Gospodarstvo

Zuckerberg priznal, da težko spremlja 'bolečo situacijo': konec Facebooka se je začel

Paolo Alto, 22. 08. 2012 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Priljubljenost med uporabniki še ne prinaša nujno denarja. Lekcija, ki jo trenutno na lastni koži spoznavajo pri Facebooku. Ko po razpolovitvi vrednosti delnice odhajajo začetni investitorji, analitiki menijo, da je to začetek konca. Tudi mehurček spletnih servisov je že počil, dodajajo.

Borzna predstava Facebooka skrbi lastnike delnic podjetja.
Borzna predstava Facebooka skrbi lastnike delnic podjetja. FOTO: Reuters
V teoriji je javna ponudba delnic odlična poteza. Predvsem ker prinaša denar.

V praksi je to lahko katastrofa. Je drago – tako sama uvrstitev na borzo kot tudi prilagajanje podjetja vrsti strogih predpisov, ki veljajo za podjetja, uvrščena v borzno trgovanje. Pozornost vodstva podjetja ni več le na produktih. Podjetje se izpostavi širokemu spektru tveganj za tožbe. Večkrat se nato na koncu izkaže, da bi podjetje delovalo bolje, če bi se zanašalo le na dobičke iz prodaje.

Še slabše je, ko veliko pričakovanje na določenem področju ustvari mehurčke precenjenih podjetij, ki na koncu ne izpolnijo pričakovanj. In potem pride streznitev tistih, ki so delnice kupili …

In tokrat je prišla precej hitro. Govorimo o strmoglavljenju cen delnic spletnih družbenih omrežij in podobnih servisov, ki so še pred nekaj meseci veljala za naložbo, ki bo prinesla rekordne donose. Namesto tega zdaj investitorjem najbrž kar dobesedno povzročajo glavobol. Za večino izmed njih se namreč izgube merijo v stotinah milijonov.

Veliki pok, ki se nikoli ni zgodil

Z nekaj svetlimi izjemami, kot je LinkedIn, delnice teh tako zelo opevanih podjetij na borzi kotirajo slabo, dogajanje pa investitorje spominja na začetek tisočletja, ko je počil internetni mehurček.

Zynga, znana kot kreatorka priljubljene Facebookove igre Farmville, ki je z javno ponudbo delnic postregla decembra lani pri vrednosti okoli sedem milijard dolarjev, vrednost delnice pa je bila takrat 10 dolarjev, je doživela hud padec. Za njihovo delnico je treba danes odšteti le še 2,97 dolarja.

Spletni servis Groupon, ki uporabnikom ponuja ugodne nakupe s popusti, je potreboval le devet mesecev po IPO, da je vrednost delnice z začetnih 20 dolarjev padla na 7,15 dolarja. Danes je treba za delnico odšteti le še 4,54 dolarja.

Spletni glasbeni servis Pandora je delnice trgu ponudil junija lani za 16 dolarjev na delnico. Danes za delnico potrebujete le še 9,64 dolarja.

Potem je tukaj seveda še največji med vsemi – Facebook. Ta je javno ponudbo delnic objavil maja. Vrednost podjetja so določili pri skoraj 100 milijardah dolarjev, investitorji so stali v vrstah in se nadejali velikih donosov. Za delnico je bilo treba odšteti 38 dolarjev. Danes je vredna le še dobro polovico te vrednosti, investitorji pa bežijo s potapljajoče se ladje.

Facebook
Facebook FOTO:

Položaj so precenili tudi najboljši

Med tistimi, ki so se borili za delnice, so bile nekatere najbolj znane investicijske družbe. Nekaj največjih so razkrili pri Bloombergu.

Med njimi so Baillie Gifford, investitor, ki naj bi bil nezmotljiv, ko gre za odkrivanje dobrih poslov. Za Facebookove delnice je odštel 700 milijonov dolarjev in tako kupil 19,4 milijona delnic. Danes so vredne le še 350 milijonov dolarjev.

