Gospodarstvo

Reforma bank, ki so 'prevelike, da bi lahko propadle'

Bruselj, 29. 01. 2014 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska komisija je predlagala reformo okoli 30 bank, ki so "prevelike, da bi lahko propadle", ker bi to ogrozilo celoten finančni sistem. Predlaga prepoved tveganega trgovanja za lastni račun, ne pa tudi stroge ločitve najbolj tveganih dejavnosti od klasičnih.

Evro
Evro FOTO: Reuters

To so predlogi za reformiranje "bank, ki so prevelike, da bi lahko propadle, ter predrage in preveč kompleksne, da bi jih lahko rešili", je poudaril evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier ter pojasnil, da preostali bančni sektor urejajo doslej sprejeti ali načrtovani ukrepi.

To je tudi zadnji košček sestavljanke v bančni reformi, ki se je začela po propadu ameriške banke Lehman Brothers konec leta 2008 ter s katero želi Evropa utrditi svoje banke, povrniti zaupanje vanje, zavarovati varčevalce, zagotoviti, da davkoplačevalci ne bodo več plačevali za napake bank, in preprečiti nove krize.

Glavna točka predlagane reforme je prepoved trgovanja za lastni račun, torej trgovanja s finančnimi instrumenti in blagom z izključnim namenom ustvarjanja dobička za banko, na primer tudi z uporabo denarja varčevalcev za špekulacije na trgu. Ta tvegana dejavnost je pred leti predstavljala 15 odstotkov bančnih bilanc, do danes pa se je ta delež znižal na dva do štiri odstotke.

Predlog Bruslja je sicer primerljiv z ameriškim Volckerjevim pravilom, ki je dobil ime po nekdanjem vodji ameriške centralne banke Fed in gospodarskem svetovalcu predsednika Baracka Obame, Paulu Volckerju.

Druga točka je krepitev pristojnosti nadzornikov, tako da bodo od banke lahko zahtevali - ali v nekaterih primerih celo morali zahtevati - ločitev najbolj tveganih dejavnosti od klasičnih, če bo ocenjeno, da tveganja to upravičujejo.

Tretja točka pa je krepitev preglednosti nekaterih poslov v bančnem sistemu v senci, s čimer se želi preprečiti, da bi se banke novim pravilom skušale izogniti s preusmeritvijo delov dejavnosti v manj reguliran bančni sistem v senci.

Izhodišče za pripravo predlogov je poročilo skupine strokovnjakov pod vodstvom guvernerja finske centralne banke Erkkija Liikanena iz oktobra 2012, ki so predlagali strogo ločitev še posebej tveganih dejavnosti od klasičnih, torej od dnevnega poslovanja z varčevalci.

Evrosistem
Evrosistem FOTO: Damjan Žibert

Le medel odsev priporočil strokovnjakov?

Današnji predlogi so tako le medel odsev priporočil strokovnjakov. Vanje že letijo puščice kritik z vseh strani. Evropski zeleni opozarjajo, da zaradi številnih zakonskih lukenj ne bodo imeli nikakršnega učinka, temveč bodo prinesli le še več birokracije. Banke pa opozarjajo pred zviševanjem stroškov.

Razvodenelost priporočil stroke je sicer tudi posledica opozoril iz Berlina in Pariza, naj Bruselj ne gre predaleč, saj je bolje, da to ureja nacionalna zakonodaja, ter da bi preveč vpletanja škodilo krhkemu evropskemu gospodarstvu.

Barnier je danes v odzivu na kritike najprej zastavil retorično vprašanje: Ali je že kateri od mojih predlogov naletel na navdušenje v bančnem sektorju? V parlamentu pravijo, da nismo šli dovolj daleč, v bančnem sektorju pa, da smo šli predaleč. To zame pomeni, da je predlog uravnotežen, je poudaril.

Komisija želi, da bi prepoved trgovanja za lastni račun začela veljati v začetku leta 2017, od sredine leta 2018 pa bi lahko nacionalni nadzorniki zahtevali ločitev tveganih dejavnosti od klasičnih, povezanih z vlogami. Predlog sicer sedaj roma v roke parlamentu in članic, ki ga bodo zagotovo dobro pregnetli.

