Gospodarstvo

Na Umarju pripravljajo nove napovedi

Ljubljana, 30. 11. 2011 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

BDP je spet nižji, gospodarska aktivnost je vse manjša, življenje je vse dražje, rast ob koncu leta bo verjetno zelo šibka. Slovenski potrošniki še vedno skrbno tehtamo vse nakupe, na Umarju pa pripravljajo nove napovedi.

Ob neupoštevanju sezonskih vplivov in učinka delovnih dni se je gospodarska dejavnost v tretjem četrtletju na letni ravni skrčila za 0,5 odstotka, je objavil državni statistični urad. Po petih zaporednih četrtletjih gospodarske rasti se je bruto domači proizvod (BDP) tako v tretjem trimesečju spet zmanjšal. V prvih devetih mesecih letošnjega leta se je BDP v primerjavi z istim obdobjem lani okrepil za 0,8 odstotka.

V tretjem četrtletju na letni ravni je bil 0,1-odstoten padec BDP.
V tretjem četrtletju na letni ravni je bil 0,1-odstoten padec BDP. FOTO: Reuters
BDP se je v tretjem četrtletju v primerjavi s četrtletjem prej realno in prilagojeno za vplive sezone ter delovnih dni zmanjšal za 0,2 odstotka. Na letni ravni pa je padec obsega gospodarske aktivnosti znašal 0,1 odstotka.

V obdobju finančne in gospodarske krize smo padec BDP nazadnje zabeležili v prvem četrtletju 2010, zatem pa je sledilo obdobje razmeroma solidne gospodarske rasti, ki je bila predvsem posledica visokega izvoznega povpraševanja, je spomnila Karmen Hren iz statističnega urada. Izvoz se sicer po njenih besedah še naprej povečuje, a počasneje kot prej in ne more več nadomeščati padajočega domačega povpraševanja. Slednje zavira gospodarsko rast že drugo četrtletje zapored, medtem ko izvoz še naprej pozitivno vpliva na gospodarsko rast.

Manj trošimo

V tretjem četrtletju se je izvoz povečal še za 5,5 odstotka na letni ravni, kar pa je manj kot še nekaj četrtletij prej. Kot je namreč spomnila Hrenova, je izvoz še v začetku leta 2011 beležil več kot desetodstotne letne stopnje rasti. Domača potrošnja je bila v tretjem četrtletju za 1,9 odstotka nižja kot pred letom dni, pri čemer se je končna potrošnja zmanjšala za 0,1 odstotka, obseg investicij pa kar za 8,1 odstotka.

Še vedno se najbolj zmanjšuje obseg investicij v osnovna sredstva, čeprav padci niso več tako visoki kot v obdobju najhujše krize. V celotnem obdobju od začetka krize konec leta 2008 se je tako obseg investiranja zmanjšal že za približno 40 odstotkov. Obenem so bile še posebej prizadete investicije v gradbene objekte, ki so se v treh letih zmanjšale za več kot 50 odstotkov, medtem ko so investicije v stroje in opremo nižje za četrtino.

Negotovost v mednarodnem okolju se postopno vse bolj odraža v izvozno naravnanem delu gospodarstva, ki je ključno prispeval k rasti gospodarske aktivnosti v zadnjih dveh letih, medtem ko pri domačem povpraševanju tudi v tretjem četrtletju ni bilo sprememb. Direktor Umarja Boštjan Vasle

Skupna dodana vrednost slovenskega gospodarstva je bila v letošnjem tretjem četrtletju za 0,8 odstotka manjša kot pred letom, kar je zlasti posledica prekinjene rasti dodane vrednosti v predelovalnih dejavnostih. V prejšnjih četrtletjih so predelovalne dejavnosti, ki so bile v predhodnih četrtletjih glavni dejavnik gospodarske rasti, h gospodarski rasti prinašale slabo odstotno točko in pol, kar je omogočalo visoko zunanje povpraševanje.

Hkrati s stagnacijo predelovalnih dejavnosti pa se nadaljuje zmanjševanje obsega gradbene dejavnosti. V tretjem četrtletju je bil sicer padec nekaj nižji kot v predhodnih četrtletjih, a se je še vedno gibal okoli 20 odstotkov. Medtem ko je bilo gradbeništvo še pred tremi leti tretja najpomembnejša dejavnost v slovenskem gospodarstvu, pa je doslej zdrsnilo že na šesto mesto.

Rast bo verjetno zelo šibka

Rast ob koncu leta bo verjetno zelo šibka, še posebej, ker se zaostrujejo razmere v območju evra in širšem mednarodnem okolju. Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v ponedeljek ocenila, da naj bi dosegla en odstotek, Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pa je napovedal znižanje napovedi rasti za letos in prihodnje leto. OECD sicer Sloveniji za 2012 napoveduje le 0,3-odstotno rast BDP.

