Gospodarstvo

Razkrili tajne dokumente: strahovi ob ustanavljanju evra, ki se danes uresničujejo

Berlin, 09. 05. 2012 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemška vlada je razkrila tajne dokumente iz časa nastajanja evra, ki razkrivajo, da je bilo še pred njegovo uveljavitvijo jasno, da se bo skupna valuta nekoč soočala z velikimi težavami na račun nepripravljenih držav, predvsem Grčije in Italije.

Že od vsega začetka je bilo jasno, da sta Grčija in Italija šibka člena nove valute. Državi sta celo ponarejali finančno stanje države, da bi izpolnili pristopne pogoje.
Že od vsega začetka je bilo jasno, da sta Grčija in Italija šibka člena nove valute. Državi sta celo ponarejali finančno stanje države, da bi izpolnili pristopne pogoje. FOTO: Thinkstock

Nemška vlada je javnosti le posredovala zaupne dokumente iz časov nastanka evra, ki razkrivajo nepremišljenost evropskih politikov in njihove strahove, ki se danes, nekaj let pozneje, dejansko uresničujejo.

Der Spiegel se je do dokumentov dokopal ravno v času, ko se je možnost, da iz evroobmočja v prihodnjem letu in pol izstopi Grčija, povečala na 75 odstotkov, možnosti, da se sesuje celotno območje evra, pa še nikoli niso bile tako velike.

Dokumenti razkrivajo, da je bil leta 1998 rojen in štiri leta pozneje uveden evro časovna bomba že od vsega začetka. To so vedeli tudi politiki, predvsem tisti, zbrani okoli Helmuta Kohla, ki je bil v tistem času nemški kancler. Kot najšibkejši člen nastajajoče povezave so že takrat izpostavljali Italijo, ki je danes poleg Grčije dejansko ena od največjih groženj povezavi.

Dokumenti, ki so nastali med letoma 1994 in 1998 razkrivajo že takrat znane slabosti evra in dodajajo, da Italija ne bi smela biti med ustanovnimi članicami nove valute, v nadaljevanju pa razkrivajo še eno potencialno katastrofo novega denarnega območja – Grčijo.

Kohlovi svetovalci so kanclerja že takrat opozarjali, da so ukrepi za konsolidacijo javnih financ, kar je bil pogoj za vstop v območje evra, v primeru Italije v resnici dimna zavesa in pesek v oči, saj v resnici ne rešujejo temeljnih italijanskih težav.
Nemški mediji so prepričani, da je takratni nemški politični vrh izvedel samoprevaro, ob pomoči partnerjev pa vso celino popeljal v projekt, ki je imel cel kup težav, še preden je sploh nastal.

Kot razkrivajo dokumenti, je kancler februarja 1997 v Rimu poudaril pomen italijanskih strukturnih reform za doseganje maastrichtskih ciljev. A že v dokumentu iz aprila piše, da so možnosti, da bo takšen podvig Italijanom zares uspel, skoraj nične. Junija so dodali, da italijanska gospodarska rast močno zaostaja za pričakovanji, javnofinančna konsolidacija pa poteka slabo.

Horst Koehler, ki je pozneje postal nemški predsednik v tistem času, pa je bil glavni nemški pogajalec za Maastrichtsko pogodbo, je Kohla opozoril, da Italija ni v stanju dolgoročno zmanjšati primanjkljaja in se rešiti dolgov, zato je velika nevarnost za evro.

A je Kohl bolj verjel Rimu in Italija je podpisala pristopno pogodbo k skupni valuti. Tri mesece pozneje pa so oblasti v Rimu priznale, da so, da bi izpolnile kriterije, nekoliko priredile državno knjigovodstvo.

