Gospodarstvo

Recesija v Sloveniji globlja in daljša, a državi naj bi uspelo brez finančne injekcije EU

Ljubljana, 28. 06. 2013 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Recesija v Sloveniji bo globlja in daljša, a državi bo najverjetneje krizo uspelo prebroditi brez zunanje finančne pomoči, ugotavlja revizorska hiša Ernst & Young. Sloveniji za letos napovedujejo 4,9-odstotno krčenje gospodarstva in nadaljnje 2,9-odstotno v letu 2014.

Revščina
Revščina FOTO: Thinkstock

Kot v najnovejšem poročilu ugotavlja revizorska hiša Ernst & Young, naj bi gospodarstvo raslo šele v letu 2015, in sicer za 1,1 odstotka. Poleg investicij, ki naj bi letos upadle za 11,1 odstotka in prihodnje leto za 5,5 odstotka, se bo precej skrčila tudi zasebna potrošnja – letos za 6,7 odstotka in leta 2014 za 2,5 odstotka, je razvidno iz poročila, ki ga je Ernst & Young pripravil skupaj z Oxford Economics.

V omenjeni revizorski hiši so zelo pesimistični tudi glede gibanja slovenskega izvoza, ki je že nekaj časa glavni motor gospodarstva. Tako naj bi se po njihovi oceni izvoz letos skrčil za 2,5 odstotka in za nadaljnjih 1,7 odstotka v letu 2014.

Kriza evroobmočja po njihovem mnenju pomeni, da bo izvoz dosegel trajnostno rast šele v letu 2016, čeprav se srednjeročni načrt varčevalnih ukrepov zanaša na izboljšanje trgovinske bilance za oživitev naložb in ponovne rasti.

BDP naj bi se v območju evra letos skrčil za 0,6 odstotka, prihodnje leto sledi počasno okrevanje. BDP naj bi se povečal za nekoliko manj kot odstotek.

Slabše razmere na trgu dela

Poslabšale naj bi se tudi razmere na trgu dela: za letos tako napovedujejo 13,9-odstotno brezposelnost, ki naj bi se leto pozneje povzpela na 14 odstotkov.

Proračunski primanjkljaj naj bi se letos povečal na 9,6 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa naj bi se po ocenah zmanjšal na 4,4 odstotka BDP. Javni dolg naj bi letos znašal 70,4 odstotka BDP, prihodnje leto naj bi se povzpel na 75,4 odstotka BDP.

Presežek na tekočem računu

V Ernst & Young so medtem nekoliko bolj optimistični o stanju na tekočem računu plačilne bilance. Presežek naj bi tako letos znašal 3,9 odstotka BDP, leta 2014 pa 2,1 odstotka BDP. "Letošnje dodatno povečanje presežka na tekočem računu je pokazatelj krize v domačem povpraševanju, ne pa okrevanja zaradi močnejšega izvoza," so pojasnili.

Gospodarstvo naj bi raslo šele v 2015, in sicer za 1,1 odstotka.
Gospodarstvo naj bi raslo šele v 2015, in sicer za 1,1 odstotka. FOTO: Reuters

Brez finančne injekcije EU

Po paketu pomoči za Ciper so se vlagatelji bali, da bo Slovenija naslednja država iz evroobmočja, ki bo potrebovala finančno pomoč za stabilizacijo bančnega sektorja. Vendar pa v Ernst & Young menijo, da bo Sloveniji najverjetneje uspelo prebroditi krizo brez finančne injekcije EU.

Ob tem navajajo, da tako kažeta tudi aprila uspešno izvedena dražba zakladnih menic v vrednosti 1,1 milijarde evrov in majska izdaja obveznic v višini 3,5 milijarde evrov.

"Vendar pa negativna tveganja ostajajo dokaj visoka, saj je nadaljnji dostop do trga odvisen od sposobnosti vlade, da ohrani zaupanje vlagateljev z izvajanjem načrta za učinkovito prestrukturiranje finančnega sektorja," so poudarili in dodali, da je trg zaskrbljen predvsem zaradi težav slovenskega bančnega sektorja in verjetnega vpliva teh težav na javne finance in širše gospodarstvo.

