Slovenija

Revizorji o slabi banki: Čudno visoke plače, nepotrebni svetovalci ...

Ljubljana, 04. 03. 2015 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Plače direktorjev slabe banke so bile previsoke, zaposlenemu so neupravičeno izplačali 21.500 evrov, zunanjemu svetovalcu so plačevali skoraj 25.000 evrov mesečno, ugotavljajo na računskem sodišču. Dokumentacijo so predali policiji.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Negativno mnenje
    02:24
    Iz SVETA: Negativno mnenje
  • Iz SVETA: Kdo je odgovoren za stanje v slabi banki?
    02:07
    Iz SVETA: Kdo je odgovoren za stanje v slabi banki?
  • Iz 24UR: Revizija razkrila vrsto nepravilnosti
    03:16
    Iz 24UR: Revizija razkrila vrsto nepravilnosti
Cilj revizije je bil izrek mnenja o učinkovitosti poslovanja vlade in finančnega ministrstva pri vzpostavitvi pogojev za delovanje DUTB v obdobju od 1. januarja 2011 do 31. decembra 2013 in pri prenosu tveganih postavk na DUTB v letu 2013 ter izrek mnenja o pravilnosti, gospodarnosti in učinkovitosti poslovanja DUTB v letu 2013.
Cilj revizije je bil izrek mnenja o učinkovitosti poslovanja vlade in finančnega ministrstva pri vzpostavitvi pogojev za delovanje DUTB v obdobju od 1. januarja 2011 do 31. decembra 2013 in pri prenosu tveganih postavk na DUTB v letu 2013 ter izrek mnenja o pravilnosti, gospodarnosti in učinkovitosti poslovanja DUTB v letu 2013. FOTO: Miro Majcen
Po besedah predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela so objavili delno poročilo zaradi tajnosti nekaterih podatkov. Vlado so sicer pozivali k umiku zaupnosti, vendar niso bili uspešni.
Po besedah predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela so objavili delno poročilo zaradi tajnosti nekaterih podatkov. Vlado so sicer pozivali k umiku zaupnosti, vendar niso bili uspešni. FOTO: Računsko sodišče RS
V naši slabi banki naj ne bi manjkalo nepravilnosti, pri čemer pa Slovenci nismo osamljeni. Več o tem ...

"Vlada kljub določitvi ukrepov za krepitev stabilnosti bank v nacionalnih reformnih programih za leti 2011 in 2012 do septembra 2012 ni sprejela odločitve o podlagah za izvajanje ukrepov," so ugotovili revizorji. Ob ustanovitvi DUTB po opozorilih revizorjev ni bila pripravljena strategija bančnega sektorja. Vlada in ministrstvo nista predvidela finančnih posledic sprejema Zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, nista podrobneje uredila nadzora nad delovanjem slabe banke in načina njenega poročanja o poslovanju ter nista natančno opredelila vloge Banke Slovenije v postopku prenosa tveganih postavk bank. Niso bila natančno opredeljena načela delovanja slabe banke in niso bili utemeljeni razlogi za njen izvzem od uporabe predpisov s področja korupcije, nagrajevanja poslovodstva in javnega naročanja. Niso bili podrobneje določeni ukrepi za krepitev stabilnosti bank, niso bili opredeljeni stroški delovanja DUTB, so odkrili revizorji.

Iz poročila je razvidno tudi, da je vlada sprejela odločitev o dokapitalizaciji slabe banke brez ocene stroškov poslovanja in ko niso bili znani stroški dokapitalizacije. Finančno ministrstvo vlade ni seznanilo, da DUTB ni oblikovala sklada za stabilnost bank in ni sklenila pogodb z bankami o kritju stroškov. Obenem naj ministrstvo vladi pred odločanjem o prenosu ne bi zagotovilo popolnih podatkov o tveganih postavkah NLB in NKBM.

Mimo javnih naročil izplačali več kot milijon

Brez finančnih odhodkov je DUTB od marca do decembra 2013 porabila 5,3 milijona evrov, računsko sodišče, kjer je več zaposlenih, pa je manj. V DUTB stroški naraščajo, v računskem sodišču pa padajo, je ponazoril predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel.

Slaba banka je leta 2013 poslovala neučinkovito in negospodarno, o pravilnosti poslovanja ji je računsko sodišče izreklo negativno mnenje. Ni oblikovala sklada, ni pravilno obračunavala plač, ni bilo sistemizacije delovnih mest, čeprav je bilo 10 zaposlenih, opozarjajo revizorji. Po besedah predsednika računskega sodiša Tomaža Vesela so predali dokumentacijo tudi na policijo.

