Gospodarstvo

Razmere so slabe in tako bo tudi ostalo

Ljubljana, 05. 10. 2012 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Razmere v Sloveniji se slabšajo, luči na koncu predora pa vsaj v prihodnjih mesecih še ne bomo ugledali. "Slovenija ostaja med članicami EU z večjim poslabšanjem od začetka krize," znova opozarja Umar.

Denar
Denar FOTO: Thinkstock

Razmere v Sloveniji se slabšajo, to pa se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih mesecih, ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR). Neskladja na trgu dela se povečujejo, hkrati pa je tudi brezposelnih vse več. Eno redkih dobrih novic – da se izboljšuje stroškovna konkurenčnost gospodarstva – pa zasenči slaba: "Slovenija ostaja med članicami EU z večjim poslabšanjem od začetka krize. Poslabšujejo se tudi razmere v bančnem sistemu, obseg slabih terjatev narašča v vse več dejavnostih," pišejo v septembrskem Ekonomskem ogledalu.

Obseg proizvodnje predelovalnih dejavnosti, zlasti v tehnološko manj zahtevnih panogah, je padel in je nižji kot konec lanskega leta. Upadel je tudi izvoz. "Zmanjševanje izvoznih naročil podjetij v predelovalnih dejavnostih nakazuje nadaljevanje slabih razmer tudi v prihodnjih mesecih," so opozorili. Svetla izjema so tehnološko zahtevnejši proizvodi, saj se pri njih rast izvoza nadaljuje.

Nadaljuje pa se tudi kriza v gradbeništvu. Aktivnost se še znižuje, v vseh segmentih je občutno pod lansko ravnjo, ugotavljajo analitiki na Umarju.

Ob nadaljevanju zaostrenih razmer na trgu dela, omejenosti finančnih virov in nadaljevanju fiskalne konsolidacije se domače povpraševanje, ki se je zniževalo že zadnja tri četrtletja, po pričakovanjih mednarodnih institucij tudi v drugi polovici leta ne bo okrepilo. Umar

Poslabšujejo se tudi razmere na trgu dela. Julijski statistični podatki kažejo, da se je število delovno aktivnih zmanjšalo, stopnja registrirane brezposelnosti pa se je zvišala na 12 odstotkov. Število brezposelnih v zadnjih mesecih postopoma narašča, konec avgusta jih je bilo na zavodu prijavljenih 106.071, ugotavljajo na Umarju. Septembrski podatki, ki jih je posredoval Zavod za zaposlovanje RS (ZZZS), so precej bolj optimistični. "Septembra se je brezposelnost zmanjšala, saj se je zaposlovanje brezposelnih oseb precej povečalo. Zaposlilo oziroma samozaposlilo se je 5524 brezposelnih oseb, kar je 38,2 odstotka več kot avgusta. Tako beležimo drugo največje število zaposlitev brezposelnih oseb letos. Konec meseca septembra je bilo pri Zavodu RS za zaposlovanje prijavljenih manj brezposelnih oseb: 105.441, kar je 0,6 odstotka manj kot avgusta 2012. Po pričakovanjih je večji priliv iskalcev prve zaposlitve," so zapisali.

Umar opozarja tudi na vse večja neskladja na trgu dela. Tako je na primer "povprečno trajanje brezposelnosti vse daljše, precej večji je tudi delež dolgotrajno brezposelnih". Povprečna bruto plača je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta rasla počasneje kot v enakem obdobju lani.

Krč na finančnih trgih se nadaljuje, kreditna aktivnost bank se še naprej zmanjšuje, dostop bank do tujih virov financiranja ostaja močno omejen, obseg domačih virov financiranja pa se hitro zmanjšuje. Obseg slabih terjatev bank se je po podatkih Banke Slovenije do konca julija povzpel na 6,5 milijarde evrov in dosegel 13 odstotkov celotne izpostavljenosti bank, podatke navaja Umar. "Pri tem je zaskrbljujoče predvsem povečanje slabih terjatev v predelovalnih dejavnostih in tudi v trgovini ter poslovanju z nepremičninami, kar kaže, da je slabšanje kakovosti bančne aktive poleg gradbeništva in finančnega posredništva vse bolj prisotno tudi v drugih dejavnostih," še opozarjajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Borut Novak 1
06. 10. 2012 15.26
NIč niso krivi kravatarji. Spodobno oblečeni nas motijo ! Siva ekonomija pa nas ne moti . Bravo ! Vse so krivi drugi "a ne". Tudi bresposeljni si nadanemo kravate.
Kritik30
08. 10. 2012 09.38
Bravo, res je :D Živim v bloku in mi je "uradni" kurjavar prišel spustit vodo iz sistema in pomenjat ventile... o računu ne duha ne sluha. Pa sem mu rekel da želim račun in je samo nekaj zajambral da me bo prišlo vse skupaj še dražje. No, račun sem dobil, plačal pa niti centa več. Vztrajajte da vam izdajo uradne račune, ne nekaj na roko napisano.
olyca
05. 10. 2012 21.16
+5
Najbolje da zaropoče, da se maščujemo kravatarjem, ki so nas spravili v to svinjarijo.
Nauders
05. 10. 2012 22.24
ONniON
05. 10. 2012 19.47
+7
vlada se žal vseh stvari reševanja gospodarstva loteva napačno žal, predlagam; - obdavčitev luksuza , vseh bogatih slovencev 60% -izstop iz nata - odvzem denarja iz davčnih oaz -znižanje plač ministrov , funkcjunarjev --zmanjšanje občin -varčevanje v vojski , obrambi -povzročiti mora večje trošenje prebivalstva in nehat lupit navadnih delavcev za vsako jajce -ukinit funkcijo predsednika -preprečiti da ne propadejo še tiste firme ki so ostale -uvesti reforme , ampak ne na nemški način tako da znižujejo pravice katere še bolj osiromašijo ljudi
tiptronic
05. 10. 2012 15.21
+10
ta država si zasluži,da zgnije do temeljev!!!
batom@pinkponk.com
05. 10. 2012 14.25
+4
ko JJ napove ukrepe, se takoj oglasi UMAR, kako slabo da je stanje. Totalno prozorno.
Te vidim
05. 10. 2012 12.10
+0
Kar lahko predlagam, šparajte vsak euro, ne zapravljat.
ki?ibleko
05. 10. 2012 13.19
+4
ne pomaga tut to kar šparamo nam do država uzela :) tko da raj kr uživite kakor lahko !!!
b77
05. 10. 2012 14.03
-1
herki to je vodilo slovencev ki samo trošijo zato smo tam!? kdo pa je država-si tudi ti, mi vsi!?
Kozorog65
05. 10. 2012 14.08
-1