Gospodarstvo

Radićeva: Garancije ostajajo

Ljubljana, 09. 01. 2011 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Vera Lađić/N.S.
Komentarji
116

Potem ko je gospodarsko ministrstvo odločilo, da bo ukinilo garancijo za kupljeno blago, je Radićeva zagotovila, da garancije ostajajo. Kot pravi, so jo o tem, da nas bo Evropa kaznovala, če ne ukinemo obvezne garancije, prepričali sodelavci. Zahtevala bo pojasnila.

Evropski poslanci koalicijskih strank zagotavljajo, da Evropa od Slovenije ukinjanja zaščite potrošnikov ne zahteva. Gospodarska ministrica Darja Radić bo zato na jutrišnjem sestanku od podrejenih zahtevala pojasnila in če bo treba tudi odgovornost. Ministrica namreč trdi, da so jo v to, da nas bo Evropa kaznovala, če ne ukinemo obvezne garancije, prepričali sodelavci.

Garancije ostajajo, pravi Radićeva.
Garancije ostajajo, pravi Radićeva. FOTO: Miro Majcen

''Če v ponedeljek ne dobim zelo jasnega in nedvoumnega odgovora, da je to res tako, bom seveda tudi sprejela ustrezne ukrepe znotraj ministrstva. Absolutno pa, če to ni res zahteva direktive, zakon, tako kot je pripravljen sedaj, s tem členom ne bo šel naprej,'' je povedala za oddajo 24UR. Na vprašanje, ali odgovorne za to nesoglasje potemtakem čaka odstavitev, je Radićeva odgovorila: ''Kakšni bodo moji konkretni ukrepi, bo znano jutri.''

Je bila ministrica res nepravilno obveščena ali so na ministrstvu premalo usklajeni? Peter Vrtačnik z ministrstva za gospodarstvo meni, da na ministrstvu niso neusklajeni in neobveščeni. ''Javna obravnava poteka do naslednjega tedna, na koncu obravnave se bomo odločili, kaj bomo storili. Mi zagovarjamo strokovna stališča, ker nas je evropska komisija opozorila, če ne bomo naše zakonodaje uskladili z evropsko, bo to morala predati sodišču,'' je povedal za TV Klub. Predlog, ki ga predlagajo, ne zmanjšuje pravic potrošnikov, pravi in poudarja, da so odprti za vsakršne pripombe in dopolnila, da pridejo do enakega cilja – visokega varstva potrošnikov.

Evropa nas ne sili v nič

Breda Kutin iz Zveze potrošnikov Slovenije pa je poudarila, da evropska komisija ni zahtevala odprave obvezne garancije, ampak jasnejše in preciznejše določanje prostovoljnih garancij.

Televizorji
Televizorji FOTO: Reuters

Da nas evropska direktiva v nič ne sili in da nam ni treba ničesar sprejeti, pa opozarjajo tudi koalicijski poslanci, ki sedijo v Evropskem parlamentu. Ivo Vajgl pravi, da se na take stvari ne sme pristati, zaradi tega je po njegovem mnenju tudi načelo subsidiarnosti v Evropski uniji. ''Nikoli ne smeš pristati na to in se tudi ne pričakuje, da boš pristal na to, da ti bo nekdo znižal standarde,'' pravi, evropski poslanec Zoran Thaler pa dodaja, da je Evropa tista, ki določa zgolj minimalne standarde.

''Direktiva nikakor ne zahteva ukinitve tega, treba je samo tolmačiti garancijo kot del tega sistema. V Sloveniji ukinjati garancijo, to je tako kot ukinjati enoletni porodniški dopust, zato da bi se prilagajali Evropski uniji,'' pravi Thaler in dodaja, da nihče od nas ne zahteva, da se temu prilagodimo.

