Gospodarstvo

Radeče papir v turške roke?

Radeče, 28. 08. 2012 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Turško podjetje Saray iz Ankare je oddalo informativno ponudbo za nakup družbe Radeče papir. Ponudba naj bi bila vredna šest milijonov evrov, zgradili bi tudi novo čistilno napravo in zagotovili denar za še nekatere naložbe.

Turško podjetje Saray iz Ankare je oddalo informativno ponudbo za nakup družbe Radeče papir, ki je v stečaju od aprila letos, je danes povedal stečajni upravitelj Borut Soklič. Po neuradnih podatkih naj bi bila ponudba vredna šest milijonov evrov. Pogajanja s Turki naj bi bila končana danes ali v sredo.

Družba Saray, ki je tudi dejavna na področju papirništva in tiskanja, je pri zbiranju nezavezujočih ponudb, ki so se nanašale na odkup celotne radeške papirnice, sicer ponudila 15,4 milijona evrov za papirnico. Ob tem so Turki izrazili željo, da si pridržijo pravico do spremembe nakupne cene, ker do julijskega odpiranja nezavezujočih ponudb še niso opravili skrbnega pregleda poslovanja družbe. Turška družba je takrat napovedala, da je pripravljena kupnino plačati v 150 dneh po podpisu pogodbe.

Po opravljenem skrbnem pregledu papirnice naj bi Turki ugotovili, da bo treba zgraditi novo čistilno napravo in zagotoviti denar za še nekatere naložbe. Zato naj bi prvotno ceno znižali za okoli devet milijonov evrov.

Za nakup radeške papirnice se je zanimala tudi družba Tehnični sistemi Bizeljsko, vendar njena ponudba ni bila veljavna. Ponudba se je namreč nanašala predvsem na nakup drobnega inventarja v višini 5000 evrov.

Upniki družbe Radeče papir so prijavili za 91,261 milijona evrov terjatev. Soklič jih je priznal za 42,478 milijona evrov, pogojno pa jih je priznal za 14,328 milijona evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AirAvailable
30. 08. 2012 12.58
+1
Dobro, vsaj stečaj so preprečili... Zdaj pa od države pričakujemo da, če že podjetja sama ni mogla rešit, da bo vsaj preprečila scenarij Fructal, ker so srbi obljubljali kako bodo nadgradili proizvodnjo, neodpuščali in povečali odkup sadja slovenskih sadjarjev, na koncu se je zgodilo vse obratno....
vusek
28. 08. 2012 13.16
+8
Jaz tega res ne razumem. Toliko dobrih in uspešnih podjetij smo imeli in večina teh je šla v maloro. Politika je nastavla kao svoje ljudi in ti nesposobni managerji niso naredili nič drugega kot pokradli denar in uničili vsa dobra podjetja s slovenskimi izdelki. In sedaj vse to ki je bilo nekoč dobro zaradi očitnih odgovornosti prodajamo. Potem pa bodo slovenski izdelki izginjali s prodajnih polic? Lep priemer so drogerije DM, kjer so kar brez razlogov s polic umaknili izdelke Subrine, ki so drugače zelo prodajan izdelke. V vseh ostali trgovinah in drogerijah jih lahko dobiš, le v DMu ne. To se zna zgoditi tudi drugim slovenskim izdelkom, če se država ne bo začela resneje ukvarjati s tem problemom.
linj
29. 08. 2012 18.30
lepota in zdravje
28. 08. 2012 12.34
+12
Bolje,da tujci plačujejo davke,naši jih itak ne,kaj šele plače
aristotel
28. 08. 2012 11.23
+11
še ena firma je šla v tuje roke žal je to samo začetek tujih prevzemov in pot v hlapčevstvo dobro so nas naši vrli politiki v službi pohlepa prelisičili v tem so prelisičili tudi sebe in vse nas in naše potomce hlapci smo bili in za to so nas spet naredili nesposobni politiki in del tako imenovane inteligence je lahko bi bili druga Švica pa smo samo druga Madžarska...ključavničar je bil boljši pa magari ni imel neke formalne izobrazbe ali ne razni dr.mga,dipl. ing.in ostala tako imenovana inteligenca...
kolcamož
28. 08. 2012 10.59
+5
KAJ PA TURŠKA OKUPACIJA PRED 500 LETI ,SMO SE V ŠOLI UČIL,ZGODOVINA SE PONAVLJA ..........KAKO TO DRŽI....
kolcamož
28. 08. 2012 11.02
+2
žalostn,zakaj smo se včash branil okupatorjev,pa tolk žrtev objukujemo že ves čas,kaj se pa zdej dogaja ,pa so nam tko oblublal samostojnost ,pa demokracijo,pa..pa...pa....smo kot nedonošeni otročički...jao..jao....
mcc
28. 08. 2012 11.14
+1