Gospodarstvo

S stečajem SCT bi delo izgubilo 760 delavcev

Ljubljana, 07. 06. 2011 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

CPL je zavrnil predlog lastniškega vstopa v SCT. "V teh kriznih časih bi lahko z vstopom v tega velikana ogrozili lastno varnost," je dejal predsednik upravnega odbora CPL Stanko Petrič. SCT bo šel tako zelo verjetno v stečaj.

CPL ne bo vstopil v SCT.
CPL ne bo vstopil v SCT. FOTO: 24ur.com

Upravni odbor Cestnega podjetja Ljubljana (CPL) je zavrnil predlog lastniškega vstopa v SCT, je po seji povedal predsednik upravnega odbora CPL Stanko Petrič. "S tem je zgodba za nas zaključena in ne vstopamo v lastniško strukturo," je dejal. "V teh kriznih časih bi lahko z vstopom v tega velikana ogrozili lastno varnost," je dodal. "Smo srednje veliko podjetje, ki v teh kriznih časih še uspešno krmari. Na vidiku velikih poslov ni, država je investicije popolnoma zamrznila, skratka, v gospodarstvu zaenkrat niso neki svetli časi," je še povedal.

CPL bo skušal s sedanjimi zmogljivostmi in kadrom ter tržnim deležem, ki ga imajo, "držati kontinuiteto".

CPL bi lahko zagotovil potrebnih 10 milijonov evrov za dokapitalizacijo in še predvidoma 20 milijonov evrov obratnih sredstev, odvrnila pa ga je zahteva bank po prevzemu dodatnih garancij.

Če 14. junija ne bo plače, bo zelo verjetno stečaj

"Ocenili so, da so tveganja prevelika," je povedal Jure Krajnc iz CPL, ki je vodil pogovore s SCT. Kot je povedal prokurist SCT Dušan Mes, je banka zahtevala, da bi CPL nase prevzel 110 milijonov evrov garancij – 50 milijonov evrov za dobro izvedbo in 60 milijonov evrov za odpravo napak. "Tega si CPL ne more privoščiti. Tudi sam sem mnenja, da se CPL ne sme zaradi SCT tako ogroziti, da bi v dveh ali treh mesecih sam zašel v takšne težave," je dejal Mes.

Stečaj SCT pomeni, da v Sloveniji ne bomo več imeli gradbinca, ki bi lahko gradil na tujem, je dejala prisilna upraviteljica Marija Magdalena Šantl. "Ocenjujem, da če bo šlo podjetje v stečaj, bo to potegnilo za seboj v stečaj marsikaterega podizvajalca," je povedala. "Naredili smo vse, kar smo mogli. Če ni bilo tako, kot smo sprva načrtovali, bo pač stečaj," je še dodala. Prijavljene terjatve upnikov se bodo v stečajnem postopku upoštevale; če je nastala kakšna nova terjatev, jo je pa treba prijaviti, je pojasnila Šantlova.

Po njegovih napovedih se bo v sredo sestal upravni odbor SCT in znane bodo odločitve za naprej. Zavlačevanja ne podpira. "Kar smo tukaj mesec dni, smo poskušali to izpeljati. Če imajo drugi namen s SCT še kaj narediti, bodo pa povedali," je dejal.

Za druge rešitve je po njegovem mnenju prepozno. SCT bi moral do 14. junija zagotoviti denar za plače zaposlenih. "Časa je premalo. V teh petih dneh ne vidim rešitve," je dejal Mes in dodal, da SCT sicer ne bo umaknil predloga za začetek prisilne poravnave, kar bi sicer pomenilo stečaj.

Upravni odbor je predlog zavrnil z dvema glasovoma proti in enim vzdržanim. Proti sta glasovala Petrič in Alojzij Kramljak, tretji član upravnega odbora Dušan Mlinar se je vzdržal, saj da nima dovolj časa za proučitev vseh dokumentov. Povezovanju s SCT je bil še pred dvema tednoma naklonjen prav Kramljak, ki naj bi se pred kratkim z za zdaj neznanim ponudnikom dogovarjal o prodaji svojega 36,6-odstotnega deleža v CPL Naložbe, ki lastniško obvladuje CPL, vendar naj bi posel padel v vodo.

Tiskovna konferenca SCT
Tiskovna konferenca SCT FOTO: 24ur.com

Ljubljansko okrožno sodišče je postopek prisilne poravnave SCT začelo 25. januarja, zdaj pa mora SCT predlog za začetek postopka prisilne poravnave dopolniti. Upravni odbor SCT je odvetnika Mirka Bandlja sicer pooblastil, da v primeru, če do 14. junija zaposleni v SCT ne bodo dobili zaostalih plač, umakne predlog za prisilno poravnavo, kar bi družbo vodilo v stečaj.

S stečajem bi delo izgubilo 760 delavcev, kolikor jih zaposluje družba SCT, Mes pa je prepričan, da bodo delavci kot prednostni upniki poplačani. "Naša prioriteta je bila zagotoviti plače. Glede na to, da bodo delavci prednostni upniki, sem prepričan, da je iz tega naslova dovolj denarja, da bodo delavci v večini poplačani," je dejal Mes.