Plače članov upravnega odbora slabe banke so opredelili s preteklimi izkušnjami članov in ne z obsegom dela, ugotavljajo na računskem sodišču. Zato naj bi prejemki neizvršnih direktorjev DUTB za večkratne zneske presegali plače, ki so jih prejeli člani nadzornih svetov bank za opravljanje primerljive funkcije. Konkretno so dobili 10.000 evrov mesečno in izplačilo ni bilo odvisno od nalog, je opozoril Vesel. V lanskem letu do bile razlike v direktorskih plačah od 9800 do 21.500 evrov bruto, kar je po Veselovem mnenju nerazumljivo. Zaposlenemu, ki ni bil član upravnega odbora, so nezakonito izplačali 21.500 evrov bruto, kar je dvakrat več kot znašajo nadomestila predsedniku uprave NLB ali NKBM.

S kadrovsko agencijo, odvetniško pisarno in turistično agencijo so sklenili pogodbe brez javnih razpisov, zato so nepravilno oddali za 1,3 milijona evrov javnih naročil, je zapisano v poročilu. Zunanjemu svetovalcu za terjatve so plačevali 24.800 evrov na mesec, čeprav bi bilo ceneje, če bi zaposlili novega direktorja. Znesek predstavlja 95 odstotkov skupne vrednosti bruto plač treh vršilcev dolžnosti izvršnih direktorjev. Čeprav so imeli zaposleno svetovalko za komunikacije, so sklenili pogodbo z zunanjim izvajalcem za razvoj komunikacijske strategije.

Neizvršnim direktorjem so v letu 2013 na podlagi pogodb o poslovodenju, kljub manjši odgovornosti in obsegu dela, pripadali prejemki, ki so za 17 odstotkov presegali prejemke vršilcev dolžnosti izvršnih direktorjev, so ugotovili na računskem sodišču.
Neizvršnim direktorjem so v letu 2013 na podlagi pogodb o poslovodenju, kljub manjši odgovornosti in obsegu dela, pripadali prejemki, ki so za 17 odstotkov presegali prejemke vršilcev dolžnosti izvršnih direktorjev, so ugotovili na računskem sodišču. FOTO: Reuters
... / DUTB je z osebo, ki ni bila član upravnega odbora, sklenila pogodbo o zaposlitvi za poslovodne osebe, zato ji je bil izplačan znesek 21.533 evrov bruto, kar je dvakrat več kot znašajo nadomestila predsedniku uprave NLB ali NKBM. Z dvema svetovalnima družbama, s kadrovsko agencijo in z odvetniško pisarno ter turistično agencijo je sklenila pogodbe brez izvedbe postopkov javnega naročanja, čeprav vse naročene storitve ne predstavljajo izjeme od pravil javnega naročanja po zakonu, zato je bilo najmanj v vrednosti 1.295.459 evrov javnih naročil oddanih nepravilno. Računsko sodišče

Z NLB in NKBM so sklenili pogodbi o prenosu, ki sta vsebovali sezname tveganih postavk, ki niso bili skladni z odločitvijo vlade. Na sejah se niso ukvarjali z dejanskim prenosom tveganih postavk, čeprav je bila to njihova glavna naloga. Prevzeli so nekatere stroške, ki bi jih morali kriti NLB in NKBM.

Vesel je opozoril še na eno zanimivost. Uradni delovni jezik v DUTB je angleščina, kar je v nasprotju z zakonom o javni rabi slovenščine. Tako se je dogodilo, da so bile nekatere pogodbe sklenjene v angleščini in so bile naknadno prevedene, njihova vsebina pa odstopa od originala, kar bi v primeru spora lahko predstavljalo precejšnjo težavo.

Vlada še ta teden o ukrepih

Revizorji so od vlade in ministrstva zahtevali predložitev odzivnega poročila o izvedenih popravljalnih ukrepih. Vladi so dali priporočila za proučitev odgovornosti članov upravnega odbora DUTB in drugih odgovornih, ministrstvu pa predlagajo pripravo sprememb statuta slabe banke. Od DUTB zahtevajo odzivno poročilo o ukrepih za sprejem notranjih aktov ter vzpostavitev notranjih kontrol, določitev ciljev in meril za presojo uspešnosti izvršnih direktorjev in pogojev za določanje plač.

