Gospodarstvo

SDH podal soglasje za prodajo Abanke, kupec je Nova KBM

Ljubljana, 19. 06. 2019 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.V. / N.P. / STA
Komentarji
53

Nadzorni svet SDH je podal soglasje k prodaji Abanki. Kupec Abanke je Nova KBM oziroma sklad Apollo. Več informacij o prodajnem postopku in vrednosti transakcije bo znano po podpisu pogodbe. V NKBM so za zdaj še brez komentarja glede nakupa Abanke.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (NS SDH), se je sestal na izredni seji, na kateri je obravnaval predlog uprave SDH za prodajo 100-odstotnega lastniškega deleža družbe Abanka d. d. NS SDH je podal soglasje, da se pogodba za prodajo in nakup delnic v družbi Abanka sklene z najboljšim ponudnikom, to je družbo NKBM.

Predsednik uprave SDH Igor Kržan je dejal, da je bil prodajni postopek precej dolg, a transparenten in konkurenčen. "To sta po mojem mnenju dva ključna dejavnika, če želimo uspešen prodajni postopek," je dodal. Predsednica nadzornega sveta SDH Karmen Dietner je povedala, da država izbranemu kupcu ni dajala nobenih jamstev za morebitne negativne posledice tožb, povezanih s sanacijo banke.

Več informacij o prodajnem postopku in vrednosti transakcije bo SDH podal po podpisu pogodbe, kar je predvideno za četrtek. 

NKBM je najboljši ponudnik in tako tudi novi kupec Abanke.
NKBM je najboljši ponudnik in tako tudi novi kupec Abanke. FOTO: Bobo

Premier Marjan Šarec, ki je sicer pred dnevi tvitnil, da bi moral holding v luči nekaterih zadnjih objav glede sanacije bank krepko razmisliti o nadaljevanju prodaje Abanke, je v ponedeljek poudaril, da je SDH avtonomen organ, v katerem imajo vsi nekajkrat večjo plačo od njega, in da zato verjame, da bo odločitev sposoben sprejeti sam.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Uprava Nove KBM z zanimanjem spremlja odločitev o prodaji'

"Uprava Nove KBM z zanimanjem spremlja odločitev o prodaji, a bomo pred komentiranjem počakali na prejeto pisno potrditev prodajalca," so v prvem odzivu zapisali v banki. Konkretnejši odziv banke je tako pričakovati po podpisu pogodbe. 

Po neuradnih informacijah, ki jih je pridobil STA, sta oba interesenta v ciljni ravnini prodaje, Nova KBM in madžarska banka OTP, ponujala med 450 in 500 milijoni evrov. Kupnina je sicer sestavljena iz kupnine za delnico banke in iz premije, ki jo pri prevzemu celotne banke navadno plača kupec. 

Kupnina od Abanke za demografski sklad in za zniževanje dolga

SDH je odločitev o prodaji Abanke Novi KBM sprejel samostojno in neodvisno, so danes novico pospremili na ministrstvu za finance. "SDH je prodajni postopek Abanke vodil v imenu in za račun države, zato bo 10 odstotkov kupnine namenjene za demografski rezervni sklad, 90 odstotkov pa za zniževanje javnega dolga," so navedli.

Levica: Abanko je prodala vlada Marjana Šarca

V Levici so se ostro odzvali na prodajo Abanke. 

"Abanko je prodala vlada Marjana Šarca. Izsiljeno prodajo bi lahko zaustavili, pa je niso. V Levici smo jo od začetka pozivali, naj zavrnejo izisljene zaveze o privatizaciji. A izšlo se je tako, kot je danes opisala predsednica Nadzornega sveta SDH Karmen Dietner: 'Če bi vlada želela drugačno odločitev, bi o prodaji odločala vlada kot skupščina SDH'. Ker pa – kljub drugačnim izjavam vidnih predstavnikov vlade, s premierjem Šarcem na čelu – te volje nikoli ni bilo, so prodajo prepustili Nadzornemu svetu SDH," so zapisali v Levici. 

