Gospodarstvo

Razmere na trgu dela se še ne bodo izboljšale

Ljubljana, 02. 04. 2010 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./STA/M.M.
Komentarji
33

Zaradi zvišanja minimalne plače, ki ga bodo zaposleni prvič občutili pri izplačilu plač za marec, bo po oceni Umarja že v kratkem delo izgubilo 5151 zaposlenih.

Boštjan Vasle, direktor UMAR
Boštjan Vasle, direktor UMAR FOTO: Kanal A

Na dolgi rok naj bi zaradi višje minimalne plače zaposlitev izgubilo 17.169 zaposlenih, so še dodali v Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). "Prišlo bo do prilagajanja v več korakih, najbolj verjetna možnost pa je, da bo dvig minimalne plače v razmeroma kratkem času privedel do dodatnega povečanja brezposelnosti," je ob današnji predstavitvi pomladanske napovedi gospodarskih gibanj 2010 povedal direktor Umarja Boštjan Vasle.

V naslednjem obdobju pa bo po njegovih besedah veliko odvisno od tega, kako se bodo odzvala podjetja in kakšni bodo ukrepi makroekonomske politike. Če se podjetja ne bodo odločila za ukrepanje v proizvodnji in poslovanju, potem bi lahko bilo povečanje brezposelnosti v obdobju dveh do treh let še večje, je menil.

Kot ugotavljajo avtorji Umarjevega delovnega zvezka, v katerem ocenjujejo posledice dviga minimalne plače, bi lahko dolgoročno zaradi višje minimalne plače zaposlitev izgubilo 17.169 delavcev, "To je nekoliko črnogled scenarij, podjetja se bodo verjetno v tem času prilagodila, našla kakšne druge rešitve in ne bodo le odpuščala delavcev," je menil Vasle.

Avtorji analize so izračunali, da se bo z zvišanjem minimalne plače povečalo število njenih prejemnikov na 87.320 zaposlenih oz. 14,2 odstotka vseh. S tem bi se Slovenija uvrstila med države EU z najvišjim deležem prejemnikov minimalne plače.

Veliko povečanje števila prejemnikov minimalne plače bo hkrati s pritiskom po odpuščanju zaposlenih povzročilo tudi pritisk na povečanje plač drugih zaposlenih. Te pritiske naj bi delno zmanjšale v zakonu predvidene prehodne določbe, ki podjetjem s poslovnimi težavami omogočajo postopen dvig minimalne plače.

Razmere na trgu dela se bodo še naprej poslabševale

Evro
Evro FOTO: Reuters

V skladu s februarja uveljavljenim zakonom o minimalni plači se bo minimalna plača zvišala za 22,9 odstotka, na 734,15 evra bruto. Zaradi visokega odstotka povečanja so zakonu dodane prehodne določbe, ki delodajalcem omogočajo postopno prilagajanje zakonsko določeni višini bruto plače v obdobju do konca leta 2011.

Umar sicer v pomladanski napovedi meni, da se bodo razmere na trgu dela še naprej poslabševale. Stopnja registrirane brezposelnosti se bo zvišala za dve odstotni točki, na 11,1 odstotka in v Sloveniji bo letos v povprečju okoli 105.000 brezposelnih.

Gospodarska rast bo letos 0,6-odstotna, inflacija pa bo ostala umirjena

"Oživljanje gospodarske aktivnosti, ki se je začelo v drugem lanskem četrtletju, bo počasno, z možnimi nihanji med posameznimi četrtletji," je povedal Vasle.

Boljše razmere v mednarodnem okolju

Ključni dejavnik, ki bo letos zaznamoval gospodarsko rast v Sloveniji, potem ko je lani utrpela upad obsega bruto domačega proizvoda (BDP) za 7,8 odstotka, bo izboljšanje razmer v mednarodnem okolju. Praktično v vseh državah območja evra so obeti boljši, kot pa so bili jeseni, je povedal Vasle.