Vlada je na podlagi izsledkov ugotovitev revizorjev in poročila komisije za preprečevanje korupcije, ki je ugotovila slabo prakso delovanja DUTB ter porabo 12 milijonov evrov za najem zunanjih svetovalcev v slabem letu in pol delovanja, pripravila nabor ukrepov. Med drugim naj bi zamenjala nekatere neizvršne direktorje in znižala prejemke vodilnih ter podaljšala čas delovanja DUTB za pet let, do leta 2022. O ukrepih bodo predvidoma odločali ta teden.

Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg in glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson sta na novinarski konferenci v Ljubljani predstavila ugovor na očitke iz revizijskega poročila.

Revizijsko poročilo Računskega sodišča o DUTB
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (242)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vinogradnik67
05. 03. 2015 09.14
+3
Me prav zanima koliko koliko bančnih uslužbencev bo odgovarjalo za te kredite, ki so jih dajali , ker na vsaki pogodbi sta ziher dva podpisa kdo je sestavil pogodbo in kdo odobril ne vem zakaj se ne kaznuje teh ljudi !!!!
prašek
05. 03. 2015 10.18
+1
Nekako bi rabili še podpis tistega, ki je dal komando za kredit.
powerhigh
05. 03. 2015 09.04
+1
Kar naj hlastajo, kazen jih čaka...
TheMafiaDon
05. 03. 2015 08.05
+6
za NIČ dela bi bil vesel tudi minimalne plače 600eur... tile astronomski zneski so pa bolani. cela vrsta "neizvršnih" direktorjev za 60.000eur na mesec....
korintos23
05. 03. 2015 08.53
+1
A ga nisi slišal modreca, doma ga čaka boljše in še bolj plačano delo! Hvala bogu da so še v enih drugih državah bolj nori!
cmer?ek
05. 03. 2015 09.56
-1
kotni....kdaj boš razumel,kaj ti hočemo povedati...
periot22
04. 03. 2015 21.11
+4
Švedske pijavke!
Manu Cocker
05. 03. 2015 06.36
+2
kdo jih je pa sprejel v službo? Ma ja ne švedski kralj ? Ta det roligt.
prašek
05. 03. 2015 07.43
+1
cmer?ek
05. 03. 2015 09.53
-1
slovenci pa propadamo,,zaradi leve struje,,,!
ljubljanatv
04. 03. 2015 20.48
+7
Kje podpišem za referendum ?
cmer?ek
05. 03. 2015 09.47
+1
prašni je prej rekel,da staže dva,,,zdaj pa vidim,da smo že stirje,,,lažov pa osta naprej lažov,,,,,,silaža škoduje možganom dokazano...!
JApajaDAja
04. 03. 2015 19.35
+3
oni so sem prišli kot dobro informirani turisti. že pred nastopom službe jim je nekdo dal info kje, kam, kako, s kom-le kdo je bil ta "turistični vodič"?
kure bedne
04. 03. 2015 17.50
+9
čudno?? Politika pa to podpira. Le zakaj?????
srebrnibreg
04. 03. 2015 17.53
+6
cmer?ek
05. 03. 2015 09.48
+0
TheMafiaDon
04. 03. 2015 17.27
+5
a NLB je pa dobra banka?
zgubaslovenska
04. 03. 2015 15.51
+8
Tako je to, če se gre desetar financarja. Samo, da v tem primeru ne bo sekta nikogar klicala na moralno odgovornost. Bog ne daj na politično ali kazensko! Bi takoj zastaralo ali pa bi bile že v štartu kršene pravice.ivanove, kakopak!
askralj
04. 03. 2015 15.56
-6
Kaki Ivan. Povej kdo se je podpisal ab je tu kasirala pa pametovala kak nas je ugodno zadolžila, zdaj pa še Cerar. Zakaj noben ne omeni prijateljskih kreditov. Sigurno so podpisi bančnikov naj se pove kdo je koliko dobil in od koga. Bančna mafija vlada vas lepo čuva
zgubaslovenska
04. 03. 2015 16.03
+10
Sem ti že spodaj napisal, da vprašaj tiste, ki sedijo že 24 let v parlamentu. Leve in desne. Krediti zadnjih let so posledica mafijskih, tajkunskih kreditov od leta 2004 naprej, do recesije.
Karantanija
04. 03. 2015 15.36
+10
Slaba banka za državo, dobra za zaposlene. Takoj bi jo bilo potrebno zapreti in vse poslati domov. Vsak dan je dragocen, ker denar kopni .....
