Gospodarstvo

Hrvaški minister: Pogodba o Cimosu bo podpisana naslednji ponedeljek ali torek

Koper/Ljubljana/Zagreb, 21. 02. 2017 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pogodba med Hrvaško in Slovenijo o koprskem podjetju Cimos bo podpisana naslednji ponedeljek ali torek, je napovedal hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić. Kot je dodal, je slovenski minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek potrdil, da so bili pogoji, ki jih je Hrvaška danes postavila, sprejemljivi.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Agonija Cimosovih delavcev
    04:08
    Iz SVETA: Agonija Cimosovih delavcev
  • Iz 24UR: Negotovi in prestrašeni delavci
    02:45
    Iz 24UR: Negotovi in prestrašeni delavci
  • Iz 24UR: Kaj bo s prodajo?
    01:13
    Iz 24UR: Kaj bo s prodajo?
  • Iz 24UR: Koliko delovnih mest je na kocki?
    02:25
    Iz 24UR: Koliko delovnih mest je na kocki?
  • Iz 24UR: Bo kdo odgovarjal?
    02:13
    Iz 24UR: Bo kdo odgovarjal?

"Ni prostora za špekulacije, končni dogovor je pred nami. Napetosti so bile zaradi tega, ker nismo mogli sprejeti odpuščanja delavcev, zdaj pa je tudi pri tem dosežen kompromis," je hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić povedal v pogovoru za Dnevnik hrvaške nacionalne televizije HTV. Dejal je, da sta bila s slovenskim ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom ves čas pogajanj v stiku ter da sta se pogovarjala tudi danes zvečer.

V primeru, da bi posel padel v vodo, je ogroženih več kot 4.000 delovnih mest, v Sloveniji blizu 2.000. Minister Počivalšek je zagotovil, da bodo naredili vse, da Cimos rešijo pred stečajem in ohranijo delovna mesta v Sloveniji.

Kot je dodal, sta se dogovorila, da se bosta znova slišala, ko bo slovenski minister znova v Sloveniji. "Zmenila sva se, da bo najverjetneje v ponedeljek ali v torek podpisana pogodba med predstavniki Hrvaške in Slovenije," je napovedal.

Potrdil je, da bodo v pogodbi zagotovljena vsa delovna mesta v Cimosu za naslednji dve leti. Zavrnil je možnost, da bi sprejeli zahtevo vlagateljev italijanskega sklada Palladio Finanziaria oz. njegove družbe TCH Cogeme, da hrvaško državno tožilstvo ne bo moglo preverjati poslovanja Cimosa. "Investitor je verjetno špekuliral z odstopom, da bi popravil svojo pogajalsko pozicijo, a je potrpežljivost pripeljala do rešitve," je povedal Marić, ki je ponovil, da bo v hrvaški državni proračun priteklo sedem milijonov evrov od terjatev.

Italijanski sklad Palladio Finanziaria je DUTB obvestil, da namerava odstopiti od nakupa Cimosa. Slovenija še ni obupala.
Italijanski sklad Palladio Finanziaria je DUTB obvestil, da namerava odstopiti od nakupa Cimosa. Slovenija še ni obupala. FOTO: POP TV

Rešitev spora med Cimosom in hrvaško slabo banko DAB glede poplačila terjatve, ki izvira iz 90. let minulega stoletja, je bil sicer eden od glavnih odložnih pogojev za sklenitev transakcije, katere vrednost je predvsem prek poplačila Cimosovega dolga ocenjena na 110 milijonov evrov.

Slovenska in hrvaška stran sta konec januarja že dosegli dogovor o reševanju, ko sta se Počivalšek in Marić dogovorila, da bo Cimosov dolg odkupila slovenska Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), medtem ko naj bi DAB umaknila tožbo proti Cimosu.

A nekaj dni zatem naj bi Hrvaška v predlogu sporazuma postavila za Italijane dodatne pogoje glede ohranjanja delovnih mest na Hrvaškem, ki pa očitno niso bili sprejemljivi.

