Gospodarstvo

'Revščina je največja kriza'

Luxembourg/Washington, 14. 11. 2008 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
18

Območje evra je prvič v svoji zgodovini v recesiji, saj je imelo v tretjem letošnjem četrtletju že drugo četrtletje zapored negativno rast. Evropska komisija meni, da je treba premagati revščino.

Evropski statistični urad Eurostat je danes sporočil, da je bruto domači proizvod (BDP) v tretjem četrtletju v primerjavi z drugimi v območju evra in v celotni EU padel za 0,2 odstotka. V drugem letošnjem četrtletju je gospodarska rast v območju evra znašala -0,2 odstotka, v celotni EU pa 0 odstotkov. Po tehnični definiciji gospodarstvo zapade v recesijo po dveh zaporednih četrtletnih padcih rasti.

Evropske zastave
Evropske zastave FOTO: Reuters

Na letni ravni je bila gospodarska rast v tretjem letošnjem četrtletju v območju evra 0,7-odstotna, v  celotni EU pa 0,8-odstotna, je v prvi oceni danes še sporočil Eurostat.

Katere države so se izognile recesiji?

Recesiji so se za zdaj izognile Francija (-0,3 odstotka, 0,1 odstotka), Velika Britanija (0 odstotkov; -0,5 odstotka) in Španija (0,1 odstotka; -0,2 odstotka), čeprav jo napovedi za prihodnje mesece napovedujejo tudi zanje. Nizozemsko gospodarstvo medtem že dve četrtletji stagnira.

Francija je imela v letošnjem tretjem četrtletju v primerjavi s četrtletjem prej 0,1-odstotno gospodarsko rast, v danes objavljeni prvi oceni ugotavlja francoski državni statistični urad (Insee). Francija se je s tem za las izognila recesiji. V drugem četrtletju se je namreč francosko gospodarstvo skrčilo za 0,3 odstotka, če bi do negativne gospodarske rasti prišlo še v tretjem četrtletju, pa bi Francija vstopila v recesijo. K temu, da je imela Francija v tretjem četrtletju rast, sta največ prispevala potrošnja gospodinjstev in investicije podjetij.

"Ta številka je osupljiva, saj so vsi pričakovali negativno rast in se pripravljali na recesijo, ki je v tehničnem pomenu opredeljena kot dve zaporedni četrtletji z negativno rastjo," je danes povedala francoska finančna ministrica Christine Lagarde.

Nemčija in druge države EU tudi v krizi

"Napočil je čas, da finančni sistem pomaga milijonom ljudem premagati revščino," je dejal evropski komisar za razvoj in človekoljubno pomoč Louis Michel.

Največje evropsko gospodarstvo je imelo v tretjem letošnjem četrtletju že drugo četrtletje zapored negativno gospodarsko rast. Bruto domači proizvod (BDP) se je od julija do septembra glede na prejšnje četrtletje skrčil za 0,5 odstotka. V prvem četrtletju se je Nemčija ponašala še z 1,4-odstotno gospodarsko rastjo. Učinke nekoliko večje zasebne in javne potrošnje v tretjem četrtletju sta izničila občutno nižji izvoz in večji uvoz. Učinki finančne krize so že prizadeli glavne nemške izvozne trge. Izvoz je glavni motor nemškega gospodarstva, poganja pa ga krepka gospodarska aktivnost, ki je bila za Nemčijo značilna v minulih letih.

V Španiji je v tretjem letošnjem četrtletju bruto družbeni proizvod padel za 0,2 odstotka, kar je prvi padec v zadnjih 15 letih. "To je slabše, kot smo pričakovali, toda naslednje četrtletje bo še slabše in začetek naslednjega leta je prav tako pričakovati padec,“ je dejal nek finančni analitik iz Španije. V Italiji se je ekonomija skrčila za 0,5 odstotka v tretjem četrtletju letošnjega leta. Recesija se v državi pozna vse od spomladi.

Medtem ko se relativno zdrava rast na Poljskem, Slovaškem in Češkem kljub upočasnitvi nadaljuje, pa sta še nedavno cvetoči baltski državi Estonija in Latvija tudi uradno že v recesiji.

Na robu je tudi Madžarska, ki jo je svetovna finančna kriza močno prizadela. V tretjem četrtletju je imela namreč 0,1-odstotno skrčenje gospodarstva, potem ko je bila že v prejšnjih mesecih gospodarska rast precej šibka.

