Gospodarstvo

Piloti Ryanaira prvič stavkali. Odpovedi letov ni bilo, brez zamud ni šlo

Berlin, 22. 12. 2017 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Piloti irskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair so na nemških letališčih izvedli štiriurno opozorilno stavko. To je prvič, da so stavkali njihovi piloti. Odpovedi letov ni bilo, največ zamude pa je imel leta iz Kölna v Kopenhagen, in sicer 10 ur.

Štiriurna opozorilna stavka, ki so jo na nemških letališčih danes izvedli piloti irskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair, je povzročila nekaj zamud, ne pa odpovedi letov. Sindikat Vereinigung Cockpit, ki je pozval k stavki, je z odzivom pilotov zadovoljen, v družbi pa so stavko označili za nepotrebno in neupravičeno.

Nemški sindikat Vereinigung Cockpit je k stavki pozval vse pilote, ki so zaposleni neposredno pri Ryanairu. Šlo je za prvo stavko Ryanairovih pilotov v 32-letni zgodovini družbe.

Glavno jabolko spora med piloti in vodstvom družbe so delovni pogoji in plačilo za delo.
Glavno jabolko spora med piloti in vodstvom družbe so delovni pogoji in plačilo za delo. FOTO: AP

Stavka je potekala med 5. in 9. uro zjutraj. Koliko pilotov se je je udeležilo, v sindikatu niso navedli. Sporočili so le, da so z udeležbo "absolutno zadovoljni".

Ryanair je moral zaradi stavkajočih pilotov vpoklicati njihove tuje kolege. Potnike so pozvali, naj se kljub vsemu odpravijo na letališča, saj bodo storili vse, da ne bi občutili posledic stavke.

Na frankfurtskem letališču so letala pri vseh šestih načrtovanih Ryanairovih letih vzletela skladno z voznim redom. Na berlinskem Schönefeldu, od koder je Ryanair danes zjutraj letel sedemkrat, so zamudo zabeležili le pri letu v italijanski Bergamo - potniki so morali nanj čakati pet ur.

Na kölnskem letališču je največ nevšečnosti povzročila napovedana deseturna zamuda leta v Kopenhagen. Po navedbah družbe je do zamud prišlo pri devetih od 36 današnjih jutranjih letov, za kar so se potnikom opravičili.

Glavno jabolko spora so delovni pogoji in plačilo za delo, glede česar nasprotnima stranema še vedno ni uspelo najti skupnega jezika. Sindikat družbi očita, da je ta teden prekinila pogovore, ker sta dva od petih članov sindikata, ki sodelujejo pri pogajanjih, družbi očitala pomanjkanje želje po konstruktivnih pogajanjih.

Prepričani so, da želi Ryanair le pridobiti čas, da do pogajanj in stavkovnih aktivnosti ne bi prišlo v predprazničnem času.

Za prevoznika je bila napoved stavke nov udarec, ki je prišel le nekaj ur po tem, ko so uspeli skleniti dogovor z irskim sindikatom Impact in s tem preprečiti predbožični kaos na domačih letališčih.

Ryanair je na zahtevo pilotov, naj jim dovoli združevanje v okviru sindikatov, pristal prejšnji petek. "Božični poleti so zelo pomembni za naše stranke, zato želim odpraviti vse skrbi glede morebitnih odpovedi," je takrat dejal izvršni direktor družbe Michael O'Leary.

Piloti Ryanaira na Irskem so tako odpovedali napovedano enodnevno stavko, ki naj bi jo izvedli v sredo. Načrtovanim sindikalnim akcijam so se začasno odpovedali tudi piloti v Italiji in na Portugalskem.

Ryanair je prvič v 32-letni zgodovini pristal na to, da sindikati postanejo partnerji v socialnem dialogu. Podjetje se je pod velikim pritiskom znašlo predvsem po fiasku s številnimi odpovedmi letov zaradi slabega načrtovanja. Do marca prihodnje leto so odpovedali 20.000 poletov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.