Delo v spletni izdaji piše, da ima država v primeru odstopa italijanske strani pripravljen plan B. Ta menda ne predvideva prodaje družbe, ampak da bi SDH in DUTB ostala lastnika in sama izpeljala prestrukturiranje podjetja. To pa bo, poroča Delo neuradno, težka in zapletena naloga, saj država Cimosu ne sme več dati državne pomoči.

V politiki pozivi k iskanju rešitve

Medtem ko so med političnimi strankami različne ocene glede odgovornosti za položaj, v katerem se je znašel Cimos, pa so enotnejši pozivi k reševanju podjetja oz. delovnih mest.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer poziva vse vpletene strani, da odgovorno nadaljujejo s pogovori in aktivnostmi v skladu z dosedanjimi dogovori in s tem naredijo vse, da se ohranijo prepotrebna delovna mesta v Sloveniji in regiji, so sporočili iz poslanske skupine. Aktivnosti glede prodaje Cimosa pa ne komentirajo, ker proces vodijo druge pristojne institucije.

Na Hrvaškem so vsi trije Cimosovi obrati (Buzet, Labin in Roč) v Istri. Predsednik istrske županije in nekdanji župan Buzeta Valter Flego je dogajanje komentiral z besedami, da je "italijanski investitor očitno čez noč zamenjal ploščo". "Trenutno sicer še nimamo vseh informacij. Takoj ko bomo seznanjeni z vsemi podrobnostmi, bomo proučili, katere možnosti imamo na voljo za ukrepanje, vse s ciljem ohranitve delovnih mest," je napovedal. Pri tem se bodo posvetovali z vlado v Zagrebu, ki je po njegovih besedah potegnila nekaj pomembnih potez v celotnem postopku in od katere tudi zdaj pričakujejo podporo.

Kdaj bo o tem razpravljala tudi koalicija, za zdaj še ni znano. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je koalicijske partnerje pozval, da se sestanejo. Han namreč predlaga, da zdaj politika prevzame odgovornost. V izjavi novinarjem v DZ je poudaril, da gre za obstoječa delovna mesta, ki so ravno toliko ali še pomembnejša kot ustvarjanje novih delovnih mest. Pri tem je spomnil na poseben zakon za naložbo graške Magne Steyr, ki so ga sprejeli nedavno. Izpostavil je usodo vseh zaposlenih v Cimosu ter podjetjih iz skupine in opozoril, da "to ni več šala". Vlada mora po Hanovih besedah prevzeti odgovornost in, če je treba, napisati tudi poseben zakon, ne glede na to, kaj bo rekla EU. Sicer pa vodja poslancev SD ocenjuje, da minister za gospodarstvo Počivalšek ni glavni krivec za nastali položaj v Cimosu. Prav tako je, kot pravi, utrujen od tega, da se ob vseh zapletih išče politično odgovornost. Spomnil je, da se vedno obračajo na neodvisne strokovnjake, a sedaj "vidimo, kam so zgodbo pripeljali".

Poslanec DeSUS Uroš Prikl meni, da je politika sicer odgovorna, a ob tem izpostavlja neposredno povezane institucije, torej SDH in DUTB. Po njegovem mnenju je težko s prstom pokazati na enega odgovornega, treba pa je pogledati, kdo je v preteklosti vlekel usodne poteze glede Cimosa. DeSUS je bil v vseh vladah v času reševanja podjetja, a po Priklovih besedah ključnih pozicij, ki bi bile s tem povezane, DeSUS ni imela. Politika bi pri reševanju Cimosa po besedah Prikla morala imeti v mislih to, da ne gre le za reševanje podjetja, pač pa eksistence zaposlenih in njihovih družin.