Pri Spieglu dodajajo, da je pri ustanavljanju evra očitno prevladal politični oportunizem nad zdravim razumom. Evro, ki je star 14 let, zadnji dve leti pa v globoki krizi, pa potrebuje temeljito prenovo, če naj bi skupna valuta, ki sicer prinaša številne obveznosti, sploh preživela. Za začetek naj bi imele mesto v skupni valuti le države, ki so se sposobne držati pravil.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ibasumik
14. 05. 2012 12.11
+1
je že čas prihranke zamenjati v dolarje?
_crny_
09. 05. 2012 20.42
+19
Ta je dobra: znajo zdaj že prihodnost napovedovat? Zakaj je bil pa pol sprejet? KER: prej je nekdo ukradel mio sit v našem primeru, zdej pa mio eur. Pa kaj bi se trudu pa valute preračunavo, je preveč dela... PS: Vrjetno nisem edin, ampak (ne)draga vlada (naša in tuja), mislim da vas ma kompletni (razgledani) narod že tako poln kufer, da se ga tudi zapret ne da. Pa mate interpelacijo, pa koalicijo, pa pozicijo, na transparentnost ste kr mal pozabil, pa mate dobre avte s šoferji, pa varnostnike, pa tajkune, ki zidajo nove hiše, pa mate EU ki je sam izgovor za krajo denarja...pa 10% naroda pod pragom revščine. IN VI SE SMATRATE ZA DOBRO VLADO?!?! Kr ste pokradl vrnite, pa bomo vsi lepo živel (s tem da se pol spokate u 3k) SRAM ME JE DA SEM SLOVENEC. Upam da se še kaka zablodla šibra najde, tko k se je za Krambergerja ki je prihodnost napovedal.
platon26
09. 05. 2012 21.46
+6
ne ne znajo prihodnosti napovedovat znajo jo pa načrtovat!
Cofar
10. 05. 2012 08.11
+5
platon26 res je vsaka kriza je dobro načrtovana ker na račun krize marsikdo na ta račun bogati. _cryn_ . Je pa še nekaj - mladina bi pa tud samo študirala noben ne bi več delal. Pa ne v smislu v pisarni.... ampak premalo je kuharjev, tesarjev, avtomehanikov, frizerjev.... pa še mnogo drugih poklicev od katerih se da povsem solidno živet pa jih ljudje nočejo več delat. Sej po eni strani razumem da jih nočejo. Samo tukaj niso krive samo vlade. Tudi ljudje izkoriščajo vsak socialni prejemek od otroških doklad naprej pa vse do bonov za študente itd... tega je verjetno še veliko več. Ljudje so se navadili da jim je nekaj dano. Ne pa da si to zaslužijo. V času juge ko je bilo vse kao boljše, si lahko sanjal o dodatku za malico pa dodatek za vožnjo do službe! Danes pa se sindikati borijo za neke minim. dodatke ki so samo pesek v oči. Ne samo vlada tudi ljudje razmišljajo za časom. Vsi bi imel vse po liniji najmanjšega odpora! ŽAL!
Tincha Bincha
09. 05. 2012 20.09
+8
V glavnem, nategujejo ljudi .....
urnsek
09. 05. 2012 19.17
+12
Tole je šele začetek. Po eni strani je odlično biti mlad. Po drugi pa bom v svojem življenju najbrž doživel stvari, o katerih raje ne razmišljam. Groza kam gre svet.
zalijanc
09. 05. 2012 18.18
+8
Pomembno je, da so Američani z rezultati v Evropi zadovoljni in o tem govorijo samo z Angleži.
bernardedwards
09. 05. 2012 19.28
+12
seveda so zadovoljni saj kar ni dolfi naredil z orožjem je zdaj njim uspelo z kapitalom 'na fini način'.
HellWolf
09. 05. 2012 16.40
+25