"Če bomo ukrepali sedaj, potem lahko spodbudimo gospodarsko rast," je poudaril britanski premier Gordon Brown.
"Če bomo ukrepali sedaj, potem lahko spodbudimo gospodarsko rast," je poudaril britanski premier Gordon Brown. FOTO: Reuters

Srečanje voditeljev v Washingtonu

Zaradi svetovne finančne krize, ki je po zlomu trga v ZDA prizadela Evropo in Azijo, se bodo voditelji pred vrhom skupine najrazvitejših in najhitreje razvijajočih se gospodarstev na svetu G20 sestali v ZDA. Poskušali bodo doseči dogovor o tem, da bi v prihodnje preprečili nastanek podobne krize. Toda dogovor med voditelji držav, ki predstavljajo 85 odstotkov svetovne ekonomije in dve tretjini prebivalstva teh držav, o regulaciji trga in zaščiti potrošnikov ni verjeten. V Washingtonu poudarjajo, da se ni mogoče vrniti v stanje, ko bi država nadzorovala finančne trge. Voditelji Evropske unije pa trdijo, da se lahko brez jasne regulacije trga finančna kriza ponovi.

"Če bomo ukrepali sedaj, potem lahko spodbudimo gospodarsko rast. Stroški pasivnosti bodo veliko večji kot pa stroški, če ukrepamo,“ je dejal britanski premier Gordon Brown. Brown se je še zavzel za koordinirano sodelovanje in ukrepe, ki bi lahko spodbudili ekonomsko rast v evropskih državah.

Ljudem je treba pomagati premagati revščino

Evropska komisija je pred izrednim vrhom skupine G20 pozvala k vključitvi razvoja v nov mednarodni finančni sistem, so danes sporočili v Bruslju. "Revščina je največja kriza, s katero se spopada svet," je ob začetku Evropskih razvojnih dnevov v Strasbourgu poudaril evropski komisar za razvoj in človekoljubno pomoč Louis Michel ter dodal, da srečanje v Washingtonu ponuja priložnost za vključitev razvojne dimenzije v novo mednarodno finančno arhitekturo.