Rast v Sloveniji še vedno poganja izvozno povpraševanje, vendar pa se izvoz povečuje bistveno počasneje kot v prvi polovici leta. Na letni ravni je rast izvoza dosegla 5,6 odstotka. Ker se je rast uvoza upočasnila še bolj in je znašala le 3,7 odstotka, pa menjava Slovenije s tujino na rast še naprej vpliva pozitivno v višini 1,3 odstotne točke.

Cene so šle novembra navzgor

Cene so šle novembra spet navzgor.
Cene so šle novembra spet navzgor. FOTO: Reuters

Domača potrošnja medtem še naprej ne kaže znakov okrevanja. Na letni ravni se je tako skrčila za 1,9 odstotka, kar je približno v tolikšni meri kot v drugem trimesečju.

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin sicer novembra zvišale. Na letni ravni so bile višje za 2,7 odstotka. K novembrski 0,3-odstotni inflaciji so največ prispevale višje cene obleke in obutve, podražili so se tudi komunikacije, stanovanjska oprema, alkoholne pijače in tobak, stanovanje, raznovrstno blago in storitve ter hrana in brezalkoholne pijače.

Napovedi Umarja je bile bolj optimistične

Če domnevamo, da bo zadnje četrtletje lahko samo še slabše, to pomeni, da smo tehnično že v recesiji – že vsaj kakšne štiri mesece. Tehnično gledano bomo tudi v letu 2012 v recesiji. Ekonomist Igor Masten

V prvih treh četrtletjih letos je bil BDP realno za 0,8 odstotka višji kot v enakem obdobju lani. Po besedah direktorja Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjana Vasleta je to pod pričakovanji jesenske napovedi za letošnje leto, "kjer smo predvideli 1,5-odstotno gospodarsko rast. Glede na spremenjene razmere v mednarodnem in domačem okolju pa so se povečala zlasti tveganja glede gospodarske aktivnosti v letu 2012, zaradi česar smo na Umarju začeli s pripravo nove napovedi gospodarskih gibanj."

