Gospodarstvo

Možnost za unovčenje državnega poroštva praktično nična

Ljubljana, 29. 08. 2011 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Državna poroštva za 440 milijonov evrov posojila pri Evropski investicijski banki za projekt Teš 6 države in davkoplačevalcev ne bodo stala nič, saj je možnost, da bi bila unovčena, praktično nična, poudarjajo v Holdingu Slovenske elektrarne.

Recenzijsko poročilo je novelizacijo projekta Teš 6 ocenilo kot ustrezno.
Recenzijsko poročilo je novelizacijo projekta Teš 6 ocenilo kot ustrezno. FOTO: POP TV
Državna poroštva za 440 milijonov evrov posojila pri Evropski investicijski banki (EIB) za projekt Teš 6 države in davkoplačevalcev ne bodo stala nič, saj je možnost, da bi bila unovčena, praktično nična, poudarjajo v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Zanikajo trditve nekdanje ministrice za gospodarstvo Darje Radić, da je projekt slabo voden.

Projekt izgradnje šestega bloka Termoelektrarna Šoštanj (Teš 6) bo prispeval v državni proračun, saj bo država v 25 letih od Termoelektrarne Šoštanj dobila od 50 do 60 milijonov evrov "prihodkov", povezanih z zavarovanjem poroštev, so v odzivu na današnje izjave Radićeve zapisali v HSE.

Slovenija bo po navedbah HSE poleg neposrednega donosa na vloženi kapital deležna še visokih davkov na predvidene dobičke, plačil taks za izpuščanje toplogrednih plinov ogljikovega dioksida, zagotovljena pa bodo tudi delovna mesta.

Recenzija: Projekt Teš 6 je ekonomsko sprejemljiv

Ministrstvo za gospodarstvo je danes na svoji spletni strani objavilo noveliran investicijski program za Teš 6 in recenzijo programa. Noveliran program za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) je bil javnosti predstavljen sredi avgusta, ko je z njim soglašal tudi nadzorni svet šoštanjske termoelektrarne. Novelacija je bila potrebna za pridobitev državnega poroštva. Investicija v Teš 6 je ocenjena na 1,3 milijarde evrov po tekoči oz. 1,2 milijarde po stalni ceni.

Recenzijo programa je izdelal Inštitut za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji, pri njeni pripravi pa so pomagali zunanji izvajalci, in sicer zagrebško vseučiteljišče, družba KPMG in nemška svetovalna družba Kema.

Iz recenzijskega poročila izhaja, da je noveliran program za Teš 6 izdelan korektno, ustrezno in celovito. Izbrana tehnologija prašne kurjave z nadkritičnimi parametri pare je ustrezna; gre za zrelo, konvencionalno tehnologijo. Strokovno in ustrezno je pripravljena tudi tehnično tehnološka analiza, prav tako analiza občutljivosti in ocena tveganj, za oskrbo s surovinami pa je poskrbljeno.

'Oskrba s premogom ni problem'

Pri oskrbi s premogom recenzenti ugotavljajo, da bodo zaloge pri predvidenem obratovanju vseh blokov Teša porabljene v celoti. V primeru manjše porabe premoga za peti blok bi šesti blok lahko obratoval bolj optimalno. Predvideno ceno premoga v višini 2,25 evra na gigajoul je v letu 2015 ob doslednem obvladovanju vseh stroškov v Premogovniku Velenje mogoče doseči. Cena premoga bo nato z leti rahlo naraščala, izhaja iz recenzije.

'Projekt ekonomsko sprejemljiv'

Teš - 2
Teš - 2 FOTO: POP TV

Predračunska vrednost projekta je po navedbah recenzentov sicer visoka, a je odraz razmer na trgu energetske opreme v času podpisa pogodbe. Podražitve investicijske vrednosti, ki niso povezane z eskalacijsko klavzulo, se nanašajo na spregledane aktivnosti v obdobju načrtovanja šestega bloka.

Iz recenzijskega poročila izhaja, da je projekt Teš 6 ekonomsko sprejemljiv. Doba vračanja investicijskih vlaganj je manj, kot znaša življenjska doba projekta, neto sedanja vrednost je pri sedemodstotni diskontni stopnji pozitivna, interna stopnja donosnosti je višja od zahtevane stopnje donosa, kazalnik relativne koristnosti je večji od 1, donosnost na vloženi kapital pa je 13,6 odstotka.

Kot navajajo recenzenti, je ena pomembnejših predpostavk, ki pogojujejo ekonomiko projekta, izbor diskontne stopnje. Medtem ko je uporaba sedemodstotne diskontne stopnje skladno z uredbo predpisana, je sicer v gradivu ministrstva za gospodarstvo zahtevana devetodstotna diskontna stopnja za investicije v objekte za proizvodnjo električne energije iz fosilnih goriv. "Menimo, da je uporaba sedemodstotne diskontne stopnje ustrezna za potrebe investicijskega programa," poudarjajo.

Radićeva: Zares v DZ ne bo podprl državnega poroštva za Teš 6

Projekt se ne sme nadaljevati na račun davkoplačevalcev, meni Darja Radić.
Projekt se ne sme nadaljevati na račun davkoplačevalcev, meni Darja Radić. FOTO: Blaž Garbajs

Če bo DZ odločal o predlogu za izdajo državnega poroštva za 440 milijonov evrov posojila pri Evropski investicijski banki (EIB) za projekt Teš 6, poslanci Zaresa tega predloga ne bodo podprli, je danes v Ljubljani povedala nekdanja ministrica za gospodarstvo Radićeva.