"Napočil je čas, da finančni sistem pomaga milijonom ljudem premagati revščino," je še menil Michel. Dejal je še, da bi moralo biti spopadanje z revščino ena od prioritet srečanja G20. Med Evropskimi razvojnimi dnevi, ki bodo potekali od sobote do ponedeljka, bosta Evropska komisija in francosko predsedstvo EU zbirala mnenja predstavnikov držav in civilne družbe s severne in južne poloble, nato pa jih bodo predali skupini G20.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
16. 11. 2008 01.32
napisano ali zradirano napisala sem;;naše babice--kaj in zakaj je prišla ven beseda block
Buena Vita
16. 11. 2008 01.30
GOSPAKATJA imenitno povedano,tako so govorile naše none,(seveda smo norce brili iz njih),sedaj nas pa zelo drži za nos,in kako priznati da se stari preverjeni recepti nesmeje zavreči,težko,težžžžžžko, sama vem ,vedno ko mi je trda predla sem pomislila na mojo babico,in njene besede,še dobro razmišljat nisem začela,sem že našla rešitev,pa sem precej časa na tej ljubi zemljci
hrcekmuri
15. 11. 2008 11.09
GENIJI,EKONOMISTI,POLITIKI IN BLEFERJI.SE SPOMNITE YUGE KAKO SO DODAJALI NULLE,TOKRAT BO ŠLO VSE NA NULO.EDINO KAR JE DOBRO, DA BODO ŠLE K VRAGU TUDI BARABE.EDINO KAR SE BOJIM DA SE NE BO NAŠEL NOVI MESIJA IN BO SPET UMRLO KAKŠNIH 20M LJUDI. LETO 1927 WOLL STTEZ,PREBERITE ZGODOVINO KATERA SE OČITNO PONAVLJA
gospakatja
15. 11. 2008 08.13
minili so časi debelih krav, sedaj so na vrsti suhe! to se ciklično ponavlja od pamtiveka dalje. ni samo rasti, so tudi padci. špara pa se takrat, ko so dobri časi, ne pa takrat, ko ni kaj prišparat!!!! sedaj je treba trošit, da si bo gospodarstvo opomoglo.
brencl
15. 11. 2008 07.54
Rešitev je nacionalizacija vseh bank, ukinitev feda ter prepoved delovanja borze.
etul
14. 11. 2008 18.53
lejte recesija je na celem svetu sam eni že dajo uradno ven podatke drugi jih bodo pa v kratkem.Iz tega zosa nas tudi jj nebi mogel rešiti ali obvarovati pred bližajočim se viharjem saj smo mi premajhni mandlci da bi nas to obšlo,če hoiče slovensko gospodarstvo živet mora izvažat trenutno se pa svetovni trgi ohlajajo.Svet funkcira tako Amerika kihne,Nemčija dobi nahod,Slovenija pa pljučnico
Buena Vita
14. 11. 2008 15.27
dgorfb zakaj eni služijo preveč,za vse so možnosti, zakaj nimajo vsi pametnih idej????&039; ne metat vkup maherje-tajkune in poštene podjetne ljudi,nimajo nič skupnega
Buena Vita
14. 11. 2008 15.24
to že vsk kmetič izračuna, preveč je bilo vse napihnjeno,vrednost so letele v nebo,borzni špekulanti so premetavali gore denarja,brez tučit-ključit,nepremičnine so letele tja do marsa,hja,za boga svetega,konjem je treba uzde stisnit, samo Slovenijo poglejte,zadnjih neki let:: eno samo gradbišče,vsemogoči objekti rastejo kot da jih deževje naplavlja,tak tempo je nemogoč,že po naturi,naravi---mora počiti, k sreči poka počasi
Ranunculus
14. 11. 2008 15.13
habla Seveda se. Ironija.
nibo
14. 11. 2008 15.06
Sedaj ne vem ali so ekonomisti vedeževalci, ki vidijo v prihodnost, ali pa so vse načrtno zakuhali in sedaj se delajo kot da neki rešujejo in že itek vejo potek ko pa gre vse po njihovem scenariju. Kje vse so ekonomisti že zaposleni, vodijo banke, borze ,trgovinske verige, finačna ministrstva, gospodarska ministrstva, so guvernerji narodnih bank, Svetovne banke. A se vam ne zdi da tukaj nekaj močno smrdiiiiii!
indiana
14. 11. 2008 14.45
habla: seveda se hecamo, saj ves, da je JJ uporaben še samo za vice!
yukatan
14. 11. 2008 14.38
Ja Vitamin100 - samo še Hitlerja rabimo, kajne? Bedak.
habla
14. 11. 2008 14.35
v dobro vasih bliznjih upam da se hecate, ko pisete da ce bi bil Jansa se na celu EU ali Slovenije, da recesije ne bi bilo
indiana
14. 11. 2008 14.22
V EU ni bilo recesije v času Janševega predsedovanja. Pa še Bajuk je bi Eurofinančni minister leta. Zdajle bo propadla EU.
dgorfb
14. 11. 2008 13.51
revščina bo, dokler ne bomo spremenili finančnega sistema in davkarije!!! Kjer nekateri služijo veliko preveč, medtem ko drugi nič...
Skynet
14. 11. 2008 13.43
Ma največ revščine v EU predstavljajo razni ilegalni, azilanti: zamorci, kitajci, musliči vseh vrst... zaradi katerih Evropa poka po šivih... heh sam pol kdo bi pa pol \"umazana dela\" delu? Ubistvu dvorezn meč!
nibo
14. 11. 2008 13.27
Kot sem že zapisal, ljudem razdeliti denar, ki je namenjen bankam, ljudje z krediti bodo te poplačali ( banke dobijo denar) ostali ga bodo naložili ali pa porabili in vzpodbudili gospodarko rast. Tako ali tako je tadenar davkoplačevalski.
Ranunculus
14. 11. 2008 13.04
To, da je znatni del Evrope v recesiji, ne bo opravičilo naše vlade pri tem, da se bo stanje tudi pri nas poslabšalo. Priznam, zdaj je tudi meni žal, da JJ ni zmagal in nas ubranil pred recesijo, po vsej verjetnosti pa bi rešil kar celo Evropo, i je krasno funkcionirala, dokler je bila pod njegovim vodstvom, sedaj je pa pod sarcozyjem čedalje slabše.