Gospodarstvo

Rekordno odpuščanje v Microsoftu

New York, 17. 07. 2014 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški proizvajalec programske opreme Microsoft je napovedal, da bo v letu dni odpustil okoli 18.000 zaposlenih oziroma 14 odstotokov vseh zaposlenih. To je največje odpuščanje v zgodovini Microsofta.

Kot so sporočili iz Microsofta, je najnovejši val odpuščanj del poenostavitve poslovanja in prilagoditve Nokiine enote krovni strategiji podjetja. Na račun "sinergij in strateških prilagoditev" naj bi od ukinili kar 12.500 pisarniških delovnih mest in mest v proizvodnji, za ostalih 5.500 pa niso navedli razloga.

Microsoft ima okoli 127.000 zaposlenih, kar pomeni, da bodo odpustili okoli 14 odstotkov zaposlenih. V podjetju ocenjujejo, da bodo večino odpuščanj izvedli še letos, prestrukturiranje pa naj bi zaključili najkasneje do konca junija prihodnje leto. Za odpravnine in druge stroške, povezane z prestrukturiranjem, bodo v naslednjih 12 mesecih odšteli med 1,1 in 1,6 milijarde ameriških dolarjev, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Microsoft bo odpustil kar 18.000 zaposlenih.
Microsoft bo odpustil kar 18.000 zaposlenih. FOTO: Reuters

Izvršni direktor podjetja Satya Nadella, ki je februarja letos prevzel položaj glavnega izvršnega direktorja, je zaposlenim danes poslal elektronsko sporočilo, v katerem je prestrukturiranje označil za "boleče, a potrebno".

"Prvi korak do ustrezne organizacijske strukture je preureditev delovne sile. Na tem mestu je treba poudariti, da na nekaterih področjih delovna mesta ukinjamo, da drugih, strateških področjih, pa jih vzpostavljamo," je zapisal.

Microsoft je prevzem Nokiine enote za mobilne telefone zaključil aprila letos in s tem okrepil svoj položaj na trgu mobilnih naprav.

V slovenski podružnici ameriškega tehnološkega velikana odpuščanj ne komentirajo. Microsoft v Sloveniji sicer zaposluje okoli 70 ljudi.

Pod novim vodstvom - Nadella je položaj glavnega izvršnega direktorja prevzel februarja letos - naj bi se Microsoft osredotočil na omrežja v oblaku in mobilne tehnologije. Podjetje naj bi postalo tudi bolj dinamično in vitko, v prihodnje naj bi prevzemali tudi več podjetij, je pred kratkim napovedal Nadella.

Pričakovati je, da bo Microsoft odslej bistveno več pozornosti namenil pametnim telefonom. Gre namreč za področje, kjer tehnološkemu velikanu kljub naporom ni uspelo osvojiti opaznejšega tržnega deleža.