Prodajo Abanke je Mesec označil za posledico neaktivnosti vlade.
Prodajo Abanke je Mesec označil za posledico neaktivnosti vlade. FOTO: Bobo

Dodali so, da je s tem Slovenija izgubila še zadnjo sistemsko banko v državni lasti, kar bo "predstavljalo razvojno hibo in tveganje v prihodnosti". 

"Prva težava, s katero se bomo soočili, bo v prvi naslednji krizi: država, ki nima lastne banke, ki bi ji med krizo poceni posodila denar, je prepuščena milosti ali nemilosti finančnih trgov," so svojo sporočilo zaključili v stranki. 

DeSUS: Če bank ne bi prodali, bi komisija zahtevala vračilo državne pomoči

V DeSUS so ob odločitvi nadzornikov SDH o prodaji Abanke in končani privatizaciji NLB za STA kljub preteklemu nasprotovanju prodaji bank spomnili, da bi ob neprodaji bank Evropska komisija zahtevala vračilo državne pomoči. To bi lahko zopet padlo na pleča davkoplačevalcev, kar pa je, tako DeSUS, nesprejemljivo. Dodali so, da dvomijo, da bi prodajo banke sploh še bilo možno zaustaviti. 

Mesec je dejal, da bo več o političnih posledicah prodaje glede sodelovanja z vlado znano jutri.
Mesec je dejal, da bo več o političnih posledicah prodaje glede sodelovanja z vlado znano jutri. FOTO: Damjan Žibert

V kabinetu predsednika vlade so ob odločitvi SDH o prodaji Abanke izpostavili prav izpolnjene obveze do Evropske komisije. "To pa pomeni umik bistvenih omejitev v poslovanju obeh bank, kar je pomembno za zagotavljanje konkurenčnosti in za njihov nadaljnji razvoj," so še sporočili iz Šarčevega kabineta. 

V SD so prodajo Abanke označili za logično posledico neukrepanja ob novih okoliščinah, ki bi jih "Slovenija lahko izkoristila za zaščito svojih interesov"

V SMC obžalujejo današnjo zeleno luč nadzornikov SDH o prodaji Abanke. Želeli bi si, da bi prišlo do dodatnega premisleka na ravni vlade, kjer bi lahko pretehtali vse trenutne okoliščine.

Logar iz SDS: Prodaja Abanke posledica slabega gospodarjenja političnih elit

Logar je tudi predsednik komisije DZ za nadzor javnih financ in predsednik bančne preiskovalne komisije v prejšnjem sklicu DZ.
Logar je tudi predsednik komisije DZ za nadzor javnih financ in predsednik bančne preiskovalne komisije v prejšnjem sklicu DZ. FOTO: Miro Majcen

S prodajo Abanke Slovenija nima v večinskem lastništvu več nobene večje banke, to pa je posledica slabega gospodarjenja političnih elit, ki da so na koncu tudi pripeljale do bančne luknje, je prodajo Abanke Novi KBM pospremil poslanec SDS Anže Logar. Od novega lastnika pričakuje "ravnanje z ustrezno skrbnostjo s ciljem dolgoročnega ohranjanja uveljavljene blagovne znamke v slovenskem prostoru".

