Gospodarstvo

Elektrika dražja za 9 odstotkov

Ljubljana, 25. 09. 2008 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odjemalci Elektro Ljubljana bodo novembra dobili položnice z višjimi zneski. Podražitev je napovedala tudi Elektro Gorenjska, zato je varuh konkurence že stopil v akcijo.

Elektro Ljubljana bo s 1. novembrom uveljavil progresivni način obračunavanja električne energije za gospodinjske odjemalce. Račun za električno energijo za gospodinjstva bo povprečno višji za približno devet odstotkov, povprečni končni račun se bo tako mesečno povečal s 36,42 na 39,7 evra.

Cene električne energije gredo spet navzgor.
Cene električne energije gredo spet navzgor. FOTO: POP TV

''Elektro Ljubljana svojim kupcem ne more več zagotavljati vseh količin električne energije za gospodinjstva po dosedanjih pogojih. Glavni vzroki za spremembo načina obračunavanja so visoka rast cen električne energije na trgu na debelo, rast cen ostalih energentov, pomanjkanje poceni proizvodnih virov električne energije, vse večja uvozna odvisnost, povečana rast porabe električne energije, pomanjkanje prenosnih zmogljivosti za uvoz električne energije ter prepočasna izgradnja dodatnih proizvodnih virov,'' so zapisali v sporočilu za javnost. V podjetju zagotavljajo, da bodo električno energijo zagotavljali po najugodnejših možnih pogojih. Obenem se v Elektru Ljubljana zavzemajo za učinkovito in varčno rabo elektrike. ''Pri manjši povprečni dnevni porabi bo končna cena za kilovat električne energije nižja in obratno,'' obljubljajo.

Ministrstvo: Cene elektrike višje zaradi rasti porabe in stroškov

Cene električne energije za gospodinjstva se po 1. juliju 2007 določajo prosto na trgu, zaradi trenda povečevanja porabe električne energije ter rasti proizvodnih in investicijskih stroškov pa se trg v zadnjih letih odziva z višanjem cene, so v odzivu zapisali na ministrstvu za gospodarstvo.

"Slovenija je zelo povezana s sosednjimi trgi z električno energijo, še najbolj s področjem jugovzhodne Evrope, kjer električne energije primanjkuje." Dodali so še, da so cene električne energije na italijanskem trgu tradicionalno najvišje v Evropi, zmogljivosti za uvoz preko meje z Avstrijo pa premajhne, da bi lahko z nekoliko nižjo ceno energije v centralnem delu Evrope vplivali na znižanje cene v Sloveniji in v jugovzhodni Evropi.

Najmanjše povečanje mesečnega računa znaša manj kot evro, za 47 odstotkov odjemalcev pa bo mesečni račun povprečno višji za manj kot pet odstotkov oziroma 1,20 evra.

V letu 2008 so se tako cene energije na trgu povišale, zato ministrstvo pričakuje, da se bo to povišanje na veleprodajnem trgu odrazilo tudi pri ceni za končne odjemalce. Način oblikovanja cene za različne kategorije odjemalcev "je načeloma del poslovne politike podjetja," zaključujejo.

Varuh konkurence že pregleduje napovedano podražitev elektrike

Podražitev je napovedala tudi Elektro Gorenjska, zato Urad za varstvo konkurence že preučuje korake tako Elektra Gorenjska kot Elektra Ljubljana. Direktor urada za varstvo konkurence Jani Soršak je dejal, da "se uradu ukrepi elektrodistributerjev zdijo nenavadni", zato bodo zadevo preučili. Soršak je še dejal, da zoper pet elektrodistributejrev, Elektro Celje, Elektro Ljubljana, Elektro Primorska, Elektro Maribor in Elektro Gorenjska, zaradi usklajenega dviga cene električne energije še tečejo postopki, tako da bo varuh konkurence prihodnji teden izdal prve globe.