Ernst & Young pričakuje, da bo denarna politika v območju evra še naprej delovala spodbujevalno, javnofinančna politika pa bo manj omejevalna. Vendar pa bosta šibko globalno gospodarstvo in skokovita rast brezposelnosti učinke teh ukrepov najverjetneje izničila, zato pričakujejo, da bo v recesija v evroobmočju trajala dlje, kot je bilo sprva predvideno.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (251)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stojc17
23. 09. 2013 16.32
...zalostno je to, da nasa drzava ima tok talentou tok visoko izobrazenih, k se jih ne izkoristi v pozitivnem smislu,da jim da neko upanje, neko odskocno desko, da lahko svoje sanje uresnicijo in smo lahko ponosni na njih, s tem kar se dogajo v nasi drzavi jim nedamo niti upanja, samo sanje k se nakoncu koncajo z sovrastvom do nase drzave k je situacija kakrsna je in to je zalostno,zalostno je da ljudje k delajo celo zivljenje mucijo se da dozivijo lepo starost in uzivajo z vnuki itd.se morajo sekirati kasno penzijo bojo mel ker je vsako leto vedno mansa,in na koncu niti si nemorjo prvosct da grejo v penzijo ampak so primorani da delajo dokler niso 10m pod zemljo realno povedano...na zalost tko je...leto 2015 nej bi se izboljsala situacijo to govorijo ze kr neki casa da bo iz leta u leto bol sam je vedo slabs in slabs, lazejo zavajajo narod, s to novico so ns zlo razveselil lepi procenti so to po kasnih izracunih so oni izracunal,da bo ravno leto 2016 prineslo te spremembe? in te spremembe se bojo povecale za par procentou,use govorijo kako bo bols cez par let sam nam ne povejo kje bojo nasli resitve kako se bomo izvlekli iz tega,samo da bo bolse in tko zavajajo narod iz dneva u dan iz mesca u mesec iz leta u leto,dajo nm velik upanja.ne zavedamo se kako lepo drzavo mamo nase gospodarstvo, morje, turizm, lepa cista drzava usak turist k bi prsu v naso drzavo bi reku da smo urejena drzava,da mamo use postiman tko k treba,nazalost je to ena velka fasada.nasa premijerka alenka bratusek 2 besedi angleski nezna zanima me kako je ona prsla do te pozicije, da zastopa naso drzavo usi ste vrjetno videli njen posnetk sej neves al bi se smeju al joku...in pol nej mi upamo da bo nekega dne bol, pri nam je edno ec brezposenih nekateri ljudje nemorejo placat racunou,nemorejo placat solanje svojim otrokom borijo se iz dneva u dan in nasa premijerka pred celim svetom pove,da ne rabimo pomoc, smesno.zakaj je taka sramota nekoga uprasat za pomoc,s tem bi pomagala svojem narodu da izbolsa situacijo u nasi drzavi.sam na zalost ni ona kriva za to kriv je un k je njo postavu na to pozicijo,ni tuki kriu sam jansa,jankovic itd...in se bi jih lah nastevu ni to samo ena oseba da bi zdej obtozeval usazga posameznika posebi,usi skupi so ns prpelal v tako situacijo taksna kakrsna je usi imajo umazane prste od korupcije...zakaj se potem ne najde nek pametnjakovic in nrdi temu konec,in se bori za ns narod in nm pomaga in da najde neko resitev,in da naredi temu konec in nej jih use zapre in dokaze in odkrije lopove,ki kradejo itd...NI GA! ker so usi umozani od korupcije...
puspan
03. 07. 2013 21.26
+2
Tako bomo leta 2014 koncno postavljeni na realna tla, kamor v resnici tudi spadamo, zal. Takrat si moramo vsi skupaj butniti z glavo v zid, da se nam najprej posveti, kjer v resnici sploh smo. Vsa leta nazaj smo ziveli v nekem svetu, kjer smo mislili, da spadamo tja, a v resnici ta svet ni bil nas. Najbolj zalostno pa je, da za vsem tem niti najmanj ni kriv tisti mali clovek, ki je ubogljivo delal, ce je delo sploh imel in v upanju pricakoval lepse case, ceprav tega sploh nikoli ni dozivel. Kdo nas je v to pripeljal, naj vsakdo presodi sam.