Zaletavost vlade, ki je napovedala ukinitev obvezne garancije, je presenetila tudi Jelka Kacina. Morda bi prostovoljna garancija prinesla določene pozitivne posledice, kot je večja konkurenca in s tem nižja cena izdelkov, a hkrati bi bila takšna sprememba najbolj problematična za potrošnike, je prepričan Kacin.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
10. 01. 2011 19.13
OBVEZNE GARANCIJE MORAJO OSTATI. TAKO BOMO ZAŠČITIILI NAŠE DRŽAVLJANE IN TUDI TRGOVCE, DA BODO LAHKO UVELJAVLJALI GARANCIJE, KO BODO VRAČALI SLABO ROBO IN IZDELKE. Kdor si je to spolnil in je plasiral v javnost, ga JE POTREBNO NAGNATI IZ JAVNE UPRAVE, SAJ VSI VEMO KAJ PRIENSEJO SLABI IN NEKVALITETNI IZDELKI. Zato mora takoj ministrica ukrepati in odstraniti takšne proti evropske priveske v javni upravi.,
standard
10. 01. 2011 18.31
Evropa od Slovenije ukinjanja zaščite potrošnikov ne zahteva. __ Zanima me, kdo ga potem je zahteval in zakaj? Nekdo bi pipico prišrafaul...
zulj001
10. 01. 2011 17.16
Pri nas se ne ve, kdo pije kdo plača...........
lepdanzelim
10. 01. 2011 17.05
spektra2009 Se strinjamo, celo preprosta lica na tej strani Alp. Ja, glede vlade pa še preverjamo.
lepdanzelim
10. 01. 2011 17.04
Bravo Zveza potrošnikov! Čestitam Glede ministrice pa takole: S tem ko je preprosto priznala, da zadeve samo podpisuje, furajo jih pa sekretarji, se je potrdila moja dolgoletna teorija, kako funkcionira naša vlada. Enim čast, drugim oblast, raja pa nasrka. Pa to ni res. No, vsaj vsi vemo, da za v diplomacijo ženska ni. Je preveč simpl. (Pa tudi govorit ne zna)
Smallville2011
10. 01. 2011 16.52
Garancija za novo kupljeno stvar mora biti in pika!
white power
10. 01. 2011 13.55
kaj zdaj,sta tista nesposobna kekeca odletala
Adolph
10. 01. 2011 12.54
Kakor veter piha,
laufer
10. 01. 2011 11.39
Evropa bi nas rada legalno spremenila v odpad za neuporabne profitabilne izdelke. Ministrica Radić pa ne ve, zakaj je na gospodarskem ministrstvu! Ubogi slovenski narod, ker ga vodijo tako nesposobni ljudje!
binmister
10. 01. 2011 09.56
Če bi nam presedlo to kar delajo z nami in kaj sprejemajo zakone po svoje kakor gdo hoče bi mi vsi že zdavnaj organizirali vse splošno stavko in bi stavkali tudi će treba 1 mesec ampak kot vidimo se ljudje bojijo štrajka in bo vse ostalo kakor bo banda želela
binmister
10. 01. 2011 09.51
Baba če ukineš garancijo bodo vsaj šušmarje ki delajo na črno imeli delo z popravili tako kot sedaj ko poteče garancija na izdelek.V hiši ali bloku ga ne bo moglo 10 inšpektorjev dobiti .Dobro boste vsaj nekomu naredili .
Pincopalino
10. 01. 2011 09.38
ne vem več kaj naj si mislim. Slovenija gre nazaj.