Radićeva je spomnila, da je vlada aprila na predlog ministrstva za gospodarstvo sprejela sklep, da bo državno poroštvo za posojilo pri EIB v višini 440 milijonov evrov za izgradnjo Teš 6 izdala le v primeru, če bo investitor pripravil nov investicijski program, v katerem bo upošteval vse stroške projekta, tudi tiste, za katere je postalo jasno, da niso vključeni v projekt.

Pogoj za izdajo državnega poroštva so bili tudi realni stroški oz. vzhodni parametri za pripravo investicijskega projekta, tretji pogoj pa je bil, da bo ta projekt ob devetodstotni diskontni stopnji zagotavljal ekonomsko uspešnost investicije, je pojasnila Radićeva, ki je konec junija podala odstop z mesta gospodarske ministrice.

'Noveliran investicijski program ne sledi sklepom vlade'

Radićeva ugotavlja, da noveliran investicijski program ni sledil aprilskim sklepom vlade. "Investitor se je sam odločil, da nadaljuje projekt, kljub temu da ni imel zagotovil za državno poroštvo, kljub temu da je vedel, da investicijska vrednost še ni končna in se lahko poveča – in se tudi je povečala – in s tem naj zdaj prevzame odgovornost za to, kje in kako bo dobil preostala sredstva," je dejala Radićeva, sicer podpredsednica Zares.

Odločitev o zavrnitvi državnega poroštva bi bila po mnenju Radićeve vzgojna za vse bodoče investitorje. Kot je dejala, je potrebno pred začetkom kakršne koli investicije, pri kateri vlagatelji pričakujejo sredstva ali poroštva države, narediti resne analize in investicijske programe, šele nato pa pristopiti do države. "Tukaj pa imamo prakso delovanja investitorja na podlagi izvršenih dejstev," je dodala.

Radićeva ob tem meni, da je projekt Teš 6 slabo voden. "Problem je v tem, da to poroštvo, tudi če bo izdano, ne bo zadnja obveznost, ki jo bo sprejela država," je dejala in dodala, da finančne zmožnosti Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) niso omejene, medtem ko je Slovenija pred vrsto načrtovanih investicij v hidroelektrarne, ki so bolj dobičkonosne.

Tukaj se po besedah Radićeve postavlja tudi vprašanje oportunitetnih stroškov - ali je smiselno vse vire, ki so na voljo, vložiti v izgradnjo Teš 6. "Vse ostale investicije pa bo gradil kdo? Od kje denar?" se je vprašala Radićeva.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Macyy
30. 08. 2011 16.22
O teh zalogah bi pa lahko marsikaj rekli...??
Macyy
30. 08. 2011 15.52
Kar naj v Velenkovcu vohajo smrad, pline in prenašajo radioaktvnost ter stotine bolezni na organih Telesa.. Samo da ne zahtevajo Rente
Civil
30. 08. 2011 11.28
Projekt TEŠ6 je lonček kuhaj (naravo), čisto vse bomo plačali državljani, ki že sedaj prodajamo elektriko v tujino, nekaterim svojim ljudem jo pa odrekajo. Poroštvo pomeni, da država garantira za nenormalne kredite, vsej bandi jih odobrijo, na koncu vedno mi plačujemo njihove grehe. Nove nuklearke pa zgleda ne bo, čeprav nam je do sedaj prinesla le dobičke in visoko tehnološka delovna mesta, tudi zato imajo Velenjski Hrvati raje rudnike.
borisadriano
29. 08. 2011 17.12
Vsi se vrtijo okoli ivesticijskih vrednosti,pri termo objektih na premog se stroski zacnejo sele z zagonom,tako da so se na dnevnih kopih premoga objekti stroskovno vprasljivi slovenci se izogibamo alternativnih virov zaradi ohranitve okplja zato smo na istem kot japonci -izhod so nuklearke,ociscene vseh bremen in uradov ki drazijo kilovate.V bistvu lahko obstanemo le z enegijo,znanjem in lastno prehrambeno oskrbo ter izogibanjem vseh mogocih neumnih domislic raznih avtorjev za racun drzave
odbogaposlan
29. 08. 2011 16.59
za politike, ne za nas davkoplačevalce!
keramicar2
29. 08. 2011 15.45
v času ko se iščejo čisti viri energije naši pametnjakoviči razmišljajo 200let nazaj, kaka termoelektrarna neki- spet skriti interesi lopovske elite.
Aaron-Heydar
29. 08. 2011 15.34
Ekonomsko je morda sprejemljiv, ekološko pa vsekakor ne.
wsharky
29. 08. 2011 15.03
... darja in gregorcek nista prejela provizije pa bosta proti ...
Elias47
29. 08. 2011 14.58
Ja ka pa de, seveda je sprejemljiv, saj ja Borat pravi, da ni nobene krize pr nas v Sloveniji! Borat pravi, da ima Sovenija ima še tolk gnarja, da bi še tistih 115 trilijonov ameriškega dolga izplačala ...
wizeman
29. 08. 2011 14.03
Ekonomsko sprejemljiv, ja. Samo za koga?