zmago56
30. 06. 2013 14.01
+2
Recesija v Sloveniji bo trajala tako dolgo dokler bodo lopov na vrhu, dokler se bo tiste, ki na lopovščino opozarjajo preganjalo in dokler se bo dalo državi še ka ukrasti, ko pa bodo začeli eden drugemu krast se bodo med sabo pobili in tako se bomo vsaj nekaj lopovov znebili.
JE-BI-GA
03. 07. 2013 09.07
+1
Toćno tako je, dokler ne bo ta stara politična garnitura pocrkala ne bo vidnih sprememb ali pa da se prebudimo vsi, ne samo poedinci in pospravimo 22-letno gnilo politiko in začnemo znova.
wlf461
30. 06. 2013 10.59
Gotofi smo!!!! Po eni strani mislim, da bi bilo bolje za nas,da bi dobili denar,ker potem bi trojka naredila red pri tistih opica ,ki so kradli in nas se zdaj okoli vozijo... Samo upam,da se najde eden v teh krogih,pa da da vse v javnost, kdo so tisti,ki se napajajo iz Nlb itd... ..pol pa ulica prevzame sodbo v roke
jankomat
02. 07. 2013 22.41
+1
ne vem kje so naši raziskovalni novinarji,da ne pridejo do teh podatkov.pa valjda niso vsi šli v davčne oaze raziskovat!!!sicer pa dajmo vprašat američane za ta spisek. oni so na tekočem !"
jankomat
02. 07. 2013 22.44
+1
drugo leto bo boljše,ker božez zimo velik slovencev pomrlo zaradi mraza ,saj nimajo za živewt,kaj šele za ogrevanj e.
Samo.Jst
30. 06. 2013 08.37
"Recesija v Sloveniji globlja in daljša, a državi naj bi uspelo brez finančne injekcije EU".. sprašujem se za kakšno ceno? Tukaj bomo umirali na obroke, vmes pa posojali Španiji, Portugalski in še komu... bravo naši, spet nas boste peljali žejne čez vodo, za bit "kul" v očeh tujine... moroni!
MICLA
29. 06. 2013 20.27
+4
ne cvilite imate novo vado ki ste jo podprli z vsem pompom in kritizirali prejšno pa še ker bo kriv janša vsega kar bo zafurala ta plagiatorska kura brez pameti saj vsako drugo besedo kar je zajebala to je od prejšne vlade in ko bo zafurala celo slovenijo bo spet kriv janša kmalu bo tudi pri njej eno leto mimo bo spet beseda ja nisem mogla ker je prejšna vlada vsega kriva. želim z vsem srcem vsem ki to bando podpirajo da crkavajo po obrokih . in še prosili da se janša vrne.
Samo.Jst
30. 06. 2013 08.39
+1
ah dej no... če res vidiš očitno razliko med trenutno in prejšnjo vlado, si prosim nabavi nova očala! resno upam, da ne verjameš, da se kravatarji ločijo na dobre in slabe...
urmek
02. 07. 2013 10.17
+1
V tej državi je itak Janša kriv za vse še za slabo vreme!
ecnarf
29. 06. 2013 11.59
+9
če ne bi toliko pokradli, ne bi bili tu, kjer smo sedaj, samo čez mejo pogledamo v Avstrijo,nobene recesije,vse lavfa, pravni red je na višku,pri nas pa sama korupcija
zemljemerec
29. 06. 2013 07.38
+3
Z estradnimi politiki in birokratskim pravosodjem, si bomo težko opomogli, da ne rečem nikakor...rast je samo v številu neplačanih položnic in kriminalu.
VonEssigfleisch
28. 06. 2013 20.51
+5
ha ha dobra šala....naj pridejo pogledat v Maribor, mislim da bi mi že davno rabili finančno injekcijo. V našem mestu je že res hudo, prej se mogoče ni šlo na dopust,vozil se je stari avto, samo zdaj pa ljudje več ne zmorejo plačevat položnic, verjamem pa da je tudi kar nekaj takih ki nimajo kaj jesti. V 22 letih so nas uničili. Prej so ljudje z vlaki iz Čakovca hodili delat v Mb!! Nad tem se lahko zamislimo.Grozno. Propad
