Gospodarstvo

Vlačič bo sprožil postopek razrešitve nadzornega sveta Darsa

Ljubljana, 11. 03. 2009 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
25

Po objavljenem revizijskem poročilu Računskega sodišča, ki je o postopkih gradnje šentviškega predora izdalo negativno mnenje, se je minister Vlačič odločil, da zamenja nadzorni svet Darsa.

Šentviški predor. V stari galeriji je poleti odpadal omet.
Šentviški predor. V stari galeriji je poleti odpadal omet. FOTO: Tomaž Ungar

Računsko sodišče je v presek vzelo gradnjo šentviškega predora med letoma 2004 in 2007. Zaradi spremembe projekta pa se je investicijska vrednost za nov avtocestni odsek Šentvid–Koseze povečala z dobrih 131 na 295 milijonov evrov. Največji krivec za povišanje stroškov je bil ravno predor, saj se je njegova investicijska vrednost povečala z dobrih 39 milijonov evrov na 118 milijonov.

Predmet revizije je bila utemeljitev upravičenosti gradnje predora Šentvid, dopolnitev gradbenega dovoljenja, postopek oddaje javnega naročila in nadzor nad izvajanjem pogodbe. Na vseh štirih področjih so si pristojne institucije prislužile negativno mnenje Računskega sodišča.

Cela vrsta nepravilnosti pri gradnji

Nekdanji minister za promet Radovan Žerjav je imel zaradi šentviškega predora kar nekaj neprespanih noči.
Nekdanji minister za promet Radovan Žerjav je imel zaradi šentviškega predora kar nekaj neprespanih noči. FOTO: Tomaž Ungar

Ministrstvo za promet si je prislužilo negativno mnenje, ker investicijska dokumentacija za gradnjo predora Šentvid ni bila izdelana v skladu s predpisi, revizorji pa so ugotovili tudi pomanjkljivosti pri izvajanju nadzora nad Darsom. Zaradi pomanjkljivega nadzora ministrstvo denimo ni ugotovilo, da je Dars začel graditi tripasovni predor že pred izdajo sklepa ministra za promet o odobritvi polnega priključka na Celovško cesto.

Izdano gradbeno dovoljenje ni bilo v skladu z lokacijskim načrtom, je pokazala revizija, zato je računsko sodišče izreklo negativno mnenje tudi ministrstvu za okolje in prostor. Poleg tega je ministrstvo z dopolnitvijo gradbenega dovoljenja omogočilo, da se je gradnja kavern in tripasovnih cevi, ki so predstavljale sestavni del nove različice predora, začela prej, preden je bil zaključen postopek spremembe lokacijskega načrta, s katerim je bila ta različica umeščena v prostor.

Darsu je Računsko sodišče izreklo negativno mnenje, ker je kršil predpise o javnem naročanju. S pogoji v objavi javnega razpisa je namreč omejil možno število ponudnikov in s tem kršil načelo zagotavljanja konkurence med ponudniki. Kršenje predpisov o javnem naročanju pa so revizorji ugotovili tudi v porazpisni fazi in pri oddaji dodatnih del.

Dars je vztrajal pri nižji ceni, a je na koncu popustil

Predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes
Predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes FOTO: 24ur.com

Stroški od osnovnega projekta, ki so predvidevali polovični priključek na Celovško cesto, so se zvišali s 136 na 309 milijonov evrov za celotno traso oziroma z 41 na 123 milijonov evrov za predor, kar pomeni 200-odstotno podražitev. "To je bistveno več od dovoljene 30-odstotne podražitve po zakonu o javnem naročanju," je poudaril predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes.

Šoltes je še povedal, da je iz dokumentacije razvidno, da se je Dars kar nekaj časa upiral poskusom zviševanja cen in bil do leta 2006 kar uspešen. "Čeprav je Dars večkrat zavrnil predlog izvajalca za povečanje cen, pa je bil pozneje sklenjen sporazum, s katerim je pristal na zahteve izvajalca. Pri tem pa ne trdimo, da je imel Dars v tistem trenutku veliko manevrskih možnosti, razen da prekine postopek javnega naročila in začne z novim," je pojasnil.