NE da se mi na veliko razlagat... povedal pom na kratko: Celoten ''moderni'' monetarni sistem je eden od največjih nategov prejšnjega tisočletja... zlepa ali zgrda nas je spravil v odvisnost od tistih ki so nam ga podturili skozi zadnja vrata lepo s korenčkom, palica pa poje ko se sproži kriza.
Jožajoža
09. 05. 2012 17.37
+13
slovenija se je delala za kakšnih 1000 ljudi, ki so si s pomočjo cerkve napolnili račune v tujini.
Jimi1
10. 05. 2012 12.28
+4
brainhead007
09. 05. 2012 15.16
+2
iluminati so se malo usteli zgleda
Warlock.
09. 05. 2012 15.27
+28
brainhead007
09. 05. 2012 15.36
+8
Audy
09. 05. 2012 16.47
+9
Zasedba ozemlja brez izstreljenega naboja. Zaradi denarja ki ni nikoli obstajal
shupak
09. 05. 2012 15.10
+26
Nazaj na tolar. Travo bomo itak jedli, a sedaj je pa ne? Če že moram umret od lakote, bi vsaj imel lastno valuto. Tako pa nimam nič pa še crknit moram.
Northwest
09. 05. 2012 14.42
+48
In Nemcija je priznala,da so staro valuto (marke) skrbno spravili v trezorje,oni ze vedo zakaj.
shupak
09. 05. 2012 15.11
+3
JA da bodo lahko tarok za keš špilal... Ni treba žetonov kupvat. Zakaj si delat stroške.
simevlado
10. 05. 2012 12.26
jaz sem bral da jih ze tiskajo in da se bo imenoval neka nova nemska marka in da bo mocnejsa od evra tko da vse je mozno neb svabe se spustile propast z ostalimi malimi
MUNGATUMBA
10. 05. 2012 22.27
Pisalo j , da ko so ukinile DEM..so jo zmleli in da ja odlična za kompost..brez zeanja-RES..
WikiX
09. 05. 2012 14.39
+6
Najbolje bi bilo za eno 10-20 let uvesti 80-90% davke za najbogatejše, povsod kjer je kriza. To bi sicer sčasoma demotiviralo največje kapitaliste, da bi se širili, vendar bi dalo državam čas in denar, da izvedejo velike državne projekte. Najbolje bi bilo vlagati v samooskrbo in čim bolj samostojno življenje vseh posameznikov, ker bi potem, ko bi spet znižali davke na normalno raven, pustili še manj denarja kapitalistom. Problem je, da je fosilnh goriv zaenkrat še zadosti in se nikomur ne mudi vlagat v nekaj, kar še ni povsem jasno in se še razvija, po drugi strani države nimajo denarja za razvoj temveč je ta v vse večji meri prepuščen zasebnim multinacionalkam, posledično si one prilagajajo položaj na trgu in status države. Prihaja namreč doba robotizirane industrije, potem bo menda jasno, da bomo skoraj vsi zaposleni v proizvodnji ali odvisni od državnih žetonov oziroma prejemkov. Vprašanje je, v kakšnem svetu si želimo živeti, kapital bi rad šel dokonca in spremenil svet v ogromno smetišče sredi puščave, v kar se bodo slej ko prej spremenili vsi naravni viri, rude in tudi že ustvarjene dobrine. To je prelomno obdobje v človeški zgodovini, Evropa je eden od velikih gonilcev evolucije, vendar zgleda, da nihče ne zna spraviti skupaj prave vizije. Vsi čakajo neke znanstveno tehnične in socialno humanistične revolucije, medtem ko je sistem tako prepleten in razdelan, da si vsi želijo obdržati vse po starem.
MrHankey
09. 05. 2012 15.57
+0