Kot je v sporočilu zaposlenim zapisal nekdanji šef Nokie oziroma novi vodja Microsoftovega oddelka za naprave Stephen Elop, se bodo usmerili predvsem na "ustvarjanje trga" za telefone z mobilnim operacijskim sistemom Windows. Najprej se bodo osredotočili na segment cenovno dostopnih pametnih telefonov, kjer sicer že precej zasičeni trgi beležijo tudi največ rasti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shisui
19. 07. 2014 13.30
+1
Pa še nekaj, za vse, ki trdite, da so windows XP na smetišču zgodovine... No, tu se jasno vidi, da nimate pojma o čem govorite. Kar se tiče gospodarstva, je velika večina računalnikov po firmah na XP ali pa linuxu. Smešno se sliši ampak win 7/8 uporabljajo zgolj laiki na domačih računalnikih.
Shisui
19. 07. 2014 13.27
Izjemen preboj Androida in iOS sta glavna krivca. Slaba prodaja win 8 seveda tudi ampak predvsem prej omenjena operacijska sistema sta pobrala skoraj milijardo naprav v dveh letih..
Atmaii
17. 07. 2014 18.52
+7
V ameriških korporacijah več drugače kot tako ne znajo izboljševati rezultatov. Naredijo pa čisto nič, na koncu, ker kolikor tu prišparajo, pa izgubijo na drugi strani z najemanjem agencijskih delavcev, ker tamle (v nasprotju z npr našimi javnimi podjetji) si težko nek picajzel v luftu, te hitro brcnejo, če nisi 200% produktiven (beri: delaš 18 ur dnevno). Ergo, redkokteremu je dolgčas, nato pa delo teh ljudi vržejo nekomu drugemu na hrbet, ki potem pač dela 20 ur na dan. Praktično do smrti izžamejo svoje zaposlene. Sem delala v eni takšni, pa če bi napisala knjigo o tem peklenskem obdobju, bi le-ta imela samo platnice, ker o delu tam ne bi smela pisati, o zasebnem življenju pa ne bi mogla, ker zanjga ni bilo časa.
rossi66
17. 07. 2014 20.30
-4
Si imela pac zelo slabo izkusnjo. Ne posplosuj z navajanjem "ameriskih korporacij"... Razlike so ogromne, delal sem ze v firmi, kjer si bil za crkavanje na delovnem mestu celo nagrajen, pa tudi v podjetjih v ZDA, kjer so delovna klima, benefiti, placa in pa socialna struktura na tako visokem nivoju, da se vsak toliko opevani nordijski sistem skrije... V koncni fazi je zame po 20 letih dela v ZDA, njen ultra kapitalizem se vedno "way to go".
rossi66
17. 07. 2014 21.00
+1
Pa se nekaj... Glede na to da enacis 200% produktivnost z 18 urnim delavnikom, mi je vsa ta tvoja zgodba rahlo sumljiva... Produktivnost v koncni fazi nima kaj veliko korelacije z delovnim casom, mnogo vec z ucinkovitostjo dela, time managementom itd. In seveda s samo-motivacijo... Kako naj si drugace razlagamo dejstvo da drzave skupnosti BRIC skupaj proizvedejo cca 90% GDP od ZDA pri skoraj 10-kratni populaciji??? Zdi se mi da ima dan na Kitajskem oz v Rusiji ravno tako 24 ur kot v ZDA, in povsod morajo ljudje jesti, spati in se imeti radi...:-)
Atmaii
18. 07. 2014 00.43
+2
Je velika razlika, če delaš v ameriški korporaciji v ZDA ali pa za le-to v Sloveniji! Poznam jih kar nekaj, ki so imeli enako slabo izkušnjo. Razlog je pa v vsesplošnem kaosu, ki v teh podjetjih vlada in mentaliteti, ki je ni mogoče prenesti v naše poslovno okolje (npr konstantne zahteve, da naj se z davčno dogovorimo drugače kot pravi zakonodaja, ker oni ne bodo spreminjali sistemov). Produktivnosti res ni možno enačiti z del.časom, ampak če ti naložijo delo za 3 povprečne osebe in si nadpovprečen (ker drugačen na moji poziciji ne moreš obstati) je še vedno težko tole stlačiti v normalni del.dan 1 osebe. In nikogar ne zanima, kako, kdaj, od kje boš vse to speljal, če si bolan ali zdrav, štejejo oddani reporti na deadline. Na voljo imaš pa orodje MS Excel!!! ker je vse drugo predrago!!! Benefiti in plača so bili bajni, ampak treba je pogledati drugo plat, ceno, ki jo za to plačaš je pa tudi velika. Aja in na dopust je bilo obvezno vzeti s seboj službeni računalnik ter biti dosegljiv po službenem telefonu. Ne vem, kje si delal, vendar si ti bil eden izmed redkih z pozitivno izkušnjo.
Atmaii
18. 07. 2014 01.10
+2
Pa tale ultra kapitalizem je lahko way to go v okolju kot je ZDA. Pri nas je pa še malce prehitro za vsiljevanje "dela do smrti". Dokler se ne bo korenito spremenila zakonodaja, zamenjala mentaliteta ljudi, dokler ne bodo ostanki socializma potonili v pozabo. Kar se ne bo zgodilo še vsaj naslednjih 200 let v Sloveniji. Poišči si članek, objavljen nekaj dni nazaj na tem portalu, o kitajskih delavcih in ultra kapitalizmu - to je realna slika ultra kapitalizma in vsekakor ni way to go, nikjer.
proofreader
17. 07. 2014 18.51
+3
To je to, ko nimajo Štruklja.
GospodFrancRodeVKristusu1
17. 07. 2014 17.49
-11
Kriva je leva vlada.... Če bi bil Janša na oblasti odpuščanj ne bi bilo.....
pedritsegonita
17. 07. 2014 17.19
