Gospodarstvo

'Potrebujemo pomoč'

Washington, 03. 12. 2008 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Detroitski trojček ameriških proizvajalcev avtomobilov je državo zaprosil za posojilo in je, v primeru, da ga dobi, pripravljen izvršnim direktorjem družbe znižati letno plačo le na dolar.

Chrysler, Ford in General Motors so v kongres poslali svoje predloge za več milijard dolarjev posojil, od katerih je odvisno njihovo preživetje. Tako imenovani detroitski trojček problematičnih ameriških proizvajalcev avtomobilov je skupno zaprosil za 26,8 milijarde evrov pomoči. Osrednji del vsakega predloga sestavljajo tudi investicije v čistejše tehnologije, rezanje stroškov in zmanjšanje ravni javnega dolga. Šefa Forda in GM sta se celo ponudila, da bosta delala le za dolar na leto, če bo kongres potrdil nujno finančno pomoč.

V Fordu upajo, da bodo do leta 2011 spet poslovali z dobičkom.
V Fordu upajo, da bodo do leta 2011 spet poslovali z dobičkom. FOTO: Reuters

Prodaja avtomobilov vseh treh proizvajalcev je namreč strmo upadla, saj potrošniki, ki se soočajo s finančno krizo, zatiskajo svoje pasove. Ford je novembra prodal za 31 odstotkov manj lahkih vozil kot v istem obdobju lani, GM je utrpel 41-odstotni padec prodaje v novembru, še huje pa je pri Chryslerju, kjer je prodaja padla za 47 odstotkov.

Prošnja za pomoč

General Motors je kongres zaprosil za posojilo v višini 9,4 milijarde evra – z dodatno pomočjo 4,7 milijarde, če bi bilo potrebno –, da bi jim pomagal preživeti. Ford je zahteval 7 milijard premostitvenega posojila, za katerega upa, da ga ne bo potreboval. Chrysler pa išče 5,5 milijarde evrov, da bi preživel dramatičen upad prodaje, ki je zdesetkala njegove denarne rezerve.

GM si bo še naprej prizadeval za razvoj energetsko učinkovitih vozil.
GM si bo še naprej prizadeval za razvoj energetsko učinkovitih vozil. FOTO: Reuters

GM se je zavezal, da si bo še naprej prizadeval za razvoj energetsko učinkovitih vozil, vključno z naložbo v višini 2 milijard evrov v alternativnih gorivih, in za zmanjšanje stroškov ter višine dolga. To bi vključevalo tudi znatno zmanjšanje delovne sile do leta 2012. GM se je tudi zavezal, da bo znižal letno plačo izvršnemu direktorju Ricku Wagonerju na vsega en dolar.

Podobno obljubo je dal tudi Fordov izvršni direktor Alan Mullaly, vendar le, če bi morali sprejeti finančno pomoč. Pri Fordu so rekli, da bi kot del načrta za zmanjševanja stroškov prodali svojih pet podjetij in predlagali druge ukrepe, vključno s prodajo nekaterih podjetij, kot je švedski proizvajalec Volvo. Ford pričakuje, da bo do leta 2011 spet posloval z dobičkom ali da bo vsaj na pragu dobička.

Izogibanje kritikam

Tokrat vodje vseh treh gospodarskih družb, da bi se izognili kritikam, v Washington, kamor so prišli predstavljat svoje predloge, niso pripotovali z zasebnimi letali.

Chrysler je po mnenju analitikov najbolj ranljiv.
Chrysler je po mnenju analitikov najbolj ranljiv. FOTO: Reuters

GM je posvaril, da mu lahko denarja zmanjka v nekaj tednih, in zato ne more počakati na novoizvoljenega predsednika Obamo, ki bi bil lahko bolj naklonjen avtomobilski industriji.

Republikanski kritiki in nekateri demokrati pravijo, da finančna kriza ni edini razlog, zakaj so se največji ameriški proizvajalci avtomobilov znašli v težavah. Trdijo namreč, da je njihova proizvodnja neučinkovita ter da so njihovi stroški dela veliko višji od stroškov njihovih tujih tekmecev. Drugi kritiki pa se želijo prepričati, da bi detroitski trojček sprejel okolju bolj prijazno politiko v zameno za državno pomoč.

Večina analitikov je prepričana, da je GM prevelik, da bi padel, medtem ko je Chrysler najbolj ranljiv in bi bil lahko prisiljen iti v partnerstvo z močnejšim tekmecem.

Bo pomoč odobrena?

Po predvidevanjih naj bi Washington odobril posojilo, potem ko sta GM in Chrysler rekla, da je potrebna takojšnja finančna injekcija, da bi se izognili izgubam.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Nancy Pelosi je sporočila, da so imeli le malo izbire glede pomoči proizvajalcem avtomobilov. ''Verjamem, da bo do intervencije prišlo, tako ali drugače,'' je dejala. ''Mislim, da je zelo jasno, da stečaj ne pride v poštev.''