Ej to bi bilo res zakon! Dajmo vzdigniti davke najuspešnejšim (škoda edino, da v SI ne velja, da so najuspešnejši tudi med najbolj premožnimi kot v normalnem svetu) in pa podjetjem, da bodo le-ti mirne vesti šli iz države ter tako pripomogli k čimprejšnjemu zlomu ne le socialne države, temveč celotne države. To nas bo zagotovo rešilo vseh tegob, problemov in frustracij. Aja – sej to se v bistvu že dogaja (Gorenje seli v tujino, veliko privatnega sektorja je že šlo, veliko jih razmišlja o odhodu v gospodarstvu-prijaznejše države). Kot bi zapela Alanis Morissette: »Isn't it ironic? Don't you think?!«
janez6bb
09. 05. 2012 17.04
+5
Mr. podjetja se selijo zaradi pohlepa managerjev in ne zaradi drugih stvri, ti ne bi selil, če ti na drugem koncu sveta delajo 10 ceneje ljudje:) in potem so spet krivi delaci, ja predvsem oni so preselili podjetja na vzhod pa sploh oni so bili tisti, ki so pokradli vse firme:)
LovecNaKomuniste
09. 05. 2012 14.34
-18
Leta 1992, ko smo uvedli tolar je blo 70 SIT ena Marka. Marke so kasnej menjal: 2 Marke za 1 €. To se prav, da, če bi ble leta 2006 še Marke, bi bla ena Marka vredna 479,28 tolarja, ker je bil 1 € vreden 2 Marke, 239,64 SIT pa 1 €. Toliko o super valuti Tolar, ki bi jo vsi radi nazaj. Inflacija v 14 letih, skor 700%.... Vsekakor močno gnila valuta, če malo preračunaš.
WikiX
09. 05. 2012 14.42
+2
Zna se zgoditi, da bomo dobili evro, ovrednoten kot marka.
WikiX
09. 05. 2012 16.00
+2
Zakaj bi bilo to čudno, Nemčija je imela že pred Evropo razdelan ekonomski sistem in logistiko distribucije mark, tudi po balkanu. Gre le za prevrednotenje iz enega sistema v drug, medtem ko materialen denar ostane isti, saj je vseeno, kako se reče marki, po novem bo pač evro.
jurc1
09. 05. 2012 16.42
+8
Leta 2006 bi bila ena marka vredna 119,82 tolarja, ne pa 479,28. Ne kvasi neumnosti :) Pa rajš malo preračunaj (tvoje besede)
marasi
09. 05. 2012 22.30
+5
2 marki = 1 EUR to pomeni 1 marka = 0.5 EUR ker je EUR 240 SIT = 2 marki isto 240 SIT. 0.5 EUR = 1 marka = 140 SIT Torej iz 70 na 140 je 100% in ne 700%. Ostalih klobas, ki jih prodajaš pa sploh ni vredno komentirat.
Geronemo
09. 05. 2012 14.28
+14
Žalostno je gledati kako ljudje gledajo vse skozi prizmo denarja, med tem pa se jim jemlje in krati tiste privzete pravice ki so jim bile dane ob rojstvu. Kaj vam bodo triljoni trijalrde v neki valuti, če boste VI LAČNI IN NE BO HRANE!???? Boste jedli papir ali barvne kovine??? Potem pa dober tek... !!!!
denden
09. 05. 2012 14.27
+2
Tako je, ko odločajo politiki in ekonomisti, ki so se celo življenje s tujim denarjem igrali.
Uporabnik113189
09. 05. 2012 14.24
+10
Tudi nemci se niso iz zgodovine prav ničesar naučili, ne samo slovenci. Italijani so jih naplahtali že v WW2, ko so paktirali v silo osi skupaj z NDH fašisti in so jih v kartkem kot zavezniki zapustili. No, niso pa "pozabili" pobrati plačila za zasluge v obliki našega ozemlja. Danes se zgodba ponavlja. Sam sem se že od nekdaj čudil, kaj za vraga je nemcem, da gredo s svojo marko v "španovijo" z liro, ki ji je neprestano žrla inflacija kot rja železo. Če