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je v izjavi novinarjem ocenil, da potencial Cimosa še ni izgubljen. V ZL se po besedah Mesca sprašujejo, zakaj so ustanovili DUTB, če ne zato, da rešuje takšna podjetja, ki imajo potencial, a breme dolga. V ZL sicer ne obžalujejo, da je poskus privatizacije Cimosa propadel, saj so ga poskušali prodati finančnemu skladu, je pojasnil Mesec. Po njegovih besedah bodo v ZL predlagali nujno sejo pristojnega odbora DZ. Zahtevali bodo, da DUTB opravi svoje obveznosti in svojo naložbo v Cimos prenese na SDH, ta državna naložba pa bi nato morala dobiti status pomembne naložbe.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je poudaril, da je za stanje, v katerem se je znašlo podjetje, odgovoren lastnik, pri kateremu je treba iskati tudi politično odgovornost. Pri Cimosu se je po Toninovem mnenju že ves čas kazalo, da je lastnik ravnal neodgovorno oz. sprejemal neodgovorne poslovne odločitve, dolg pa se je kopičil. Z načinom poslovanja, kot ga ima to podjetje, nekaj ni v redu, zato bo treba nekatere zadeve spremeniti in postaviti na novo, meni Tonin. Glavni krivec je po njegovem mnenju nadzorni svet, ki so ga imenovali lastniki. Jasno pa je tudi, kot pravi, da so bili v ozadju imenovanja nadzornih svetov tisti, ki upravljajo z državnim premoženjem.

