Gospodarstvo

Revoz: Ni krize zaradi krize

Ljubljana, 04. 09. 2009 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V novomeškem Revozu kljub krizi ali pa prav zaradi nje proizvedejo več vozil, kot bi jih, če krize ne bi bilo. Za to so zaslužne finančne spodbude zahodnoevropskih držav za nakup avtomobilov.

Navkljub finančni in gospodarski krizi v novomeškem Revozu proizvedejo več vozil, kot bi jih, če krize ne bi bilo, ugotavlja predsednik uprave novomeškega podjetja Aleš Bratož v pogovoru za tednik Mladina. Po drugi strani je za to lahko 'kriva' prav kriza, saj so se številne zahodnoevropske države odločile za finančno pomoč pri nakupu avtomobilov iz segmenta Revozove proizvodnje.

Revoz v času krize proizvede še več avtomobilov.
Revoz v času krize proizvede še več avtomobilov. FOTO: Reuters

Vendar pa Bratož previdno gleda v prihodnost, tudi zato, ker finančnih spodbud ne bo več. "Zdaj imamo veliko naročil. Prišlo pa bo do padca povpraševanja, vendar se bo povpraševanje ustalilo na neki normalni prodaji, za nas morda nižji, kot je zdaj," je ocenil. V Revozu pričakujejo, da se bo prihodnje leto prodaja njihovih avtomobilov zmanjšala, kar bo po Bratoževi oceni bolj posledica življenjskega cikla Revozovega avtomobila. Twingo bo denimo prihodnje leto že v četrtem letu življenja in že po ekonomskih zakonitostih prihaja do zmanjšanja prodaje takšnega vozila.

Revoz je največji slovenski izvoznik – kar 50 odstotkov izvozi na francoski trg, ostalo pa v druge države zahodne Evrope. Na vzhodnih trgih in na Balkanu ni prisoten. Razlog je po Bratoževih pojasnilih v nerentabilnosti takšnega projekta, saj Revoz ne more na noben trg s prodajo in cenami, ki bi bile zanj nerentabilne. "Na balkanskem trgu smo z manjšimi količinami naših vozil, vendar so trgi za zdaj s premajhno kupno močjo za naše proizvode in tudi povpraševanje ni ravni veliko. Rusi pa imajo velike carinske dajatve na uvoz avtomobilov in tudi drugi stroški, predvsem prevoza, so visoki," je dejal prvi mož Revoza.

Poleg twinga in clia bodo prihodnje leto v Novem mestu začeli proizvajati še eno vozilo, šlo naj bi za cabrioleta.
Poleg twinga in clia bodo prihodnje leto v Novem mestu začeli proizvajati še eno vozilo, šlo naj bi za cabrioleta. FOTO: Reuters

Bratož je sicer še napovedal, da bo s traku v Revozu prihodnje leto poleg clia in twinga prišel še tretji avtomobil. Gre za noviteto, za Renaultovo skupino zelo pomembno, in s tem avtomobilom bo Revoz pokril tržno nišo. "To bo tretje vozilo v Revozovem programu in ne izvedenka twinga. Za nas prinaša novi avto še več delovnih mest in novo tehnologijo," je pojasnil prvi mož novomeške družbe. Že konec maja je prišla v javnost informacija, da naj bi Revoz izdeloval nov kabriolet. Že takrat je gospodarski minister Matej Lahovnik zatrdil, da si lahko obetamo do 400 novih delovnih mest.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
04. 09. 2009 18.47
audy, drugi leto, če bo bog dal. in bo šmarnica polna
Audy
04. 09. 2009 13.38
Kdaj pride električni twingo?
Feels_good_man
04. 09. 2009 12.23
upam da kej varčujejo za takrat ko ne bo več spodbud
TPoweR2
04. 09. 2009 12.15
ne da se mi komentirat
ata_jez
04. 09. 2009 11.55
dolgoročno se vse stvari postavijo na svoje mesto
roaddogg
04. 09. 2009 11.50
Fino, torej jim Država Slovenija lahko ukine pomoč...
Maximusgladiato
04. 09. 2009 11.39
Bratož: Prišlo bo do velikega padca povpraševanja Predsednik uprave Revoza za prihodnje leto napoveduje, da se bo povpraševanje ustalilo na nižji ravni od trenutne Kaj bo prihodnje leto, ne vedo Težko pa je odgovoriti, kaj bo prineslo prihodnje leto, ko teh spodbud ne bo več, meni Bratož. "Zdaj imamo veliko naročil. Prišlo pa bo do padca povpraševanja, vendar se bo povpraševanje ustalilo na neki normalni prodaji, za nas morda nižji, kot je zdaj," je ocenil. Za prihodnje leto tako Revoz predvideva manjšo prodajo, ki bo bolj posledica življenjskega cikla Revozovega proizvoda. Twingo bo denimo prihodnje leto že v četrtem letu proizvodnje. Že po ekonomskih zakonitostih prihaja do zmanjšanja prodaje takšnega vozila.
Maximusgladiato
04. 09. 2009 11.28
Nemčija ravno v tem obdobju ukinja subvencije na vozila pri katerih je država razkirala 5 000 000 000 € in ko so na dan prodali več 20 000 vozil!!!!!!! Sedaj pa bo po mojem mnenju grozilo še večje mrtvilo, kajti tisti, ki so nameravali kupiti avto v naslednjih treh leti so to storili v zadnjega pol leta!!!!!