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
04. 12. 2008 10.07
Nobeden izmed njih ni s seboj prinesel kupoprodajne pogodbe o prodaji luksuznih avionov.Prišli so sicer z avtomobili....a vendar prosit!Kaj so počeli z denarjem pred tem je vsem jasno!Jaz jim nebi dal ničesar,naj najprej prodajo svoje enormno premoženje.
bnam 2707
03. 12. 2008 16.21
Kaj pa avioni?Jih še niso prodali?Jaz jim nebi dal niti ficka,ker niso znali gospodarit,temveč so se kopali v materijalnih dobrinah in razkošju!
GTR
03. 12. 2008 13.30
Banda!!! Naj lepo tist dnar vrnejo ki so ga čez vsa ta leta milo rečeno pokradli.
MojcaCoh
03. 12. 2008 12.59
In sedaj bi ti mega Harwardski Ekonomisti Fehtali Državo..kot v Socialistični Jugi...in sedaj se bo zahodni svet Obnašal kot Kitajci..se tam učil ekonomije..in fehtal za denar..?? Vse zapadno slepilo je izparelo kot pičkin dim..in sedaj naj skurijo tiste diplome..doktorate..in jezik naj zavežejo tržna ekonomija..to je pičkin dim....?? Mojlah
blayo
03. 12. 2008 12.26
Avto je luksuzna dobrina. Kako mora biti nekdo tako freh in brez kančka sramu prositi državo za denar, da si bo z njim lahko še naprej polnil žepe in žimnice. Kam smo prišli, luksuz je subvencioniran, ljudje pa umirajo, ker je hrana predraga...
laufer
03. 12. 2008 12.08
Dajati denar avtomobilski industriji je pametno le, če se s tem denarjem zniža cene kupcem novih domačih avtomobilov!!!!
Tonček Balonček
03. 12. 2008 12.04
To me spomina na tiste afriške diktatorje, ki z nekaj sto članskim spremstvom z jumbot priletijo v Rim (FAO) ali v Žebnevo (WHO) in tam potem jamrajo, da rabijo pomoč v hrani in zdravilih, ker ljudje umitrajo! ALi pa naša Sila, ki zbira denar za plišaste medvedke, vse te človekoljubne dame pa samo za frizerje in nohte potrošijo po nekaj sto EUR na mesec!
Gunslinger
03. 12. 2008 11.37
dans pa ti bedaki avtomobilski zavrnejo vse podnebne ukrepe glede zmanjšanja izpušnih plinov
hansola
03. 12. 2008 10.12
Nobenih pomoči, vsi direktorji ves pokraden denar vrnit, pa bo takoj vse rešeno. Če bi pa že imeli interes bi stroške lahko že zdavnja zmanjšali in to konkretno.
Matej Kržišnik 1
03. 12. 2008 09.52
Gledal sem zadnjo izjavo teh 3 mogotcev,pred ameriškim kongresom al kva je blo,ko so prvičzaprosili za denar.Pa so jim američani vrgli kajlo v rit,čez zakaj niso pršli z navadnim letalom ki je bil bistveno cenejši za cca 16.000 eur.Pol pa še to...sm zaposlen v ugledni firmi,ki ima vezo z avtomobilsko industrijo in finančne krize trenutno pri nas ni občutiti,prav nasprotno.DELO se nam je zelo povečalo.JE pa bila debata med sodelavci,kako si lahko direktorji teh avtomobilskih firm predstavljajo,da bodo vsako leto prodali več novih avtomobilom,ko pa so plače tako gnile,stroški pa večji.KAJ MISLITE VI?:)
Tonček Balonček
03. 12. 2008 09.47
A naš trojček, ki nas bo zaprosil za pomoč, bodo pa Kordež, Bavčar in Šrot?
F12
03. 12. 2008 09.47
Ne morejo čakat na Obamo, da bo izvoljen? hehe, vedo, da so pri Obami opleli, zato bi radi dobili svoj kos potice, ko je še glaven njihov prijatelj Bush. Sicer pa, te buhtlje pri GM je treba pošteno v rit sunit. Zaradi visokih dobičkov so pozaprli vsa delovna mesta v Flintu (že dooolgo nazaj, pa vseeno), lobirali proti \"čistim\" avtomobilom, skratka nobene koristi ni od njih. Ma ne dam jih niti fičnika, ker tista delovna mesta bodo zaprli v vsakem primeru.
hejaho
03. 12. 2008 09.41
Bogatašem dajejo denar ker so ga sami pobrali preveč.Delavci so oškodovani v vseh primerih.
shemish
03. 12. 2008 09.39
Ne, ameri ga nimajo. Pop TV misli pa da. Očitno spet zarota :)
khey@email.si
03. 12. 2008 09.25
ameroti imajo parlament?
sarcom2
03. 12. 2008 09.22
lahk bi se zavezali naprimer, da za zda ne bodo več delal avte z večjo prostornino kot 2.5, ker mislim da 4.0 pa do 6.0 z porabo 25l nima smisla.... tu bi lahk precej prhranli pa čuvali okolje.... delal bojo za 1 dolar na leto, privatiziral pa nakradli premoženja bojo pa za miljarde.... dejte dejte.... čez noč poštenjaki???? dvomim......
LomilkaSrc
03. 12. 2008 09.16
citat: GM se je zavezal, da si bo še naprej prizadeval za razvoj energetsko učinkovitih vozil ali ste gledali dokumentarec kdo je ubil električni avto ( who killed the electric car ) GM laže kot pes teče. samo za njihov žep se gre.
Cofar
03. 12. 2008 09.09
Vlde na svetu nebi smele pomagati velikim firmam v kolikor niso v lasti same države!!! Zakaj sem takega mnenja: Ker imajo nekateri direktorji ogormne plače zato, da firmo vodijo in če jo niti v času finančne krize ne znajo voditi tako, da ima firma vsaj minimalni dobiček potem so ti direktorji v svojih sposobnostih NESPOSOBNI! Če država pomaga velikim firmam naj pomaga še vsam majhnim d.o.o.-jem, s.p.-jem itd.... mariskdo dela s pozitivno nulo pa se o tem ne govori!
lucky13
03. 12. 2008 08.58
živel so ne vem kok let ko lordi vse pokradal zdaj bo pa on delu za 1 $ na let uuuu naj zamrzne vso premoženje ka ga ma za en let pa naj dobiva delavsko plačo pa bomo pol vidl kaj bojo rekl ne pa da pri premoženju več milijard dolarjev dela en let za 1 $