Fidelity upravlja za okoli 1,5 bilijona premoženja strank z vseh delov sveta. Veljajo za eno najbolj uglednih družb za upravljanje premoženja. Tudi oni so za Facebookove delnice pri IPO odšteli 700 milijonov dolarjev. In se opekli.

Podobno kot investicijska banka Morgan Stanley Investment Management. Njihove stranke so trenutno besne, saj niso vlagali le v Facebook, ampak tudi v Groupon in Zyngo. Njihov delež v Facebooku je bil sicer v najboljših časih vreden okoli 623 milijonov dolarjev.

UBS Global Asset Management je na Facebook stavil 450 milijonov dolarjev. Tudi njihov delež se je prepolovil, poleg tega naj bi jih veliko stala že napaka borze NASDAQ ob začetku trgovanja s Facebookovimi delnicami.

Sands Capital Management, investicijska družba, specializirana za vlaganja v rastoča podjetja, se je v tem primeru očitno tudi zmotila v oceni. Na njihove delnice so stavili 440 milijonov dolarjev svojih strank in njihovo premoženje uspešno prepolovili.

Pobegnil tudi začetni investitor Thiel

Trgovanje s Facebookovimi delnicami je zaradi padanja vrednosti precej živahno. Vsi se namreč želijo znebiti naložbe, preden ta prinese še večjo izgubo. Med tistimi, ki prodajajo, je tudi milijarder Peter Thiel, ustanovitelj servisa PayPal.

Thiel ima celo svoj sedež v upravnem odboru Facebooka, saj je v podjetje leta 2004 investiral okoli pol milijarde ameriških zelencev. Ta teden pa je začel prodajo 20 milijonov delnic v vrednosti 396 milijonov dolarjev. Poznavalci menijo, da je s tem prodal skoraj vse svoje delnice Facebooka.

Zuckerberg pravi, da težko gleda, kako investitorji odhajajo. In to kljub dobrim poslovnim rezultatom podjetja.
Zuckerberg pravi, da težko gleda, kako investitorji odhajajo. In to kljub dobrim poslovnim rezultatom podjetja. FOTO: X17 Agency

Med tistimi, ki so izgubili veliko, sta tudi Kevin Systrom in Mike Krieger, ki sta Facebooku aprila letos za milijardo dolarjev prodala servis Instagram, ki postaja med uporabniki vedno bolj priljubljen.

Takrat sta se odločila, da bosta v zameno za Instagram vzela 300 milijonov dolarjev, za vse ostalo pa delnice Facebooka. A takrat sta računala, da bo delnica obdržala začetno vrednost, po IPO pa hitro rasla.

Zuckerberg ob polovico premoženja

Ustanovitelj in direktor podjetja Mark Zuckerberg je do zdaj večinoma molčal o strmoglavljanju vrednosti svojega podjetja. Po sestanku z investitorji pa je le spregovoril. Kot poroča WSJ, je dejal, da je zelo boleče opazovati dogajanje.
Vsekakor se to dogajanje pozna tudi v njegovih osebnih financah. Njegovo osebno premoženje se je z majskega vrhunca, ko je bilo ocenjeno na 20 milijard dolarjev, zmanjšalo na 10 milijard.

Trend padanja se bo najbrž še nadaljeval, tudi zaradi poplave Facebookovih delnic, ki grozi trgom. Investitorjem se namreč izteka trimesečni rok, v katerem ne smejo prodati delnic. Tega določila je bila do zdaj osvobojena že več kot polovica 421 milijonov delnic, kolikor jih je Facebook ponudil na IPO. Oktobra pa bodo delnice lahko začeli prodajati že zaposleni, poleg tega naj bi podjetje na trg v bližnjem časovnem obdobju še samo poslalo nove pakete delnic.

Skrbi investitorjev se medtem nadaljujejo. Trge skrbi predvsem, ali bo spletnemu družbenemu omrežju, ki ima že skoraj milijardo uporabnikov, uspelo povečati dobiček od prodaje oglasnega prostora v času, ko se uporabniki z računalnikov selijo na mobilnike, ki so za oglaševanje veliko manj praktični. Poleg tega mnogi menijo, da bi bil čas, da se Zuckerberg vrne na mesto kreativnega direktorja podjetja, finančni del in nalogo pridobivanja investitorjev pa prepusti kakšnemu bolj izkušenemu direktorju.

