Gospodarstvo

Razrešili prva moža družb Peugeot Citroen in GM

Pariz, Washington, Detroit, 30. 03. 2009 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
14

Po razrešitvi direktorja francoskega giganta Peugeot Citroen je Obama, kot pogoj za nadaljnjo pomoč ameriškemu podjetju General Motors, zahteval odstop direktorja Wagonerja.

Medtem ko je nadzorni svet francoskega avtomobilskega proizvajalca Peugeot Citroen z mesta izvršnega direktorja razrešil Christiana Streiffa, je onkraj luže zaradi pritiskov Bele hiše odstopil tudi generalni direktor General Motors Rick Wagoner, poročajo tuji mediji. Njegov odstop naj bi bil namreč eden izmed Obamovih pogojev za nadaljevanje večmilijardne državne pomoči.

Streiff, ki je družbo vodil dve leti, pa je odločitev nadzornega sveta označil za nerazumljivo.
Streiff, ki je družbo vodil dve leti, pa je odločitev nadzornega sveta označil za nerazumljivo. FOTO: Reuters

Francoski gigant s 343 milijoni evrov izgube

Kot je v sporočilu za javnost zapisal predsednik nadzornega sveta Peugeot Citroena Thierry Peugeot, je bila zamenjava direktorja spričo izredno težkih časov, s katerimi se avtomobilska industrija sooča zaradi svetovne finančne in gospodarske krize, nujna. Streiff, ki je družbo vodil dve leti, pa je po poročanju tujih medijev odločitev nadzornega sveta označil za nerazumljivo.

Christiana Streiffa so zaradi neprimernega ukrepanja zoper učinke recesije razrešili z mesta izvršnega direktorja družbe Peugeot Citroen.
Christiana Streiffa so zaradi neprimernega ukrepanja zoper učinke recesije razrešili z mesta izvršnega direktorja družbe Peugeot Citroen. FOTO:

Peugeot je lansko leto zaključil z izgubo v višini 343 milijonov evrov, napovedi za letošnje leto pa so še slabše, saj naj bi se izguba v primerjavi z lanskim letom zaradi gospodarske krize še povečala. Odločitev nadzornikov družbe Peugeot Citroen je danes navzdol pognala tudi cene delnic, ki so ob začetku trgovanja na pariški borzi že izgubile 3,33 odstotka svoje vrednosti.

Bela hiša za pomoč zahteva 'davek'

Iz ZDA prihajajo informacije, da je predsednik in generalni direktor ameriškega proizvajalca avtomobilov General Motors Rick Wagoner po pritiskih iz Bele hiše ponudil odstop. To naj bi bil tudi eden izmed pogojev za nadaljevanje večmilijardne državne pomoči avtomobilskemu podjetju, ki mu sicer grozi stečaj.

Bela hiša naj bi po Wagonerjevem odstopu nadaljevala z denarno pomočjo ameriški avtomobilski industriji.
Bela hiša naj bi po Wagonerjevem odstopu nadaljevala z denarno pomočjo ameriški avtomobilski industriji. FOTO: Reuters

Obamova administracija Wagonerja obtožuje, da je bil prepočasen pri preoblikovanju podjetja. Po poročanju tujih medijev naj bi se predolgo nanašal na nekoč zelo dobičkonosne poltovornjake ter športna vozila, katerih prodaja pa je z naraščanjem cen bencina krepko padla.

Šestinpetdesetletni Wagoner je vodenje General Motorsa prevzel leta 2000. Nekoč največji avtomobilski proizvajalec na svetu si je v zadnjih štirih letih nakopičil več 60 milijard evrov izgub.

Obama z novim načrtom

Ameriški predsednik Barack Obama je danes v skladu z napovedmi avtomobilskima podjetjema General Motors in Chrysler dal več časa in denarja, da dokončata prestrukturiranje, kar bi sicer morala za nadaljevanje državne pomoči storiti že do 31. marca.

Po objavi Obamovega načrta so začeli borzni indeksi na Wall Streetu padati, ker bi naj šlo za zavrnitev načrta prestrukturiranja obeh podjetij, čeprav gre v bistvu bolj za izvajanje pritiska na upnike in sindikat zaposlenih v avtomobilski industriji ter druge vpletene v ameriško avtomobilsko zgodbo.

