Gospodarstvo

SDH za menjavo treh nadzornikov Luke Koper: Ne gre za nezaupanje v delo uprave

Ljubljana, 03. 06. 2016 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

SDH bi zamenjal zdajšnjo predsednico nadzornikov Alenko Žnidaršič Kranjc ter člana Andreja Šercerja in Elen Twrdy. Pravi, da ne gre za nezaupanje v delo uprave pod vodstvom Dragomirja Matića. A vsake toliko v javnost pricurlja kakšen podatek o morebitni Matićevi zamenjavi.

Sorgenfrei prihaja iz Nemčije, v svoji karieri je bil med drugim dejaven v hamburškem pristanišču, leta 2008 pa je izdal tudi knjigo z naslovom Port Business. Od leta 2010 je zaposlen kot direktor podjetja Consulting, IHS Maritime&Trade iz Frankfurta. Lipolt prihaja iz Petrola, Boštjančič pa je v preteklosti vodil Adrio Airways, bil je prvi nadzornik Vegrada, prokurist Trima, od leta 2013 pa je član nadzornega sveta Intereurope in Merkurja trgovine ter direktor družbe Brio svetovalni center.

Slovenski državni holding (SDH) je zahteval razširitev skupščine Luke Koper z imenovanjem treh novih nadzornikov družbe. Za člane nadzornega sveta predlaga Jürgena Sorgenfreia, Andraža Lipolta in Klemna Boštjančiča, ki bi zamenjali zdajšnjo predsednico nadzornikov Alenko Žnidaršič Kranjc ter člana Andreja Šercerja in Elen Twrdy.

Poleg Žnidaršič Kranjčeve, Šercerja in Twrdyjeve kapital v nadzornem svetu Luke zastopata še Rado Antolovič in Žiga Škerjanec, lokalno skupnost zastopa Sabina Mozetič, predstavniki zaposlenih pa so Nebojša Topić, Mladen Jovičić in Marko Grabljevec.

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Reuters

Obstoječi nadzorni svet je, kot priznavajo v SDH, odigral pomembno vlogo pri stabilizaciji razmer v družbi v 2013 in izboljšanju poslovanja družbe ter korporativnega upravljanja, toda prihodnje poslovanje skladno s strateškim poslovnim načrtom 2016-2020 zahteva sestavo nadzornega sveta, ki bo prilagojena novim razmeram in ambiciozno zastavljenim ciljem.

"Družba namreč vstopa v nove in obširne investicijske cikle, čakajo jo resni izzivi glede na globalne trende v ladijski logistiki, družba bo morala poiskati tudi odgovore na izzive, ki prihajajo s strani konkurenčnih pristanišč," so v današnjem sporočilu za javnost navedli v SDH.

SDH želi ciljni profil nadzornikov Luke Koper prilagoditi prihodnjim potrebam poslovanja družbe in nadzorni svet okrepiti z znanji o strateških trendih v mednarodnem okolju in iskanju pravih odgovorov nanje. Za člane nadzornega sveta predlaga strokovnjake s področja transportnih znanosti, projektnega menedžmenta, investicij, prestrukturiranj in upravljanja družb.

Ker želi SDH zagotoviti tudi kontinuiteto dela nadzornega sveta, predlaga menjavo le treh od petih predstavnikov kapitala. Kot še navajajo, pa bi bil nadzorni svet kot celota z novimi predlaganimi kandidati sestavljen tako, da imajo člani ustrezna znanja, izkušnje in veščine glede na značilnosti in potrebe konkretne družbi v dani situaciji, ki se med člani nadzornega sveta dopolnjujejo, hkrati pa se zagotovi v tem večji meri heterogenost članov.

Matić
Matić FOTO: Miro Majcen

V SDH ob predlagani zamenjavi treh nadzornikov zagotavljajo, da delna prenova nadzornega sveta Luke Koper ne pomeni nezaupanja v delo uprave pod vodstvom Dragomirja Matića. "Pomeni pa dvig kakovosti nadzora nad družbo, ki še naprej ostaja strateška naložba Republike Slovenije," so dodali.

V javnosti se vsake toliko časa pojavijo špekulacije o Matićevi menjavi na čelu Luke Koper, dogajanje v družbi, ki je v večinski državni lasti, pa je tudi predmet političnih razprav, še posebej v luči načrtovanega drugega železniškega tira med Koprom in Divačo.

Politično kupčkanje se sicer omenja tudi pri imenovanju novih nadzornikov Luke. Časnik Delo je namreč danes poročal, da naj bi pri izbiri novih nadzornikov sodeloval tudi DeSUS. Predsednik stranke Karl Erjavec je sicer danes dejal, da je o nameravani menjavi nadzornikov Luke Koper izvedel iz medijev. Če bo do menjave prišlo, pa si želi, da bi se novi nadzorniki zavezali k čimprejšnji izvedbi projekta drugi tir.