Urad je namreč z odločbo ugotovil, da so omenjene družbe ravnale usklajeno pri zvišanju cen električne energije za gospodinjske odjemalce. Omenjeni elektrodistributerji so zvišanje cen napovedali sočasno, 22. in 23. novembra 2007, v skoraj enakem znesku ter z začetkom veljavnosti na isti dan, s 1. januarjem letos. Vse omenjene družbe so sicer napovedale izpodbijanje odločbe urada na vrhovnem sodišču.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
29. 09. 2008 19.47
nibo ta vlada bo vse pošlihtala,ups se že cedi med in mleko,
Buena Vita
29. 09. 2008 19.46
NE SE BAT TAJKUNE BODO SEDAJ NAGRAJEVAJ NE PA PREGANJAL plače dol prosim,gospodarstvo je v krizi ha,ha,ha
unikat.33
28. 09. 2008 01.40
Nepošteno dviganje cen! Plače imajo tako visoke, da si mislit ne moremo! Pa odkod imajo dobičke??? Nekdo bi jim moral pristriči peruti, ker so monopolisti!
goplay2
26. 09. 2008 13.59
ja bi bilo lepo enkrat videt.... PLAČE VIŠJE ZA 9%
Prvo Borec
26. 09. 2008 10.50
Ma samo postrelit !! Ni druge !! Pa Zagožen je v Elektro !! Zadnje minute in sekunde lovijo, kaj bodo še pokradli !!
goplay2
26. 09. 2008 10.33
ja jaz ne vem kaj je s folkom narobe...sm gledal komentarje ljudi... pač bomo plačali če treba, če je res prepoceni.... POGLEJTE SI POSLOVNE REZULTATE TEH PODJETIJ....samo elektro slovenija je imel v 2007 kar 28.000.000 EUR čistega dobička. Jaz ne vidim razloga za povišanje cen elektrike..... na naš račun si sam žepe polnijo
theykilledKenny
26. 09. 2008 09.28
Štromarski tajkuni!
Delodajalec
26. 09. 2008 09.16
BATISTA, neumen komentar, kot je meni znano, nove oblasti še nimamo. Razen, če živiš ti v kaki tretji dimenziji , eno leto pred nami .......
lahec
26. 09. 2008 09.09
ko sem jaz kupoval razne artikle je bilo tako -več si kupil več di dobil rabata.Elekro pa hoče obratno -več boš kupil po višji ceni boš plačal.Seveda,saj imajo zato gospodje velike plače ,delijo si dobiček ,sejnine ,pa tudi ubogi nadzorniki morajo nekaj MALEGA zaslužiti.Poglejte letne bilance koliko imajo dobička ,pa boste videli zakaj bomo plačevali še več.Čez pol leta pa ponovno.........
nibo
26. 09. 2008 07.57
VonBuda očitno so ta levi vladali že v začetku leta
nibo
26. 09. 2008 07.56
Elektro prodaj elektriko z zgubo, na koncu leta pa ima dobiček, čudna računica to je možno samo v Sloveniji, varuh konkurence jim je naložil kazen, pa nič, anarahija Ja vonBuda ta nova vlada je kriva, sam z eno napako trenutno imamo še staro
deadea
26. 09. 2008 03.58
hocejo spraviti v ekstrem, da bodo imeli izgovor za nove hidroelektrarne. glavno da so SMS cenjesi iz tujine, da jih bomo lahko posiljali domacim, ko bo zivljenju tu za nas postalo predrago.
vonBUDA Ja točno takole sem tudi jaz mislil omeniti.Sedaj so izkoristili priliko.
Ma za vse skup je kriv samo elektro.Banda je po cele dneve po oštarijah ne delajo nič in hočejo nonstop večje plače. Kake porabe in stroški energije?To je samo njihovo bluzenje in dejansko prikrivanje goljufij.Treba je oglobiti vodilne v elekto firmah pa bo stvar urejena ali pa jih celo nagnati krampat cest bando hudičevo tatinsko lopovsko.
CezDrnInStrn
26. 09. 2008 01.42
Cepci, vlada odhaja,samo trgovci šponajo cene ker vejo,da je sedaj pravi čas!
CezDrnInStrn
26. 09. 2008 01.41
Kako se vam bo kolcalo po JJ-u!Grem kupit sveče zjutraj takoj!
Boris Žu?ko
25. 09. 2008 19.58
Ne vem o kakni izgubi govorijo, ko pa imajo 9 000 000 eu dobicka samo redijo se ne vem kdaj bodo koline?
killi-123@hotmail.com
25. 09. 2008 18.04
TOMI PASION, TI SI BOLAN.
in-bolek
25. 09. 2008 17.58
tjasaha - ti si pa od pametne krave mlek pila vidm.
tjasaha
25. 09. 2008 17.48
Ste pa ta pravi, NOBENA vlada ni kriva za to, ampak dejstvo, da podjetje Elektro prodaja štrom gospodinjskim odjemalcem z izgubo!!! V kolikor bi na tem segmentu prodaje (pri gospodinjski odjemalcih) delali dobiček, bi nas že zdavnaj kupila tuja firma - pol pa bi bila elektrika res draga. Zato ne pametvat. Energija bo čedalje bolj draga in dokler ne bomo varčevali ne bo efekta. Primerjate račun elektrike z vsemi računi, ki jih imate v hiši za mobitel in ter ocenite, kaj bolj potrebujete!!!