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je izpostavil pomanjkanje nacionalne zavesti. Po njegovem prepričanju bodo tuje banke nadzirale pretok kapitala, s čimer je ogrožena gospodarska samostojnost države. "Namesto da bi kaznovali lopove, ki so vse skupaj pokradli, mi banko raje prodamo in s tem tudi zakrijemo vse sledove lopovščin," je bil oster Jelinčič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1063544
20. 06. 2019 09.54
+1
Jaz bi zdaj na vašem mestu šel lepo v parlament in bi vprašal trenutnega predsednika vlade: ALI JE SLOVENIJA SUVERENA DRŽAVA?
aristotel
20. 06. 2019 08.34
+2
*Slovenija 1991 + 2019 RIP
patria
20. 06. 2019 08.30
+2
Tokrat pa ima Plemeniti cisto prav. Ustvarjena je bila kriza. Ljudi se je prestrasilo, znizale so se place, dohodki, strasilo se je s "trojko", cez luzo se je slo po vsiljene kredite, katere sploh nismo potrebovali. Izbranci, ki so bili informirani s strani domacih odlocevalcev si dobili milionske kredite vedoc, da jih nikoli ne bo potrebno vracati. Banke so nam, po diktatu tujcev ocenjevali romunski studentje, ki so poskrbeli, da je vrednost bila taksna kot je hotel bodoci kupec.....Torej: Kdor zeli odgovore na to kdo je kriv, naj si odgovori na kljucna vprasanja: - Kdo je sedaj lastnik bancnega sektorja v RS - Kdo je ustvaril krizo - Kdo je poskrbel, da smo davkoplacevalci dokapitalizirali banke - Kdo je dobil milioncke katere ni treba vracati - Kdo je strasil z bankrotom drzave - Kdo je najemal v imenu drzave kredite in drzavo spravil v odvisnost, d na recem v suzenjsko razmerje.
User1063544
20. 06. 2019 09.53
+2
Pa še vseeno si tukaj in to pišeš na portal javnega medija. Tipično suženj. Vsi smo odlični v analizah problematike in spoznavanje zgodovine. Smo pa totalno nesposobni v reševanju ta istih problematik na podlagi zgodovinskih dejstev. Pod črto bi vprašal nazaj: PA KAJ? Ljudje pač nočejo svoje države, želijo delati pri tujcu, prejemati drobiž od tujca in to je to... Že 91. leta mi nismo potrebovali svoje države, ker glede na to kar se dogaja danes dokazuje da je nočemo.
Bott
19. 06. 2019 21.06
+3
Zaposleni na Abanki pričakujte da boste odpuščeni
Skunk Works
19. 06. 2019 20.54
+7
Leta 1945 se je potolklo, pregnalo in obglavilo vso podjetniško, kmečko in gospodarsko elito, ter jo zamejalo s polpismenim kadrom, izbranim z negativno selekcijo našizma.....Potem je že kazalo, da bo po letu 1991 se zadeva malo popravila, nastajati je začelo ogromno malih podjetij, pa so ljudje ispustili priliko iz rok, vrnili državo pod jugo vlade, ter dokončno zatrli tvorjenje nove slovenske tiste prave podjetniško, kmečke gospodarsko kapitalistične elite, ki jo nujno otrebuje vsaka država in narod za svoj dolgoročni obstoj. Sedaj pa imamo kar imamo, vse kar je vrednih in velikih sistemov je državnih in nerentabilnih, in na dolgi rok nimajo perspektive, ostalo bodo pa vse počasi pokupili tuji kapitalisti, pa še to bogve od kod, saj močnih slovenskih domačih nimamo. Narod je nasedel v devetdesetih letih, ko je bila prilika, pa potem še enkrat leta 2008, in od tedaj ta država in ta narod nima več rave zdrave prihodnosti. To območje bo postalo oz. postaja nekakšen multikulti balkanski kotel zaostajanja za razvitim svetom....dokončno in v nepovrat....sicer pa kaj potem, narod si je to spisal sam.....in nihče drug....