askralj
04. 03. 2015 15.24
+19
Ljudje se bi mogli zavedat da se denar izteka na račune v bančne oaze. Da vlada to podpira s pomočjo bančnikov ki se jim ni treba bat odgovornosti ker vejo kje koliko in kdo ima davkoplačevalske milijarde skrite. Zakaj se oni ne bojijo davkarije nam pa nalagajo vedno novi hujši davki?
JApajaDAja
04. 03. 2015 19.36
+1
to skrivanje podatkov je krasna baza za krajo! menjat zakone!
Sara Rebek
04. 03. 2015 15.13
+6
kdo je izbral to garnituro bi moral odgovarjati prvi. takoj za njim nadzorniki.
Sara Rebek
04. 03. 2015 15.14
-5
a ni ta garnitura prišla v času bratuškove?
askralj
04. 03. 2015 15.33
+0
Cerar je vmes nekaj pametoval kak jim bo plače znižal, tolko o tem.
zgubaslovenska
04. 03. 2015 15.42
+9
Zadnji umotvor ivanove vlade. Marec 2013. Tako da ne bluzite! Kr neki!
askralj
04. 03. 2015 15.49
+2
Zato ker je Ivanov se jim plač ni znižalo plač se jim ni treba za nič odgovarjat, se pod vlado ab ni nič spremenilo. Naj nekdo odgovarja ki je pod to podpisan. Kdo je dajal slabe kredite med drugim tudi zokiju? Zakaj ni interesa da se to razišče?
zgubaslovenska
04. 03. 2015 15.53
+8
Vprašaj tiste, ki že 24 let sedijo v parlamentu in so bili zraven. Leve in desne!
zgubaslovenska
04. 03. 2015 15.54
+7
Plače je določila ivanova vlada. Če se bi jim zmanjšale brez njihovega soglasja, bi dobili tožbo. Pa še obresti zraven. Že tako je Šircelj dobil 50.000 € odpravnine, ker so ga zamenjali.
JApajaDAja
04. 03. 2015 19.38
+2
Antipolitik
04. 03. 2015 15.11
+9
PrekIeti lopovi. Pa kako so lhko take zgodbe dovoljene no. Zakonsko? Rad bi videl zaposlitveno pogodbo in njegove kvalifikacije !!!!!!!!!!!!! Naj dajo to v javnost, tako da jih kamenjamo.
askralj
04. 03. 2015 15.26
-2
Pravosodni minister ni zastonj postavljen na ta položaj. Za Njega pravo ne obataja
Bojan-F
04. 03. 2015 14.59
+6
Kot sem nebrojkrat zapisal ... g. Jansa Janez, g. Sircelj Andrej in g. Pogacnik Marko bi morali biti lustrirani in odstranjeni od javnih financ ze leta 2008. Lustracija bi morala veljati do leta 2027 ... takrat bo prekerno zaposleni g. Jansa Janez odplacal svoj dolg pri eni od avstrijskih bank v Celovcu.
Sporo
04. 03. 2015 14.52
+2
Ko hlapca plenijo do onemoglosti, hlapec odgovarja s sklonjeno glavo...no, novela o istospolno zvezi pa hlapca le prežene na cesto, četudi z njim nima nič.
zgubaslovenska
04. 03. 2015 16.00
+4
glava2
04. 03. 2015 14.47
+6
in naj se jih kazensko preganja!!! aja brez veze ali bi zastaralo ali tožilec naredi napako, zamudi rok, .........
cmer?ek
05. 03. 2015 09.52
+1
Ja slovenka sodišča pa so pač tako naravnana,,,lopovčina;;;;!
glava2
04. 03. 2015 14.45
+7
lopovi s podporo DZ!!!!! Čestitamo.... etika pa to....
Ciarra
04. 03. 2015 14.36
+4
Mi smo ene velike ovce za šišanje!
jolbešpoš
04. 03. 2015 14.27
+0
Važno, da so zakon o osebah sprejel, za denar je njim vseen, ker ni njihov.
belaovca
04. 03. 2015 14.30
+3
BELOBOOOG
04. 03. 2015 14.15
-5
To je delo vlade A.B., kopirala je idejo in ni znala z njo upravljat, krivec je tudi Čufer, znana sta čas in mesto, nobenih indicov ne bo treba, RS je tud dokaze že zbralo, tožilstvo sam ovadbo pošlje na sodišče, nič čakat, takojšnji postopki, da kdo ne zboli.
jolbešpoš
04. 03. 2015 14.18
-6
srebrnibreg
04. 03. 2015 14.18
+7
Seveda kako ne. To pa, da sta slabo banko Evropejcem obljubila tvoj koruptivni idol in njegov finančni veleminister si kar naenkrat pozabil. Čisto po sektaško ponarejanje resnice.
deathbite
04. 03. 2015 14.19
+18