Podobno na lastnike opozarja poslanka Zavezništva in nekdanja premierka Alenka Bratušek. Na vprašanje njene odgovornosti v zvezi s Cimosom odgovarja, da se je treba najprej vprašati, zakaj je Cimos končal v težavah in v času njenega vodenja vlade tudi v prisilni poravnavi, ter zakaj lastniki niso začeli reševati težav, ko bi jih bilo treba. Po njenih besedah se je prisilna poravnava spomladi 2014 očitno zdela edina možna rešitev pred stečajem. V izjavi novinarjem v DZ je poudarila, da se sanacija Cimosa vleče predolgo in bo na koncu treba vprašati predstavnike DUTB in SDH, zakaj zadeve niso potekale hitreje. Bratuškova sicer meni, da minister Počivalšek ve, kaj dela, želi pa si tudi, da bi imela ta zgodba srečen konec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLEPI
25. 02. 2017 14.54
+1
Ja Nemci so odkupili opel ker je Nemski KAJ NAJ PA ODKUPIJO sLOVENCI so njihovi politiki ze davno vse prodali okradli in unicili kar je Slovenskega
LLLEPI
25. 02. 2017 15.00
+1
Slovenci pa lahko odkupimo samo nase nesposobne politike pa ne smo nesposobne.So lopovi ki so sprejeli taksno zakonodajo da lahko kradejo unicujejo po mili volji in noben jim ne more nic
LLLEPI
25. 02. 2017 14.53
Vazno da ne bo sel v stecaj nas parlament z vrhunskimi lenobami in lopovi.Todi CIMOS se ne bi propadel da niso imeli prstov vmes nasi politiki ki so si napolnili svoje racune na racun CIMOSA
LLLEPI
24. 02. 2017 16.26
+3
Seveda ni posel se padel v vodo. Podalo se bo po nacelu. Prodajam avto ki je vreden 5000 evrckov jaz pa dam mojemu kupcu ce kupi avto od mene 10 000 evrckov . Dober posel ane.Placa Slo narod na minimalcu
LLLEPI
24. 02. 2017 16.12
+2
V slovenskem parlamentu mora imeti samo cistilka potrdlo o nekaznovanju da lahko opravlja svoje delo
LLLEPI
24. 02. 2017 15.38
+2
NOBEN NE BO ODGOVARJAL KER STE VSI LOPOVI;Razlicna so samo imena podjetij firm ustanov ki ste jih okradli z vasim politcim vplivom oziroma funkcijami ki so vam yo omogocilile.Zadeva je enostavna ce bi odgovarjal samo eden za svoja lopovska dejanja bi morali tudi drug se pravi da gre v zapor 90% nasi politikov oblastnikov parlamentarcev. To pa ni mozno in ropanje se bo nekaznovano nadaljevalo
Brabus
22. 02. 2017 15.38
Kjerkoli so rvati zraven, je sračka in slovenci nahebemo.
LLLEPI
24. 02. 2017 16.04
+2
Nahebajo navadni Slovenci Vasi politiki ki ste jih izvolili da vas zastopajo pa vedno iz tega potegnejo mastne provizije
resslovenka
22. 02. 2017 14.41
Minister za gospodarstvo pa nič....na dopustu! Zakaj imam slab občutek glede Cimosa? Ja, ker vedno potegnemo ta kratko. Vedno!
LLLEPI
24. 02. 2017 15.40
+3
Cimos bo slovenija zavila z dodatnimi miljoncki davkoplacevalce da se zadeva resi .Seveda bo nasa politicna srenja pobrala mastno provizijo za svoje lopovsko dejanje
opazovalec_
22. 02. 2017 09.34
+3
Ko ima politika pri prodaji podjetja prste vmes, je posel 100% v škodo raje in v korist nekaj tajkunov!! To je že uveljavljena praksa...
murinar
22. 02. 2017 08.46
+9
Kja pa svetovalne pogodbe; Dimnik pravi da so znašale 1,7 miliona na leto -kdo so bili svetovlci(lopovi) kako so vendar svetovali?
mogerad
22. 02. 2017 08.50
+5
mogerad
22. 02. 2017 08.53
+9
cimos je dolžen tolko da bi s tem dnarjem lahko uspostavil če en cimos z enakim programom
Ezav
22. 02. 2017 10.19
+1
Antipolitik
22. 02. 2017 08.45
+5
Hrvati nas bodo čisto pokupili. Vsa večja podjetja so v njihovi lasti. Politike pa samo za svojo rit skrbi.
murinar
22. 02. 2017 08.47
+4
Naši politiki so uničevalci -IZDAJALCI NARODA hrvati pa domoljubi !
ooResnicA
22. 02. 2017 08.44
-1
......kleptomani iz Foruma 21 že slavijo. Prodaja CIMOSa minirana iz vseh strani, tudi iz strani prodajalca DUTB se ni zgodila, firma gre v stečaj. Za drobiž jo bojo kupili naši mrhovinarji, dolgovi pa ostanejo državi. Počivalšek pa samo debelo gleda. :)
murinar
22. 02. 2017 08.42
+3
Ni slabšega ,kot z hrvatom imeti opravka!
Ezav
22. 02. 2017 08.48
+5
Vedno je drug kriv a ne. Ne naša nesposobnost Na mednarodnem nivoju so Hrvati ta grdi za nas. Na nacionalnem nivoju so to Štajerci oz. za njih žabarji vsega krivi in barabe ( pri nakupu rabljenega avta te zmeri Štajerc nategne!!!!) na nivoju družine je tašča kriva. Sam jaz pa nikoli. Ne, jaz sem pa najboljši. Uf. Nekaj nam vsem fali. Samokritičnost in posledično samospoštovanje ( ki seveda temelji na samokritičnosti)
murinar
