Gospodarstvo

Recesija 'zadela' Nemčijo

Berlin, 13. 11. 2008 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hudo krizo v Nemčiji naj bi čutili tudi v Sloveniji. "Zašli smo v spiralo, ki jo lahko presekamo z dvigom povpraševanja, ki ga lahko zagotovi država," je prepričan Samo Hribar Milič iz GZS.

Nemčija je v recesiji, saj je največje evropsko gospodarstvo v tretjem letošnjem četrtletju že drugo četrtletje zapored beležilo negativno gospodarsko rast. Kot je sporočil zvezni statistični urad, se je bruto domači proizvod (BDP) v obdobju od julija do septembra glede na prejšnje četrtletje skrčil za 0,5 odstotka.

Nemčija se je znašla v recesiji.
Nemčija se je znašla v recesiji. FOTO:

Padec gospodarskih aktivnosti v tretjem četrtletju je sledil znižanju v drugem četrtletju, ko je BDP prvič po letu 2004 zdrsnil za 0,4 odstotka. Nemčija se je v prvem četrtletju ponašala še z 1,4-odstotno gospodarsko rastjo. Učinke nekoliko večje zasebne in javne potrošnje v tretjem četrtletju sta izničila občutno nižji izvoz in večji uvoz. Učinki finančne krize so že prizadeli glavne nemške izvozne trge. Izvoz je glavni motor nemškega gospodarstva, poganja pa ga krepka gospodarska aktivnost, ki je bila za Nemčijo značilna v minulih letih.

Težkim časom še ni videti konca

Nemško gospodarstvo je bilo nazadnje v recesiji v prvi polovici leta 2003. Gospodarstvo tehnično zapade v recesijo po dveh zaporednih četrtletnih padcih rasti.

Napovedi nemške vlade glede gospodarske rasti v letošnjem letu ostajajo pri 1,8 odstotka, medtem ko Berlin za prihodnje leto pričakuje 0,2-odstotno rast BDP. V sredo je več vodilnih nemških ekonomistov posvarilo, da bi se gospodarska rast prihodnje leto lahko celo ustavila, kar bi po njihovem mnenju ogrozilo vladne načrte o spodbudah domačemu gospodarstvu. Te so sicer označili za nezadostne, da bi imeli dejanski učinek v realnem gospodarstvu.

Analitiki so pričakovali manjše znižanje gospodarskih aktivnosti v tretjem četrtletju, in sicer okoli 0,1 odstotka BDP. Posledice finančne krize na svetovnih trgih in ohlajanje svetovnega gospodarstva sta upočasnila izvozne aktivnosti, hkrati pa so statistiki zabeležili rast uvoza. Kljub rahli rasti potrošnje in zalog je bil končni izkupiček gibanja BDP negativen.

Kovanci
Kovanci FOTO: Reuters

"Zdaj je dokončno jasno: Nemčija je v recesiji," so današnjo objavo podatkov ocenili ekonomisti Commerzbank. Po njihovih ocenah bi recesija lahko trajala do srede prihodnjega leta. Strokovnjaki pa pričakujejo, da se bo brezposelnost v Nemčiji prihodnje leto okrepila za 1,1 odstotne točke.

Posledice tudi v Sloveniji

Slika nemškega gospodarstva v letu 2009 še ni jasna, pričakovati pa je še kakšne popravke navzdol. To potrjuje oceno, da bo finančna kriza precej resneje ogrozila gospodarstvo. V Sloveniji bodo neposredno najbolj prizadete panoge, ki sodelujejo z nemško avtomobilsko, lesnopredelovalno, elektro in kovinsko industrijo. Ker pa z njihovimi slovenskimi partnerji sodelujejo tudi podjetja iz drugih panog, bo prizadeta vsa gospodarska struktura v Sloveniji. Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič

Recesijo bomo čutili tudi v nemški zunanjetrgovinski partnerici Sloveniji, se strinjajo tako ekonomisti kot predstavniki gospodarstva. Po podatkih statističnega urada je Slovenija lani v Nemčijo izvozila za 3,65 milijarde evrov blaga, uvoz je znašal 4,16 milijarde evrov, leto pa je Slovenija sklenila s 511,6 milijona evrov primanjkljaja v blagovni menjavi. "Korelacija med gospodarsko rastjo Nemčije in Slovenije je razmeroma visoka, zato bo vpliv gospodarskih gibanj v tej državi zagotovo pomemben," je pojasnil dekan ljubljanske ekonomske fakultete in bivši finančni minister Dušan Mramor. Tako na uvozni kot na izvozni strani so močno zastopani izdelki avtomobilske in kovinsko-predelovalne industrije, torej panog, ki so jih učinki finančne krize še posebej prizadeli.