Projekt slabe banke je nastal v času vlade Janeza Janše, ko je ministrstvo za finance vodil Janez Šušteršič. Družba za upravljanje terjatev bank je bila uradno ustanovljena marca 2013. Šlo je za finalno dejanje Janševe vlade pred odhodom z oblasti. Janševa vlada je sprejela tudi politiko prejemkov slabe banke, pri čemer je slabi banki omogočila privilegiran položaj: DUTB je namreč edina institucija v stoodstotni lasti države, za katero ne veljajo plačne omejitve, ki sicer veljajo za javni sektor. Tudi pogodbe o zaposlitvi članov upravnega odbora slabe banke je podpisala takratna vlada. Po teh pogodbah vodilnim na DUTB pripada odpravnina v višini šestih povprečnih mesečnih plač. Te pogodbe je sicer mogoče razglasiti za nične, vendar pa bi prizadeti imeli pravico do odškodnine. Janševa vlada je z ustanovitvijo slabe banke ustvarila stvor, ki nas izčrpava. Septembra 2013 je vlada Alenke Bratušek z mesta neizvršnega direktorja upravnega odbora slabe banke razrešila Andreja Širclja, nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za finance in poslanca SDS. Šircelj je za svoj kratki postanek – ob poslanski službi – v slabi banki prejel 50 tisoč evrov odpravnine. Avgusta letos je mesto izvršnega direktorja slabe banke na primer zapustil Christopher Gwilliam. Ker ni bil razrešen, ampak je odšel sporazumno, se pravi po lastni volji, do odpravnine ni bil upravičen. A jo je kljub temu dobil, in to kar 129 tisoč evrov za pičlih sedem mesecev, ko je bil zaposlen na DUTB.
deathbite
04. 03. 2015 14.20
+9
srebrnibreg
04. 03. 2015 14.21
+10
ivan- poglej te svečkarje kako hitro zvrnejo njihovo svinjarijo na druge. Frdamana sekta.
deathbite
04. 03. 2015 14.25
+9
Hudič je, ker danes prideš do podatkov prekleto hitro. In to jih nese!
jolbešpoš
04. 03. 2015 14.26
-9
Kaj vidva bluzita, DUTB je zagnala A.B., ker ni obvladala posla, je takšna situacija.
srebrnibreg
04. 03. 2015 14.27
+4
Meni je bolj odvratno to, da si to sploh kdo tako dovoli spreobračati resnico. Za takšno spreobračanje resnice je lahko sposoben samo svečkar.
srebrnibreg
04. 03. 2015 14.28
+6
Kdo jo je Evropi obljubil? Ona je samo morala izpolniti obljubo saj je tudi že prej bila proti njej. Cerar vam je vse povedal glede ustanovitve te slabe banke.
deathbite
04. 03. 2015 14.31
+8
21. marec 2013 ob 14:55, zadnji poseg: 21. marec Ljubljana - Slaba banka je dokončno ustanovljena, njeni neizvršni direktorji, ki jih je vlada imenovala februarja, pa morajo razpis za tri izvršne direktorje objaviti najpozneje do konca junija. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma "slaba banka", ki je bila ta teden z vpisom v sodni register uradno ustanovljena, vlada pa jo je tudi sklenila dokapitalizirati s 3,6 milijona evrov, ima za zdaj začasno vodstvo. Njeni izvršni direktorji so Slovenca Boštjan Gjerkeš in Aleš Koršič ter Šved Anders Torbjörn Ingemar Mansson, ki jih je četverica neizvršnih direktorjev pod predsedovanjem Andreja Širclja na te položaje imenovala začasno kot vršilce dolžnosti. Neizvršni direktorji - Andrej Šircelj, Carl-Johan Lindgren, Arne Berggren in Lars Nyberg - morajo razpis za imenovanje še preostalih treh članov upravnega odbora objaviti najpozneje v šestih mesecih od uveljavitve zakona, torej do 28. junija.
srebrnibreg
04. 03. 2015 14.34
+5
No svečkarja. Prosim odgovor na ivanov post.
deathbite
04. 03. 2015 14.41
+6
jolbešpoš
04. 03. 2015 14.53
-6
Kdo je Širclja odpustu, čim je on šov je bilo konec koncepta J.J., A.B. in Čufer sta harala.
zgubaslovenska
04. 03. 2015 15.48
+5
Vrhovni. Ne kakaj, če ne veš za kaj gre. Kr neki. Sam da so drugi krivi, pa čeprav so se sektaši pokakali!