"Ne zganjajte panike"

A če več analitikov meni, da je padanje vrednosti delnice začetek konca Facebookove zgodbe o uspehu, Fred Wilson iz sklada tveganega kapitala Union Square Ventures meni drugače.

Meni, da to, kar spremljamo trenutno na primeru Facebooka, ni nič posebnega in da se bodo razmere umirile. Meni, da ko podjetja, ki so jih na začetku podprli skladi tveganega kapitala, odidejo na borzo in so takrat vredna milijone in milijarde dolarjev, pride čas, da se ta podjetja umaknejo, saj je njihova naloga končana.

Je pa idealno, če so v tem procesu vrednost vložka oplemenitila za dva- ali trikratno vrednost. Enkrat na deset let se jim vložek menda celo podeseteri.

Wilson tako meni, da je bil umik prvih investitorjev iz Facebooka takoj po izteku obdobja, v katerem prodaja delnic ni dovoljena, pričakovan, zato se mu odziv ostalih kupcev delnic, ki zato prodajajo svoje deleže, zdi nesmiselno dejanje.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (209)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roman Plohl
20. 09. 2012 15.56
To vse skupaj ne pomeni nič drugega kot to, da pametni ljudje investirajo zdaj v FB. Pač ravnajo nasprotno od večine. Še veliko bolj pametni, pa itak vedo za 10x boljše priložnosti.
bus303
30. 08. 2012 09.16
+0
Še vsi veliki imeperij so propadli, tudi Facebookov bo, zagotovo.
devlon
24. 08. 2012 13.11
+3
bravo. požrešnost nima meja
Samo.Jst
24. 08. 2012 07.41
+1
"Baillie Gifford, investitor, ki naj bi bil nezmotljiv" HAHAHA, ta pa ti je glavca!! 700mio vložit v podjetje v obdobju stagnacije... kot da bi šel sedaj investirat v nekdanje hitro rastoče trge... žal prijatelj, prepozno!
Foen
23. 08. 2012 09.15
+10
za uporabnike Facebooka je tole absolutno nepomembno. Tudi če gre FB v stečaj bo nekdo odkupil stran in bo laufala naprej. Za borznike mi pa dol visi.
slovan2
23. 08. 2012 08.43
+16
Za zivljenje je facebook totalno nepomemben!
tao3
23. 08. 2012 08.17
+6
Zuckenberg, vprašaj se zakaj vdiraš v mojo zasebnost, pa ti jaz odgovorim zakaj ti padajo cene delnic.
nikhrast
23. 08. 2012 05.49
+2
To me spominja na leto 2000, takrat je NASDAQ precej padel. IT delnice so rastle, vse je bilo napihnjeno v pričakovanju da enkrat bo le dobiček. Warren Buffett je imel takrat prav, teh delnic se ni dotaknil, kaj pa ostali, opekli smo se.
KosezVeliki
23. 08. 2012 01.11
-4
Na internetu vladata ogromna zmeda in nered. Ljudje vozijo Facebook, drugi Twitter, tretji Google +, nekateri spet nekaj drugega. Vse je pomesano in nepregledno. Zato uporabljajte spletni protokol ICQ, ki povezuje vse ljudi med seboj. Podpira vse vrste operacijskih platform in vse spletne servise kar jih poznamo.
vzhod
22. 08. 2012 23.45
+19
srcno upam da bo facebook propadel in njemu podobne strani tudi
Niko_
23. 08. 2012 09.30
Jaz bi pustil LinkedIn ter Yelp pri življenju, saj za razliko od ostalih ponujata neko dejansko koristno storitev.
erinoca
22. 08. 2012 19.44
+8
"Njegovo osebno premoženje se je z majskega vrhunca, ko je bilo ocenjeno na 20 milijard dolarjev, zmanjšalo na 10 milijard." bogi revež....
yarrick
22. 08. 2012 22.15
+2
