Gospodarstvo

Geoplin: Redukcija ruskega plina ne bo vplivala na Slovenijo

Ljubljana, 06. 02. 2012 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Geoplinu zagotavljajo, da napovedane redukcije dobave zemeljskega plina iz Rusije ne bodo vplivale na oskrbo slovenskega trga s plinom. Geoplin namreč plin zagotavlja tudi iz drugih nabavnih virov.

Plin
Plin FOTO: Reuters

V Rusiji – država velja za najpomembnejšo dobaviteljico plina Evropi – se trenutno soočajo z izjemno nizkimi temperaturami, posledično pa imajo težave z dobavo zemeljskega plina Zahodu. A napovedane redukcije ruskega plina v Sloveniji ne bomo občutili, zagotavljajo v Geoplinu.

V preteklih dneh je Gazprom za izvoz namenil približno deset odstotkov manj plina, kot določajo sklenjene pogodbe z odjemalci. EU je v minulih dneh sporočila, da so se dobave ruskega plina posameznim energetskim družbam zmanjšale tudi za 30 odstotkov.

V Geoplinu so pojasnili, da zemeljski plin odjemalcem zagotavljajo iz treh nabavnih virov – poleg ruskega še iz evropskega in alžirskega. Družba ima zakupljeni tudi dve skladišči, v Avstriji in na Hrvaškem. V nabavnem portfelju Geoplina ruski vir predstavlja približno polovico zmogljivosti na letni ravni.

"Družba Geoplin intenzivno skrbi za optimizacijo nabavno-prodajnega portfelja in je sposobna zagotavljati zanesljivo oskrbo slovenskega trga z zemeljskim plinom, tudi v položaju, ki smo mu priča danes," pravijo v Geoplinu.

 

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spidi33
08. 02. 2012 23.24
+1
menre to ne sploh ne gane
Odpri..Oci
10. 02. 2012 20.01
+1
Mene tudi ne... z plinom nimam opravka.... Me pa motijo laži raznih "strokovnjakov".....
Odpri..Oci
07. 02. 2012 12.44
+4
"V Geoplinu so pojasnili, da zemeljski plin odjemalcem zagotavljajo iz treh nabavnih virov – poleg ruskega še iz evropskega in alžirskega. Družba ima zakupljeni tudi dve skladišči, v Avstriji in na Hrvaškem. " . Pa koga "farbajo" ????? . Že par dni nazaj sem napisal : "Če slučajno pride do zapiranja plinske pipice iz Rusije, se bo tudi v Sloveniji razkrila vsa "strokovnost" politično nastavljenih strokovnjakov (od Sovićća (SD), Goloba (PS), pa do Kopaćća (LDS) naprej...), ki so zahteve po zalogah zemeljskega plina reševali tako, da so "najemali" (ob kakšnih provizijah v lastne žepe ???) v Avstriji in na Hrvaškem !!!! Če pride do pomanjkanja, se lahko Slovenija pod nosom obriše za "slovenski plin" v Hrvaških in Avstrijskih skladiščih.... saj je tudi "bog najprej sebi ustvaril brado" !!!! . Z drugimi besedami... Slovenija NIMA niti kubika lastnih zalog..... plin pa prejema iz Alžirije (preko Italije, kjer bodo tudi najprej poskrbeli zase) in iz Rusije (preko Avstrije).... tako da.... šole, bolnice, polovico Ljubljane, Maribora, Celja in Kranja, ki se ogrevajo na plina... ali daljinsko toploto iz kotlovnic na plin...... pripravite se na zmrzovanje !!!!!" . Danes lahko napisano še toliko bolj potrdim.... Mar ni bila včerajšnja novica "Italija dosegla porabo 440 mio Sm3 na dan.... kar je absolutni rekord" ???? In Geoplin misli, da bo Alžirski plin (preko Italije) res prišel do Slovenije ????? Da ne omenjamo "Evropskega kraka", kjer boda Nemčija, Švica, Italija.... najprej "nadoknadile" 30% izpad Ruskega plina iz tega vira... in spet.... Slovenija je "na koncu pipice" ????
Martian
07. 02. 2012 11.08
+3
Geoplin: Redukcija ruskega plina ne bo vplivala na Slovenijo --- name ziher da ne....jst mam kurilnega olja čez glavo za to zimo...
tinetone
06. 02. 2012 22.38
+3
če bi bili iranski prijatelji bi tam imeli še eno pipico... tako pa nič
patriot5
06. 02. 2012 17.46
-1
Hitro zapreti našo ubogo TEŠ in nuklearko, postavit fotovoltaiko in prižgati sveče.
European22
06. 02. 2012 17.33
-8
Rusi rusi, spet te rusi, že 300 let destabilizirajo regije okoli nas, sedaj pa nam zapirajo pipico za že plačani plin! Se pravi nam kradejo, pa ne samo nam, celi evropi! Evropa bi mogla prekiniti pogodbe, pa nič plačati niti evra!!! Imajo ostale države kot so Qatar dovolj plina in nam bi ga rade volje prodal, če naše komuniste nebi tako vleklo v rusijo!!!!
Aaron-Heydar
06. 02. 2012 18.16
+7
Hahaha. Že plačani plin? A se hecaš? Rusija je že vredu napram fašist-kapitalističnim ZDA.
tinetone
06. 02. 2012 22.40
+4
ja tako je to če moraš vse uvažat... namesto, da bi malo bolj razmišljali kako bit neodvisni