+3
Slaba prodaja Windows 8, slaba prodaja telefonov... nekje se mora poznati. Stavijo na prihajajoče windowse z oznako 9. samo nisem prepričan, da bodo uspešni, ker se bo verjetno ponovila zgodba iz prehoda xp na sedmico, ko je bilo za res tekoče delovanje potrebno kupit boljši računalnik. Sam nimam tega namena, ker ni odvečnega denarja. Na starem sistemu pa sem zelo skeptičen, da bodo dobro delovali. MIcrosoft tudi ne razume, da povprečen uporabnik ne potrebuje zamenjave oprecijskega sistema na 4 leta.
Kajetan
17. 07. 2014 18.29
+2
Če gledaš iz stališča povprečnega uporabnika je tako, če gledaš s stališča globalizacije pa žalkliče po spremembah in dopolnitvah.
User112003
17. 07. 2014 17.15
+1
požrešni so preveč zato odpuščanja nč druzga?=)
iBentish
17. 07. 2014 17.03
+3
ha neverjetno..kam gre ta svet...najbogatejši zemljan odpušča.
ONniON
17. 07. 2014 17.07
+1
najbogatejši zemljan je lačen denarja , več kot ga ima slabše nam gre, bolj so bogati , slabše se
rossi66
17. 07. 2014 17.09
+7
Daj ne palamudi in si preberi moj spodnji komentar... Korporativna Amerika enostavno ni vec tisto kar je bila... Ko so bila podjetja v preteklosti vodena s strani Americanov je bila rettention rate zaposlenih mnogo visja... Problem je v tem, da najvisja executive mesta prevzemajo Azijci, ki pa so do delavcev brutalni... Pa ne misliti da mlatim prazno slamo: v ultra kapitalizmu delam ze 20 let in sem zamenjal kar nekaj firm... Dalec najslabse s
rossi66
17. 07. 2014 17.10
+5
Se mi je godilo ko sem delal pod Indijskim managementom...
ONniON
17. 07. 2014 17.35
+3
pol si je pa amerika sama kriva da ne vodijo več svojih kooperativ in jih dajejo azijcem, škodo sami sebi delajo
rossi66
17. 07. 2014 17.43
+4
No, tukaj se pa popolnoma strinjam s tabo... Glede tega si Amerika sama jamo koplje... Nasa firma je navlekla sam indijski upper managemnt brez kakrsne koli domain expertise... Ma ne mores ti firme, ki se ukvarja z geoscience voditi z nekom, ki prihaja iz software specializirane firme in vse kar vidi pred sabo je darn cloud service...
rossi66
17. 07. 2014 17.03
+8
Klasika. Ko krmilo podjetja v Ameriki prevzamejo naturalizirani indijci oz. kitajci se zacnejo masovna odpuscanja... To se je ravnokar zgodilo tudi v nasi firmi... Je pa zato novi upper management sestavljen iz treh indijcev...
ONniON
17. 07. 2014 17.05
+4
stopnja brezposelnosti bo pa vedno višja , joj kam gre ta svet, za spodbudo vam pa povem da nimajo vse države visoke stopnje brezposelnosti
ONniON
17. 07. 2014 17.01
+8
kaj mi pomaga sodobna tehnologija , če je moje osebno finančno stanje veliko slabše kot kadarkoli prej , kvaliteta življenja bo vedno slabša, zapomnte si ! sodobna tehnologija ne pomeni da ti je bolje in si lahko več privoščiš,denar je vedno manj vreden , nisem pristaš * moderne * tehnologije vi pa kar ...
AlternativeFacts
17. 07. 2014 16.24
+8
win8 pač ne dosegajo tistega, kar so z njimi načrtovali. Folk ima pač raje win7 ali ubuntu...
brancc
17. 07. 2014 17.08
+6
Verjetno si dobil minuse od ljudi, ki sploh ne vedo, kaj Ubuntu je...
rossi66
17. 07. 2014 17.15
-2
retropil
17. 07. 2014 15.57
+9
to odpuščanje gre na račun ukinitve Nokiinih mobilnih telefonov
artus
17. 07. 2014 15.46
-12
Ocitno ima Gates premalo denarja.
asdfaasdfdss
17. 07. 2014 16.52
+11
Gates denarja nima premalo, imaš pa ti premalo v glavi. Gates že nekaj let nima z Microsoftom skoraj nič.
brancc
17. 07. 2014 17.09
+9
in ko smo že pri Gatesu.....zneski, dani v dobrodelne namene, pri njemu segajo v MILIJARDE.
User112003
17. 07. 2014 17.17
+2
ti si kr meč pesk v oči, te dobrodelne organizacije k jih majo je sam pranje keša! pa zih bogve kašne olajšave dobijo, brez davka itd dj dj In isto ko deliš vse kar ima s tistim k je dou dobiš da je razmerje tako kot če bi ti pač z 1000eur mesečno daju 10-20EUR Tko da bučke bučke
mareczky
20. 07. 2014 19.45
trimax
17. 07. 2014 15.45
+1
A ne vejo več kaj naj delajo? Windows XP in Office 2003 je bolj ali manj to kar večina zemljanov potrebuje. Vse ostalo je že nekoliko overkill.
antip0ptiz33m
17. 07. 2014 15.47
-8
če si še kar na win xp in na office 2003 pol se mi res smiliš!!
artus
17. 07. 2014 15.47
+1
ralu
17. 07. 2014 17.41
+5
XP je najboljši OS od mikrosofta in Win7 in Win8 je sam mal šminke na win xp . Če preveriš performance boš ugotovil, da novejši niso niti ne hitrejši niti ne manj požrešni ampak verjetno obratno in to pomeni, da so bolj bedni pravzaprav.
yokerxdinterfan
17. 07. 2014 19.00
+1
sej je napisal kar večina zemljanov potrebuje ker mislim da se ne da enmu človeku ki je zdele +40 (in se prej ni ukvrajal tolko z tem zadevami) ne da ukvarjati katere windose bo imel važn da mu dela