Gospodarstvo

Rekordne letine cenijo pšenico

Dunaj, 16. 06. 2008 13.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Cene žita padajo. Trenutno za tono pšenice ponujajo 190 evrov. Cene rastlin za pridelavo olja pa ostajajo visoke.

Cene žita padajo. Trenutno za tono pšenice ponujajo 190 evrov, medtem ko bodo 242 evrov na tono prejeli kmetje, ki so imeli pogum, da so na evropski blagovni borzi Euronext že sredi marca sklenili pogodbe za november.

Letos pričakujejo rekordno letino.
Letos pričakujejo rekordno letino. FOTO: Dare Čekeliš

Cene se s 190 evri na tono vnovič gibljejo na ravni kot pred začetkom podražitev, ki so sledile slabi lanski letini. Lani jeseni so se cene žita povzpele vse do 300 dolarjev za tono in povzročile močan porast cen hrane.

Vendar pa je letos položaj veliko bolj sproščen. "Po zadnjih ocenah se po vsem svetu pričakuje absolutno rekordne letine," je dejal Ernst Gauhs iz družbe Raiffeisen Ware Austria.

V Kanadi letos pričakujejo najboljšo letino pšenice v zadnjih desetih letih, v EU za 15 odstotkov višjo kot lani. Tudi v Rusiji in Ukrajini pričakujejo rekordne letine.

Skrbi povzroča le preskrba s krmnimi žiti, kot je denimo koruza. Njene cene so sicer trenutno podobno nizke kot pri pšenici, vendar se zaradi mokre in mrzle pomladi v ZDA ter zmanjšanja pridelovalnih površin tam pričakuje občutno slabša letina. To utegne ohranjati cene koruze na visokih ravneh.

Drugače kot trg žita se razvijajo mednarodni trgi rastlin za pridelavo olja, kot so oljna ogrščica ali sončnice. Povpraševanje po teh pridelkih je stabilno, zato se pričakuje, da bodo cene ostale visoke. Pri tem je razmeroma višji tudi vpliv cene nafte, saj se občutno večji delež svetovne letine predela v gorivo. Cena sončničnega olja se je v kratkem času potrojila na 1.800 evrov na tono.

Za kmete ostaja položaj težak.
Za kmete ostaja položaj težak. FOTO: Dare Čekeliš

Za kmete sicer položaj ostaja težak. Zaradi nihanja cen se je kmetom izredno težko odločiti glede pravega časa prodaje. "Tveganje je mnogokrat višje," je dejal Gauhs ter dodal, da se je včasih cena v celem letu spremenila za deset evrov na tono navzgor ali navzdol, zdaj pa se lahko v nekaj tednih spremeni za 100 evrov.

V EU zaradi nizkih zalog sicer pričakujejo, da bodo cene žita še v naslednjih 12 mesecih ostale visoke, prav tako z dragimi žiti računa tudi Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO). Vztrajna rast povpraševanja, visoki stroški in polnjenje praznih skladišč bodo preprečili, da bi se hrana občutneje pocenila, napoveduje FAO.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.