hipertrop
19. 06. 2019 20.48
-1
Sedež NKBM se torej seli v Ljubljano, še več bo gneče na cestah.
User620888
19. 06. 2019 20.31
+2
evo pa so si lastniki podrejenih obveznic oddahnili
marker1
19. 06. 2019 19.36
+1
Država je še vedno največja in glavna lastnica NLB s 25% in eno delnico. Levica še vedno potrebuje brezplačni bankomat in tudi nekdo mora plačevati Hrvatom, ko bodo spet tožili NLB, mi pa hlapčevsko plačevali. Prodajte že enkrat 100% to banko, da nam ne bo visela nad glavo. Ne bomo v nedogled plačevali vaše napake.
jožamb
19. 06. 2019 20.28
-1
Kje pa bodo potem denar prali. To je vreča brez dna, samo malo se spomnimo umetno ustvarjrne požrršne črne luknje no bančne luknje
User1063544
20. 06. 2019 10.05
Eno vprašanje, ki mi matematično nikakor ne gre skozi, kako je največja lastnica Slovenija, ko pa ima 55% delež Bank of New York Mellon? Komu se prodajajo te pravljice? Pa so to podatki javnega značaja in jih vi paradajzeki ne znate brat?
Silvey
19. 06. 2019 19.28
+7
Kmalu se bo vse prodalo in bomo pač potujčena Slovenija, tako je to, če nesposobneži vodijo vse pomembne inštitucije v državi.
Kaj?mo
19. 06. 2019 19.08
+12
Garažna razprodaja. Kaj pa še sploh imamo? Manjka še samo privat zdravstvo in šolstvo, pa bodo dobili nekateri značko od lovijev za odličen nateg naroda. Pa seveda denarno nagrado.
Nabru3
19. 06. 2019 19.00
-3
Danes, je Castrum pokazal svoje vedenje o situaciji, poznavanju dejanskih rabot znotraj dogovorov, kdo so akterji itd. My ass, tip je blefer. Kot 99% JJ suporterjev na tem portalu. Da vam le ni prehudo te jabolček glave okrog nosit.
jožamb
19. 06. 2019 20.30
+4
JJ ni opral milijarde, pa si potem oblasti kupil.
Nabru3
19. 06. 2019 18.53
+1
Danes, - za Šarca
Nabru3
19. 06. 2019 18.52
-3
Kje so danes desni plačanci, da tolčejo po Marjanu, da je ne pusti prodati?
Elendil
19. 06. 2019 18.46
+12
Sem hotel napisat, da grem drugam, 20 let sem komitent abanke... Kam pa naj grem? Je se sploh kaksna slovenska banka kje?
Pozitiven
19. 06. 2019 18.32
+5
Boljša prodaja,, kot bankomat kumunajzerjev in prvotna prodaja srbijanskemu tajkunu kosticu
Enmajstr
19. 06. 2019 18.23
+13
Zdej pa čas da zamenjam banko.
Hasan
19. 06. 2019 17.45
+44
Potrjuje se moja trditev,da je država Slovenija bila ustanovljena samo na račun plenjenja in za nič drugega.In ljudje temu ploskako.
tbmb
20. 06. 2019 07.06
Večina ljudi se tega sploh ne zaveda ,ker so vsi naredili največ napake ko so prodajali svoje certifikate za špricer!!!!! Avtomatsko so ustvarili tajkune. Tudi danes ko ljudje ne gredo na volitve delajo hudo napako za prihodnost svojih otrok!
mara23382
19. 06. 2019 17.40
+48
Nkbm vrnite najprej nam malim delničarjem denar katerega ste nam nepravno oduzeli, potem kupujte naprej. Banda
Hasan
19. 06. 2019 17.39
+39
Prodano mrhovinarjem.Kje je ta ponos in pokončnost?S prodajo NKB bod sklad Apollo sedaj zaslužili 650 milionov,čez eno leto pa še toliko s prodajo ABanke.Samo ne gobezdajte mi več o samostojni Sloveniji.
tedoVV2HCmedo
19. 06. 2019 17.37
+0
Politična svinjarija. Banke v Sloveniji so lahko samo v državni lasti.
Castrum
19. 06. 2019 17.40
+0
Ok, prebrano. Zdaj pa prosim razloži potrošniško logiko tega kar si napisal.
tedoVV2HCmedo
19. 06. 2019 19.33
+1