Ministrstvo za promet ni vzpostavilo učinkovitega sistema za financiranje gradnje avtocest

V drugi reviziji je računsko sodišče ocenilo, da ministrstvo za promet kot resorni organ za opravljanje nalog na področju cestnega prometa in cestne infrastrukture ni vzpostavilo učinkovitega sistema za izvajanje in financiranje programa gradnje avtocest v Sloveniji. Ni namreč zagotovilo ustrezne in pregledne ureditve, organiziranosti izvajanja in financiranja gradnje ter obnavljanja avtocest, dolgoročnega načrtovanja gradnje, vzdrževanja in financiranja avtocest ter drugih cest v Sloveniji, prav tako ne namenske in gospodarne porabe sredstev za gradnjo avtocest.

Vlačič bo sprožil postopek razrešitve nadzornega sveta Darsa

Minister za promet Patrik Vlačič
Minister za promet Patrik Vlačič FOTO: Dare Čekeliš

Minister za promet Patrick Vlačič je danes dejal, da je revizijsko poročilo računskega sodišča dokončen razlog, da bo takoj sprožil postopek za zamenjavo nadzornega sveta Dars. "Gre za izjemno pomembno družbo, ki upravlja z velikimi javnimi sredstvi. Zato je ključno, da položaje zasedajo kompetentni ljudje, v delo katerih ne bo nobenega dvoma,“ je nadaljeval minister Vlačič. "Kot sem že pred časom napovedal, je bila poravnava v vrednosti 6,1 milijona evrov brez podlage v gradbenih knjigah - presedan. Tudi Računsko sodišče je pokazalo, da takšne pogodbe niso bile zakonite,“ je še pojasnil.

Upravi Darsa še očita, da je Dars do leta 2006 zavračal kakršnekoli spremembe in podražitve, potem pa so sklenili sporazum, s katerim so lahko pristajali na vse in na ta način sami sebe postavili v situacijo, ko niso imeli več izbire.

Dars: Največji del očitkov revizije je povezan z delom prejšnjih uprav

Predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec
Predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec FOTO: Kanal A

Na revizijsko poročilo Računskega sodišča so se odzvali tudi na Darsu, kjer so pojasnili, da je projekt gradnje predora Šentvid sedanja uprava Darsa prevzela takrat, ko so ključne odločitve že bile sprejete. Nasedle investicije uprava ni mogla drugače zaključiti, kot da je upoštevala veljavne pogodbe in sporazume, ki so bili sprejeti v prejšnjih letih, pravijo.

Konec oktobra 2007 je Dars s strani prejšnje uprave že imel sklenjen sporazum, po katerem se je odpovedal 31-odstotnemu popustu ter bil zavezan, da bo nadaljnja dela dal istemu izvajalcu. Prav tako je bil takrat že sklenjen aneks, po katerem se bo o spornem delu odprtega zahtevka poskušal dogovoriti sporazumno. Vse to je tudi ugotovilo računsko sodišče, kar potrjuje, da sedanja uprava pravzaprav ni imela možnosti, da bi ravnala drugače, kakor je, poudarjajo na Darsu.

Pravilnost postopkov pri gradnji predora Šentvid - revizijsko poročilo
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

