Gospodarstvo

Vojne zaradi riža?

Washington/London/Brasilia, 24. 04. 2008 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Azijske države so omejile izvoz, v ZDA pa so omejili količino riža, ki ga lahko kupi posamezni trgovec. Svetovna banka svari pred socialnimi nemiri.

Zaradi povišanja cen riža so nekatere države že začele sprejemati ukrepe.
Zaradi povišanja cen riža so nekatere države že začele sprejemati ukrepe. FOTO: Reuters

Cene riža so se v zadnjih petih tednih po podatkih Svetovnega programa za prehrano (WFP) več kot podvojile.

V ZDA je cena riža, ki je glavni vir prehrane polovice svetovnega prebivalstva, danes presegla rekordno ceno 25 dolarjev za 100 funtov (45,4 kilograma), rekorde pa je to osnovno živilo podiralo tudi drugod po svetu.

Naraščanje cen riža spremljajo ocene Svetovne banke, po katerih so se cene hrane v minulih treh letih zvišale za 83 odstotkov. Svetovna banka je tudi posvarila, da bi se lahko zaradi višjih stroškov za hrano in energijo 33 držav od Mehike do Jemna soočilo s socialnimi nemiri. Zaradi povišanja cen riža so nekatere države že začele sprejemati ukrepe.

Kitajska, Vietnam in Indija so tako zajezile izvoz tega živila, da bi zavarovale domače zaloge. Azijskim sosedam je z omejevanjem prodaje sledila tudi Tajska. Naraščanje cen riža pesti tudi Afriko. V Sierri Leone se je na primer cena 50-kilogramske vreče riža v zadnjih dveh mesecih zvišala na 55 dolarjev.

Brazilija je medtem sprejela odločitev o ustavitvi izvoza riža iz javnih zalog, k temu pa bo pozvala tudi zasebni sektor. S tem bodo poskušali zajeziti cene tega živila za domače potrošnike, je v sredo sporočil brazilski minister za kmetijstvo Reinhold Stephanes. Brazilija, kjer se je cena riža v zadnjem mesecu povečala za 41 odstotkov in v torek dosegla skoraj 18,76 dolarja, letno izvozi 800.000 ton riža.

Zaradi naraščanja cen hrane so se v sredo na izrednem vrhu v venezuelskem Caracasu sešli voditelji Venezuele, Bolivije, Nikaragve in Kube ter se dogovorili, da bodo vzpostavili programe za zagotovitev neodvisnosti pri zagotavljanju hrane.

