Gospodarstvo

SDH bo v četrtek imenoval nove nadzornike NLB

Ljubljana, 03. 08. 2016 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski državni holding bo v imenu države kot 100-odstotne lastnice banke imenoval nove nadzornike. To bodo postali David Kastelic, Alexander Bayr, David Eric Simon in Matjaž Titan. NLB bo državi izplačala tudi za skoraj 44 milijonov evrov dividend.

NLB
NLB FOTO: Damjan Žibert

Slovenski državni holding (SDH) bo v imenu države kot 100-odstotne lastnice banke imenoval nove nadzornike. NLB bo državi izplačala tudi za skoraj 44 milijonov evrov dividend.

Razpis za nove nadzornike Nove Ljubljanske banke se je sicer iztekel v začetku maja, potem ko so iz nadzornega sveta največje banke v državi aprila izstopili trije nadzorniki.

Janko Gedrih, Anton Ribnikar in Anton Macuh so med razlogi za odstop navedli diskreditacije in diskvalifikacije, potem ko se je odprlo vprašanje njihove primernosti za nadzornike. A mediji so ob tem neuradno navajali, da so dobili informacijo, da ne bodo dobili licence Evropske centralne banke za opravljanje te funkcije. Ta odstop in nesoglasja med SDH in Banko Slovenije glede njihovega imenovanja na februarski skupščini je v javnosti in politiki močno odmeval.

Pričakovati je bilo imenovanje treh članov v po novem devetčlanski nadzorni svet, a so se v SDH odločili za imenovanje štirih. Trenutnih nadzornikov NLB je sicer šest, to so Primož Karpe kot predsednik, Sergeja Slapničar kot namestnica predsednika, Tit Andrej Erker, Uroš Ivanc, Andreas Klingen in Laszlo Urban

Glede na predlagani dnevni red četrtkove skupščine največje slovenske banke bodo novi nadzorniki postali David Kastelic, trenutno prvi mož Zavarovalnice Maribor, Alexander Bayr, ki je v preteklosti vodil Bawag banko Slovenija, David Eric Simon, po pisanju časnika Finance nekdanji britanski bančnik, in Matjaž Titan, ki je po navedbah Financ nekdanji pravnik na KDD, zdaj pa samostojni svetovalec.

Skupščina bo v četrtek odločala tudi o uporabi bilančnega dobička. Največja slovenska banka bo prvič po sanaciji tako lastniku izplačala dividende.

Od bilančnega dobička, ki je za poslovno leto 2015 pri nekaj nad 125,4 milijona evrov in vključuje preneseni dobiček iz poslovnega leta 2014 v višini dobrih 81,3 milijona evrov ter lanski čisti dobiček v višini nekaj manj kot 43,9 milijona evrov, bo banka lanski čisti dobiček namenila za dividende, preneseni dobiček iz 2014 pa bo ostal nerazporejen in se bo prenesel.

SDH bo po seznanitvi z lanskim poslovanjem podelil tudi razrešnici nadzornemu svetu in upravi. To od začetka julija sestavljajo Blaž Brodnjak kot predsednik in člani Andreas Burkhardt, Archibald Kremser ter Laszlo Pelle.

Pred banko je sicer velik izziv prodaje prek javne ponudbe delnic (IPO). Ta se bo predvidoma začela jeseni, še prej pa bodo v banki opravili predstavitve investitorjem. Prva je bila načrtovana že za prihodnji teden, a sta se SDH in ministrstvo za finance v sodelovanju s finančnim svetovalcem pri prodaji Deutsche Bank odločila, da jo zaradi negotovosti na finančnih trgih po odločitvi Britancev za izstop iz EU preložita.

A v SDH ob tem zagotavljajo, da časovnica predvidenih dejavnosti postopka prodaje ostaja nespremenjena, delnice pa naj bi na trg umestili do konca leta. Država naj bi v NLB ohranila kontrolni delež.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

opazovalec_
04. 08. 2016 11.38
+1
Odvratno! Imenovanje novega paketa lopovov in tajkunskih pomočnikov!
EMINENT
03. 08. 2016 21.55
+7
Kaj pa nastavljanje rudarjev bančne luknje v vrhove DUTB? Ahhh, to se nas ne tiče, imajo plačo malček nižjo kot uni Finec in zdaj smo vsi srečni in zadovoljni! Pajaci!
tedoVV2HCmedo
03. 08. 2016 19.09
+6
Zagotovo vsi ti lenarijo še v drugih podjetjih ali državnih ustanovah, si mislimo, koliko plač in denarja dobivajo ti "reveži".
Maday
03. 08. 2016 17.58
+4
Lopov poleg Lopova, Baraba poleg Barabe.....nov BLOK...6,7,8,9,,,,10,11,12....120...
Maday
03. 08. 2016 17.59
+3
Na Telekomu so že začeli..in Židan v gozdovih drugi tir pa na koncu..
macek_garfield
03. 08. 2016 17.42
+5
in nadzorniki ponovno ne bodo za nic odgovorni pa to, se higancek bi bil boljsi nadzornik kot pa so ti, ki jih bodo imenovali in bodo vsaj 1/2 prejetih eurckov za sejnine nakazovali tem, ki so jih imenovali pa to
SkokecPokec
03. 08. 2016 16.58
+7
ko se piceki napolnijo, jih zamenjajo z novimi, da novi polnijo znova... žepe zamenjevalcev...
Ku?anMilanPlavi
03. 08. 2016 16.38
+3
Strici prikljapljajo seske.