Tako se bo okrepil predvsem izvoz blaga, ki je lani zabeležil strm, 15,6-odstoten padec. Letos bo porasel za 4,3 odstotka, napoveduje Umar. Za nekaj manj, namreč 4,1 odstotka, bo višji tudi uvoz.

Zasebna potrošnja se bo po lanskem 1,4-odstotnem padcu letos zmanjšala še za pol odstotka. Kot poglavitni vzrok za padec je Vasle izpostavil negotove razmere na trgu dela, ki se bodo še poslabšale, prav tako bo rast plač letos nižja kot lani. Poleg tega prebivalci zaradi negotovih razmer v gospodarstvu odlagajo večje nakupe.

Težave v gradbeništvu

Gradnja stanovanjskega bloka
Gradnja stanovanjskega bloka FOTO: Reuters

Potem ko se je obseg bruto investicij lani zmanjšal za 21,6 odstotka, Umar za letos pričakuje skromno rast. Znašala naj bi pol odstotka, ob čemer se bodo okrepile investicije v opremo in stroje, vnovič pa zmanjšale investicije v gradbene objekte, predvsem stanovanja.

Prav gradbeništvo bo tisto, ki bo zaviralo gospodarsko rast, medtem ko jo bodo spodbujale predelovalne dejavnosti, predvsem tisti del, ki je močno izvozno naravnan. Prav tako se bo ohranila pozitivna rast pri javnih storitvah, je prispevek posameznih panog k letošnji gospodarski rasti povzel Vasle.

Zunanje ravnotežje se bo nekoliko poslabšalo. Primanjkljaj na tekočem računu plačilne bilance, ki je lani znašal en odstotek BDP, se bo letos povečal na 1,8 odstotka BDP, dodatno rast Vasle pričakuje tudi v letu 2011. Naš izvoz bo dražji, po drugi strani pa verjetno na tujih trgih ne bomo uspeli doseči tolikšnega povišanja cen, je pojasnil Vasle.

Se bodo napovedi uresničile?