Rekordne cene riža so za zaskrbljenost poskrbele tudi v ZDA. Zaradi "nedavnih trendov zalog in povpraševanja" sta ameriški prehrambeni verigi Costco Wholesale Corp. in podružnica Wal-Marta Sam's Club omejili količino riža, ki ga lahko kupi posamezni trgovec. Pri Costco Wholesale Corp. so prodajo omejili pri vrečah riža po 9,1 kilograma, Sam's Club pa bo posamičnemu kupcu dovolil le nakup štirih vreč uvoženega dolgozrnatega belega riža ter rižev jasmine in basmati naenkrat.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nocomment24kur
29. 05. 2008 17.34
Tako je! Prehransko politiko mora država vzeti v svoje roke in poskusiti biti čim bolj samozadostna, ne pa da se zanašamo na uvoz. Kar se tiče biogoriv... resda je za njihovo proizvodnjo potrebno ogromno zemlje in če bi za to porabili vso obdelovalno zemljo, bi ga bilo morda ravno dovolj. Po drugi strani pa je poceni in dostopno gorivo ključnega pomena za masovno proizvodnjo hrane s pomočjo kmetijske mehanizacije. Porabo nafte pa bi lahko močno zmanjšali v industriji (ki je porabi najmanj toliko kot transport), če bi namesto naftnih derivatov, kolikor je le mogoče, uporabljali električno energijo (da ne govorimo o manjših izpustih CO2, SO2, dušikovih oksidov...). Ampak tu se pojavi drug problem. Kvazi okoljevarstveniki brez ustrezne izobrazbe in argumentov nočejo niti jedrskih elektrarn (ker so paranoični kljub temu, da zadnjih 22 let ni bilo nobene omembe vredne jedrske katastrofe pri nekaj sto delujočih nuklearkah), niti hidroelektrarn (ker bi to povzročilo "neznansko" škodo, če bi zalilo mokrišča), niti vetrnih elektrarn (da jih ne bi slučajno kak ptič fasal s propelerjem po buči), vsi bi pa s pridom uporabljali elektriko in se vozili vsak v svojem avtu. Če bi o energetskih problemih v večji meri odločali strokovnjaki in ne populistični (tudi politični) bebci, bi se rešili mnogih umetno ustvarjenih problemov.
kaki11@email.si
27. 04. 2008 19.10
Toliko o svobodni trgovini in enakopravnosti vseh na svetu. Upam da je kdo v javni upravi zaposlen da študira tw primere in da je zaštekal da ne smemo vse predelovalne industrije prodati tujcem, ter da pomagamo domačemu kmetu, ne pa da se kupujejo surovine na svetovnem trgu. Kajti sicer bomo lačni!!!!!!!!!!! Jaz sicer ne ker imamo za bajto ogromen vrt, vi v blokih ki to sedajle berete, pa si pustite nohtr rasti, da bo še kaj za pod zob ko ne bo več futra :P
ekolog
24. 04. 2008 21.25
Zdaj pa prosim malo razmislite prej ko kaj bluzite o bio gorivih. V svetu se uporablja 3% obdelovalne zemlje za proizvodnjo biogoriv. In ob lanskih podražitvah, ki so jih skuhali trgovci in zagnali vik in krik kako so biogoriva kriva za podražitve zdaj naenkrat krivite stvar ki se je uporabljala v enaki količini že 2 leti prej pa niso cene podivjale. Vse skupaj je posledica gnilega kapitalizma&razvajenosti ljudi ki nočejo spremeniti svojega življenskega sloga& prenaseljenosti. Prenaseljenost pa je mogoče rešiti tako da se začnemo brigati za sebe in ne letimo kot mati terezija na kritične kraje sveta, pač pa pustimo zemlji da se reši balasta in na novo zadiha. Mislim - biogoriva - od kod vam take ideje. Potemtakem humanisti vozite na nafto in podpirate gnilo industrijo ki je sprožila izkoriščanje tretjega sveta. Torej niste humanisti ampak pravi HITLERSKI rasisti.
janezgorenc@email.si
24. 04. 2008 17.55
Ne gre za globalno segrevanje neposredno, pač pa posredno, saj so cene krenile navzgor zaradi proizvodnje biogoriv, ki zahtevajo ogromne površine obdelovalne zemlje. Pa še nafta je šla gor in seveda, kot ste že eni rekli, države v razvoju kupujejo več hrane. Pa še huda suša je bila na južni polobli, še posebej v Avstraliji.
mc_burek@email.si
24. 04. 2008 16.58
puščavo bi mogl ozelenit pa bi blo, tko bo pa sam gor šlo tole
SloTech
24. 04. 2008 16.07
Ranunculus, globalno sgrevanje nima s tem prav veliko veze. Prej ima vezo to, da nas je na zemlji ene 2x preveč in da so razvijajoče se države vse bogatejše, zaradi česar je tudi povpraševanje po teh živilih vse večje.
Ranunculus
24. 04. 2008 15.56
Hmmm... tele posledice globalnega segrevanja imajo večje učinke, kot smo pričakovali, kaj? Morda bodo sedaj tudi USA kaj rekle na Kjotski sporazum. Sicer bolj verjetno demokrati, ker so republikanci veliko bolj prijazni naftarjem