Kriza tudi na Hrvaškem

S finančno krizo pa se soočajo tudi na Hrvaškem, kjer že iščejo izhod v sili. Kot vse kaže, bi ministri in poslanci naslednje leto zato lahko ostali brez večjih plač, v razponu od 900 do 1300 kun. ''Zavedamo se situacije in zato moramo na lastni koži pokazati, da se je treba s krizo resno spopasti. Vlada pričakuje, da bo kmalu prišlo tudi do zniževanja cen, svojim partnerjem in uslužbencem pa bo nakazala, da Božiček letos ne bo prinašal daril,'' je povedal hrvaški premier Sanader.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
16. 11. 2008 12.19
Ja g.Hribar veliki nasprotnik poštenega plačila za delo je veleumno ugotovil da recesijo povzroča manjše povpraševanje. Ampak porabnik - potrošnik naj bo kar država. Bedno.1
Buena Vita
16. 11. 2008 02.05
eh,ja kris714 veš kaj kaveljc, sem slovenka,in slovensko zelo dobro pišem,to dokažem z mnogimi objavljenimi prispevki v različnih časopisih,in nikjer me niso popravljali , hja,tale forum pa jemljemo ljudje mau za hec,mau za štos,mau za kreg mau za nateg ti si preštekal,ker ne moreš z svoje mačo-kože,in hvale da si intelektualec,hja za vraga,sej intelektualci ste v večini potrošniki prigaranega denarja,pod pretvezo,pravim,pod pretvezo da za nas neki več razmišljate,pa gledate le svoje živce v koš spraut,delate ponoči,ker ste spočiti,in ne morte spat,telo potrebuje le toliko spanca kot ga preprosto potrebuje,organizem pa mora vse vase spravljeno nekje absorbirat,nekje potrošit,hja potrošiš,kje? tako da ponoči zmerja ljudi, no krisi,to ni intelekt,to je hudobija sej ne rečem da si neumen ,,,mnogo pametnih zadevc spravš ven, si pa velik živčnež--priporočam ti;;skuhi si kimlov čaj,pomaga meni so otroci tako mirno spali,trebušček jih ni ščipal čisto nič in ne zmerjat,ljudje pač pišemo v vseh mogočih dialektih,zato nismo bedaki,,,,bedaki so tisti ki se obregajo , zase vem,še naprej bom ven metala neumnosti,in če koga razjezim,,nič zato ,koliko jih razjezim ,toliko jih nasmejem pa smo kvit
1Iam
15. 11. 2008 10.49
kriss714 kaj maš ti čez madžare za povedat? Pridi pa mi v obraz povej, si iz LJ?
starasablja
14. 11. 2008 17.04
Jaz, že daljčasa kupujem SLO izdelke. Ampak nikoliveč MIP pakirano milansko salamo, vsebu je tolk kemikalij, dame je skor pobralo. Za recesijo pa so krivi \"ekonomisti\"in bankirji s svojo pohlepnostjo in kvazi znanjem.
nibo
14. 11. 2008 13.05
Banke morajo v privatno last, so vpili ekonomisti, bankam mora pomagati država in delno biti tudi v njihovi lasti vpijejo sedaj ekonomisti. ha ha ha kav se norca delate iz nas.
nibo
14. 11. 2008 13.03
Ekonomisti, lari fari, še sami ne veste kaj ste zakuhali sedaj pa pametujete.
Socrates
14. 11. 2008 12.18
Pohlep nas bo pokopal. Če bi bili vsi skromni in ne bi bili tako lakomni ne bi prišlo do te finančne krize.
chemtrail
14. 11. 2008 11.15
Mogoče bo celo prišlo do ekstrema, da si z 5 mio € ne bo mogel nič pomagati, še za podkuro ne bodo dobri, ker slabo gorijo!
Nauders
14. 11. 2008 10.31
tak svet prinaša extremne vzpone in padce, neka skromnost človeko čisto zadostuje. Npr. koji k.... bo enmu 5mio EUR ?
Nauders
14. 11. 2008 10.25