Ali se bodo napovedi Umarja uresničile, je odvisno predvsem od okrevanja v mednarodnem okolju in razmer na finančnih trgih. Gospodarska rast v najpomembnejših trgovinskih partnericah namreč še vedno v veliki meri temelji na tam sprejetih protikriznih ukrepih, zato je možno, da bo nižja, kot pa se trenutno pričakuje, je pojasnil Vasle. Po njegovi oceni bo Slovenija potrebovala štiri ali celo pet let, da se bo vrnila na stanje, ki smo mu bili priča pred izbruhom krize ob koncu leta 2008.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetlan
06. 04. 2010 08.12
" inflacija pa bo ostala umirjena" Ta evro umetno ohranjajo. Živi dokaz je Grčija.
ivo55
06. 04. 2010 07.39
Natančnost pa taka! - izračunali so natančno 5151na novo ukinjenih DM!?
antitrust08
05. 04. 2010 23.17
Zaradi pokradenih miljonov naših direktorjev pa nikoli nihče ni zgubu službe ! Pih
ares3
05. 04. 2010 21.22
kje pa jih bodo odpuščali mogoče v Lj in okolica štajerska in prekmurje,koroška pa mogoče še kje v tej bližini nimajo več kaj odpuščat saj samo na eno pokrajino delajo pozitivno ena li dve firmi pa še te bodo uničli.....
Buena Vita
05. 04. 2010 20.40
jujhata na pa kaj že nismo tega nekateri predvideli,in zmerjali ste nas zdej zmerjajte še malo svojo ultra lažnivo -elito,pa bo
Tonček Balonček
05. 04. 2010 09.48
Pa zakaj spet komu ne predseduzjemo ali ne sodelujemo v kakšni večji vojni, odprlo bi se na tisoče novih delovnih mest, plus podizvajalci. Še sreča, da protidobave za patrije potekajo v skladu s pogodbo, sicer bi pod temi komunisti piskali še pri višjih zvokih!
igor.zemljic1@telemach.net
05. 04. 2010 09.20
Če bo delodajalec,ki bo izplačal minimalno plačo 560 eurov neto po novem zakonu nerentabilno posloval,potem bi moral to firmo zapreti že pred sprejetjem novega zakona,saj je njegovo poslovanje bilo vprašljivo že mnogo prej. Zato je ta grožnja o dodatnih odpuščanjih po dvigu minimalne plače,le grožnja-ali pa se bo resnično trg očistil kvazidelodajalcev,ki le sebi polnijo žepe,medtem,ko siromake izkoričšajo za 400 eurov in manj na mesec za lastne "RITI", samo toliko-da firma laufa na papirju,ves zaslužek pa pobašejo kar sami.
Jimi1
04. 04. 2010 23.16
Ja edino, kar onim, ki imamo znanje, pa smo ostali brez dela preostane je beg v tujino. Tukaj ne bo za one, ki smo brez pravih vez in pedigreja nikoli pravega kruha, le kri,žulji in solze, kot že ves poosamosvojitveni čas do danes. Pač lepa dežela z pokvarjenimi in nesposobnimi vodilnimi, to je RS...
tron3
04. 04. 2010 20.46
Dobra politika, spet se ne bo našim vodilnim treba pretegovati na delovnih mestih, zakaj pa bi se če jim Umar priporoča delite tako kot ste do sedaj, pač ne bo novih delovnih mest, važno da ste vi tam kjer ste, to je v bistvu povedal Vasle, ker je on tudi tam kjer se bolj ali manj nič ne dela, največkrat pa sploh nič!
bnam 2707
04. 04. 2010 13.33
Kaj pa je trg dela? Bolj pravilno bi morali reči trg delovne sile,ker tako tudi je. Ko bo pravi čas,bo pa ponudba dela na trgu dela,delavci bodo podjetniki in bodo sklepali individualne pogodbe in ne kolektivne,na koncu meseca pa bodo izstavili bruto račun za svoje delo in plačali svoje obveznosti do države. Sindikalisti bodo pasli ovce,ker jih v tem primeru nebo nihče potreboval,potrebovali pa bomo dobro pravno državo in dobro pravno službo za sklepanje pogodb. Takrat se bo tudi dobro videlo,kdo in kaj so managerji,ker si ne bodo mogli več basati žepe na račun zaposlenih,ampak se bodo morali držati pogodb. Krepil se bo bančni in pravni sistem.Vskdo ima pravico razpolagati z svojim znanjem,časom in kapitalom! Novi mikro podjetniki pa bodo lahko sklepali pogodbe kjer bodo hoteli kadarkoli in z komurkoli in tako dosegli svobodo razpolaganja z svojim časom,znanjem in kapitalom.Država bi morala uvesti enotni računovodski program,po katerem se bodo ravnali vsi. Na površje bodo priplavali lenuhi in slabi managerji.Čas dela po individualnih pogodbah bo dobro izkoriščen,viška delavcev nebo,država se ne bo ukvarjala z brezposelnostjo in več kot 50% socialnih transferjev bo odpadlo,ker ne bodo potrebni.Socialni transferji bi bili namenjeni le tistim,ki ne zmorejo zaradi zdravstvenih razlogov.Ponudba na trgu dela bo delovala na podlagi ekonomskih zakonitostih in pravočasnih plačilih pogodbenih partnerjev.Nadzor nad vsem tem pa bi morala vršiti SDK,ki naj bi jo ponovno vzpostavili. Vse ostalo je brca v temu in približevanje potopu.