revež gor ali dol, izgubil je POLOVICO svojega premoženja...pomoje se počuti grozno LOL
Sputnik
22. 08. 2012 22.20
+4
ja on se bolj sikira kot če bi meni od 500€ vzeli 250€. logika pač nekako deluje v tem primeru
lolipoly
22. 08. 2012 19.11
+4
zasluzili so ze itaq prevec, kakrkoli bo , nebo nobene zgube , a FB , da propade, je cista propagnda posameznika.
spacepan
22. 08. 2012 18.39
+0
Sodnik_Kriv
22. 08. 2012 18.16
+13
Končno res upam da FB res propade kaj bi dau! vsaj neki dobrega se dogaja na tem svetu!
Explainator
22. 08. 2012 18.27
+10
ne bo propadu nikoli, je preveč integriran v današni svet ter ostale storitve..lahko mu bo padla virtualna vrednost, ampak število uporabnikov se bo še naprej večelo...verjetno se bo vrednost delnic nekje ustalila, to bo pa tudi vse..nobene apokalipse
lolipoly
22. 08. 2012 19.09
Preveliko pricakovanje je bilo, ker se ni vse uresnicilo, ze zganjajo paniko , da je zguba...Kaj so pa mislili , da so racunali delnico 35USD, vrednost je najvec 15 USD....Potem pa se na NASDAQ dali namesto DOW .
janez6bb
24. 08. 2012 14.17
-1
in po tvoje ni panike, zgubil so 20 dolarjev na delnico:) ubog narod:)
Avicii2012
22. 08. 2012 17.39
+8
oh revček, samo 10 miljard še ima.. jaz bi mu doniral 10 eur za kruh
Plg
22. 08. 2012 17.13
+14
ČISTA FINANCNA SPEKULACIJA? Z delnicami je zasluzil, ko bo pa facebook popolnoma propadel, ga bo pa z neta snel, nase emaile pa prodal trgovcem. In kdo je sedaj zguba???
Explainator
22. 08. 2012 17.08
+9
ne razumem zakaj bi padec delnic pomenil konec facebooka kot storitve...še vedno bo gori 800 miljonov uporabnikov, ker bo stavr še vedno delovala..uporabnike ne zanima, kolk stane posamezna delnica in zaradi nizke cene ne oddidejo...odšli bi edino, če stran nebi več delovala
Sodnik_Kriv
22. 08. 2012 18.17
-1
facebook deluje na podlagi oglaševalcev ane in facebook se vse bol seli na mobilne telefone kar je to za oglaševalce vse večji problem! a ti je zdaj kaj bol jasno da nenakladam še naprej ? znaš zdj sam do konca zgodbo?
Explainator
22. 08. 2012 18.26
+4
v bistvu ne...briga uporabnike a kdo gor oglašuje al ne..važn je da stvar dela...in dokler si želi uporabnik samo storitve, je vseeno za vrednost podjetja, delnic in količino oglaševanja...mislim pa, da je vseeno tudi cukerbergu
Jimi1
22. 08. 2012 17.02
+3
Podjetje je ravno takšno, kot je bilo pred padcem vrednosti njihovih delnic za razliko slovenskih bank, kjer je padec delnic sledil njihovim nezaščitenim tajkunskim poslom..... Banke so svoj kapital naravnost požgale z "bisernimi" idejami politike in njihovih lopovskih vodilnih.
lepadezela
22. 08. 2012 16.17
+16
ful se mi smili, ker je njegovo premoženje sedaj le 10 miljard dolarjev.. revček ti bogi.
vzhod
22. 08. 2012 15.45
-2
vsi vemo da nas hocejo masoni imeti pod kontrolo. tudi mark je mason in ima masonska obelezja povsod
DPLUSPLUS
23. 08. 2012 00.00
ej f of ful sem napisu kaj se lahko pricakuje od padca fbjevih delnic pa bom se enkrat
DPLUSPLUS
23. 08. 2012 00.04
svoboda govora pa uporabim kratico ameriske obvescevalne pa ni vec mojga komentarja ce ga gdo vidi naj mi prosim sporoci.thx