tisti k majo prišparano in ne preveč use na kredit, za njih recesija sploh ne obstaja
kriss714@amis.net
14. 11. 2008 09.14
Chemtrail, naprimer ?
Magdalena Mitrovic
14. 11. 2008 09.11
kriss714 zakaj si taka svinja kot si ,glej kako sem prijazen do tebe , od slovenščine dobim \"MIGRENO ZELO\". če še boš tako zaostajal ti bo ostal edino prekmurski \"MUC\",kot sogovornik
chemtrail
14. 11. 2008 08.50
kriss714: Ti pa si prehlajen! Klanftaš neumnosti!!!
dgorfb
14. 11. 2008 08.16
naj se vseskup vsuje... jaz si bom že posadil tisti krompir... da nebom lačn... meneđerčki pa ga bodo lahko prišli kupt...
kriss714@amis.net
14. 11. 2008 08.08
!098, lahko te opsujem kolikor hočem, pa bo zate primitivc še premalo. Za začetek se pa vsaj toliko slovenščine nauči, da boš kakšen spodoben stavek skupaj spravil, ti degenerirani-poljsko- srbijansko- madžarski- pitekantropovski retaredirani spermatoizoid. će-fur-za-ga-ma-ni
Uroš Palhartinger
14. 11. 2008 07.47
MiLojko, namen davkov je da pokrijejo 100 odstotkov potreb delovanja države. Davki torej niso namenjeni za ustvarjanje prihrankov, morebitni proračunski presežek pa pokrije prejšnje proračunske primanjkljaje. Problem vsake države pa je, ker ostane 20-25 odstotkov vseh davkov neizterjanih zaradi davčnih utaj in sive ekonomije. V 21. stoletju, dobi interneta in elektronskega bančništva bi lahko ukinili gotovino kot plačilno sredstvo in jo nadomestili izključno z bančnimi oz. kreditnimi karticami. Tako bi bili vsi davki pobrani, odpadla bi siva ekonomija, odpadel bi kriminal (preprodaja mamil, orožja, ukradenega blaga), in ker država vedno porabi 100 odstotkov pobranih davkov, bi bili posledično tudi davki cenejši...
kriss714@amis.net
14. 11. 2008 07.18
Milojko, zaradi vaše srbijanske ekonomije je pa šla juga k vragu. A greš lahko neumnosti srat kam drugam? Kot verjetno še ne veš, Slovenija nima niti Broza (hvalabogu) niti Topčidera. Zasrali ste pa Slovencem jugosi že dovolj. EnaNula98, vidiš, torej je celo slovenski pijanec bil umetnik svetovnega formata, v času ko ste vi imeli prvega krulavega polpismeneža in so vas še j**ali turki. In ja, EnaNula, prav vsak Slovenec je več od nekega srbijanskega pravoslavnega cegana, vključno z vašimi kralji, ki so po izvoru svinjski pastirji s krajšim pedigrejem, kot je moj. (Obrenoviči so bili vsaj konjerejci )
Reycis
14. 11. 2008 06.50
Pametnjakovic kriss714. Jaz nisem nikoli studiral ekonomije in vem, da drzava potrosi 100 tega, kar pobere z davki. Ponavadi se kej vec. Preostali subjekti v gospodarstvu vedno dajo nek odstotek v prihranke. Drzava pa potrosi VSE. Tudi jaz sem mocno proti oderuskim davkom, ki jih mamo vendar pa je dejstvo, da zmanjsanje davkov na koncu pod crto pomeni zmanjsano povprasevanje.
de-lay
14. 11. 2008 06.46
Jozsef 14.11.2008, 04:31 Ma budale. Kaj se niste prerasli SFRJ. Kaj ima drzava s povprasevanjem. jesus kristus. O pa ima. Država deluje na makro območju, ko po potrebi pomaga s povpraševanjem. Precej temeljna zadeva makroekonomije.
killi-123@hotmail.com
14. 11. 2008 06.12
kriss, pa še drugič. Sicer ,tudi če podpiram \"paradajze\", menim, da sem dokaj realen.