bnam 2707
04. 04. 2010 09.54
Veste kaj,dokler bo ena stran imela prepolno rit,druga pa niti za wc papir,je tako govorjenje odraz slaboumnosti tistih,ki to govorijo. Gre za izsiljevanje elite nad državljani.
BMSS
04. 04. 2010 09.21
Včasih so nam govorili nimamo, ker nam krade Beograd. Zdaj se pa ve kdo krade in kako jih nagradijo?? Dajo jim nov položaj nekje, da bodo še naprej kradli. Najlažje je pobirati raji, ker je je največ, lepo nabij dohodnino (poglejte si dohodninsko lestvico), če ne plačaš, se ti pa obesijo na transakcijski.
info_buddha
04. 04. 2010 01.41
Odpuščanje pomeni tudi prenos dela na ostale, in s tem večjo obremenitev, tega se očitno od vodilnih noben ne zaveda. Ljudje naj delajo kolikor so zmožni, po možnosti 8h na dan in nič več. Drugače bomo večni sužnji. Če je potrebno naj zaprejo Kitajski uvoz ali pa uvedejo posebne ugodnosti za domače produkte. Ali pa bomo morali znižati svoje standarde. Samo standard naj določi nekdo ki živi z minimalko in ne nekdo ki ima 2000 € bruto ali več
aloalo
03. 04. 2010 21.57
Seveda ne kdo pa mislte da vam bo delal za 500,600 evrov..butare
KOMET.68
03. 04. 2010 20.28
Čudno, če se delavcu dvigne plača za kruh, ki ga nima. Je to problem. Kaj pa sodniki, in zdravniki itd. , ki imajo za preživetja dovolj. Pri dvigovanju plač ni nobene grožnje, češ morali bom odpustiti kakšnaga sodnika. Za njihovo plačo, pa daje tisti, ki že tako živi iz rok v usta, če mu uspe dat kaj v usta. To je spirala, ki vodi državo v pogubo.Sja logika kaže da nemoreš izžemat nekoga, ki ga ne hraniš. Zgodovina, pa kod da je ni, ali pa je elita noče preučit. Kajti tudi Rimsko cesarstvo je propadlo, samo zardi pohlepa takozvane elite oziroma (primitivcev, ki jim je uspelo vladati).
BUN8
03. 04. 2010 14.30
za vsakega odpuščenega delavca zaposlijo dva nova direktorja
dule100
03. 04. 2010 09.46
Najlažje je sesati pri državnih jaslih in biti pameten. UMAR in Gospodarska zbornica, dve ustanovi, ki nista naredili še nič pametnega za dobrobit razvoja te države.
Manndy
03. 04. 2010 07.54
Če ne bi bilo Managerjev, pardon Konjskih mešeterjev samo da ti so bili veliko boljši od doktorjev ekonomije mešeterji so iz dreka naredili zlato doktorji ekonomije pa iz zlata drek.. Lobistov pardon ( Hinavcev ) ter Lobiranja pardon pasenja ( Hinavščine in zahrbtnoti ) in bi bilo več etike ne ( pasje LDS ovsko Kresalove ) in več strokovnosti sedaj vsi vedo kako se zapravlja bi ta investicija bila za polovico cenejša. Tako so se pa na njo obesle vse Barabe, vsi Kriminalci ter vsi družboslovci z Politikanti vred. Vse so uničili projekti kot so dva družboslovca na en delavski pukelj ali po domače Lokalna samoprevara ali Občina, škodija in Pokrajina pri vsakerm pesjaku. Inovatorje takšnih oslarij bi nmorali obsoditi na doživljensko bivanje v ustanovi zaprtefa tipa brez možbosti pomilostitve. Manj država skrbi za delavce več imajo bolj se briga za njih bolj so goli, ko pa skrb preraste v samo skrb pride pa do državljanske vojne ker bi jim še v veliki skrbi organe pokradli. Na koncu je skrb tako visoka, da morajo delavci z puško v roki braniti to da lahko preprosto živijo in obdržijo svoje organe.
dzver
03. 04. 2010 03.47
Prvič podjetja , ki nimajo za minimalno plačo ni vredno, da sploh obstajajo. Drugič je zakon o tej minimalni plači poraz, ker velj a za tiste, ki jo ne dosegajo in zdej bo mel ta delavec isto plačo kot negdo, ki ima višjo oceno ali grupo, ki ima večjo odgovornost. V naši firmi se že pritožujejo na tak dvig min. plac. In sploh jih ne bodo dvignil. Našemu podjetju gre dobro in tudi če bi šlo odlično. Plače sami od sebe nebi nikoli dvignili in še nekaj vedno jamrajo da ni denarja.
Goky
03. 04. 2010 00.58
cokos Ko bodo oni razumeli bo že prepozno.