Gospodarstvo

S prestrukturiranjem do uspeha

Kranj, 27. 05. 2012 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kranjsko podjetje Iskraemeco je minula leta intenzivno vlagalo v razvoj, tehnologijo in proizvodnjo. Letos pričakuje bistven dvig prodaje na 90 milijonov evrov. V podjetju so zato na novo že zaposlili 80 ljudi. Za prihodnja tri leta pa se podjetju obeta še 100-milijonski posel v Kuvajtu.

Iskraemeco, kranj
Iskraemeco, kranj FOTO: Kanal A

Lani je kranjsko podjetje Iskraemeco ustvarilo približno 70 milijonov prihodkov in zabeležil dva milijona evrov izgube. "Brez preteklosti, ki nas je tudi lani držala nazaj, bi v podjetju že imeli dobiček," je poudaril glavni izvršni direktor Iskraemeca Dieter Brunner in pojasnil, da bo podjetje do leta 2014 stoodstotno poplačalo vse terjatve iz prisilne poravnave leta 2006. Bistveno pa je, da so v družbi v minulih letih izvedli potrebno prestrukturiranje, kar bo letos omogočilo poslovni preboj.

Letos pričakujejo okoli 4,5 milijona evrov dobička

Egipčansko podjetje El Sewedy, ki je leta 2007 postalo lastnik Iskraemeca, je sicer že izpolnilo vse pogodbene obveznosti o vlaganju. Ob tem velja, da zaenkrat lastniki iz podjetja niso vzeli niti centa, še naprej pa podpirajo številne investicije. Ob prihodu Egipčanov v kranjsko podjetje so bili odzivi Slovencev precej negativni. "Ampak brez njih danes tega podjetja ne bi bilo več," je opozoril Brunner, ki Iskraemeco vodi dve leti in pol. Ob tem upa, da se bo odnos Slovencev do tujih lastnikov podjetij vendarle spremenil.

Potem ko je na lanske slabše rezultate od planiranih vplivala tudi arabska pomlad z izgubo libijskega tržišča, pa letos Iskraemeco močno povečuje prodajo predvsem na Nizozemskem in Nemčiji ter na Bližnjem vzhodu, od Dubaja do Savdske Arabije. Skupaj naj bi Iskraemeco, ki je na območju Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda tretji največji proizvajalec števcev, letos ustvaril 90 milijonov evrov prihodkov in zabeležil okrog 4,5 milijona evrov dobička.

V prvih treh mesecih leta v Iskraemecu sledijo planu. Proizvodnja dela s polno paro v treh izmenah in tudi med poletnim kolektivnim dopustom bo morala polovica zaposlenih delati, da bodo izpolnili vsa tekoča naročila. Letos so na novo zaposlili 80 ljudi in se že približujejo številki 1000 zaposlenih. V prihodnje bodo v Iskraemecu potrebovali še več novih sodelavcev z veliko znanja, v času vrhuncev pa v proizvodnji delajo tudi agencijski delavci.

Trenutno ustvarijo okoli dva milijona števcev

V prihodnjih treh letih se bo potreba po delavcih še povečala, če bo Iskraemeco uspešno sklenil stomilijonski posel v Kuvajtu. Od začetka tega leta tečejo pogajanja o podrobnostih pogodbe in Brunner upa, da bo v prihodnjih dveh mesecih pogodba podpisana. Projekt bi bil zelo dobrodošel tudi za številne Iskraemecove podizvajalce v Sloveniji.

Iskraemeco, kranj
Iskraemeco, kranj FOTO: Kanal A

Tudi če bo Iskraemeco v prihodnje rasel tako kot sedaj, ni bojazni, da bi moral svojo proizvodnjo seliti iz Kranja, saj ima na obstoječi lokaciji dovolj prostora za morebitno širitev. Razvojni premik iz proizvodnje mehanskih v elektronske števce je namreč precej zmanjšal potrebni proizvodni prostor in kjer so prej letno proizvedli milijon mehanskih števcev, sedaj lahko proizvedejo tri milijone elektronskih. Trenutno pa letno ustvarijo okrog dva milijona števcev.

S 110 zaposlenimi v razvoju ima kranjsko podjetje enega največjih razvojnih oddelkov v Sloveniji. Iskraemeco stalno vlaga v raziskave in razvoj ter nove produkte. Proizvodnjo so posodobili z novimi linijami in moderno opremo, še vedno pa imajo načrte za nadaljnje vlaganje tudi v programsko opremo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.