čisto prav.
Tonček Balonček
01. 06. 2012 08.34
+1
Najbolj smešna so pohgajanja in špekulacije o "tržni" oz. "prodajni" ceni lignita. Termoelektrarna ej takorekoč edini kupec in premogovnik je edini dobavitelj kuriva, vsakršno omenjanje "trga" je popolnoma smešn, zakaj to ni eno podjetje?
kameltrajbar
01. 06. 2012 08.43
+0
...:)))).....2x prodaš...2x plačaš......2x davki....2x blablabla.....:))))..... ...tržno,kao gospodarstwo...:)))))
Gosposvetski
01. 06. 2012 08.23
+2
Kar naj gredo,briga nas, prihajajo večni bratje Rusi s plinom, toliko ga bo,da bomo oplinilii celo Evropo.
kameltrajbar
01. 06. 2012 08.44
+5
..lej jajčevca kako naenkrat ljubi ruse...:))))))))))).......ko je pahor skakal okoli njih ste se zgražal....:)))))
medo357
01. 06. 2012 08.15
+4
O ogromnih zalogah premoga so govorili tudi za Rudnik Trbovlje. Nato so podirali hiše, barake in vikende, preseli prebivalce, zasuli ribnik in začeli z odkopavanjem. Zelo kmalu so prenehali pridobivati »premog«, ker ga očitno ni bilo in šli odkopavati v Hrastnik. Kar pa se TET 6 tiče jaz menim, da je to hudo preplačano. Velenjska TE bo stala vsaj 1,3 G€ (sedaj se sliši že 1,5 G€) z nazivno močjo 600 MW ter letno proizvodnjo 3,5 TWh. Obnova Trboveljske TE na 130 MW in dograditev plinske elektrarne 290 MW bi nas skupaj stalo po ocenah 340 M€, skupna letna proizvodnja bi bila letno 2,1 TWh. Če povzamem Trbovlje; cena bi bila 162 M€ na 1 TWh, proti Velenje; kjer je cena trenutno 371 M€ na 1 TWh in je za faktor 2,29 več. Tu ni upoštevana razlika v ceni energenta, ki je verjetno v prid Velenja (ni nujno). Po zdravi logiki bi bilo mnogo in veliko ceneje, če bi namesto graditi TEŠ6 obnovili obstoječe elektrarne TET, TEŠ,… preostalo namenili za bolj čisto energijo: sonce, voda, veter in tudi biomasa, kjer nam trenutno vsaj tretjina lesa propada v gozdu (3,37 Mm3 je skupni posek leta 2010, 5,26 Mm3 je možen letni posek, razlika je 1,89 milijona kubičnih metrov ali 36 % ali največ tri 50 MW elektrarne oziroma letno 1,2 TWh električne energije), ampak paraziti hočejo svoje. Da ne pozabim, Slovenci smo bili na referendumu 10.1.1999 proti TET 3.
ognjenorezilo
01. 06. 2012 08.22
+1
pripravi študijo če misliš da si zajel vse ključne faktorje pri teh ocenah :))) če začnemo vsi izrabljat biomaso bo kmalu puščava v slo.. hidro- so ljudje proti, vetrne- so grde in klatijo vrabce, zaradi sončnih pa plačujemo 5% dražjo elektriko... kaj je najcenejše??
medo357
01. 06. 2012 08.28
+2
Upoštevan je le dovoljen letni posek, ne golosek.
wizeman
01. 06. 2012 08.37
+2
Aja? A zaradi sončnih plačujemo 5% dražjo elektriko? Bravo. Tudi, če bi bilo to res, bi bilo upravičeno, ker je to naložba v prihodnost. Za TEŠ 6 bomo dejansko plačevali precej precej dražjo elektriko, in to zeloooooo dolgo...
.MOSSAD.
01. 06. 2012 07.44
+6
ZVONKO-Preveri tisto ..Stekleno stavbo...ki za TEŠ..izvaja "MERITVE"....Lastnik...sin g.Antona Ropa..PLENI SE FULL...pa to..
comment123
01. 06. 2012 07.55
+1
kameltrajbar
01. 06. 2012 08.50
-1
..lej mosso udbovc vse ve...verjetn dela za obe strani....:))))
Googlebot
01. 06. 2012 07.34
+11
V razvitih državah sankcijonirajo vso zamujanje pri gradnji in izvajalca udarijo po žepu, če dela počasi. Pri nam pa ravno obratno tu pa izvajalec dolača pravila in sproti dviguje stroške! Kar pa seveda gre odgovornim pri projektu TEŠ6 seveda na roko! Tale projekt je raj za goljufe, ko bo končan bo kar nekaj novih miljonarjev na lestvici 100 najbogatejših slovencev. Kot sem že spodaj napisal zdi se mi, da smo slovenci res veliki butalci vse kaj nam prodajo zagrabimo. Sedaj se bo nek pametnjakovič zmislil za podzemno železnico v dupleku pa bomo not investirali 2 milijardi! Zakaj? Ja zato ker bi radi pametni poslovneži zaslužili.
comment123
01. 06. 2012 07.59
+7
Točno tako se dela, pomemben je začetek posla, denar je najvećkrat iz proračuna,ki se seveda potem znajde v žepih posameznikov....sploh ni pomemben cilj projekta, važno je, da so oni dobili svoje!
medo357
01. 06. 2012 08.14
+5
saintjozef
01. 06. 2012 07.31
-2
Za en TEŠ bi nas lahko Vatikan častil......
mamica55***
01. 06. 2012 07.46
+0
saintjozef
01. 06. 2012 07.57
+0
Komot, če bi tačrnčki kaj pokradenega denarja vrnili. Se morjo zmenit!
.MOSSAD.
01. 06. 2012 08.03
+0
JUSO....Zemljarič...ne vrača...Tamal Milan NE PSTI...pa to..
saintjozef
01. 06. 2012 08.13
-3
TRUMPP
01. 06. 2012 07.25
+3
Slovenijo vsi zapuščajo kot, da smo okuženi. Bravo politiki. Se še da kaj uničit ali smo že dosegli dno?
b77
01. 06. 2012 07.46
-4
ja tako je 45 let komunizma povzroči škodo za 150 let
wizeman
01. 06. 2012 08.40
+0
maijster
01. 06. 2012 07.19
+4
.......sedaj še dobimo večmilijonsko porcijo od francozov,,.....janez j. sanja o zagonu gospodarstva,tujih investicijah,prodaje nam meglo,dejansko se pa vsi vlagatelji umikajo iz slovenije,in še teh kaj so tu nezna zadržati,....