V skladu s tem je Obama omenil tudi možnost stečaja obeh podjetij, ki pa ne bi bil v interesu ne vlade ne podjetij ne zaposlenih in upokojencev ne dobaviteljev, prodajalcev in ne upnikov, še najmanj pa v interesu ameriške ekonomije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kripo5
31. 03. 2009 12.56
jacfive: direktor ni spravil podjetja v rdeče številke .. situacija na svetovnem trgu ga je .. in ko se bo situacija umirila, bo imelo podjetje napačnega človeka na vrhu podjetja .. pravega so pa odpustili .. Pri nas je pa Bavčar spravil podjetje tja, kjer je zdaj ..
kripo5
31. 03. 2009 12.55
Laufer: se strinjam s tabo. Podjetje je poslovalo odlično! Ne zgolj dobro. Odlično. Imeli so zgolj dobiček. Da je nastala recesija pa niso krivi avtomobilska industrija. Niti gradbena industrija. Pač pa navadni, preprosti ljudje, ki so bili pripravljeni plačati ogromne vsote za hiše, avte, ki pa jih niso bili zmožni odplačati.. In tisti, ki zna izkoristiti naivnost (se opravičujem, ampak kaj drugega ne morem to poimenovati) preprostih ljudi, je zdaj odpuščen .. Na recesijo ni bil pripravljen NIHČE!¨Oziroma, če odpustijo njega, morajo odpustiti vse direktorje, čigar podjetja beležijo manjši dobiček ali pa minus .. saj so vsi krivi, ker niso imeli steklene krogle za napovedovanje prihodnosti ..
jacfive
30. 03. 2009 20.23
Ja, v razvitem svetu direktorja RAZREŠIJO, če spravi podjetje v rdeče številke. Pri nas pa si Bavčar drzne pogojevati svoj odstop z morebitnim dogovorom med bankami upnicami in lastniki družbe o finančni konsolidaciji. Kaj ima sploh on pri tem, razrešijo naj ga že - ne danes ampak včeraj!
Covidus
30. 03. 2009 19.37
tom.tom: reno je preveč poceni, da bi ga imel
laufer
30. 03. 2009 19.10
Obama pravnik, ne vidi prihodnosti ameriške avtomobilske industrije. Tiste, ki jo vidijo, pa odpušča.
qki
30. 03. 2009 18.50
obama ma čisto prav... naj najprej GM izdela sanacijski načrt.. pol pa dobijo dnar... da jih nebojo ki brez podna financirali.. brez uspeha..
Bolivar
30. 03. 2009 18.20
Tako se dela Obama,bravo,požrtune pa sam skidi z oblasti,ker so ko paraziti!
odkimasin
30. 03. 2009 17.36
Ljudje kupujte raje Renaulte. Renault je zakon, ne pa neka švabska in japonska jajca!
Tristokosmatih
30. 03. 2009 16.13
zulumike 100% je avto na slik Aygo to se vidi po lučeh zadaj in besedno oznako avta pod lučmi ker C1 ali 107 bi se hitreje opazilo
zulumike
30. 03. 2009 16.03
Tristokosmatih30.03.2009, 14:492 AVTO NA SLIK JE TOYOTA AYGO IN NE CITROEN IN NE PEUGEOT NITI NOBEDEN IZ GM Res je da je to lahko tudi TOYOTA saj vse tri malčke delajo v isti tovarni in na istih montažnih linijah. Je TOYOTA že vedela kje se lahko še kaj nauči.
Tristokosmatih
30. 03. 2009 14.49
AVTO NA SLIK JE TOYOTA AYGO IN NE CITROEN IN NE PEUGEOT NITI NOBEDEN IZ GM
propatria
30. 03. 2009 14.14
slika pa od toyote aygo...mater ste sposobni
expat
30. 03. 2009 14.10
Z "drasticnimi varcevalnimi ukrepi" ne bo nic, vse dokler bo obstajala UAW. Sindikati so najvecja rakrana ameriske avto industrije in so posredno odgovorni, da so se podjetja znasla v tezavah v kakrsnih so. Nasi sindikati bi se iz tega primera lahko marsikaj naucili. Precej enostaven izracun: 1% od 100% je precej vec kot 100% od 0%.
piki20
30. 03. 2009 13.21
Tako se to dela!!!! Pa poglejte pri nas ? HALO !