22. 02. 2017 09.38
+2
Pa povej ; katerega dogovora se je hrvat držal ,če ni bilo njemu v korist?
Ezav
22. 02. 2017 10.00
Na osebni ravni ali državni? Ali misliš, da poznava vse medržavne dogovore, da bi lahko 100% odgovorila? Jaz jih ne. Ti pa tudi ne. Tolk, da bi bilo vse natolcevanje. Na osebni ravni? Vse kar sem se zmenil je držalo. Pa je tudi že on šel v "minus". In jaz. In temu se reče kompromis. Zaradi tega je možno sožitje. Me je pa Štajerc že nategnu, ko sem kupoval avto. Pa marsikater slovenski podjetnik. In to zelo.
Ezav
22. 02. 2017 10.03
+3
Pa še nekaj murinar. Priznati moraš, da Hrvatje veliko bolje zastopajo in branijo tisto za kar mislijo, da ja njihov nacionalni interes, kot pa naši politiki glede naših interesov
murinar
22. 02. 2017 10.09
+2
To drži a tudi ukradejo in vstrajajo ,da je njihovo!
Ezav
22. 02. 2017 10.16
Hehehehe isto oni mislijo o naših vikendaših v Istri in Kvarnerju. In isto mislijo Nemci glede Francozov in Poljakov ter še mnogo drugih držav po svetu. Npr. Falklandi. Pa nekdaj Hong Kong in še bi lahko našteval. Pa da ne govorim o Avstrijcih in Italijanih, ki so nam pokradli veliko več kot Hrvati. Sam nimamo jajc, da bi se kosali z njimi, ker smo bili vedno njihovi hlapci, sužnji.. S Hrvati pa se bockamo, ker imamo občutek superiornosti naspram njim. A so oni veliko bolj zviti in nas scat peljejo. To pa priznam.
Ezav
22. 02. 2017 10.18
+3
In na koncu lahko prideva do zaključka, da niso toliko Hrvatje kot narod barabe kot so naši politiki nesposobni. A politike volimo mi ;) :D
Ezav
22. 02. 2017 08.38
+8
Oh ne vem zakaj ne znate pogledati iz distance in apriori udarjate po Hrvatih. Sam nisem njihov pretiran navdušenec a vendar. To so vse zakuhali naši nesposobneži. Jaz kot kupec tudi ne bi kupil tako podjetje pri kateremu se kar naenkrat prikaže še ena terjatev. Vsaj ne za isto ceno. A pustmo to. A ste vi sploh opazili eno pomembno dejstvo. Kako so se Hrvati potegnili za svoje državljane, zaposlene v Cimosu? Zahtevajo, da se dve leti ne sme odpuščat zaposlene. A se je naš DUBT postavil za naše delavce? S tega stališča pa kapo dol. Tega, da se ne držijo določenih dogovorjenih zadev pa ne velja samo za Hrvate. Tudi pri nas je tako.
opazovalec_
22. 02. 2017 08.33
+4
Ko ima pri prodaji politika prste vmes je posel 100% v škodo raje in v korist nekaj posameznikov!!
Aijn Prenn
22. 02. 2017 08.28
+3
Cimos takoj dati v stečaj ali pa sanirati v okviru DUTB. Vse ostalo je na t€govanje v prazno.
Stjepans
22. 02. 2017 11.51
+1
Zakaj pa Cimos ni tako uspešen kot prej ali pa še kot Tomos?
Aijn Prenn
22. 02. 2017 08.27
+0
Kaj bo končni rezultat tele zdrahe okrog Cimosa: Butalci bomo plačali hrčkom 7mio cimosovega dolga, Italijani bodo špekulirali in zavlačevali z nakupom in na koncu dstopili od nakupa, nekaj mesecev za tem bo cimos šel v stečaj in hrčki bodo zaplenili cimosove nepremičnine v hrčkolandu... Zaenkrat vse kaže, da bo razplet žal res takšen. Butale so pač butale...
mogerad
22. 02. 2017 08.31
-1
država je dala Cimosu 120 miljonov dolžen bankam je 240. ta dnar je poniknil verjetno k osebam z imeniu in priimki v sloveniji. hrvati si mislijo zakaj bi ti molzli še pr njih če so že dovolj pr nam
opazovalec_
22. 02. 2017 08.26
+6
Ko bi lahko Hrvatu verjel na besedo! Še manj pa zaupal našim tajkunom!
Aijn Prenn
22. 02. 2017 08.58
+2
Kar se tiče ciganstva ne vem, vem pa, da imamo popolnoma nesposobne politike za razliko od hrčkov kjer izberejo v politiko najbolj brezobzirne in brezkompromisne "vojščake" v korist hrčkolandije.
Banion
22. 02. 2017 08.18
+5
Kakšna pogodba to je zdaj vprašanje, kaj si bodo zopet izmislili in nas poskušali prevarti. Končno pa nihče ne jamči delovnih mest pod tujim lastništvom še manj
Fifi 24
21. 02. 2017 22.49
+11
Hrvati bodo slovencelnje SPET na suho NAT..EGNILI
Vrhovni
21. 02. 2017 22.49
+10
Hrvati so dolžni LB 1M + obresti, lepo jim je treba 1/2 nuklearke zarubit in to je to, pa se naj hebejo.
Ezav
22. 02. 2017 08.41
+5
Tudi mi nismo ravno najbolj čisti ;) Če bi bili, jih ne bi tako hitro spustili v EU. Roka roko umije. Tako kot na nivoju naših parlamentarcev ni važen čigav si, za kamero, samo, da se cuza in narod nateguje, isto je na mednarodnem nivoju. Pri kurbah vsaj veš, za kolk te bo nategnila pri politikah pa nikoli.
murinar
22. 02. 2017 08.48
+2
Od naših izdajalskih politikov ne pričakujte tega!