Gospodarstvo
Oglas

S pravim energentom skrbite za planet in hkrati prihranite

Ljubljana, 27. 09. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija si, tako kot Evropska unija in mednarodna skupnost, prizadeva za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. V ta namen je bilo sprejetih več mednarodnih pogodb, Ministrstvo za infrastrukturo pa trenutno pripravlja Energetski koncept Slovenije. Ta bo pomembno prispeval k oblikovanju nove energetske politike s poudarkom na trajnostni rabi energije in prehodu Slovenije v nizkoogljično družbo.

GIZ - 2
GIZ - 2 FOTO: GIZ

Poleg ločevanja odpadkov, uporabe javnega prevoza, varčevanja z vodo in energijo, lahko ogljični odtis zmanjšamo tudi s premišljeno izbiro ogrevalnega energenta. Z izbiro pravega boste ne le odgovorni do okolja, ampak tudi prihranili. Pa veste, kateri energent je to? Razkrivamo ga v zgodbi o zemeljskem plinu.

GIZ - 1
GIZ - 1 FOTO: GIZ

Preklopite na zeleno

Zemeljski plin je fosilno gorivo z najmanjšim ogljičnim odtisom. Pri njegovi uporabi nastaja zanemarljiva količina prašnih delcev ter bistveno manj emisij kot pri kurilnem olju, bencinskem in dizelskem gorivu, naftnem plinu ali lesni biomasi. Mednarodna agencija za energijo zato ocenjuje, da bo zemeljski plin do leta 2035 postal eden najpomembnejših energentov, ki bo prevzel osrednjo vlogo pri izpolnjevanju energetskih potreb. Poleg tega prenos in distribucija zemeljskega plina potekata nevidno in neslišno po plinovodnih ceveh. Te so skrite pod zemeljsko površino in ne obremenjujejo naravnega okolja.

GIZ - 3
GIZ - 3 FOTO: GIZ

Do 70 % višji prihranki

S prehodom na zemeljski plin lahko dosežemo primerljivo visoke prihranke kot z vgradnjo toplotne črpalke, vendar je v primeru toplotne črpalke začetna investicija trikrat dražja. Posledično je daljša tudi vračilna doba. »Vgradnja kotla na zemeljski plin stane od 3.000 evrov dalje, investicija pa se povrne v štirih letih. To je hitreje kot pri uporabi toplotne črpalke (10 let) ali kotla na kurilno olje (13 let),« poudarja Urban Odar, direktor GIZ za distribucijo zemeljskega plina. Ob upoštevanju stroška začetne investicije zemeljski plin, za razliko od vseh ostalih energentov, v obdobju desetih let zagotavlja za najmanj 70 % več prihrankov.

GIZ - 5
GIZ - 5 FOTO: GIZ

Če ob tem upoštevamo dejstvo, da so cene zemeljskega plina v Sloveniji že več kot leto in pol nižje od povprečja EU28, bi bili prihranki v prihodnje lahko še višji. Gospodinjstvo lahko, upoštevajoč vse dajatve in davke, kubični meter plina kupi že za 60 centov ali manj. In ker domove ogrevamo po več kot 200 dni na leto, je izbira energenta z vidika cene še kako pomembna. Če ob tem ugodno vplivamo tudi na okolje, pa toliko bolje. Izbira je vaša.

GIZ - 7
GIZ - 7 FOTO: GIZ

NAROČNIK OGLASA: GIZ DZP, g.i.z.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni