Gospodarstvo

Namesto Belgijcev v NLB vložila denar Kad in Sod

Ljubljana, 02. 07. 2012 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.M./G.G./STA
Komentarji
692

Ker je belgijska banka KBC odstopila od dokapitalizacije NLB, sta morala iz rezerv 61 milijonov evrov napraskati paradržavna sklada Kad in Sod. Po neuradnih podatkih naj bi bilo v NLB še skoraj tri milijarde slabih posojil.

Nova ljubljanska banka (NLB)
Nova ljubljanska banka (NLB) FOTO: Damjan Žibert

Potem ko je v petek nepričakovano od dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) odstopila druga največja lastnica banke, belgijska KBC, sta na pomoč vskočila Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod). Danes sta tako NLB "nahranila" z 61 milijoni evrov davkoplačevalskega denarja, kolikor je bil delež KBC pri 381-milijonski dokapitalizaciji.

Na ministrstvu za finance so sicer zapisali, da sta paradržavna sklada "pri tem uporabila rezerve, ki so bile prav za takšne primere ustvarjene v preteklih letih." "Tako v tem koraku ne bo treba dodatno zadolževanje, niti se ne bo povečal javnofinančni primanjkljaj," so pojasnili na ministrstvu.

Tokratna dokapitalizacija NLB velja za začasno rešitev. Minister za finance Janez Šušteršič je v pogovoru za oddajo SVET priznal, da v četrtek ni pričakoval, da se bo KBC umaknila. Pojasnil je še, da tega davkoplačevalskega denarja, s katerim sta Kad in Sod dokapitalizirala NLB, ne bi bilo možno kar tako dvigniti in porabiti za nujne zadeve. Šušteršič pa upa in si želi, da bi že do konca let v banko privabili nove zasebne vlagatelje.

Poleg KBC se je najpogosteje omenjalo Evropsko banko za obnovo in razvoj in Mednarodno finančno korporacijo iz skupine Svetovne banke. Kot rešitev v skrajni sili je sicer možna tudi pomoč iz mehanizmov za stabilnost evra.

Na podlagi ugotovitev skrbnega pregleda, ki je bil končan v petek, je po neuradnih podatkih v banki še skoraj tri milijarde slabih posojil, so poročali v oddaji 24UR. Po izločitvi teh pa naj bi banka potrebovala še 200 ali 300 milijonov svežega kapitala.

Evropska komisija ni pritiskala na KBC

V KBC so svoj umik pojasnili z besedami, da mora biti vsakršna odločitev KBC v skladu s strateškim načrtom, za katerega so se dogovorili z Evropsko komisijo v zameno za zeleno luč Bruslja državni pomoči KBC. V tem načrtu je predviden izstop iz nestrateške naložbe KBC v NLB. Po skrbnem in temeljitem premisleku so se v KBC zato odločili, da ne bodo sodelovali v dokapitalizaciji NLB.

Evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia je medtem pojasnil, da komisija ni zahtevala od KBC, naj ne sodeluje pri dokapitalizaciji največje slovenske banke.

Vendar pa mora KBC po komisarjevih besedah spoštovati svoje obveznosti v skladu z načrtom prestrukturiranja, ki ga je morala sprejeti, ker je sama prejela državno pomoč. Ta načrt predvideva prodajo njenega deleža v NLB do konca leta.
KBC bi sicer lahko sodelovala pri dokapitalizaciji NLB, če bi komisiji ponudila alternativo – prodajo enakovrednega deleža v drugi banki, je pojasnil Almunia. To je KBC po njegovih besedah storila nedavno, ko je namesto deleža v češki banki prodala delež v poljski podružnici.

'Račun za NLB lahko izdate kar Janezu Janši'

Jože P. Damijan
Jože P. Damijan FOTO: POP TV

Ekonomist Jože Damijan je na spletni strani Financ objavil svoj komentar o NLB, za katero pravi, da je ni več ter da je ostala le še zombi banka z zmešanimi lastniki in velik minus v naših žepih.

Pravi, da se je usoda NLB zapečatila leta 2006, ko se je "država, natančneje, prva Janševa vlada z Bajukom kot finančnim ministrom, odločila, da ne gre v drugo fazo privatizacije NLB. In od takrat je šlo samo še navzdol“.

Damijan dodaja, da je bilanca omenjene banke porazna. "V obdobju 1990–2007 je država v imenu nas davkoplačevalcev za stroške sanacije in dokapitalizacij v NLB vložila 1.560 milijonov evrov. S prodajo lastniških deležev KBC in EBRD ter dividendami je v istem obdobju iz naslova NLB skupaj iztržila 557 milijonov evrov. Konec leta 2007 smo bili torej davkoplačevalci, kar zadeva NLB, v minusu za 1.003 milijone evrov. Leto 2007 je bilo leto največje rasti v zgodovini samostojne Slovenije, gospodarstvo je bilo na vrhuncu in NLB je kreditirala kot še nikoli,“ piše omenjeni ekonomist in v nadaljevanju razlaga, da je prav zaradi prehitre rasti posojil v letih 2005–2007 NLB začelo primanjkovati kapitalskih rezerv. "Zato je potrebovala dokapitalizacijo. Leta 2008 jo je država res dokapitalizirala s 300 milijoni evrov, in to po 334 evrov za delnico. Toda dokapitalizirala jo je sama oziroma skupaj z drugimi paradržavnimi lastniki. S tem se je minus nas davkoplačevalcev v zvezi z NLB povečal na 1.303 milijone evrov,“ piše in ob tem poudarja, da bi lahko takrat država ukrepala povsem drugače. "Po svojih privatizacijskih načrtih bi lahko prodala 24-odstotni delež v NLB (in še vedno obdržala 25 odstotkov in eno delnico). Ker je belgijsko KBC takrat močno zanimal nakup, bi lahko država zanjo iztržila dobro ceno. Denimo ceno, po kateri je država sama dokapitalizirala NLB. Če bi vlada takrat Belgijcem prodala 24-odstotni delež po 334 evrov, bi zanj iztržila 643 milijonov evrov. Naš minus pa bi se zmanjšal samo še na 360 milijonov evrov,“ Damijan predstavi svoj pogled na že zamujeno reševanje NLB.

V NLB poteka skrbni pregled, v tem tednu pa bodo znani izsledki notranje revizije.

Pravi, da je bila Janševa vlada prepričana, da je banka preveč strateško pomembna za državo, da bi jo prodala. Zato jo je raje sama dokapitalizirala. "Nato se je začela kriza in NLB so udarila slaba posojila, ki jih je banka ustvarila v času hitre rasti. Potrebni sta bili še dve mučni – in predvsem javni – dokapitalizaciji. Lani je država v NLB vložila 243 milijonov evrov, pravkar pa bo še skupaj 381 milijonov. S tem se je naš minus v zvezi z NLB povečal na 1.927 milijonov evrov. Lahko pa bi znašal samo 360 milijonov, če bi vlada NLB pravočasno (leta 2006 ali 2007) prodala. Oportunitetna izguba iz naslova NLB zaradi napačnih potez vlade torej znaša 1.567 milijonov evrov. Ali povedano drugače, če bi leta 2007 vlada prodala "presežni" delež v NLB, bi imela zdaj še vedno 25-odstotni delež, mi pa samo 360 milijonov evrov minusa (lahko tudi manj, če bi nov lastnik umneje gospodaril in ustvarjal dobičke). Leto 2012 pa bo vlada končala s 60- in še nekajodstotnim deležem nečesa, kar ni vredno nič, mi pa z minusom 1,9 milijarde evrov,“ poudarja Damijan. Ob tem opozori na vsa slaba posojila, ki jih "banka ne bi dala, če bi imela prave lastnike“.

Bankomat
Bankomat FOTO: Miro Majcen

Damijan pravi, da je veliko krivcev za polomijo z NLB. A dodaja, da bomo morali glavne krivce poiskati v prvi Janševi vladi. Zakaj? Zato, pravi omenjeni ekonomist, ker je imela kot večinska lastnica možnost popolnega nadzora nad banko, s tem pa bi lahko nastavila dober nadzorni svet, ta pa dobro upravo. "Namesto tega je v nadzorni svet imenovala nekompetentne ljudi, ki so gledali stran, ko je menedžment banke najemal ogromno kratkoročnih posojil v tujini in jih nato podeljeval naprej na lepe oči. In drugič, vlada je imela vse niti v svojih rokah, da banko na vrhuncu njene vrednosti odlično proda najboljšemu ponudniku. Vendar ni,“ pravi kritično.

In kaj nam je torej storiti? "Zato račun za ta minus v vrednosti 1.567 milijonov evrov, ki ga je vlada v zvezi z NLB z nizom neumnih, napačnih in neodgovornih potez naredila od leta 2006 in ki ga boste morali odplačati prav vi, lahko izdate kar Janezu Janši. In to čim prej, kajti minus bo že konec tega leta še večji. Vendar pohitite. Bojim se, da bo takrat tudi javna blagajna postala nelikvidna. Kot veste, pa v bankrotu težko kaj pametnega iztržite,“ dodaja Jože Damijan.

Evropska komisija odobrila dokapitalizacijo NLB

Evropska komisija je v skladu s pravili EU o državni pomoči začasno odobrila načrt dokapitalizacije NLB v višini 382,9 milijona evrov. Komisija je začela tudi podroben pregled načrta prestrukturiranja banke, ki je bil predložen po lanski dokapitalizaciji, so danes sporočili iz Bruslja. "Na tej stopnji komisija dvomi, da načrt ustrezno obravnava vzroke za težave NLB in da predvideva zadostne zaščitne ukrepe za omejitev izkrivljanja konkurence, ki ga povzroča dodeljena državna pomoč. Začetek podrobnega pregleda zagotavlja zainteresiranim stranem možnost, da dajo svoje pripombe v zvezi s proučevanimi ukrepi, vendar ne vpliva na rezultat pregleda," so zapisali v komisiji.

Slovenija je priglasila načrte za izdajo pogojno zamenljivih obveznic v vrednosti 320 milijonov evrov in dokapitalizacijo z navadnim lastniškim kapitalom v višini 62,9 milijona evrov, da bi se kapitalski položaj NLB izboljšal, tako da bo banka izpolnjevala zahteve evropskega bančnega regulatorja Eba v zvezi s stresnimi testi.

Komisija je pomoč ocenila na podlagi začasnih pravil, ki se uporabljajo za dokapitalizacije bank v času krize. Pri tem je ugotovila, da je ta ustrezna, potrebna in sorazmerna. Glede na to je komisija pomoč odobrila za obdobje šestih mesecev, tako da bosta NLB in Slovenija imeli dovolj časa za predložitev posodobljenega načrta prestrukturiranja, v katerem bo upoštevana ta dodatna državna pomoč.

Komisija je ob tem začela tudi podroben pregled načrta prestrukturiranja NLB, ki ga je morala Slovenija predložiti, potem ko je komisija odobrila lansko dokapitalizacijo. Komisija na podlagi razpoložljivih informacij dvomi, da bo banka zaradi predlaganih ukrepov postala uspešna brez nadaljnje državne podpore.

"Poleg tega ima komisija pomisleke, da bo lastni prispevek banke k stroškom prestrukturiranja zadostoval. Komisija mora tudi še preveriti, ali načrt predvideva ustrezne zaščitne ukrepe za omejitev izkrivljanja konkurence, ki bi ga povzročila državna pomoč," so zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (692)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
03. 07. 2012 17.20
+2
Dajte mi prosim povedat, kdo bo vlagal v NLB, kjer nihče ne ve kakšen minus ima? Še sami ne. Če samo pomislimo kakšne nagrade za "uspešnost" so si talali,človeka dobesedno stisne. In ko samo pomislim kako poštenega državljana "šraufajo" za par tisoč evrov kredita ali podaljšanja limita, človeku poskoči pritisk do zgornje meje. In ko pomislim, kako se ga banka poloti, ker zaradi izgube službe (ne posvoji krivdi) teh obveznosti ne more odplačat, kaj šele da bi mu dolg odpisali, se zgrozim. Za par tisoč eur, po drugi strani pa toliko miljonov odpisov drugim velecenjenim državljanom. A ima oz. je imel sploh kdo, ki je odločal v NLB kanček zdrave pameti? Ne! Pokličite jih na odgovornost, vse ki so bili zraven! Brez milosti , brez pomislekov kako se piše in kdo ga ščiti v ozadju. Šele tedaj bom verjela, da minister Šušteršič in ta vlada mislijo resno. Za zgled naj si vzamejo sosednje države, ki so se polotile tudi "velikih rib".
pesnitev
03. 07. 2012 18.29
+1
Upam, da jim bo končno odklenkalo, ko bo Evropa uvedla malo ostrejši nadzor. Grozljivka, res, kako so si delili nagrade za uspešno poslovanje bolje rečeno za uspešne izgube. Prodati bi morali svoje naložbe v stanovanja, parcele... in izterjati dolgove tajkunov! A država bankam še kar naprej daje dudico, da bi hitro zopet zrasle
ivo55
03. 07. 2012 13.19
+5
Psi lajajo, karavana potuje dalje, puščava pa vsak dan večja - narod...
mark54
03. 07. 2012 11.01
+7
mark54 02.07.2012 15:21:31 18 257Damjan ima v resnici prav. JJ je glavni krivec za vso polomijo slovenskega gospodarstva vključno z bančništvom. Pozablja pa da je ON tisti ki je pravzaprav svetoval JJ in priporočal da se mora vse prodati. Pa še to nebi bil glavni greh. MORAL BI mu svetovati da se prodaja tistim ki prinesejo v slovenijo SVEŽ REALEN KAPITAL ! ne pa da iz slo bank izčrpa še zadnje eure in prodaja menagerjem brez denarja. Tu je pravzaprav temelj vsemu kar se je dogajalo s slovenijo v zadnjih letih. V 4.letih so uničili (prva vlada JJ ) vso gospodarstvo na račun visoke napihnjene rasti . ki pa se je že konec 2008 zrušila sama vase in Pahor je zgrabil le še za prazno malho. Seveda je sistem JJ deloval dokler je država plačevala kredite tajkunov z velikim vložkom javnih projektov ki so bili vsaj 2 x preplačani. In zdaj isti rešujejo kar so zavozili. Saj to je po svoje pravično. Vendar po navadi tisti ki zavozi firmo (državo) še nikoli ni uspel iste rešiti. Ampak zakaj jim je bilo tako pomembno da so prišli na ablast ?? da preteče še 4 leta in čas je zaveznik tistim ki so kriminalno lastninili in tistim ki so jim to tudi OMOGOČILI.Ker tudi tisti ki vrečo drži je tudi kriminalec ane ? In tudi če bi gdo graj procesuiral napake vlade JJ , bo prej ko bi bili pravomočno obsojeni vse skupaj zastaralo. To je pravzaprav motiv vseh ki so izigrali in volilce in revne delavce in mimo zmagovalca uspeli prevzeti ablast. Vendar se bojim da smo si z d.r.e.k.om rit.ko obrisali ! mark54 02.07.2012 15:23:28 39 467Hanoveranec , se vidi da nisi razumel članka. Tako kot za NLB , lahko za propad večjega dela gospodarstva izstavimo račun JJ (in ne kučanu ali drnovšku) Drnovšek je te hijene še nekako krotil ( ker je imel avtoriteto in se ni dal izsiljevati ) . Čim pa je izpregel (zaradi bolezni najbolj) , pa so hijene napadle plen in ga oglodale do kosti. In zato je propadlo vse kar je še kaj veljalo v sloveniji. JJ (in vlada njegova ) ter takozvani MLADOEKONOMISTI in mladopolitiki so tisti ki so nas prepeljali žejne čez vodo. Njemu se zahvali . drnovška pa pusti počivati ker je bil pravi dec in poštenjak. In sposoben ,za te mulce danes je bil ZAKON !!! Škoda ker ga ni več ! Bi JJ biul malo majnši in pritlehen. ne pa kot puran. .e..om rit.ko obrisali ( volilci namreč )! .
tadej32
03. 07. 2012 20.28
+1
prevroče da bi to vse bral :/ sem dal všeč ker si se potrudil :D
wsharky
03. 07. 2012 10.58
+4
... cesa pa ne poveste, kaj so se iz bruslja sporocili vladi ... je pa tole ... Čeprav je Bruselj včeraj odobril dokapitalizacijo NLB, pri kateri sodelujeta Kapitalska in Slovenske odškodninska družba (Kad in Sod), bosta morali slednji izpeljati še eno dokapitalizacijo banke, in to le zato, da bo izpolnjena zahteva evropske komisije glede cene delnice. .... ... torej smo ga res nasrkali ... skrajni cas, da Vlada takoj zaprosi za 50 miliard pomoci iz EU-ja ....
nogomet12
03. 07. 2012 12.45
+2
izbriši mi profil admin
03. 07. 2012 10.18
+9
Ali ima narod toliko jajc, da dvigne vse prihranke iz vseh bank ????
awake1984
03. 07. 2012 10.26
+3
nebvedu
03. 07. 2012 10.45
+6
Narod že več let nima prihrankov, samo dolgove, tako da nimajo več kaj dvignit.
bingo 1
03. 07. 2012 10.10
+2
Kad in Sod ??????? so lahko uporabljeni za vodo in drugo pijačo ,pač edino da nimajo kakšne luknje ,katere bodo delovale neuporabno za uporabo-----------bingo x Ljubljana---------
comment123
03. 07. 2012 09.37
+11
KAKO HITRO SE NAJDE DENAR ZA NLB, LJUDEM PA TROSITE PRAVLJICE KAKO NI DENARJA .... TA DOKAPITALIZACIJA ITAK NI DOKONČNA, ŠE BOTREBA DAT, VSE KAR SO V 20 LETIH POKRADLI , TO SO KAO SLABI KREDITI SEDAJ IN JIH BODO ENOSTAVNO POZABILI.. NAJ ČISTO NAVADNIM LJUDEM TUDI ODPIŠEJO DOLGOVE, KI JIH TUDI NE ZMOREJO PLAČEVATI, KER SO ZARADI TEH VOLUHARJEV, KI SO ZAPIRALI FIRME KOT GOBE PO DEŽJU, IZGUBILI SLUŽBE !!!!!!!!!!!!!!!!!
snifff
03. 07. 2012 10.44
+7
Ja, za 45 milijard € so nas zapufali. Še noben ni doživel sodnega epiloga to je Slovenija, država na najvišji instanci mafijskih poslov. Tako z lahkoto kot se krade pri nas, takšnih scenarijev ni niti Holywood sposoben napisat.
gigi39
03. 07. 2012 09.07
+13
pa denar poberite čim prej ven.....dokler ga še lahko...
gigi39
03. 07. 2012 09.06
+7
v naši državi imamo dve jami brez dna ki jih oblegajo paraziti....pro so banke in drugo je zdravstvo..... in niti enega sistema ni mogoče normalizirat zaradi takih in drugačnih interesov lobijev...v vrhu
cotech
03. 07. 2012 08.14
+9
Brez zamere, ampak ste butasti vsi tisti lokal patrioti, ki še imate račun pri nlb. A res ne vidite da kolikor toliko resne institucije nimajo zaupanja v izjemno koruptivno in politično naslajeno nlb? Najboljša rešitev za vse je da takoj propade.. P. S. problem ker ne bo več v slo rokah? Ha, tudi od slo lastnika nimamo dosti! Ali je res boljše da nas j..be slovenec kot tujec?? Na zdravje!!
izbriši mi profil admin
03. 07. 2012 10.19
-2
kdo po tvoje misliš, da ima čez ostale banke v Sloveniji ? Si že slišal za centralno banko RS ? :)))))
cirenij
03. 07. 2012 07.22
+3
Pa naj likvidirajo to LB in prenesejo n'pr. na KBM. Da je ena močna banka.Vse tuje so se nam vsrale v naš prostor, zato je, kot je. Enako kot trgovine. V našem majhem mestecu je 7 bank. V NLB pa neprestano novi uslužbenci, ki si ob praznih okenxcih nimajo kaj počet.
trapo
03. 07. 2012 08.01
+2
3 miljarde slabih posojil. No lepo - najprej pokradeš podjetje, ustanoviš novo, preneseš vrednost nanj, za staro vzameš kredit pa ti lepo država plača podjetje (mal daš onemu na banki) pa lepo živiš z visokim penzionom ki ti ga spet plača država. Banana država.
kameltrajbar
03. 07. 2012 08.03
+4
KBM..????......:))))....počak da tm preštejejo izgube....tu je tudi luknja brez dna......:)
minister
03. 07. 2012 06.42
+4
pa kdo si bo še s slovenijo umazal roke....
zalijanc
03. 07. 2012 08.57
+0
varčevalci v Zagrebu, Sarajevu in Ljubljani 2012.
saintjozef
03. 07. 2012 06.38
+6
Vladna koalicija se očitno zelo zabava ob vseh teh miljonih. Ko pride do miljarde, padejo v ekstazo. Prebujenje bo kruto.
.MOSSAD.
03. 07. 2012 07.14
-7
Alojz Železnik 1
03. 07. 2012 05.39
+21
Evropska komisija odobrila dokapitalizacijo NLB Ja in? Saj je jaz, davkoplačevalec nisem odobril! Zahtevam kazensko odgovornost! Tako za odgovorne bankirje kot Janeza Janšo, ker je pozabil na predvolilno obljubo o dokapitalizaciji bank! Kar krepko število € so vzeli meni in jih dali preko NLB plenilskim kapitalistom! Ja, gospod predsednik Janez, držiš vrečo pri tem ropu!
MERDE-AVE-MERDE
03. 07. 2012 06.18
+1
cirenij
03. 07. 2012 06.45
+7
Vzeli so mojim najbližjim - upokojencem. Pa teh z privilegiranimi je zelo malo. Ostali so na minimalcu, še doma ostarelih si ne bodo mogli plačat. A zdaj pa Vizjak vleče izjeme, SEVER, čeprav so iz istega fonda. Da vidimo, kaj se izcimi po SODNIH POČITNICAH. Na TV pa politiki razglašajo samo najvišje penzije, da mešajo meglo. Raziskovalni novinarji, poglobite se v travmo slovenskih penzionistov. Drugače pa predlagajte e...v...tan..a..zij..o. Ker tistih prizadetih na minimalcu je verjetno kar 15.000.
AlternativeFacts
03. 07. 2012 00.59
+8
"Namesto Belgijcev v NLB vložila denar Kad in Sod" - Ali drugače povedano...Jovanotti je zagonil moja vplačila v Kapitalski sklad...Kaj ko bi enkrat za spremembo.Jovanotti zagonil denar od orožja?Saj veste tistega od okupatorske JA,katere kader je zaposloval v letu 1992,pa čeprav je pred tem ta isti kader lomastil po Sloveniji......