speady
12. 03. 2009 14.25
KAKŠEN MINISTER;TAKŠNE CESTE !!!!
Nauders
12. 03. 2009 12.14
Dragi davkoplačevalci ! Več nas bodo stali sestanki in dogovori itd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Drink Beer and Smile
12. 03. 2009 08.44
resslovenka: tako je! ta nadzornik je z lastnim izgovorom potrdil taka dogajanja. Nekdo MORA prevzeti odgovornost. Mislim, da noben tak pomemben papir ne gre iz bajte nepodpisan. Tisti, ki je podpisal, naj odgovarja. Ce pa so podpisali clani nadzornega sveta, kljub temu, da so ''slamnati'' nadzorniki, so vseeno krivi. Ce niso toliko sposobni, da bi se drzali svojih nacel, prav naj jim bo. Denar zna kasirat vsak, delat pa ze manj ljudi.
resslovenka
12. 03. 2009 07.44
Eden od nadzornikov je v večerni oddaji na TV dejal, da ne čuti odgovornosti za povzročeno škodo, ki jo je davkoplačevalcem zadal DARS. Svojo trditev je podkrepil z dejstvom, da nadzorniki tako ali tako niso imeli vpliva na dogajanje torej so bili zgolj slamnati nadzorniki. Kar se jim sicer izplačalo. Kdo pa ne bi sedel v nadzornem svetu, pokasiral sejnine in ne bi bil odgovoren za nič. Torej je odgovor jasen kot beli dan. Politika se vmešava v podjetja in družbe izključno v korist posameznikov, ki izkoriščajo svoje položaje. Davkoplačevali smo samo jasli za napajanje in čisto nič drugega. Kako si sicer drugače razlagati ves slovenski gospodarski pogrom?
lahec
12. 03. 2009 07.27
ZDAJ KO BO ZAMENJAN NADZORNI SVET ,DOBI DRŽAVA VES PREVEČ PLAČANE MILJONE NAZAJ. NIČ SE NI IN SE NE BO ZGODILO,SAJ TUDI SODIŠČE NIMA ČASA, DA BI KOGA OBSODLO-ONI MORAJO ŠTRAJKAT .ZAPOMNITE SI NEKAJ - OD PREVEČ PLAČANEGA DENARJA JE ZIDAR FINANCCIRAL STRANKE ,KATERE SMO MI BEDAKI VOLILI.NAJVEČ PA JE ZASLUŽIL SVETA KRAVA Z I D A R- SCT
freca
12. 03. 2009 06.51
Ali bodo končno koga zaprli in mu odvzeli premoženje?Mislim, da ne,saj pri nas nihče za nič ne odgovarja.Vsi ti ljudje še naprej lepo služijo,davkoplačevalski denar pa so lepo zapravljali sebi v prid.Take funkcionarje na Kitajskem streljajo.Tudi pri nas bi jih morali.
tirolec
11. 03. 2009 22.38
Vsi smo davkoplačevalci! Ali bo kdo že kdaj odgovarjal za krajo našega denarja v naši lepi? Riba VEDNO smrdi pri glavi!!!
andrej69
11. 03. 2009 22.27
vlačič naj najprej zamenja sebe...totalen BEDAK
Milan Koleznik
11. 03. 2009 19.33
V Sloveniji zaradi korupcije samo Šuštarič je bil kaznovan,zakaj samo on ali imajo vsi z vlado na čelu toliko masla da ne morejo odkriti krupcije,ki je je še in še v Sloveniji.
Milan Koleznik
11. 03. 2009 19.26
Ali je sto dni spal,a bo vedno spal,naj že naredi kaj.Vso državno lastnino direktorji in nadzorniki kradejo kolikor se da,to bi morali vedeti že v prejšnji in prejšnji vladi,vse kar je državnega se krade na veliko.to bi morali enkrat že ukrepati,pa ja vsi plačujemo tudi delavci.
hefzle
11. 03. 2009 19.23
Pred zid in metek v glavo. Kdor se igra z državnim denarjem si drugega ne zasluži. Žalostno je da spet ne bo nihče odgovarjal. Veliko hrupa za nič.
blah-blah
11. 03. 2009 18.37
PA KAJ ZAMENJAT!!!!!!STLAČIT V ZAPOR BANDO SKORUMPIRANO!!Z VSEMI BIVŠIMI MINISTRI KI SO SODELOVAL PRI TEJ NAJVEČJI KRAJI SLOVENSKEGA FOLKA!PA MI SMO JA NORI,DA TO DOPUŠČAMO!!
lipica8
11. 03. 2009 17.29
Te darsovce bi blo treba zamenjat že ptred 10 leti!
dree
11. 03. 2009 15.11
strasekalojz Pa kaj majo veze tle sodniki? Saj če tožilstvo ne vloži obtožnice, sodišče ne sme samo po uradni dolžnosti sprožit postopka. Prav tako, če vložijo nek zmazek od obtožnice in ne pravočasno zavarujejo ter predložijo vseh dokazov, sodišče prav tako ne sme obsodit, saj mora v dvomu oprostit. Od koga potem tu zavisi uspeh postopkov- od sodnikov ali tožilstva in policije?!
eizo
11. 03. 2009 15.07
TO JE FARSA, IZGOVOR DA LAHKO ZAMENJA UPRAVO!
eizo
11. 03. 2009 15.06
VLAČIČ JE NESPOSOBNEŽ!!!
milan.k
11. 03. 2009 15.05
KONČNO! VSO SDS BANDO POVSOD ZAMENJATI!
strasekalojz
11. 03. 2009 15.00
pa ta dars je res prava mafija,kaksne korupcije pa neveljavne ponudbe so si priskrbeli,do danes so se vse barabe na prostosti in uzivajo,ubogi narod pa je z davki to vse financiral...izgleda da bodo morali pridit tuji sodniki ce sploh obstojajo kje posteni?
CKKPJ_Milko
11. 03. 2009 14.54
Kakršen nono tak vnuk.....
jerbeg1
11. 03. 2009 14.52
Jebeš razrešitev!!!Zanima me ,če bo kdo sedel???