Gospodarstvo

SDH bo vladi predlagal dopolnitve sklepa o privatizaciji

Ljubljana, 14. 07. 2014 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet SDH je opravil razpravo o sprejetem sklepu vlade kot skupščine SDH o privatizaciji ter se seznanil s pravnimi mnenji, ki jih je pridobila uprava. Soglasno so sprejeli sklep, da uprava najkasneje do konca tega meseca z mnenji seznani vlado in ji predlaga dopolnitve sklepa.

Vlada je v začetku julija, tik pred volitvami, presenetila s sprejemom sklepa, da se do imenovanja nove vlade ne sme zaključiti nobenega postopka privatizacije in tudi ne začeti novih. Odhajajoča predsednica vlade Alenka Bratušek je sicer pojasnila, da sklep ne pomeni zaustavitve privatizacije, saj da privatizacijski postopki strokovnih služb tečejo dalje in da bo imela nova vlada vse podlage, če bo želela sprejemati drugačne odločitve od odhajajoče ekipe, ki opravlja tekoče posle.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Damjan Žibert

Odzivi na to so bili negativni. Analitiki in ekonomisti so ocenili, da gre za nabiranje političnih točk in slab signal vlagateljem, ki bi se lahko odrazil v nižjem izkupičku. Razočaran je bil tudi finančni minister Uroš Čufer, ki je ocenil, da gre za predvolilno histerijo, za katero ni opravičila, pravnik Rajko Pirnat pa je že takrat ocenil, da sklep ni skladen z zakonom o SDH.

Časnik Delo je v soboto poročal, da pravni mnenji, ki jih je o vladnem sklepu glede privatizacije naročil SDH, potrjujeta, da je odločitev vlade kot skupščine nezakonita. SDH je pravno mnenje naročil tako na ljubljanski kot na mariborski pravni fakulteti. Obe mnenji po neuradnih informacijah časnika ugotavljata, da je sklep vlade nezakonit, saj posega v neodvisnost in samostojnost SDH oz. njegovih organov. A medtem ko eno mnenje ugotavlja, da sklep, dokler ga SDH ne izpodbije, ni nezavezujoče, saj gre vendarle za skupščinsko odločitev, po drugem mnenju sklep ni veljaven. Predsednik uprave SDH Matej Pirc je za Delo potrdil, da bodo skupščinske sklepe najverjetneje sodno izpodbijali, da pa še proučujejo nekatere pravne podrobnosti. Pirc pravi, da bi bilo najlažje, če bi vlada sprejete sklepe umaknila, saj "tudi nam ni v interesu, da se pravdamo s svojim lastnikom", je v soboto poročal časnik.

Nadzorni svet SDH se je seznanil tudi z informacijo o upravljanju kapitalskih naložb na dan 30. junija in pregledom skupščin na dan 14. julija ter z informacijo o prodajnih aktivnostih kapitalskih naložb v imetništvu SDH in naložb v neposrednem oz. posrednem imetništvu države na dan 30. junija.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Angela Franko
15. 07. 2014 07.26
+5
Kdaj se bodo ti ljudje nehali igrati z miljoni ???? Lahovnik nikoli ne komentira TEŠ boter je tiho zakaj ??? kritizira pa vse okrog sebe vsako vlado razen SDSove ,tudi o MERKATURJU NITI BESEDE PROZOREN KOD STEKLO IN SEDAJ PAMETUJE !!!!
mijavci
15. 07. 2014 06.26
-1
A si predstavljate da pred samopostrežno zjutraj že čakajo kupci uprava se bo pa ob enajstih zbrala in odločala če bodo sploh odprli trgovino. Kdo bo to sploh jemal še resno? In mi take obraze ponovno izvolimo v parlament potem se pa čudimo da se nam evropa smeje.
kiboko
14. 07. 2014 22.48
+4
Odločitev Bratuškove je bila nacionalna katastrofa, ampak volilci so jo nagradili, kar pomeni da je ravnala prav.
VSEZNALECno1
14. 07. 2014 22.05
+0
Upam da ne bo kokošja stranka v koaliciji
Jasnovidec Cosmos
14. 07. 2014 21.34
+0
Tale zabuhla bratuškovica pa me sploh ne zanima.