Gospodarstvo

Resna kriza avtomobilske industrije

Wolfsburg/Pariz, 22. 04. 2009 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
8

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen ter francoski Citroen se soočata z upadom dobička. V Citroenu so napovedali ukinitev 11.000 delovnih mest.

Dobiček je upadel tudi nemškemu avtomobilskemu proizvajalcu Volkswagnu.
Dobiček je upadel tudi nemškemu avtomobilskemu proizvajalcu Volkswagnu. FOTO: Reuters

Strmo padajoči dobički Volkswagna, vse slabša prodaja družbe PSA Peugeot Citroena in odpuščanja pri Volvu so dokaz vse slabšega stanja avtomobilske industrije.

Tudi nemški avtomobilski koncern Daimler oziroma njegov generalni direktor Dieter Zetsche je napovedal, da obstaja vsaj 50-odstotna verjetnost, da bo še letos prodal svoj delež v Chryslerju. Po podatkih dobro obveščenih virov tudi ameriški investitor Cerberus, ki je večinski lastnik Chryslerja, nima nikakršnega interesa vlagati v Opel, ki je v lasti družbe General Motors.

Slovenci smo tako marca registrirali skupaj 5731 novih osebnih avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil, kar je dobrih 22 odstotkov manj kot marca lani, poroča sekcija za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije. V prvih treh mesecih letos se je sicer prodaja na letni ravni prav tako znižala za dobrih 22 odstotkov na 14.648 vozil.

Volkswagnu dobiček upadel za 74 odstotkov

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je v prvem četrtletju letos ustvaril 243 milijonov evrov čistega dobička, kar je 73,8 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju. Prihodek se je znižal za 11,2 odstotka na 24 milijard evrov.

V tem največjem evropskem avtomobilskem proizvajalcu nižji dobiček pripisujejo padcu povpraševanja po njihovih vozilih. Volkswagen je v četrtletju prodal 1,35 milijona vozil, kar je 15,7 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju, družba pa je zmanjšala proizvodnjo za 24,1 odstotka na 1,25 milijona vozil. Dobiček iz poslovanja je padel za 76,2 odstotka na 312 milijonov evrov.

Kot so sporočili iz družbe, spremenljive razmere na trgu ne dopuščajo zanesljivih napovedi, glede na "izredno šibko poslovanje" v prvih treh mesecih pa za celotno leto pričakujejo, da dobiček ne bo dosegel lanske ravni.

 Citroen bo odpuščal

S težavami se sooča tudi francoski proizvajalec Peugeot Citroen, ki je v prvem četrtletju letos v primerjavi z enakim obdobjem lani znižal čisti dobiček za 24,9 odstotka na 10,97 milijarde evrov, kar po navedbah družbe odraža "resnost krize, s katero se sooča avtomobilska industrija". Prihodek se je z lanskih 14,6 znižal na 11 milijard evrov.

Stimulativni ukrepi, še posebej v Franciji in Nemčiji, so sicer pozitivno vplivali na prodajo, vendar obeti ostajajo negotovi, pravijo v družbi. Pričakujejo, da se bo evropski avtomobilski trg letos skrčil za 20 odstotkov. Tudi za letošnje leto, potem ko so lansko končali s 343 milijoni evrov izgube, pričakujejo rdeče številke.

Peugeot Citroen je v prvem letošnjem četrtletju prodal 713.000 vozil, kar je 18,7 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju. Proizvodnjo so znižali za 39 odstotkov, pri čemer se je obseg zalog zmanjšal za 17 odstotkov.

S težavami se sooča tudi francoski proizvajalec Peugeot Citroen.
S težavami se sooča tudi francoski proizvajalec Peugeot Citroen. FOTO: Reuters

Družba, na čelu katere je prejšnji mesec Christiana Streiffa zamenjal Philippe Varin, je februarja napovedala, da bo ukinila okoli 11.000 delovnih mest.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ankosir
12. 05. 2009 05.43
Prej ko so imeli vsako leto 5% gospodarsko rast je bilo vse super, menedžerji so si delili krasne dobičke, zdej ko smo šli pa za 5 let nazaj, ko ni več takih dobičkov je pa problem.............zanimljivo da je bilo pa prej v redu................nič ni drugega kot to, da smo se navadili na rast
Teka_jezek_teka
22. 04. 2009 20.54
@contra-potentes: Čisto simpl. Razlika je zato ker prodajajo stare zaloge, obenem pa ne delajo več na zalogo. To se zdaj dela po vseh firmah.
manco-capac
22. 04. 2009 20.45
Ubogi kapitalisti, kako se jim je zmanjšal dobiček! Za delavce jim pa "dol visi"...
odbogaposlan
22. 04. 2009 19.44
Pa predraga avtomobile imasta!
JanezNovakJohn
22. 04. 2009 17.35
Malo več inovativnosti bo treba. Naftni lobi je še vedno premočan, tako da razvoj drugih oblik energije ta lobi bremza. Še vedno ni električnega avtomobila v serijski proizvodnji. Očitno vsi čakajo na peteline ki bodo prezgodaj zapeli, nato pridejo oni, če ne bojo prej propadli. Verjamem v junake.
contra-potentes
22. 04. 2009 16.56
Prodaj VW je upadla za 15%, proizvodnja je manjša za 24%, dobiček iz poslovanja pa je manjši za 76%- na osnovi česa nastane takšna razlika med prodajo in dobičkom?
izzyone
22. 04. 2009 16.38
pač nebo dobička važno da so tekoči stroški pokriti in da ni minus.
Teka_jezek_teka
22. 04. 2009 16.24
Qrc tole. Samo ljudje so počasi mogoč spremenili miselnost, da ne kupujejo nujno novega avta, ko so nekaj let stari ravno tako dobri.