Podobne reforme so že uvedle Nemčija, Francija, Velika Britanija in Belgija, Danska in Nizozemska pa jih načrtujeta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
30. 01. 2014 22.08
+2
Politika Evropske unije se mi zdi totalno brezvezna še vedno sem mnenja da bi morali imeti svojo nacionalno valuto vsaj . Za rešitev se obrnite Islandiji
yarrick
30. 01. 2014 17.03
bedarija !!! v teh 3 oz 4ih letih bodo "too big to fail" banke sesule celoten bančno finančni sektor.ZAKAJ ne more začeti veljati zakon v nekako 3 mesecih od sprejetja zakona?!
BremzPenzl
30. 01. 2014 14.53
-1
in katere so te banke? Nlb sigurno ni med njimi zato lahko propade!
nevski
30. 01. 2014 12.44
+2
Problem bo, ko bojo zahodne centralne banke prodale vse svoje zlate rezerve. Azijske države kupujejo fizično zlato kot nore in kopičijo orjaške zaloge. Ko bo zmanjkalo zlata in zahodne centralne banke ne bojo m,ogle več zagotavljati potrebnih količin zlata na trgu, bo vrednost dolarja in evra proti zlatu močno padla, azijske valute pa bojo prevzele zlato podlago, s čimer bosta dolar in evro izpadla kot mednarodni valuti.
Shisui
30. 01. 2014 13.02
+5
Kar pa bi seveda pomenilo padec petrodolarja. Nekako dvomim, da bodo ameri mirno dopustili, da pride do tega.
yarrick
30. 01. 2014 17.05
+1
Sploh nimajo izbire...Ko je venezuela lansko leto zahtevala vrnitev zlata so angleži poškrabali zadnje zaloge na prostem trgu, da so jim ga vrnili....čajna lahk sesuje zahodni finančni sistem kadar hoče.
nevski
31. 01. 2014 09.48
+1
Zanimivo je, da Britanska banka hrani zlate rezerve drugih držav. Velika Britanija sama ima 310 ton zlatih palic, v letu 2013 pa je britanska banka prodala 1300 ton zlatih palic, kar je več kot očitno, da prodajajo tuje zlate palice, saj ne verjamem, da so prodali svoje. Kako bojo te države prišle do svojega zlata, če ga v Britanski banki ni več, Kitajci in Indijci pa ga tudi ne bojo dali nazaj, če so ga pošteno plačali? Da ne govorimo o tistih, ki so kupovali zlato na papirju. Ti papirji so povsem brez vrednosti, saj zlata, za katerega so bili izdani papirji, ni več.
Shisui
30. 01. 2014 10.49
+9
Koncept bank, katere naj bi bile 2big2fail je popolnoma zgrešen. V kolikor cenimo free market in kapitalizem, bi morale te banke propasti in dati prostor takim, ki bodo sposobne opravljati svoje naloge. No risk high reward sistem v tem primeru nima smisla, saj to ne pomeni nič drugega kot neskončno bogatenje ob uspelih poslih in še več bogatenja, tudi ko gre kaj narobe, v obliki dokapitalizacij.
Ustavimo-IPCC
30. 01. 2014 09.46
+15
Že več kot teden dni nazaj sem omenil, da je IMF predlagal "enkratno zaplembo denarnih depozitov v bankah"... za "poplačilo državnih dolgov".... Na 24UR o tem seveda niti besede...... Danes je tu že druga "genialna ideja bankirjev" : ....................... "Nemška centralna banka Bundesbank je ocenila, da bi vse evrske države, ki jim grozi insolventnost, morale pred uradno prošnjo za mednarodno pomoč vpeljati enkratni davek na zasebno premoženje." ................. v višini 10% vrednosti premoženja (nepremičnine, premičnine, delnice, depoziti.... ) .... torej.... ovce... boste kdaj dojeli, da je bilo "ocenjevanje nepremičnin" zelo dobro premišljeno in izvedeno z enim samim namenom..... OBDAVČITI TISTE, KI SO SAMI ZGRADILI HIŠE (z odrekanjem...) za poplačila birokratskih pufov in tajkunskih kreditov !!!!!..... PS : Tudi o tem.... na 24UR niti besede ................... .............. ............... ............. So bolj važne "novice" o pijanem bebotu Bieberju..... a o "pobegli" dojki Aguilere.... in podobnih "življensko pomembnih temah" !!!!!!!
Vrnil sem se ?iw ?iw ...
30. 01. 2014 13.21
+6
Take novice ne smejo priti v javnost... mi bomo še vedno kimali ... čiw čiw ...
tapunkljast
29. 01. 2014 21.25
+4
kdaj bodo prišli pdatki od vatikanske banke ior bo narod vidu kam pedrem daje
arthur1982
29. 01. 2014 20.14
+15
Spet ena pogruntavščina finančnega sektorja, ki je v svetu naredil več škode kot katera koli vojna.
Freiya
29. 01. 2014 20.07
+9
Pri nas bo pa NLB placala Todoricu, samo ce kupi Mercator, potem ko mu nobena banka na svetu ne da vec kredita. Saj smo dokapitalizirali NLB, zdaj pa lahko dnar spet mecemo skoz okno. Ob tem, da je Kramar pospravil miljon odpravnine, ni nihce od Slovencev niti mignil, se najmanj t.i. vstajniki.
ONniON
29. 01. 2014 19.38
+11
banke zalagajo in polnijo z denarjem, ljudje pa vsako leto revnejši, plače se znižujejo, davki in cene zvišujejo , neenakost je na rekordu, kdo tu rožice prodaja da je vse boljše ni, vsako leto je slabš
bublika
29. 01. 2014 18.02
+5
Če se združijo vse slovenske banke (vred z slabo) bodo tudi velike ijn Eu ne bo pustila, da propadejo (mo). A ni res? Joj kak sem jaz brihten.....