Gospodarstvo

ŠC Pohorje bo najela mariborska občina, v težavah tudi Areh

Maribor, 01. 07. 2014 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.G./STA/N.Š.
Komentarji
9

"S tem rešujemo mariborski in regijski turizem," ob novici, da bo Nipa, hčerinsko podjetje občinskega komunalnega podjetja Nigrad, najelo pohorski center, sporoča župan Fištravec. Medtem so v težavah tudi podjetja, ki delajo za ŠC Pohorje.

Zlata lisica - 8
Zlata lisica - 8 FOTO: Damjan Žibert

Mariborska občina in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) sta po večdnevnih pogajanjih vendarle dosegli dogovor o podpisu predpogodbe za najem infrastrukture Športnega centra (ŠC) Pohorje. Ker bi s tem lahko zagotovili del denarja za manjkajoče plače zaposlenih in nujne obratovalne stroške, delavska napoved stečaja in stavke najverjetneje odpade.

Predpogodbo so po besedah župana Andreja Fištravca podpisali danes zjutraj. V imenu občine jo je s ŠC Pohorje, katerega lastnik je DUTB, sklenila Nipa, hčerinsko podjetje občinskega komunalnega podjetja Nigrad, ki je pred leti iz težav reševalo že mariborski akvarij-terarij. "S tem rešujemo mariborski in regijski turizem," je v današnji izjavi za medije dejal župan.

Direktor mestne uprave Marko Žula je pojasnil, da so z DUTB uspeli rešiti odprta vprašanja: "Dobili smo ustrezna zagotovila za resnost posla oziroma, da tudi nasprotna stran resno misli s sklenitvijo najemne pogodbe. In uspeli smo nasprotno stran prepričati o koristnosti instituta predkupne pravice, ki se podeli na nepremičninah ob določenih pogojih."

Predpogodbi naj bi po dogovoru v roku meseca dni sledil podpis dejanske najemne pogodbe, ki bi jo po besedah Žule sklenili za 12 mesecev. V najem jemlje Nipa vso infrastrukturo ŠC Pohorje, torej tako hotele in apartmaje kot žičnice, sedežnice, gostinske objekte, planinske koče, igrišča in športno opremo na Mariborskem in Areškem Pohorju. Edina izjema je krožno-kabinska žičnica Pohorska vzpenjača, ki je obremenjena s krediti. Koliko naj bi znašal mesečni najem, ni znano.

Andrej Fištravec, mariborski župan
Andrej Fištravec, mariborski župan FOTO: Mia Media

Končna cena najema bo določena s podpisom najemne pogodbe," so pojasnili v DUTB.

Zaenkrat je znana le višina are, ki jo je Nipa nakazala ŠC Pohorje takoj po podpisu predpogodbe o najemu. Gre za 310.000 evrov, s čimer lahko ŠC Pohorje poplača manjkajoče plače zaposlenih in nujne obratovalne stroške. Nipo sta v ta namen lastnika Nigrad in Mariborski vodovod dokapitalizirala vsak s 175.000 evri.

Zaposleni so danes dejansko dobili nakazane plače, je popoldne potrdil vodja stavkovnega odbora Marko Kundid. Ker je bila njihova zahteva izpolnjena, delavci ne bodo vložili predloga za stečaj podjetja, prav tako so odpovedali za četrtek napovedano stavko.

Težave tudi na Arehu

Zaradi težav Športnega centra Pohorje so se v težavah znašla tudi podjetja, ki delajo zanj. Tako je vodstvo Športnega centra Areh, ki upravlja hotel na Arehu in daje v najem športno opremo, februarja vložilo predlog za postopek poenostavljene prisilne poravnave v tem podjetju, a je Okrožno sodišče v Mariboru danes zavrnilo poravnavo.

ŠC Areh so sicer vzpostavili isti ljudje kot ŠC Pohorje. Poslovni deleži po podatkih s portala Ajpes med drugim pripadajo Dragu Rataju, Srečku Vilarju, Srečku Jesenšku, Bojanu Geriču in Gorazdu Bedraču.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mzurry
01. 07. 2014 19.29
+2
Še naprej bodo izčrpavali vodilni ta raj....
macek_garfield
01. 07. 2014 19.26
+3
... mene pa zanima ... ali so se tile nepridipravi ... okoristili ... Drago Rataj Srečko Vilar, Srečko Jesenšek, Bojan Gerič in Gorazd Bedračo. ... in kaj ima v ozzadju ... Tone Vogrinec ...
24uric
01. 07. 2014 18.54
joj mone sedaj je poletje in ni snega
1xy
01. 07. 2014 18.53
+11
kaj pa v firmi Slovenija še sploh laufa.......razen državnega koritništva.......
tapunkljast
01. 07. 2014 18.00
-3
dok tete dajejo v pedofilom ne bo dobrrega
butalistan
01. 07. 2014 15.04
+9
super torej Štajerci pripravite se na dražje komunalne storitve!
DarthMalgus
01. 07. 2014 19.27
+5
No ja, o tem najbolje zanjo povedat LJ ko jim Janković vedno draži, da lahko plačuje za svoj spomenik.
fakin77
01. 07. 2014 14.52
+5
Zaj ti bom jaz povedo kak more bit. Žičničarji in hotelirji morajo 100% sodelovat, ker eden brez drugega ne morejo!!!
Ranunculus
01. 07. 2014 13.04
+2
Nipa bo torej najela infrastrukturo, s katero ne bo nicesar delala... davcno neupravicen strosek tale najemnina...