1A_
03. 07. 2012 00.45
+16
"še skoraj tri milijarde slabih posojil" ... A zato imam jaz tako oderuške obresti, ker moram plačevati za podarjene milijone!
Prekmurje Slovenija
03. 07. 2012 02.50
-19
Ne vem kaj sploh jamrate. Imam skoraj 2000€ plače in sem pred dvema tednoma vzel posojilo. Dobil sem brez problema in sploh niso oderuške obresti. Slovenci samo nekaj jamrajo. Če bi vsak ki jamra vložil trud v delo bi bil bogat. Mesečno vsak slovenec lahko privarčuje vsaj 300€. Sem dve leti varčeval in sedaj vzel še 50 000€ posojila pa mi bo ravno dovolj za en lep majhen vikend na goričkem. V sloveniji se sploh slabo ne živi samo potrebno je nekoliko skromnejše živeti. Vsak si lahko lepo uredi. V teh vročih dneh si lepo narediš majhen bazenček 6X6 metrov in lepo uživaš :) Sedaj če pa je kdo lenuh da se mu nič ne da pač nič nima. Jaz mu nisem kriv. Vsak se je pa imel priložnost učiti.
Prekmurje Slovenija
03. 07. 2012 02.52
-11
cirenij
03. 07. 2012 05.55
+11
A si kak politik ali visok uradnik ali po individualni pogodbi? V potu svojega obraza sigurno ne služiš. Kako lahko nekdo na minimalcu prišpara 300 EU? Si iz Lune padel?
pesnitev
03. 07. 2012 18.36
+2
Pa ja Prkmurje, upam, da si ironičen! Če pa nisi, si pa sigurno tajkun, ki ni vrnil krediov in te moramo zdaj mi podpirat!
dukenukem
03. 07. 2012 00.22
+5
govorimo o skrumpirancih, katerim je bogstavo in oblast prekrila srce
M_teorija
02. 07. 2012 23.31
+11
Ima pa ta koalicija dober želodec, če misli prebaviti vse požrte obljube pred volitvami. NLB je šele predjed. Kje so še drugi kot je teš-6, izbrisani. Ojej problemov (pravzaprav v največji meri lastne tvorevine), da glava peče!?
M_teorija
02. 07. 2012 23.28
+12
A je mogoče to ista banka za katero so pred volitvami Šuštaršič, pa njegov svetovalec s polnimi kufri trdila, da ne bodo iz dalkoplačevalskega žaklja dali niti centa?! Nekaj ne štima ali ni prava banka ali pa ne pravi Šušteršič. Hibridno posojilo in podobne finte, pa so samo drugo pakovanje istega onečedenja!?
zek
02. 07. 2012 23.21
-5
ZA VSE S SPOMINOM ČLOVEŠKE RIBICE (in za vse tiste,ki namenoma zavajajo) ----- Spomnite se POLEMIKI in nasprotovnj večine tako imenovane leve politične srenje ko je Bajuk dal naprodaj NKMB vsi ste vreščali KAKO POCENI RAZPRODJAMO SREBRNINO -- Se spomnite (ali se namerno NOČETE) , da je Bajuk hotel prodati let 2007 večinski del NLB (po ceni 376 eur za delnico) PA SE JE UMAKNILI PRAV ZARDI PRITISKA TAKO IMENOVANE LEVE POLITIČNE SRENJE ,samo,če se hočete spomnit kako so vreščli CVIKEL-KUČAN-JANKOVIČ-ROP-MENCINGER-TAJNIKAR in td... JANŠA HOČE RAZPRODATI SLOVENIJO in kako so upili NLB se za nobeno ceno NESME PRODATI TO JE NACJONALNI INTERES --- Se spomnite kako ste vreščali ko je Bajuk hotel prodati 49% TELEKOMA (po ceni 500 eur za delnico,torej vsaj za 5 krat višjo ceno kot je danes) he he VSI STE VREŠČALI NACJONALNI INTERES . ----- Večina vas,ki danes pišete kako je Janša kriv,da ni prodal NLB leta 2007 STE TAKRAT KO JE