Gospodarstvo

Revizorji v Luki Koper

Koper, 06. 02. 2009 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na skupščini Luke Koper 20. marca naj bi imenovali revizorja, ki bo preverjal nekatere domnevno sporne posle v družbi, tudi nakup deleža v slovaškem podjetju TT Invest in prodajo kapitalskih naložb.

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Dare Čekeliš

Uprava Luke Koper je danes v skladu z zahtevo države, Soda in Kada objavila sklic skupščine, na kateri bodo lastniki med drugim odločali o imenovanju posebnega revizorja, ki bo preverjal nekatere domnevno sporne posle družbe. Skupščina bo 20. marca, je razvidno iz sklica, ki ga je Luka Koper danes objavila na spletni strani Ljubljanske borze.

Za posebnega revizorja družbe je predlagana revizijska družba BDO EOS Revizija iz Ljubljane. Ta naj bi preverila vodenje vseh poslov družbe v zadnjih petih letih s poudarkom na nekaterih poslih. Gre za posle v zvezi s prodajo vseh kapitalskih naložb v tem času, gradnjo nove poslovne stavbe, odkupom in rušenjem skladišč na potniškem terminalu v Kopru, nakupom nepremičnin na območju terminala BTC in orleške gmajne v Sežani, posle s podjetji Premik-net, Grafist in B.R.I.L., izdelavo projektne dokumentacije za pokritje terminala za razsuti tovor.

Delničarji družbe se bodo na skupščini seznanili tudi z odstopom člana nadzornega sveta Marjana Bezjaka. Ta je namreč 23. decembra lani zaradi izvolitve v državni zbor podal odstopno izjavo, na podlagi katere mu je mandat prenehal s 24. decembrom.

Revizorji naj bi pregledali tudi nakup poslovnega deleža v slovaškem podjetju TT Invest, ustanovitev in kreditiranje vseh novonastalih podjetij v tem obdobju, smiselnost nakupa obalnih dvigal za podaljšanje prvega pomola, stroškovno smiselnost nakupa vseh nepremičnin v navedenem obdobju, stroškovno upravičenost vodenja investicij, upravičenost plačila kavcije in vračila sredstev za sprostitev ladij v lasti družb Pašnjak in H/J Shipping Malta, podaljšanje prvega pomola in izgradnjo ankaranske vpadnice.

Kot je znano, so se minister za promet Patrick Vlačič, začasni predsednik uprave Kapitalske družbe (Kad) Borut Jamnik in direktor Slovenske odškodninske družbe (Sod) Marko Pogačnik konec decembra lani dogovorili, da je potrebna izredna revizija poslovanja družbe Luka Koper. Država ima skupaj s Sodom in Kadom v Luki Koper 67,11-odstotni delež.

"Revizija poslovanja Luke Koper je potrebna, saj se je v zadnjem času nakopičilo veliko nejasnosti in opozoril glede nepravilnosti v poslovanju, vključno s pobudo štirih poslancev SD in Zaresa," so takrat zapisali na ministrstvu. Poslanci Franco Juri, Breda Pečan, Marijan Križman in Luka Juri so 12. decembra vladi poslali pobudo, naj v Luki Koper in Intereuropi izvede revizijo poslovanja in pregled škodljivih pogodb ter zamenja nekompetentne člane uprav in nadzornih svetov.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

metuljka
08. 02. 2009 12.17
V obtoku so morda 2 ali trije modeli za prihvatizacijo, ki so uporabni za vso državo. Za njih tudi vsi vedo. Vse te mutačine so torej zakonite. Politika jih je požegnala in jih tudi ohranja, ker ima tudi sama denarne in druge koristi. Naši podjetniki niso niti toliko sposobni, da bi znali inovativno krast. Revizijske hiše pa ne pregledujejo drugega kot obstoječe dokumente. Bla bla. Iz tega ne bo nič.
dr.psiho
07. 02. 2009 23.12
zopet revizorji nebojo mogli nič dokazati ...mogoče je tudi da sam direktor naroči revizorje ,da jim potem noben v račune ne skače...pošteno plačaš in imaš mir...revizija ni odkrila ničesar..
OZNA
07. 02. 2009 21.06
je kdo na tem forumu že slišal za javni inštitut za kovinske materiale in tehnologijo v LJ?
finec
07. 02. 2009 18.08
Kaj bodo naredili revizorji? 1. Najprej se bodo ograsili pri notranjem revizorju, ki je v podjetju krasno plačan zato, da zavaja zunaje revizorje. 2. Nato bodo porabili najmanj en mesec, da prekontrolirajo potne naloge in največ. kar na njih odkrijejo je da mogoče manjka kak podpis. 3. Javni naročil tako ali tako niso sposobni preverjati, ker so cifre prevelike in zato niso sposobni dati ocene o realni vrednosti naročila. 4. Po končani reviziji bo kakšno leto časa za sestavo ugotovitvenih zapisnikov. 5. Če pa bi slučajno le odkrili kakšno nepravilnost,pa bo zadeva medtem že zastarala. 6. Ko bo vse končano, pa bodo na pragu že nove volitve.
tomi.passion@gmail.com
06. 02. 2009 14.30
Lepo vas prosim, sedanja vlada poskuša najti nekaj kar ni in ko se to potrdi, Cvikl čez kopirca vrže 30.000 kopij in skliče tiskovko, češ da je nekdo ne vem kaj kopiral. Do danes ta vlada ni bila sposobna preldožiti enega samega dokaza, nič. Pravzaprav bi morala celotna vlada ostopiti, njene predstavnike pa bi morali kazensko preganjati. Skratka, namesto, da bi se ukvarjali s krizo, raje dviga meglo, češ poglejte, kako delamo. Narod pa strada, ostaja berz služb, podjetja propadajo.......
gengal
06. 02. 2009 14.02
ampak to bo spet ena taka preko-vez revizija, ko noben ne bo nič spornega odkrill...
ra?kaa
06. 02. 2009 12.51
končnoooooooo!!!
Milan Koleznik
06. 02. 2009 12.34
Revizije bi bile potrebne pri vseh potjetjih slovencev ki so privat in ugotovit od kod jim toliko bogastva,tu so potrebne revizije po vsej Sloveniji.Revizije tudi pri vladni in njihovih poslancev,revizije pri njihovih privatnih podjetjih ali d.oo.po vsej Sloveniji.Ampak vrana vrani ne izkljuje oči.
BanNePomagaNi?Ovca
06. 02. 2009 12.15