sava27
28. 06. 2013 17.33
+3
komu lahko pokazem svoje bancne izpiske ter skatlo z poloznicami-zelo nujne,se kar nujne in samo nujne poloznice...
ferencz 1
28. 06. 2013 16.29
+2
Dostojevski pozabil si: Pa zaplenit celotno premoženje, tretje gase!
dostojevski II
28. 06. 2013 15.44
+1
Tudi tujci se počasi zavedajo, da bo Sloveniji uspelo brez pomoči EU !!! Da Slovenija postaja pravna država. ŽE OBSOJENI: Tovšakova, Črnigoj, Zidar, Kordež, Časar, Janša, Krkovič, Črnkovič... V POSTOPKU - OBTOŽENI: Bavčar, Šrot, Lovšin... NASLEDNJI !!!! Kriminalci, gotofi ste !!!
NX11
28. 06. 2013 15.51
+6
BALKANSKI bojevnik! Slovenija ne bo nikoli pravna država. Vsaj s temi lenimi in retardiranimi sodniki in tožilci ne.
dostojevski II
28. 06. 2013 15.57
-2
Zadeva Balkanski bojevnik še ni končana. Je na drugostopenjskem sodišču. Prepričan sem, da bodo kriminalci končali za zapahi. Slovenija bo pravna država. Ne bo več janšastan. Slovenija bo pravna država.
Purgatory100
28. 06. 2013 15.35
+17
PA KDO PIŠE TE NEUMNE ČLANKE ? državi naj bi uspelo brez finančne injekcije EU ? --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- KAKŠNA DRŽAVA ? KDO ? IME IN PRIIMEK ! A PARLAMENT , SODSTVO , POLICIJA ? AJA TOČNO : TOREJ TISTI KI SO DOVOLILI IN ŠE DOVOLIJO KRAJO ! MOJI OMIKI PA VZEMITE OD PENZIJE, NABIJTE JI DAVKE NA TESTENINE, MLEKO IN KRUH IN STANOVANJE IN POLOŽNICE IN FIRMA ROBODOM JI NAJ POŠLJE CD ZA 50 EVROV KI GA NI NIKOLI NAROČILA IN TUŠ MOBIL JI NAJ KAR SAM OD SEBE PODALJŠA NAROČNIŠKI PAKET BREZ PODPISA POGODBE ....PA PRAVILNO NAJ LOČUJE ODPADKE KER SNAGA IMA NOVE FOTOAPARATE ......PA ...
Pika Mika
28. 06. 2013 14.55
+3
Spiralno do podna... Fajn nam je! :))))
moj i
28. 06. 2013 14.48
+4
in narod čivka in čivka, sodbo nam piše velada - skorumpirana seveda
neropero
28. 06. 2013 14.45
+4
Sevada država bo iz krize, kaj pa folk, ki bo izgubil vse, še 10 let se ne bodo pobrali. Pobrat ves denar iz bank in ne plačevat davkov..........potem pa, kje bo dobila država denar? Uniči jo je treba, kot je ona nas.
24vohomurckov
28. 06. 2013 14.32
+9
....kje je nakradeno slovensko premoženje??....bojda 100 milijard evrov??...kje je>??...v čigavih žepih?? kriza??....kakopak....največja je pa kriza vrednot,ki je dosegla patos....prav in najprej v politiki!!
cirenij
28. 06. 2013 14.31
+12
Stanje pred uničenjem gospodarstva se bo lahko vzpostavilo šele čez 20 let. Vse gre prepočasi pri nas in EU birokratih. Pridelavo sladkorne pese lahko začnemo šele leta 2018, čeprav sladkorja v EU primanjkuje. Uničili so jo pa vtrenutku. In tako bo z vsem. Ubogi mi, generacija naših otrok in vnukov. Če res ne pride do kake katakizme, da to prekine, odgovorne strpa v zapor in nekako dobi del pokradenega, opranega kapitala. Od EU sprejet tisto, kar je dobrega ostalo pa ignorirat. Samo eni in drugi so nas pripeljali že tako daleč, da nas držijo v šahu. Sprašujem: A sploh vremena Slovencem bodo se zjasnila?
hondica
28. 06. 2013 14.28
+5
A se niso rdeči zombiji hvalili, da so dosegli cilje, aja tole so bili cilji?
Saloreich
28. 06. 2013 14.34
+0
ONniON
28. 06. 2013 14.23
+10
kriza je umetno ustvrjena tvorba in že vsa leta do zdaj poslušam da bo naslednje leto boljše, zgodi se pa ne nič , realnost je ta da je vsako leto je slabše, več revnih, manj je delovnih mest , več brezposelnih pa kam to pelje ???? pa ta evropska unija res nima prihodnosti