pa dodaš še njihovo mafijo in bližino Vatikana, potem je na tem škornju toliko pranja denarja, da so sanje o dobri valuti misija nemogoče. Dejstvo pa je, da so v politiki mojstri že vso zgodovino in so klub njihovim prevaram, zločinom, fašizmu, mafiji stalno pri koritu. Kako jim uspeva naplahtati svoje sosede, da si stalno jemljejo neke bonuse to mi nikakor ne uspe razumeti. Če pogledmao okrog sebe realno, Rusija nima težav z finančnimi luknjami, nimajo jih kitajci ( skratka sami komunajzarji), medtem ko vsemu (razvitemu??) zahodnemu svetu ne pomaga ne zlato ne srebro. Ampak z njimi iz principa ne delamo, ker so vsi rdeči. Slovenci, v pravo gadje gnezdo smo prišli in bo potrebno paziti na vse hkrati, tako na krožnik kot hlače pa še na ženo in hčerko s kmetijo vred. V tej megli in blatu se dobro znajde samo naš veliki vodja in njegova desna roka zaščitnica rudarjev..
2gruber
09. 05. 2012 14.15
+10
sej nam nikakor ne uide da bomo na kncu zopet pristali na tolarju ampak bomo zaradi te euro avanture imeli duple cene kot bi jih imeli če neb nikol šli na euro
LovecNaKomuniste
09. 05. 2012 14.22
-6
Sam res Tolar je bil zakon. Leta 1992 kava 10 SIT Leta 2006 kava 100 SIT Isto sraje samo drugo pakovanje.
ODIN
09. 05. 2012 14.12
-4
Evro ima tudi pozitivne strani in nikakor ni bila slaba poteza. Bolj šibek je nadzor nad državami in njihovo fiskalno politiko.
uesa
09. 05. 2012 14.10
+24
Največji problem so elite.
LovecNaKomuniste
09. 05. 2012 14.09
-3
"Nemška vlada je razkrila tajne dokumente iz časa nastajanja evra, ki razkrivajo, da je bilo še pred njegovo uveljavitvijo jasno, da se bo skupna valuta nekoč soočala z velikimi težavami na račun nepripravljenih držav, predvsem Grčije in Italije." Kako pa funkcionera potem Kitajski Jen, dolar.... Tudi tam so posamezne avtonomne pokrajine velike kot Italija, Grčija,.... Zakaj se tja ne pogleda, kako tam rešujejo probleme. Tudi v teh državah imajo manj razvite kradljivske pokrajine, pa vseeno funkcionira.
dreko123
09. 05. 2012 17.51
+5
dolar ne funkcionira in če bi dejasko pogledal ni vreden nič! za rit obrisat, vse navidezno prikazana vrednost... amerika je totalno zapufana država in deluje na hlape...
WikiX
09. 05. 2012 14.09
+5
Odkar si države valute ne morejo več natisniti, si jo pač izposojajo.
janez6bb
09. 05. 2012 14.08
+26
POP TV UBOGI NOVINARJI BODO TA ČLANEK ČIMBOLJ SKRILI NA STRANI; DA GA ČIMMANJ OFCE PREBERE; KER BI TO LAHKO POMENILO POPOLN ZASUK V NJIHOVEM RAZMIŠLJANJU NAJVEČJE OFCE BODO POgLEDALE STRAN KOT DA TEGA ČLANKA NIKOLI NI BILO, KO BOMO ČEZ DVA DNI GOVORILI O TEM; BODO VSI LE LAJALI V TEORIJE ZAROTE; RES UBOG FOLK. TUT POMILOVANJA NISO VREDNI POP TV NOVINARJI TO JE NOVICA ZA NASLEDNJIH 30DNI KOT NAJPOMEMBNEJŠA NOVICA; A VI BOSTE RAJŠI NA RVO STRAN RINILI FUTR ZA OFCE - JUSTINA BIBRJA TER RIANO:) BOLANO, novinarji čas je da se zamislite, in uprete, kapitalističnim šefom, ali pa pustite to službo in oddidite na zavod, tako boste vsaj edini, ki bo trpel zaradi vašega početja- ZAVAJANJA JAVNOSTI.