Gospodarstvo

S&P je znižal bonitetno oceno Španiji

Madrid, 14. 10. 2011 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
3

Bonitetna agencija Standard & Poor's je v četrtek znižala bonitetno oceno za španski dolg iz AA na AA–. Kot razlog so navedli slabe obete glede gospodarske rasti in težave s španskimi bankami.

Španska centralna banka
Španska centralna banka FOTO: Reuters

Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) je v četrtek zvečer znižala bonitetno oceno za dolgoročni španski državni dolg z AA na AA–, obeti so negativni. Med razlogi navaja slabe obete glede gospodarske rasti in tveganje, povezano s španskimi bankami, so poročale tuje tiskovne agencije.

S&P pravi, da je špansko gospodarstvo letos sicer pokazalo znake prilagodljivosti, da pa Španijo še vedno obremenjuje visoka brezposelnost, kreditni krč, visoka zadolženost zasebnega sektorja in obeti, da bodo imele težave tudi največje trgovinske partnerice Španije, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

S&P je sicer oceno za kratkoročni državni dolg pustil nespremenjeno pri A-1+.

Bonitetna agencija je sicer v torek znižala bonitetno oceno 10 največjim španskim bankam, med njimi bankama Santander in BBVA, s čimer je S&P sledil podobni potezi bonitetne agencije Moody's.

Španska ministrica za finance Elena Selgado je dejala, da je do znižanja ocene verjetno prišlo zaradi finančne negotovosti v širšem območju evra. Po mnenju španske ministrice za finance Elene Salgado pa je ocena AA- še vedno "odlična“.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bobocat
16. 10. 2011 20.21
Situacija je pravzaprav zanimiva, če ne kar perverzna. Da bi samo ZDA in EU rešile “svoje” (te so namreč večinoma zasebne) finančne institucije, sta samo v letih 2008 in 2009 vanje vložile preko 11.200 milijard € . Kar pomeni, da sta se ZDA in EU morali dodatno zadolžiti. In zdaj državam “rešene” finančne institucije očitajo potratnost in pretirano zadolževanje. Znižujejo jim ocene in jim s tem povečujejo stroške zadolževanja ter jih silijo v zniževanje izdatkov - za zdravstvo, šolstvo, pokojnine itd. To je približno tako, kot da bi zdravnika, ki te je rešil pred gotovo smrtjo, tožil, da je za tvoje zdravljenje preveč zapravil oziroma se zadolžil in da mora zdaj odpustiti čim več osebja in varčevati pri vseh možnih izdatkih. Res hvaležen pacient! Odvzem enega A-ja je vojna napoved globalne finančne industrije državi ZDA.
Danijel Fric
15. 10. 2011 12.39
Ja to je EU, prvo jim je pomagala da so se do kraja zapufali, sedaj jih pa oceni kot nelikvidne. Ta zveza mora čimprej propast, države morajo delati tako kot so sposobne in kot jih narekuje njihov geografski položaj, ne pa po direktivi EU blebetačev. Te države ki se sedaj soočajo s to gospodarsko krizo, (bolje rečeno mafijsko krizo), so bile pred vstopom v EU gospodarsko dokaj razvite.
alterego
14. 10. 2011 19.35
pri men bonitetne hiše kotirajo na Z-...