Frane Šajn
10. 01. 2011 08.00
KDOR JE GLEDAL SINOČNJA POROČILA NA POP-U, SE LAHKO ODKRITO LAHKO VPRAŠA ,KDO VODI PRI NAS DRŽAVO SEKRETARJI ALI MINISTRI. MINISTRICA ZAGROZI, DA JIH DANES POKLIČE NA ODGOVORNOST BOG POMAGAJ. NABOLJ BOLNO JE V BISTVU TOLE SEKRETARJI SAMOUMEVNO NEKE PREDLOGE IN DIREKTIVE IZ BRUSLJA SPREJEMAJO IN PODRAZUMEVAJO KOT UKAZ, KOT NEKOČ IZ BEOGRADA. POTEM SE VPRAŠAJMO KAJ SPLOH RABIMO MINISTRE? V ISTI SAPI SE SEKRETARČEK PRIDUŠA ,DA TO NI NA ŠKODO LJUDEM, PA BEJŠTE NO NEKAM. NAŠI EVROPSKI POSLANCI ZA TO PRVIČ SLIŠIJO. VZEMIMO NEDAVNO SLOVAŠKO SE JE ODREKLA SOLIDARNOSTI DO EVRA ?NI POTRDILA POSOJILA NE GRKOM NE IRCEM JIM KAJ MANJKA? SO ZA KAJ PRIKRAJŠANI V TEJ GNILI EVROPI.(JA MA Z NAMI JE DRUGAČE MI SPADAMO V KROG RAZVITIH KAJNEDA SE VIDI VSAK DAN BOLJ)! NE SLOVAKI NISO PRIKRAJŠANI. PRIKRAJŠANI SO LE TISTI ,KI SO PRILEZLI V EVROPO NE Z OBRAZOM NAPREJ MARVEČ Z TA ZADNJO , DA SI JO JE VSAKA ČLANICA VZELA PO SVOJE ,DA SEDIMO ZDAJ TAM NOTRI NA POLOVIČKI KER JE V CELOTI PODROČJE ŠE PRECEJ BOLEČE. GLEDE DANAŠNJEGA PRIJEMA RADIČEVE, PA TO: ČE JE V VSEH RESORJIH TAKO NE SE ČUDIT PAČ SEKRETARJI VEDO KOGA MORAJO UBOGAT "GOSPODARJE NAMREČ" ŠELE POL VALPTE TI JIM SICER LAHKO SAMO HRBTE PREREŠETAJO Z BIČEM NE PA VODIJO. GOSPA RADIČEVA PRI VSEH MOŽNOSTIH PREVERJANJA OD EVRO POSLANCEV IN SPREMLANJA DOGODKOV V BRUSLJU SE VPRAŠAJTE KDO JE KRIV VSAJ MORALNO ČE VAM VSE DRUGO ODMISLIMO ALI OPROSTIMO!
wsharky
10. 01. 2011 07.37
... Darja... ce se ti ne bi uprl narod in zveza potrosnikov, potem bi obveljala tvoja 'bistroumnost' glede ukinitve garancij...
MiroF
10. 01. 2011 07.36
Hvala bogu, da imamo vsaj pametne in prodorne novinarje, drugač nas bi tale rdeča armeda nesposobnežev že zdavnaj prodala za en ojro in to brez garancije !!!
dukenukem
10. 01. 2011 07.36
Na vladi mamo take nesposobneže, da boli glava
MiroF
10. 01. 2011 07.36
Hvala bogu, da imamo vsaj pametne in prodorne novinarje, drugač nas bi tale rdeča armeda nesposobnežev že zdavnaj prodala za en ojro in to brez garancije !!!
FCL
10. 01. 2011 07.26
Tej vladi je beli prah uničiv vso zdravo pamet...
CtrlDelete
10. 01. 2011 07.20
Sploh ne vem, če ste si prebrali članek ali kar na pamet pišete proti ministrici? Rekla je da garancije ostajajo, nekateri pa kar še naprej pišete kot da jih bo ukinila! Dajte si prvo prebrati, potem pišite!!!
CtrlDelete
10. 01. 2011 07.14
Tudi Vizjaku bivšemu gospodarskemu ministru pa Bajuku bivšemu finančnemu ministru so Šrot, Bavčar, Kordež, Tovšak svetovali, da jim v interesu Evrope odobrijo NEKRITE kredite pri bankah za svoje lumparije....a ne!!!??? Vse v interesu "črne koalicije", sedanje opozicije!