BAJUK NAPOVEDAL PRODAJO PRAV NA TEM FORUMU PLJUVALI ČEZ JANŠO KAKO SI SPLOH UPA POMISLITI PRODATI NACJONALNI INTERES NLB (ker je leta 2007 NLB poslovla kao uspešno STE UPILI KTERI BEDAK BI PRODAL NLB SEDAJ KO KONČNO NOSI ZLAT JAJCA ) ----- In da neboste pisali,da nabijam si v aruivu POP tv oglejte odajo TRENJA v jeseni 2007 -- Tema PRODAJA NKMB IN NLB ali država RAZPRODAJA ŠE ZADNJE DRUŽBENO PREMOŽENJE --- Gost odaje -- BAJUK - CVIKEL - LAHOVNIK - TAJNIKAR - MENCINGER - ŽERJAL - ERJAVEC - VIZJAK -------- Oglejte si odajo in smi presodite KDO JE NAJBOLJ NASPROTOVAL PRODJAJI ----- vEČINO KOMENTATORJEV TU GORI NAPROŠAM DA NAJ BODO VSAJ VEREDOSTOJNI IN NAČELNI , ČE STE LETA 2007 NASPROTOVALI PRODAJI NLB POTEM NASPROTUJTE TUDI DANES (če hočete se bom potrudil in v arhivi tega portala našel člnke nekaterih piscev,ki danes njbolj napadajo Janšo zakaj ni prodal NLB.)
hanoveranec
02. 07. 2012 23.26
-9
bravo zek... podpis in sto plusov ++++++++++++++++++++
nebvedu
02. 07. 2012 23.30
+6
ah dej dej, tole sploh ne drži. Takrat so hoteli delnice NLB prodat po 32 evrov, delnice mobitela pa po 8 evrov. Oboje je bilo takrat zelo izpod cene, danes pa je to realnost, da kaj več niti dobili nebi.
nebvedu
02. 07. 2012 23.36
+0
Že tako so KBC-ju prodali 24% banke po tako nizki ceni, da bi si vsak tajkun lahko to privoščil v njegovih najboljših časih, ko mu je NLB odobravala kredite. KBC je za 24% banke plačal manj kot je dobil kordež kredita na NLB. In dobil ga je na lepe oči in na njegovo ime, ki ga je zastavil za kredit.
zek
02. 07. 2012 23.39
+1
nebvedu Pa daj kaj pa pišeš neumnosti --- Mobitel so hoteli kupiti Islandci po ceni 500 eur za delnico -- KBC pa je konec leta 2006 ponudila 371 eur za delnico NLB to je RESNICA sicer pa se malo potrudi poišči v arhivu članke na to temo iz let 2007 pa ti bo vse jasno (težava s spominom je huda bolezen žal)
hanoveranec
02. 07. 2012 23.54
-3
cyklon
02. 07. 2012 23.58
+8
K*urc pa taka srebrnina,ki samo eliti nuca!! Narod pa to plačuje!! Res je,da bi to moralo biti že davnaj prodano po najboljši ceni!! Samo potem krasti ne bi mogli!! Zato pa zdaj banke ne bi smeli dokapitalizirati in konec!! Medtem,ko folk za življenje nima ,si tam zaposleni ,kljub izgubam,ki jih imajo talajo najvišje regrese in super plače!!....Pa ugodne kredite tudi!! Kako je že rekel očalar v ledrastih hlačah,ki je zafural firmo:"Sem poklical po telefonu v banko nekega človeka in dobil 100 milijonov evrov posojila!!" Na klinac palac!! Saj še lepih oči nima,lopov!!!
nebvedu
03. 07. 2012 00.05
+3
zek, ne nakladaj. Nikoli niso tok ponudili, tok so napisali mediji, v resnici pa je bila cena vsaj 10X do 15X nižja. In tistemu se je res reklo razprodaja. Sploh pa ne govori o islandiji, ki je takrat propadla in ni imela ficka, da bi karkoli plačala za naš mobitel. Enako kot sedaj KBC, ki je dobesedno zavarovalnica in ne banka in nima z banko skoraj nobenega posla, NLB je rabila samo za prodor na balkan. In ker je baklan že dobila ta zavarovalnica NLB-ja ne rabi več, zato tudi ni dokapitalizacije z njihove strani.