Dolg SCT bo naraščal, že zaradi unovčevanja garancij, je ocenil Mes. Po njegovih besedah je bilo od začetka prisilne poravnave unovčenih za 22 ali 23 milijonov garancij, izpostavljenost SCT iz tega naslova pa je še več kot 150 milijonov evrov. Največ garancij je SCT dala Nova Ljubljanska banka (NLB).

V NLB odnosov s komitenti ne komentirajo, prav tako ne "svojih prihodnjih ravnanj". "Sicer NLB aktivno deluje v smeri maksimalne zaščite svojih poslovnih interesov," so zapisali v odzivu.

Potencialni skupni dolg SCT, če bi se vse garancije unovčile, je okoli 450 milijonov evrov, je dejal Mes. Od tega je odvisno tudi, v kakšnem deležu bodo poplačani upniki. Mes ocenjuje, da bodo poplačani precej manj od 40 odstotkov, kolikor je predvidevala prisilna poravnava.

"Banka je pač ocenila, da je stečaj boljša možnost," pravi Mes.

Prokurist meni, da je škoda, da gre to podjetje v stečaj: "Izgubili smo podjetje, blagovno znamko, ki je nekaj veljala. Mislim, da bi jo lahko za zelo malo denarja obdržali. Izgubili smo tudi kakovosten kader, poleg tega pa bodo upniki v stečaju dobili bistveno manj kot v prisilni poravnavi. Mislim, da bo banka tukaj veliko več izgubila, država pa bo morala v postopku stečaja samo za vračilo DDV dati več kot 40 milijonov evrov."