SDH je sicer za tri nove nadzornike izvedel predpisan kandidacijski postopek v okviru kadrovske komisije, so še zagotovili v holdingu, Sorgenfrei, Lipolta in Boštjančič pa bodo v nadzorni svet družbe imenovani za štiriletni mandat. Skupščina Luke bo 1. julija.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
07. 06. 2016 18.46
+1
Spet kradejo.
Uporabnik113189
07. 06. 2016 12.13
+2
Vse kaže da je Jazbec res popolna katastrofa in da gre za kriminalno ozadje, ki sega v vlado ali vsaj do ministra. Luka Koper dela dobro, rezultati so odlični, ne bodo pa več dolgo, potem ko bo novi nadzornik ( za katerega je znano komu je zvest in iz katerega hleva prihaja) še tople podatke prenesel konkurenci. Vse kaže da so bili dvomi o kadrovskih menjavah v SDH še kako upravičeni. In ko Jazbec govori o dvigu kakovosti pomislim na njegove rezultate. Potem je jasno da so besede poceni, dejanja bodo pa škodljiva. Tako kot v Cimosu, kjer se zopet krade..Cerar pa nič.
muci007
07. 06. 2016 08.01
+2
Bravo, vlada etičnih vrednot. Kdaj boste nagnali Jazbeca?
contadino
06. 06. 2016 20.36
+2
Še malo , pa bomo ugotovili , da smo Slovenci ( vsaj velika večina ) ustvarleni samo za služit gospodarju in se pri tem še prerivati, kdo bo bolj ustrežljiv . Istočasno pa se postavljajo pod vprašaj, vsi zgodovinski " junaki " od Krpana pa do današnjih samohvalnežev .
Borec21
05. 06. 2016 11.10
+6
sami priskledniki še tisto kar dobr dela treba issesta do konca
.jest
05. 06. 2016 09.05
+2
Ne gre za nezaupanjev v delo uprave, gre za izplačevanje mastnih odpravnin.
Myroommyrules
07. 06. 2016 20.56
A zaradi Gašpar Gašpar Mišiča (Nedeljkota)? Mu želijo namenoma izplačati?
Biofanatik
04. 06. 2016 20.53
+2
Ste ugotovili da nimate naših v upravi
slovenc59
04. 06. 2016 14.45
+19
Mislim, da je kar nekaj modelov v tej zgodbi zrelih za kazensko ovadbo in obsodbo za zločin, ki ga delajo proti slovenski ekonomiji. Če ne obstaja tak termin, pa ga lahko uvedemo takoj. Vse od prvih izjav prometnika Gašperšiča, do bebavih odločitev na SDH, ki vse kažejo na to, da so v spregi z nesposobno vlado odločeni potopiti še tisto kar kaj velja in bi lahko veljalo še več. Menim, da z veliko gotovostjo zadaj tiči obljuba Cerarja Angelci, da bomo spravili Luko Koper, ki je velika konkurenca nemškim pristaniščem, na nivo tretje razrednih pristanišč, ki kot taka po določenem času ugasnejo, če se ne razvijajo, oziroma se jih za majhen denar proda konkurenci. V tem so naši oblastniki, ki sploh ne vedo, kaj je gospodarstvo dobro podkovani. Zatorej izjavljam, da bom osebno podal kazensko ovadbo. spisek bo kar dolg !
mallonge
04. 06. 2016 12.07
+4
Želeli bi, da se ni šel vozit z vlakcem v Luko.
Myroommyrules
04. 06. 2016 11.29
+14
Kot državljanka RS menim, da g. Jazbec ni primeren za vodenje našega MILJARDNEGA premoženja. Prosim, da se na to delovno mesto, da človeka, katerega odlikuje visoko poštenje in katerega je razvoj in kakovost slovenskih podjetij prioriteta. Sam dobro veš, da je hotelirstvo na obali izčrpano (zaposluje se večinoma kader kuhinja in natakarji samo preko sezone, študentje). Koliko ljudi na račun, te izčrpanosti hotelov životari? In zdaj še v Luko Koper je potrebno iti. POVEJ TI MENI, OD ČESA BOMO NA OBALI ŽIVELI, ČE UNIČITE ŠE LUKO? To je podjetje na obali, ki daje ogromno ljudem kruh in še edino,m ki dobro funkcionira. Bil si v Hotelih Bernardin in prosim, da Luke Koper ne spraviš, na tako zelo zelo nizko raven.
Myroommyrules
04. 06. 2016 11.29
+9
Myroommyrules
04. 06. 2016 11.32
+5
Veste, g. Belič, ni lepšega ko ponoči se uležeš na bok, zaspiš v miru in te ne muči nespečnost - to je lepo. Koliko dni, ali mesecev ne spite? Psihične utrujajoče situacije so to, ko človek pripelje do nekega stadija, ko telo ni mirno, telo navznotraj začne........
Myroommyrules
04. 06. 2016 11.34
+7
Prosim vas, vsi tisti, ki delate na vladi, ukrepajte, to ne bo dobro za slovenski narod (predvsem za obalo-že sedaj ni zaposlitev), ne kimajte v parlamentu, bodite človeka ponosa in ne sugestirajte...
CIGU MIGU
04. 06. 2016 09.36
+5
to je zaćetni in pospešen konec zadnje trdnjave finančnih priliviv za nenasitnega mramorja---konec
FC Chelsea2
03. 06. 2016 18.54
+15
ne to ne gre za nezaupnico to gre samo zato, da vm ni dolgčas aja mogoče pa da cerar mora še kakšnemu dobremu prijatelju urediti dober položaj ne sej veste ta vlada ne kadruje sploh
murinar
03. 06. 2016 18.27
+15
A je to delo visoko moralno etičnega?
sandi101
03. 06. 2016 17.50
+20
Ta slovenski SDH je sam za pred zid!!! Kakšne spet bodo odškodnine na račun davkoplačevalcev???
godhead
03. 06. 2016 16.34
+23
mafijska posla
Sršen
03. 06. 2016 21.21
+5
Kot po navadi,na čelu 26seta črka slovenske abecede,mehki Ć namreč,a nje??????