Ekonomist Igor Masten ob padcu BDP napoveduje, da bomo leta 2012 bomo v recesiji. Na vprašanje, kaj bi nas lahko rešilo, je odgovoril, da hitra odprava negotovosti na mednarodnih finančnih trgih in stabilizacija trgov. "Če tega ne bo, enostavno ni mogoče pričakovati pozitivne rasti," je dejal. Če bodo namreč pribitki na naš dolg prihodnje leto ostali razmeroma visoki, bo to pomenilo le še višje stroške financiranja katere koli oblike zasebnega trošenja, ki letos niso tako visoki, je pojasnil. Če smo že zdaj v tehnični recesiji, bo ta po njegovem mnenju v prihodnjem letu le še bolj izrazita.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
04. 12. 2011 16.21
+1
nakupujem samo tisto kar res potrebujem vse ostalo je brez veze pa nisem škrt.Včasih me čudno gledajo,ko stojin v vrsti za par evrov poleg tistih,ki imajo nabasane vozićke,da kar kolesa ječijo pod težo. Sicer pa ne kaže nič dobrega neglede na to kdo bo na čelu države.O teh stvareh bi morali misliti že v samem startu leta 91.Sedaj je mnogo prepozno.
Tomaž Škof
03. 12. 2011 18.03
saj nimate firm mate pa kradljice ,lopove ,političare ,BDP
Tomaž Škof
03. 12. 2011 18.01
postaja mi zakon AVSTRIJA ,NEMČIJA tu pa si delajte za male pare
Tomaž Škof
03. 12. 2011 17.59
mene nebote več imeli za butla.Lahko delajo politiki jaz pa bom doma ležo!dosti sem vam vrjel!
Tomaž Škof
03. 12. 2011 17.57
to kaj ste pokradli vrnit pa bo BDP 100 %
kolcamož
02. 12. 2011 10.14
+2
ne vem zakaj imamao take in drugačne agencije,da nam kradejo dena,r take in drugačne napovedi je zmožno 99 % ljudi napovedat in že nekaj let vpijemo,da to nikamor ne pelje,visoko izobraženi in plačani ,pa nam šele sedaj trobezlajo že od akta stvari....joj...joj...joj.....
Jimi1
01. 12. 2011 13.02
+2
Ta navidezna rast je v resnici zgolj predvolilna kampanija SD,LDS...... V resnici pa vse bolj nepovratno tonemo. Pravijo pa, da lahko "uspeh" tudi ponovijo.... Po volitvah bomo kmalu pristali na realnih praznih ritih. kajtezo 30.11.2011 13:10:38... Pa kaj ti res misliš, da bodo prestrašene ovčice kdaj sposobne stopiti na cesto. Vsak se bo zgolj boril za svoje navidezne privilegije, kot so; neplačano nadurno delo ob minimalni plači, navidezna stalna zaposlitev, bonusi na minimalca zaradi ovadbe sodelavca, plačana šolnina,usposabljanja,tečaji za potrebe podjetja, možnost koriščenja letnega dopusta kadar ni dela, banka ur, za visokošolane morda še službeni mobitel z limitom klicev za 15 EUR mesečno ob pogoju stalne dosegljivosti in dostopnosti potrebam podjetja.... Takšna je ta družba !
gospakatja
01. 12. 2011 09.12
+6
mogoče pa bo treba spet zaživeti kot "v dobrih starih časih", v trgovino le po kruh in mleko, meso 1x tedensko, v službo z biciklom, toplo le v kuhinji, ob nedeljah pomagat na domačo kmetijo (z avtobusom), da potem dajo malo krompirja in zelja, za sabo zapirati luči, pranje na roko v kuhinjskem lijaku, kuhanje domače marmelade in vlaganje zelenjave z vrta, umivanje glave doma, kopanje 1x tedensko, krpanje ponošenih nogavic in oblačil, malica od doma (kruh in marmelada), kavica v lokalu le za rojstni dan,plenice iz tetre, ki se perejo in ne zavržejo (isto vložki)..... . po enem letu mogoče ne bi več jokali, češ, kako lepo je bilo v pokojni jugi!!
Tomi33
30. 11. 2011 13.10
+3
ne skrbite nas bo rešil jankovič ali janša, ja če vrjamete v pravljice. boste videli kaj nas čaka od januarja kar pripravite se ko se nam bo standard življenja tako zmanjšal pol boste pa vsi slovenčki leteli na ceste tako kot v grčiji in udrihali proti janši
korintos1
01. 12. 2011 08.09
+0
če bo Janša na oblasti, potem po Janši, saj pa obljublja nemogoče.
povrsniste24kur
30. 11. 2011 13.05
+13
ko vidiš ljudi, kako se v tušu prepirajo za tiste cenejše banane, ki so manjše, cele oguljene pa skoraj črne in to le zato, ker so 30 centov cenejše na kilo od ostalih, takrat veš, da je pri nas nakaj hudo narobe.
Roberto69
30. 11. 2011 16.49
+7
ja, pa tudi ko v hoferju stara mamca čaka , da dajo včerjašnji kruh med manjvredno robo. In s tem tudi 35% cenejšo.
aquauris
01. 12. 2011 07.41
+3
In mera je polna, ko se pelješ zjutraj ob 7:59 mimo Lidla in vidiš, da ljudje stojijo v vrsti pred vrati, da jih odprejo...
aquauris
30. 11. 2011 12.36
+7
Ne vem, čemu vse te napovedi UMAR-ja za ne vem koliko let naprej, če pa vsak mesec spreminjajo napovedi. Naj se spravijo na 090 k astrologom, bo bolj primerno, efekt bo pa isti...
Roberto69
30. 11. 2011 16.50
+3
UMAR ne ve za 2 uri vnaprej kaj bo, kaj šele čez nekaj mesecv ...
mulmar
30. 11. 2011 12.05
+7
Eno vprasanje: Kako smo lahko imeli v zadnje petih cetrtletjih rast BDP, no ja pa pozabimo zadnje pet cetrtletij raje poglejmo kar zadnje 5 let, ce pa vse kar delamo samo zapiramo tovarne?
mulmar
30. 11. 2011 12.07
+15
Aja pa se pripomba: BDP pomeni "B"ruto "D"omaci "P"ROIZVOD. Poudarek na PROIZVOD. Vse kar mi delamo je to, da zapiramo tovarne odpiramo pa trgovinice lepotne saloncke, internetne pisarnice in pa seveda javno upravo.
Domen Lorencin
30. 11. 2011 11.52
+15
Revoz bo po vsej verjetnosti bankrotiru, Mercator je tud slab, 9. decembra se odloča a bo Italija ostala v evrskem območju..., vse manj bo odvisno od novo izvoljene politike, če se bo Slovenija razvijala, smo itak v novi recesiji na globalni ravni a si to priznamo al ne, sledile bodo verjetno še hujše posledice, države po svetu so itak tok zakreditirane, da se to ne bo dal nikol več odplačat, EU se po vsej verjetnosti ne bo obdržala... vsaj ne v obliki kot je zdej, če pa razpade, lahko pričakujemo še dražje kredite, slab razvoj, 20-40% nezaposlenost, dejansko bo treba na globalni ravni delat spremembe, če hočemo v pozitivno prihodnost, ker obeti so žal zelo slabi...
1907955
30. 11. 2011 11.49
+10
U matr, imajo pa stresno službo tile na Umarju.