Mes še pravi, da bi celotna gradbena operativa lahko imela prek SCT veliko dela v tujini, če "bi se k reševanju pristopilo s podporo več akterjev".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neuzme
08. 06. 2011 13.15
Popravite naslov članka: S stečajem SCT BO delo izgubilo 760 delavcev
vetlan
08. 06. 2011 12.19
KRANCH 07.06.2011, 16:16 Zelo "pameten" nasvet. Torej potrpite in na zavod movzati davkoplačevalski denar, ki ga itak ni. Od kod pa misliš bo zavod zagotovil denarno nadomestilo? Potrebno je od države zahtevati zakon, ki bo omogočil odvzem podjetja menedžerjem, ki so ga zafurali (če se ne motim, tako je narejeno v Nemčiji) ter prepoved opravljanja dejavnosti za takšnega menedžerja v bodočem, in seveda zapleniti mu vso lastnino v korist podjetja. Le na ta način bo možno pridobiti nazaj podjetja, ki so bila ukradena ljudstvu v času divje privatizacije, in ohraniti delovna mesta.
vetlan
08. 06. 2011 12.02
760 delavcev? No ja, redno zaposlenih. Pa še pol Slovenije podizvajalcev.
slovenc3
08. 06. 2011 11.42
še eno nekdaj uspešno podjetje je šlo v stečaj zaradi sposobnih slovenskih manegerjev............
Uporabnik437802
08. 06. 2011 11.40
Bogi folk, ki bo brez službe, krivci pa z nakradenim gnarjem na bolniški, pa v Čatežu na rehabilitaciji itn... za popizdit!!!!
pepi.zehu
08. 06. 2011 11.29
Tista kvazi združitev s CPL je bilo le kupovanje časa... V tem času pa so €€€ potovali v kakšne eksotične kraje...
KARENTIP
08. 06. 2011 11.00
Klik na stran 24UR, rubrika gospodarstvo daje 8 novic, 4 od tega govorijo o stečaju. zagotovo bi se dalo tudi kaj bolj pozitivnega napisat, ampak to ne bi bilo v smislu rumenega tiska.
Konrad 001
08. 06. 2011 10.51
Kva pa zdej ? A bo kdo kej odgovarju ?
Konrad 001
08. 06. 2011 10.51
Obrazložitev Upniki Besedič Damir, Jože Tocko, Drago Obšteter, Janez Pogačar in Tomo Kranjec v zahtevi za razrešitev upraviteljice prisilne poravnave med drugim navajajo, da ne ravna z ustrezno profesionalno skrbnostjo, saj je vložila pomanjkljiv ugovor zoper vodenje prisilne poravnave in v seznam preizkušenih terjatev vključila terjatve, ki jih je bilo potrebno zavreči. Upraviteljica dopušča in odobrava dejanja, ki so v nasprotju z zakonskimi določili. Vedeti bi morala, da insolvenčni dolžnik ne sme dajati poroštev, a je odobrila in sopodpisala aneks za podaljšanje poroštva. Dovolila je prodajo osnovnih sredstev, čeprav prodaja ni bila predvidena kot eden izmed ukrepov finančnega prestrukturiranja, ne da bi zahtevala mnenje upniškega odbora in soglasje sodišča, saj bi morala tako prodajo preprečiti. S tem ne varuje in uresničuje interesov upnikov,
Konrad 001
08. 06. 2011 10.50
SKLEP o razrešitvi upravitelja in imenovanju novega upravitelja Okrožno sodišče v Ljubljani je v zadevi: postopek prisilne poravnave nad dolžnikom: SPLOŠNO GRADBENO PODJETJE SLOVENIJA CESTE Tehnika Obnova, d.d.,, LJUBLJANA SLOVENSKA CESTA 056, 1000 LJUBLJANA dne 8.6.2011 s k l e n i l o 1. Majda Šantl se razreši funkcije upravitelja v postopku. 2. Za novega upravitelja se imenuje Leon Benigar Tošič 3. Ugotovi se, da novi upravitelj opravlja naloge in pristojnosti upravitelja v postopku prek pravnoorganizacijske oblike, ki je v poslovni register vpisana s temi podatki: ODVETNIŠKA PISARNA BENIGAR TOŠIČ d.o.o. matična številka: 3637751000
kan777
08. 06. 2011 08.39
Kako je mogla propast firma,ki je dobila vsa dela , investitor pa je bila država? Siguren denar. To je nagradno vprašanje. Pobrat ves denar,ki so ga nakradli in poflikat proračun,ne pa da se jim ga še daje,lopovom pa se nič ne zgodi.
SLOVENISTAN
08. 06. 2011 07.26
SLOVENSKO GOSPODARSTVO !! hahaahahahaaahhaa bog nedaj,da nam takšna pamet uide v tujino,hitro moramo managerjem,dvignit plače s 5 k na 10-15 k evrov,saj imajo množico ponudb iz tujine. Hahahaahahaa.
Buena Vita
07. 06. 2011 23.39
KAJ JE VSE IMEL ČAS ZBRISATI
Buena Vita
07. 06. 2011 23.16
b77
07. 06. 2011 21.44
slovenc rabi oblastnika KER JE ROJEN HLAPEC
Jože Zaplati?
07. 06. 2011 20.00
NEMCI K NAM POŠILJAJO AGENTE, DA ZAPOSLIJO ŽELEZOKRIVCE, GRADBINCE, MONTERJE, TESARJE, LESNE DELAVCE, VILIČARISTE ITD. A PRI NAS ZAPIRAMO GRADBENE FIRME BRAVO TURK IN NJEMUI PODOBNI GOSPODARSTVENIKI, KI IZHAJAJO IZ VRST PAHORJEVIH MINISTROV KAM PLOVEMO VSE KAŽE NE SAMO NA GRČIJO AMPAK ZRAVEN ŠE PORTUGALSKO A MI DAJEMO TEM DRŽAVAM POMOČ, KI JE NIKOLI NE BOMO VIDELI A JE SVETLIK HODIL PO GORENJU ŠPIONIRAT KOLIKO BI LAHKO TAM POTEGNIL KORISTI ALI ZAKRIL Z POMOČJO GORENJA POKRIL PRIMANKLJAJ, KI GA JE NAREDILA TA VLADA SRAMOTA NAJ BI RAJE ŠEL POGLEDAT V KAKI REVŠČINI ŽIVIJO LJUDJE ON PA TRDI, DA SMO SOCIALO REŠILI IZ KRIZE TAK MINISTER SRAMOTA ZA CELO VLADO
Jože Zaplati?
07. 06. 2011 19.50
TOLIKO FIRM KOT JE ZAPRLA TA VLADA Z PREDSEDNIKOM DRŽAVE NAČELU ŠE DO ZDAJ NI NOBENA VLADA. VPRAŠAL BI V PRVI VRSTI PAHORJA KAM JE ŠLO TOLIKO DENARJA ZA TEŽKOZAPOSLJIVE DELAVCE TU MI DAJTE ODGOVOR V KOLIKOR NE BOM ZAHTEVAL ODGOVOR PREKO MEDIJEV VESTE KOLIKO STE GA IMELI NA RAZPOLAGO SEDAJ GA NI VEČ NI NA NOBEN ZAVODU ZA ZAPOSLOVANJE. KAJ MISLITE SEDFAJ POKRIVAT Z PRETVEZAMI DRŽAVLJANOM KAJ BOSTE STORILI REFERENDUM JE PADEL IN NI NOBENEGA PONOVNEGA POGAJANJA O POKOJNINI
buderus
07. 06. 2011 19.42
Toliko so jih že druge firme odpustile, tako da je to pljunek v morje, sicer pa je rekel Polde da zaposlovanje narašča.
Eastman
07. 06. 2011 19.07
clarionec... 800eur plače (vštet prevoz in malica) bi bil za te delavce nadpovrečna plača. Oni so delali tam za cca 500 €
Nauders
07. 06. 2011 19.06
teh 760 obubožanih ljudi verjetne ne dobi niti 800eur plače? kar je manj je za moje pojme pod pragom revščine, mizerije in bede Slovenije, glede na vse cene stroškov, stanovanj itd.